Родени през ⛱🐟🦀АВГУСТ 🦀🐟🏖 (Тема 18)

• 20 861
  • 749
  •   1
Отговори
# 510
  • Велико Търново
Лизи, много кофти че така се върнахте назад, дано нещата да започнат да се пооправят и те да свикнат.
Момичета, като ви чета и ми става много мило, понякога се чудя дали не ощетявам Вики като я задържам вкъщи. После си казвам че тъкмо сега се постабилизираха здравословно и така се самоуспокоявам, но много се надявам да не греша като не я пускам.

Exsberry, ако правилно те разбирам, и аз се чудя какво съм правила преди децата. Все не ми стигаше времето за нищо, а сега успявам да изчистя, сготвя, да излезем и да им обърна внимание 😃.

# 511
Благодаря ви за идеите!
Мадара я бях забравила. 😀

# 512
Plamingo__,  ние Рая също няма да я пускаме сега на ясла, може би ще е началото на 2025. По принцип е приета, но решихме да я задържим заради бебето вкъщи. Надявам се после да се адаптира лесно.
Много се вълнувам като ви чета, малките човечета как станаха големи деца..много бързо ми се струва. Даже да си призная мисля че тръгването на ясла аз ще го приема по-тежко, от сега проронвам по някоя сълза като се замисля.

# 513
  • Асеновград
Здравейте момичета! Отскоро ви чета пак, малко да наваксам но не съм писала от мноого време.😁
 Не мога да повярвам кога минаха две години и вече дечицата са на ясла и някои вече говорят..
Тери иначе няма да ходи на ясла аз си го гледам, даже отсега мисля за следващата година как ще го пусна на градина, предполагам че ще му е трудна адаптацията, защото засега е мноого привързан към мен. Но няма да се настройвам предварително, каквото е такова. Има още една година та ще го мисля като дойде. Майка ми ми помага доста лятото защото е учителка и е свободна два три месеца, и сега като започна работа  рязко се усеща отсъствието и, най-вече Тери си я търси, "обажда" и се по един стар телефон и само вика "Ало, бабоо". И към баща си е привързан също толкова, колкото и към мен, след работа вечер и през уикенда не се откъсва от него. Сега даже малко поотмина този период и го оставяме всяка неделя следобед при другата му баба и дядо, които живеят точно на две крачки от нас, иначе имаше преди това период който продължи 6-7 месеца в който не можехме на никой да го оставим дори за половин час.
Но като цяло ходенето на ясла никога не е било въпрос за нас, отначало си знаехме че не искаме да ходи на ясла, аз също не съм ходила, мъжа ми също, даже той и на детска градина не е ходил, свекърва ми си го е гледала него и сестра му до първи клас и казва че това и е било най-хубавото време с децата, донякъде я разбирам но мен това еднообразие би ме убило, изобщо не мога да си го представя това, особенно в малък град и както съм без книжка, не можем никъде да мръднем по-надалеч...
Иначе точно на нашата улица по надолу, строят нова детска градина която ще е прекрасна според мен, и почти е готова, даже мисля че от другия септември тъкмо ще започнат да работят, ако не и по-рано, яслените групи. Та съм сигурна че Тери искам да е там догодина, проекта изглежда много обещаващ.
Тъй като споменахте и екраните, попринцип аз също не съм за, защото на телевизор мога и у нас да си го гледам, но не съм по крайностите, и не мисля че чак толкова ще им навредят ако инцидентно им се пуска, особенно в периода на адаптация. Признавам си моето дете не се вози в столчето ако не му дадем детски да гледа, от бебе много мрази да се вози в колата и така и не свикна, и това ни е компромиса който сме направили за да пътуваме спокойно. Наистина не мисля че на едно нормално развиващо се дете ще му повлияе толкова негативно екранното време (когато е в нормални количества и контролирано разбира се).

Последна редакция: вт, 17 сеп 2024, 23:14 от Yana.GG

# 514
  • Бургас / Славейков
Здравей, отново Яна .Ние направихме изследванията за яслата сега обаче следобед ще ходя да се разправям пак , защото не искат да го вземат тази седмица ,а другата.Тъй като на седмица взимали по три нови деца ,но това никой не го спомена на родителска среща.Аз им казах че няма проблем ще направя компромис и другата седмица да е ,но тогава ще изтекат изследвания ,а аз няма пак да ходя да му взимат наново.И им предложих в петък поне да го вземат за два часа ,за да не правя нови.Ще видя какво ще направят.За пантофите от Декатлон бях забравила ,другия път ще купя такива съседката имат и каза че са много удобни.За изследванията които бях пуснала тук ,попитах в лабораторията и ми казаха че един вид бил податлив на алергии.Макар че до сега незнам да има такива.

# 515
Пупелина, и според мен да си настояваш  поне да го цъкнат в системата, че ходи. Не са малко изследвания, а аз доплатих и 55 лева, нищо, че сме с направление, то не покрива всичко.

# 516
Пупелина, и според мен да си настояваш  поне да го цъкнат в системата, че ходи. Не са малко изследвания, а аз доплатих и 55 лева, нищо, че сме с направление, то не покрива всичко.
И аз така мисля,нека отбележат,че тръгва. На нас ЛЛ въобще не ни даде направление.

# 517
Пупелина - и в нашата ясла взимат по 3 деца на седмица , но предварително беше казано и записан график кое дете кога ще тръгва.Във вашия случай не са те инюфирмирали, така че настоявай.Аз не съм искала направление , платих си 57лв.Взимането на кръв беше истински ад днес.Предишния път Ади дори не гъкна като я боцнаха , а сега още като опита лаборантката да и вземе ръката и почна да пищи , тя пък не ни остави и минутка да я успокоим и каза хващайте я.Двамата с мъжа ми я държим , тя пищи , дави се, свлича се  и се мята , лаборантката опитва да източи кръв.Вика дръж я за китката иначе пак ще я бода. после ми вика мн силно я държиш не пуска кръв пусни я , после ми вика ама дръж я .....беше истински ужас за Аделина , а можеше да изчака минутка да я успокоя , да и дам да гледа детско или да си държи някое лакомство, да я разсеям предвид, че нямаше опашка.Дано всичко е наред с изследванията да не се налага да ги повтаряме !
Момичета , знаете ли дали е позволено спонсорство за хранителни продукти или носенето на такива в яслата ? Например 5 бр авокадо или кило кашкавал , сирене или банани?
Питам , защото тази сутрин бях потресена от закуската.Пращат ни снимки във вайбър групата как се справят децата в първите си дни,как ядат, играят.....моята още не е тръгнала ,но днес децата ядяха нарязана на хапки филия хляб в купичка и четвърт варено яйце.После ми изпратиха менюто за седмицата - трябва да е било филия с масло(макар че не видях масло) и още три пъти тази седмица ще има филия с масло и домат единия път, айде втория път с шунка и веднъж с масло и конфитюр.Може и заради малкото деца и адаптацията(че нали не ядат мн в началото) да е такава закуската в началото , но си мислех ако може такъв вид спонсорство поне да им обогатят малко закуската с парче сирене или авокадо, половин банан, знам ли и аз.Закуската е най - важното ядене , а толкова бедна....Не , че немога да си я нахраня вкъщи, но нали целта е да свикне там с децата да се храни

Последна редакция: ср, 18 сеп 2024, 15:00 от Орехче

# 518
Не се включвам ,но ви чета всеки ден,бързо оздравяване та болните дечица .
Нашата сага с яденето само ня кюфтета продължава!
От седмица на сам обаче успявам да го излъжа като слагам в каймата спанак, морков днес пък тиквичка ,яде ги детето и не се оплаква ,вкусни са не миришат различно само онзи ден сложих червена чушка и малко миришеха на пържено ,та тях по-слобо ги яде ,но с останалите нямаме проблем.
Започна от скоро да прави изречения от по 2 думи ,което за нас си е уау . Той с всичко от бебе напредва бавно ,така че не очаквах с говоренето да е по-различно,но важното е че въобще има говорене ,защато можеше и да е по-зле 😂
Тръшкането продължава и се задълбочава, все не му е угодено  за капак избиват долните кътници 🥲
Дневното кърмене вече го махнахме ,остана кърменето за приспиване на обяд и вечер + когато се събуди през нощта . Бързо се справихме с дневните като само първите 2 дни си търсеше ,но опитваше ,че е гадно (слагах лимон) и се отказваше без протест след това спря да търси изобщо . За приспиването ще е мъка ,пробвах го един път ,но не успя да заспи до 12 вечерта и склоних да му дам ,по натам ще го мисля как да махнем и тези за приспиване. Все ми казваха,че като спрем кърменето ще пие повече вода ,но при нас стана обратното,спряхме дневните кърмения и сега едва го карам да пие вода

# 519
Пупелина - и в нашата ясла взимат по 3 деца на седмица , но предварително беше казано и записан график кое дете кога ще тръгва.Във вашия случай не са те инюфирмирали, така че настоявай.Аз не съм искала направление , платих си 57лв.Взимането на кръв беше истински ад днес.Предишния път Ади дори не гъкна като я боцнаха , а сега още като опита лаборантката да и вземе ръката и почна да пищи , тя пък не ни остави и минутка да я успокоим и каза хващайте я.Двамата с мъжа ми я държим , тя пищи , дави се, свлича се  и се мята , лаборантката опитва да източи кръв.Вика дръж я за китката иначе пак ще я бода. после ми вика мн силно я държиш не пуска кръв пусни я , после ми вика ама дръж я .....беше истински ужас за Аделина , а можеше да изчака минутка да я успокоя , да и дам да гледа детско или да си държи някое лакомство, да я разсеям предвид, че нямаше опашка.Дано всичко е наред с изследванията да не се налага да ги повтаряме !
Момичета , знаете ли дали е позволено спонсорство за хранителни продукти или носенето на такива в яслата ? Например 5 бр авокадо или кило кашкавал , сирене или банани?
Питам , защото тази сутрин бях потресена от закуската.Пращат ни снимки във вайбър групата как се справят децата в първите си дни,как ядат, играят.....моята още не е тръгнала ,но днес децата ядяха нарязана на хапки филия хляб в купичка и четвърт варено яйце.После ми изпратиха менюто за седмицата - трябва да е било филия с масло(макар че не видях масло) и още три пъти тази седмица ще има филия с масло и домат единия път, айде втория път с шунка и веднъж с масло и конфитюр.Може и заради малкото деца и адаптацията(че нали не ядат мн в началото) да е такава закуската в началото , но си мислех ако може такъв вид спонсорство поне да им обогатят малко закуската с парче сирене или авокадо, половин банан, знам ли и аз.Закуската е най - важното ядене , а толкова бедна....Не , че немога да си я нахраня вкъщи, но нали целта е да свикне там с децата са св храни да социализира...

Качеството е лошо, че съм я увеличила
Орехче в нашата ясла категорично е забранено внасянето на каквато и да е храна. Дори и родител да иска да вземе нещо за своя сметка не може. Мен ме предупредиха още в началото🙄

# 520
Орехче, мисля, че няма опция да се вкарва храна в държавна ясла/градина. Майка ми е директор в детска градина и е споделяла, че всичко трябва да е със сертификат за произход, по БДС, според предварително изготвено меню, каймата трябва да си я мелят те и т.н. От години не позволяват вкарване и на торти за детски рождени дни, само картонени с опаковани лакомства, които се дават за вкъщи, всеки родител да прецени дали детето му ще го яде. Когато им дават спонсорства за Коледа е по същия начин, опаковат за вкъщи. Иначе съм съгласна, че "стандартите" не са актуализирани от години, при нас пък наскоро ми направи впечатление, че в менюто има макарони със сирене и захар. Но директорите са с вързани ръце и нямат опции за разнообразяване, менюто се изготвя от технолог на храните. Авокадото пък е абсолютна чуждица за менюто, поне аз не съм срещала да присъства в държавна кухня.

# 521
Орехче, не може да се внася храна. Затова даже и торта за рожден ден не дават, защото трябвало да оставят проба от нея да се тества от РИОКОЗ май беше. Нашите ще кандидатстват по програмата за училищен плод и мляко и щели да ядат повече плодове, зеленчуци и млечни, ама кога ще е 🤷‍♀️

# 522
Жлагодаря , момичета за отговорите , значи ще гледам като е вкъщи да наваксвам с по - богати храни(ако изобщо ги яде 😀). И в нашата ясла има макарони със захар.

# 523
  • Бургас / Славейков
Да и при нас не дават да се внася.Даже последните години вече не можеш дори и торта със сертификат ,както преди да носиш и затова сега носят картонени торти и в парчетата нещо евентуално пакетирано да е .Да със сигурност ще настоявам да го вземат ,На мен личната ми даде направо реално съм платила три лева за Митко и 8за мен ,но не е това въпроса.Още повече ,че на родителска среща писахме кога ще пускаме децата на едни листове искаха.Май само да ги сложат при документи са били.Да аз и по телефона и настоях поне в петък да го пусна за два часа ,но тя си знае нейното във вторник.И това е .При условие ,че ще са изтекли кръвта и урина изследвания.Митко и той много плака ,ама после и на мен ми взимаха изследвания и лаборантката го сложи дам на пейката и му даде едно зайче .Той продължи да си плаче.

# 524
Тук в детската, менюто се прави от мед сестрата или домакина, зависи кой е на работа , по доста голям рецептурник. Имат  с какво да разнообразяват, аз го имах рецептурника, но съм го изтрила от файловете. Специално за закуски имаше страшно много идеи, Просто си избират най - лесното и бързото за правене, за да е по - лесно на кухнята. И понякога склада им е пълен с един вид храна, примерно много яйца и за това ги набутват всеки ден, за да не изтече срока. При нас се зарвждат всички детски от един търговец, и всички реват, че им набутва с изтичащ срок продукти. И трябва бързо да се дават.

Това беше при нас последния ден.
Мойте са яли само сух хляб на обяд, нищо не са пробвали от тези неща.

Последна редакция: ср, 18 сеп 2024, 15:19 от Lizi:) :)

Общи условия

Активация на акаунт