Помощ! Гълъби?

• 4 674
  • 110
  •   1
Отговори
# 90
Врабчетата не са изчезнали заради гълъбите. А заради хората. Врабчетата живеят в храсти, докато гълъбите гнездят по стрехи, в комини, дупки, вдлъбнатини и т.н. Врабчетата са изтласкани от хората поради липса на среда за живот, както и гугутките и други диви птици. Докато гълъбите са полудиви и винаги са близо до хората. Колкото повече хора, повече гълъби. От миналото лято забелязвам в София, че дори скорците нямат какво да ядат като се върнат от юг и влизат по кофите за боклук. Така че това, че две явления съвпадат по време (намаляване на врабчетата и увеличаване на гълъбите) не значи, че едното е причина за другото. Хората превърнаха градовете в бетон, изсякоха дървета и храсти, как тогава се очаква, че ще има някакви диви птици. За да има диви птици, трябва да има дива природа. Не може в "цивилизования" град да има диви птици.

# 91
Не може в "цивилизования" град да има диви птици.
Тоест, птиците се "цивилизоваха", така ли да разбираме? Simple Smile

Може, как да не може? Всички птици на свобода са диви птици, без значение в град или в село. Това че са в населено място автоматично ги слага в друга категория ли, "недиви"? Simple Smile Моля Ви..

Със сигурност изчезването на врабчетата е свързано с гълъбите. Те просто са много по-дребни по размер и бягат когато по-едра популация ги доближи. Същото е и с други животни, това е природен закон.
По същия природен закон ние изтласкваме животните за да се настаним, да. Такъв е животът откакто свят светува.

Колкото до вината у хората че са "причина да няма врабчета", не съм никак съгласен. Нещата които обясних в предишния ми пост са на база на лични наблюдения и впечатления. Живея в голям град който се топи откъм жители през последните 10-15 години и съответно няма строежи на нови квартали, и няма обезлесяване на терени, което да доведе до липса на хабитат за гълъбите. Тоест - не хората са причината.

В околностите на градът ни има множество гори, храсти, пояси - има и ниви където да ходят да кълват зърно, червеи, мухи... Как така хем сме им разрушили хабитата, хем те стоят на бетона и се въдят масово? Защо не се оттеглят извън бетона, както са направили другите животни и пернати?

Те просто се адаптират към градските условия и са мутирали. Както също отбелязах - вече не ги е страх нито от хората, нито от градския шум, клаксони, викове, силна музика. Единствено се плашат и вдигат от силен звук или бум. Не се плашат и дори ако им плесна с ръце от 2 метра разстояние.

Друг фактор за увеличената гълъбна популация, според мен, също е намалелият брой на естествените им врагове - конкретно гларуси, врани, свраки. Преди десетилетия имаше някакъв баланс, вече го няма.
Много рядко се виждат гларуси, където живея, което също е странно.

Свраките/гаргите също намаляха. Нямам идея на какво се дължи това, вероятно е ефект от глобалното затопляне или друга природна аномалия.

Като се замисля, вече не се мяркат дори и соколи, сови, ястреби... Отдавна не съм виждал, а преди си кръжаха наоколо. Дори и синигерчета не се мяркат много...
Пойни и прелетни птички все още има, но може би гълъбите ще изтласкат и тях, с тия темпове на въдене....До нашия блок има борова горичка и много храсти - където по цяло лято имахме безплатни концерти ден и нощ, мелодия за ухото и душата. Последните години обаче концертите също намаляха, чуват се само единични бройки песнопойни птички....

Може би това масово осиране навсякъде, отблъсква другите пернати???
Миризмата е покъртителна, особено когато завали дъжд.... насълзяват ми се очите, такава силна смрад е. Токсин, който със сигурност влияе на всички живи същества?

Да напомня отново че, с акото си разнасят около 60 болести (научно доказано е, има десетки публикации по темата). Само това е причина да се алармираме всички, и да се вземат мерки отсега. Защото след 20 години може да е прекалено късно, и респираторните заболявания да се разпространят поголовно.

Проблема на нас, българите, е че не взимаме насериозно опасностите, и го караме на "абе като ми дойде на главата, тогава ще го мисля", дръпваме си ухото и си плюем в пазвата... Лошо няма да сме оптимисти, но когато има очевидна опасност за здравето и никой не предприема мерки?? Ще изчакаме да видим как ще е след 20 години, и тогава ще я мислим?? Несериозно е това, и съответни инстанции и служби трябва да се алармират, ако им пука за бъдещите поколения.

Споделете и Вие вашите наблюдения - там където живеете, има ли намаление на броя на гларусите и гаргите/враните/свраките, през последните 10-15 години? Стана ми интересно, да навържем фактите..

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 16:19 от Panterist

# 92
Вече писах в темата какво страшно тегло теглим с тези гълъби, които съседите над нас започнаха да хранят на терасата си преди около 10 години, когато хората, които живееха до тях, заминаха за Германия и апартамента им стои необитаем. Може би, ако имаше някой да живее до тях, нямаше да се осмелят да ги хранят, защото от единият балкон може да се види какво се случва на другата тераса, но уви.
Когато завали дъжд, смрадта наистина е още по-ужасна, отколкото, когато не вали. Обясних вече, че се принудихме да направим зид и остъкление, за да предотвратим поне малко всичките щети, които ни причиняваха с изпражненията си. Обаче козирката на прозорците ни е в отвратително състояние, просто един килим от гълъбича тор. Като се кача на стълба и се пресегна, я напипвам с дръжката на метлата, една част събарям, но не всички мога да изчистя, защото сме на висок етаж и ме е страх. Та, въпреки остъклената тераса, пак имаме проблеми - дограми, стъкла, комарници, перваза ми е редовно осран, за козирката вече написах. Когато не вали мирише на кокошарник, а когато завали, зловонията е в пъти по-страшна.
Колкото до свраки, гарги и врабчета, не съм виждала от доста години насам.
Би трябвало общините да вземат някакви мерки за тази гълъбича популация, но явно на нито една местна власт не и се занимава да измисли някакъв начин да се отървем от тази смрад.

# 93
В София има много паркове, градинки и изоставени храсталаци. Не виждам причина да няма врабчета там, но е факт, че няма. Храна зимата също могат да намират освен ако гълъбите не я изяждат.
Ние живеем на ръба на Ловния парк, около нас е пълно със зеленина, но врабчета няма.

Съседът почина, бог да го прости, и виждам как започват да превземат первазите му.

А някой пробвал ли е тези озвучители  за гонене? Може ли да препоръчате ефективен?

# 94
А някой пробвал ли е тези озвучители  за гонене? Може ли да препоръчате ефективен?
Миналата година правих проучване, и установих че не е добро решение, защото ултра-звука е неприятен и за хората. Дори само през деня да го включвате, това значи че вие и съседите ви няма да имате спокойствие от пищенето на такъв уред. Не казвам категорично, само споделям мнение от това което разбрах. Ако някой е пробвал такъв уред - моля да сподели дали е вярно или не, и има ли ефект или не.
Иначе съм имал близка среща с ултразвук и мога да потвърдя че пищенето може да те побърка.

Преди 10-тина дни, да разкажа една случка, работя на компютъра и прозореца ми е отворен (имам комарник). И каца някакъв гласовит пресипнал гълъб на перваза и почва ГУУ ГУУУ ГУУУ... Пляснах с ръце, не трепна дори. А мене ме заболяха дланите.... хаха  Станах и го изгоних.
След малко тоя същия се връща и пак ГУУУ ГУУ ГУУУ... Имах една линийка под ръка, с нея плеснах по бюрото, а тоя седи и ме гледа умно.... дори не трепна... а на мене ми писнаха ушите от линийката... Викам си, тоя или е супер-мутант, или е глух!! хахаха....

Историята има продължение. След дни отново работя на комп-а, и тоя пак каца... Станах и се доближих на около 2 метра, без да пляскам вдигнах ръце рязко - тоя само трепна леко, но не мръдна... Удивих се...

Тогава ми хрумна да потърся в интернет "звуци които отблъскват гълъби", и попаднах на едно видео в ютуб в което са записани разни звуци и писъци на грабливи птици - и автора на видеото твърди че има ефект. Пуснах звука през тонколоните и усилих. Оня същия, се върна и почна да гуу-ка отново... Усилих звука - изобщо не се трогна, даже почна да пее по-гласовито.
Това окончателно ме убеди че най-вероятно е глух, друго логично обяснения няма. хаха....

Шегувам се за "глухотата", нямам идея какъв му беше проблема на тоя екземпляр...
Но е факт че звуци от тонколони не плашат гълъби. Поне нашите не, мутиралите градски гълъби.

+

@PANDA_FuBao имаме подобен проблем, само че със съседите под нас. Храниха ги дълго време, дори им направиха гнездо в балкона си (остъклен само отстрани). Заминаха за Германия и не са се връщали от 5-6 години, в момента на балкона им е същински кокошарник.

Съчувствам Ви за всичко, знам колко е неприятно... :-/ За съжаление не виждам как можете да си помогнете, докато съседите ви продължават да ги хранят.
Опитайте с добро и им кажете, като толкова много обичат гълъби, да слизат да ги хранят на поляната пред блока, или другаде? Може да им кажете също че, курешките им са носители на около 60 бактериални болести, които с течение на годините може да имат неприятен ефект върху здравето на човек. Особено е опасно за хора с респираторни (дихателни) проблеми.

Ето нещо по темата:
https://www.vesti.bg/lyubopitno/zashto-triabva-da-se-pritesniava … -gylybite-6163706

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 18:24 от Panterist

# 95
Откакто в Интернет всеки може да си пише всичко, е пълно с псевдоинформация. Гълъбите не са по-опасни от други животни и хора. Най-големият замърсител е човекът, а след него и многобройните кучета на повод, чиито изпражнения често са с големина или по-големи от човешки. Бездомните кучета са най-малкият проблем.
Относно врабчетата, природата няма да се съобрази с мнението, че някой в този форум мисли, че трябва да се настани в изоставен храсталак насред нищото. Врабчетата и птиците са високо интелигентни същества и щом не са се настанили там, има защо. Те си имат своя интуиция и разумност, и не следват човешката, слава богу (ние хората защото сме пример за това да се живее разумно, чисто, в мир и разбирателство). В София е пълно с гарвани, врани, свраки и дори вече има и гларуси. Но намаляха врабчета и гугутки. Това е свързано със застрояване и замърсяване.

# 96
  • София
Аз май преборих гълъбите. Мноо рядко пробват да кацнат на балкона ми  на 12 ет, но се завъртат и отиват по другите съседните.
Преди време тук прочетох, че не обичали пепел от цигари и редовно ръся по парапета на балкона, явно ги отблъсква. А пък ММ е стабилен производител на угарки и пепел.
Но не отричам и приноса на общината - пръскат с нещо отблъскващо ливадата пред блока и ятата отлитат по други адреси.
Външното тяло на климатика сме го опасали с мрежа. Сваляме я 1 път годишно за профилактиката на климатичо.

# 97
Аз пък прочетох, че не понасяли миризмата на белина. Купих и започнах да пръскам по перваза, обаче пак си кацат и серат. Онзи ден един доста едър екземпляр беше кацнал и търсеше нещо по перваза да клъвне, малко след като бях напръскала обилно с белина. Та, явно някога е имала отблъскващ ефект, но вече не.

# 98
Купувах пръскала и други чудеса…. Само шиповете вършат работа.

# 99
  • Майничка
Живея в центъра на Пловдив, до междублокова градинка. Имаме си гълъби, гларуси, гугутки, врабчета, косове, лястовици, свраки и тук-там някоя гарга. Явно са разпределили жизненото пространство - гларусите са по покривите на високите блокове, гълъбите - под стрехите и по пустеещите балкони, другите са по дръвчета и храсти. Лястовиците са по ъглите на прозорците, особено тези на стълбищата.
Май само синигери не съм видяла още, предните години сутрин кацаха на въжетата за простиране, като на люлки.

При нас гълъбите станаха напаст след като двама гълъбари в квартала починаха и птиците им се разпиляха. Отдавам на това, че поколенията им изобщо не се страхуват от хора. Никой не ги храни, но има хора, които масово оставят храна за котки, а гълъбите си я хапват с кеф. Котките пък хапват тях, ако ги докопат.

# 100
  • Sofia
Може и да е пускано тук,но сега го видях във фб.

# 101
  • Майничка
Ние засега си решихме проблема компромисно, с мрежа, защото от съседна окупирана тераса започнаха да прескачат при нас. Там също вече има мрежа. Малко е тегаво, че  хубавата гледка ни е зарешетена, но се правим, че сме на Айфеловата кула.😁

# 102
Gargamela каква мрежа сложихте и кой ви в постави? Аз също искам да поставя мрежа, но не ми е ясно как. Иначе имам поставени шипове, но те си кацат върху тях

# 103
  • Майничка
Тази https://www.otrovi.com/predpazna-mrezha-protiv-galabi-i-padane-n … ni-ecopic-6-x-3m/
Аз си я сложих, ММ подаваше постепенно и придърпваше нанизаното, че иначе много се оплита. На нашата тераса имаме стар корниз за пердета отгоре, купих си метални щипки на ролки, нанизах ги и на всяка щипнах по едно квадратче от мрежата. Засега държи, а сме на горен етаж и е ветрилник. Навремето, като слагахме пердета, издържаха по 2 месеца само, преди да се счупят или изнижат ролките, но като е мрежа, вятърът си минава.
В комплекта има едни квадратни пластмасови скобички и лепило, с което се захващат за мазилка или за стъкло, така опънах мрежата отстрани.
На съседната тераса отгоре и отдолу са хванати на тези скоби, но те се слагат през 20см и нямах нерви непрекъснато да слизам, да местя стълбата и пак да се катеря, пък и щеше да ми дойде къса самоделната подсигурителна система.😄

# 104
Благодаря за изчерпателния отговор. И аз гледах подобни, но не се решавах сама да монтирам

Общи условия

Активация на акаунт