Седмокласна 16.07-23.07 - Силно стиснати палци за ВТОРО КЛАСИРАНЕ!

• 97 683
  • 1 652
  •   1
Отговори
# 1 185
  • София
Понеже в този живот човек никога не може да бъде на две места едновременно, никога не би и могъл да сравни как би се чувствал в едно училище спрямо друго.
Извън романтичната представа за преследването на мечтите, мисля че стига едно дете да отиде да учи желани език или специалност, едва ли би имало съществена разлика между две съизмерими по бал училища. А усещането дали се чувстваш добре на дадено място често може да е резултат от вторични причини и случайности като интеракция и реакция на различните типажи измежду хората, които среща. За такива работи гаранция никога няма. Никъде.
Отделно по принцип съм много скептична към тия единствени и лелеяни мечти. Привърженик съм на идеята, че в този живот за хората е най-добре да са адаптивни и да извличат максимума от това, до което са успели да се доберат. Пътища винаги има много.

Последна редакция: сб, 20 юли 2024, 19:45 от Red

# 1 186
  • София
Дъщеря ми ми зададе въпроса "Защо толкова ми говориш за 1АЕГ с какъвто и да е език или за 2АЕГ с руски? За да можеш да кажеш, че детето ти учи там ли?!" - това изчерпва всичко за мен Hug

Всъщност нищо не изчерпва. Има и такива родители, сигурна съм, но иначе това е гледната точка на девойка с житейския опит на 13 - 14 годишна. Хората искат елитните училища заради среда, малко по-добри учители, от там малко или много по-добро образование, от там евентуално повече шансове за избор след 12 клас. А и средата в тези училища формира различен светоглед и ценностна система. И винаги има и някаква част его, не отричам, но само за някои това е водещо.

Така е, но момичето казала това ще учи също в добро училище, ако съм разбрала правилно. Мечтано училище и фиксация много се бъркат на този етап.
Да приемаш за родителски провал, че детето ти не се е класирало в Испанската, а в Английската, за мен говори за проблем с реалната оценка на обстоятелствата.

Dincho, да, според мен и моите критерии, ще учи в добро училище. Преди подредбата я питах "2АЕГ на всяка цена ли?", тя ми каза "Не, втори език испански на всяка цена, но може би и френски". Моите деца не са ходили на школи и уроци по АЕ, аз си ги доубочавах вкъщи, справят се много добре - затова и те решиха първият език да е английски. Спирам да ви занимавам Hug Исках по-скоро да изясня защо са терзанията ми - догодина това ще е полезно на търсещите мнения, аз лично четох наред и наборни теми, и теми по училища. В мненията на някои потребители припознах себе си и ми беше по-лесно да отсея това, което е важно за мен и моите деца. Имаше го и моментът на блазненето от моя страна, че детето ми е в желана гимназия, признавам си, но бързо се отрезвих Hug

# 1 187
  • София по рождение
И още нещо се сетих. Аз заведох дъщеря ми в три училища. Още като влезе каза "Не! В никакъв случай" Накарах я да обиколим по етажите, но все повече се затвърждаване усещането, че това не е нейното място. Само Втора Английска хареса. 5 години да ходи с нежелание, в кофти условия, ами не искам. Та мисълта ми е, че и това е от значение
Мисля, че няма родител или дете, които са видели 2 АЕГ и не са харесали базата му.

# 1 188
helli_sun, има, има 😆

# 1 189
Има, има и моето дете каза, че базата и колко е далече не е важно

# 1 190
MamaRu, а да се търси вариант да започне в другия град и да се прехвърли по някое време в Икономическата гимназия във вашия град?
Аз водих моята дъщеря да види училищата, не защото са й били важни тоалетните и сградата (грубо казано), а да усети атмосферата. Това не е само базата. И да, при подобен избор брат й с първото си влизане в едно конкретно училище, излезе усмихнат до уши и каза "тук ще уча".

# 1 191
Проклятие си е големия избор, който имате в София.
И едно непопулярно мнение от мен. Не разбирам демократичните тенденции.
Детето да си решава звучи много готино, ама това след като седне и си обясни избора с: видях какво се учи там и ми хареса/не ми хареса, тук има!/няма избор на профили, този език смятам, че ще ми е труден, искам/не искам да станат три езиците ми, професионалната паралелка избирам, защото....,  близостта на училището ми е важна, от учещи в училището по-големи познати научих това и това.
Това с почувстването енергията на сградата и уговорките между приятелки в класа не е сериозно. Четем и за сменените категорични желания за дни. За това родителяг трябва да се намеси . Сега, хубаво е без да налага свои мечти неосъществени, но важното е да следи, че детето е информирано.
Не изключвайте ако има недоволство, избралото сега дете да каже по-късно: ти не можа ли да кажеш нещо, а ме остави по приятелки да се водя.

# 1 192
В нашия случай говорим за еднакво добри на книга и предварително обсъдени и подбрани варианти (и при двете деца, съобразено с техните индивидуалности и силни страни). Ние сме говорили да се абстрахира от локацията, да обмисли и избере профила. А вече самите училища видяхме доста по-късно, за да си подреди вариантите по някакъв начин самата тя.

# 1 193
  • София
Съобразих се изцяло с първото желание на дъщеря ми, след като се убедих, че и по моя преценка е ок. Но й казах, че ако изкара достатъчен бал за първите си желания ще избира тя, ако е по-нисък ще избирам аз, съобразявайки се с нещата, които я влекат, разбира се.
Когато разгледахме 18 су се убедих, че наистина искам да учи там. Нереално добро е.

# 1 194
  • София
solnichka, права си. Дъщеря ми танцува латино и модерни танци, вкъщи се слушат песни на испански отдавна. 1АЕГ и 2АЕГ са ни на приблизинелно еднакво разстояние, а 32-ро ни е най-близо. Попита ме за профилите /знае покрай батко си, че се избират в 10.клас/ - аз проучих, че и там има съвпадения, единствено физика в 32-ро май няма, както и в 1АЕГ май не се сформира група, но физиката нея не я интересува. За френския каза, че няма да го учи с такова желание, с каквото ще учи испанския. Поразпитах за учителите по АЕ, БЕЛ и Математика и в трите училища. За испанския - за 2АЕГ знам, за 1АЕГ попитах, доволни са, имат и нейтив в 11.клас и в 12.клас/но за там не й стигна малко на второ класиране/, за учителката по испански в 32-ро/само за една успях да събера информация/ също получих много добри отзиви. Обясних всичко това, дадох й да прочете мнения. Така че, аз си "измих" ръцете, да не ме обвинява Joy Но винаги може да се окажа виновна де Joy

# 1 195
По мое настояване писахме НТБГ на предпоследно място, а НФСГ изобщо не писахме (до първото можеше да ходи пеша). На мен ми е ясно, че няма интересхкъм икономическите дисциплини и само би си изгубила времето пет години в такава гимназия. Само тук наложих 100% волята си.

# 1 196
Ахони, и ние така. Бях обещала при достатъчно висок бал, първите три да нареди тя. Исках да й покажа, че приемливи, подбрани варианти с езици могат да се намерят в диапазон 350-500.

# 1 197
  • София по рождение
Има, има и моето дете каза, че базата и колко е далече не е важно
При деца, знаещи какво точно искат, базата е маловажна. Моето също не се поблазни от екстериора и интериора. Нито това, че му е близо. Но не можем да отречем, че е най-доброто откъм база. Това визирах.

# 1 198
Аз също се съобразих изцяло с нейния избор. Дадох вариант София и Бургас.
Тя сама е редила желания и за двата града.
И аз смятам съм на мнението на Ахони, че избора им е правилен. До колко е така ще покаже времето.

# 1 199

Мисля, че няма родител или дете, които са видели 2 АЕГ и не са харесали базата му.
                   Това е единственото у-ще , което е с най-новата сграда в Сф и е построена точно за 2 АЕГ. Няма да коментирам колко години я строиха. Знам историята със строежа , зщото на мястото и една от съборените къщи беше  на моя приятелка.

Общи условия

Активация на акаунт