Седмокласна 16.07-23.07 - Силно стиснати палци за ВТОРО КЛАСИРАНЕ!

• 97 770
  • 1 652
  •   1
Отговори
# 1 170
А при разиграване на такъв сценарий, не е малко по-малък риска да се отпишеш преди 25ти и да си сигурен, че твоето място е свободно, в случай, че не успееш да се качиш, поне там да имаш опцията да посочиш желание. Разбира се, ако се появи някой и на двете места с по-висок бал, може да увиснеш.

Теоретично питам как мислите.
740 са адски много. Според мен са с по-ниски или средни балове. АК, МК, НУКК и други частни да същата бройка като миналата година и евентуално повечко да отказали АК в полза на ДУ, предвид многото поканени. Но там има 220 места. Не са увеличени просто може малко игра на желания, ако някой иска СМГ примерно вместо АК и иска да играе до край (аз познавам едно дете). СМГ им е приоритет.

# 1 171
Естествено, че не мисля, че всеки се разочарова, но мечтите на тази възраст не са задължително най- доброто за детето. Те са деца.
Спирам, няма нужда да се напрягам с родителски комплекси.

# 1 172
  • София
Не си изоставям детето. Кофти среда случи в елитното си училище в нашия град. Проблемът не е дали да я пусна или да я държа до полата си, проблемът е, че и двете училища й харесват, а тя трябва да усети кое е нейното.
ако не е тайна за кои градове става дума

# 1 173
Дъщеря ми ми зададе въпроса "Защо толкова ми говориш за 1АЕГ с какъвто и да е език или за 2АЕГ с руски? За да можеш да кажеш, че детето ти учи там ли?!" - това изчерпва всичко за мен Hug

Всъщност нищо не изчерпва. Има и такива родители, сигурна съм, но иначе това е гледната точка на девойка с житейския опит на 13 - 14 годишна. Хората искат елитните училища заради среда, малко по-добри учители, от там малко или много по-добро образование, от там евентуално повече шансове за избор след 12 клас. А и средата в тези училища формира различен светоглед и ценностна система. И винаги има и някаква част его, не отричам, но само за някои това е водещо.

# 1 174
Децата не знаят къде искат, поне повечето. Малко са тези с осъзнат избор. Това е личен избор на семейството и на детето дали иска да рискува вече място с добро класиране.

Според мен всеки решава на база субективни и теоретични свои очаквания. Поради високи очаквания може най-желаното много да разочарова. Понеже и аз доколкото чета няма идеални училища дори били те "елитни" или с най или по-висок бал.
Никой не знае и как ще се реализира даден език след 5+ години.

Сега е много по-сложно от едно време. И качество няма гарантирано никъде. И среда не мисля, че може да се гарантира. Има супер много дебати къде слушат чалга, пият алкохол, пушат вейпове и тн. Ами тези неща ги има в 7ми клас и който иска вече се е ориентирал отдавна и ще попаднат всякакви деца. А също дало да играят карти в час, ами ако може ще играят, това не определя кой колко е умен.

Според мен всеки избира според  бъдещи избори и възможности пред децата си. За някой е език, профил или среда на база личните ценности.

Благодаря за споделените мнения. Те разкриват нюансите в решенията на всеки и може да са полезни на питащите.

Последна редакция: сб, 20 юли 2024, 18:36 от toplomliako

# 1 175
Можеш да кажеш, че мечтата ти е била грашка само, ако вече си я реализирал. Ако обаче се разминеш с нея (и тя си е твоя, а не на родАта), лошото чувство остава. За съжаление има не малко деца, които са на половин точка от мечтата си. Извън тези 740 деца в София и още 20 с допълнителна дата. 
Нека мине другата седмица и ще се види къде и какви места има. После - газ и успех!
Какви теми са се паднали на втората дата? Изтекоха ли?

# 1 176
  • European Union
Сигурно ли е, че това са деца, които никъде не са приети? Да не се окажат приети в Правец, Перник и т.н.

# 1 177
Така пише във вестник Сега. Пуснах линк.

# 1 178
MamaRu, ще се съглася и аз тук с повечето мнения. Банково дело и изобщо икономическа специалност не са подходящи. Математиката е значима част от тези специалности и затрудненията по мат само ще й навредят. В учебния план има предмети като счетоводство и статистика в доволни количества. Изключителна рядкост е в банка да предпочетат дете с професионално образование пред такова с висше, а университетите са избълвали доволно количество нереализирани икономисти, които винаги ще са й конкуренция. Отделянето в друг град (Силистра, доколкото разбрах) е лоша идея за мен лично, доколкото сте разказвали за детето си много неща.
Полиграфията е много по-подходяща за нея според мен, а това, че е с по-висок от средния бал, ще е само в неин плюс. Особено, ако тази специалност включва и някакви креативни елементи.
Извинете ме за непоискания съвет. Каквото и да решите с детето - успех ви желая!

# 1 179
Дъщеря ми ми зададе въпроса "Защо толкова ми говориш за 1АЕГ с какъвто и да е език или за 2АЕГ с руски? За да можеш да кажеш, че детето ти учи там ли?!" - това изчерпва всичко за мен Hug

Всъщност нищо не изчерпва. Има и такива родители, сигурна съм, но иначе това е гледната точка на девойка с житейския опит на 13 - 14 годишна. Хората искат елитните училища заради среда, малко по-добри учители, от там малко или много по-добро образование, от там евентуално повече шансове за избор след 12 клас. А и средата в тези училища формира различен светоглед и ценностна система. И винаги има и някаква част его, не отричам, но само за някои това е водещо.

Така е, но момичето казала това ще учи също в добро училище, ако съм разбрала правилно. Мечтано училище и фиксация много се бъркат на този етап.
Да приемаш за родителски провал, че детето ти не се е класирало в Испанската, а в Английската, за мен говори за проблем с реалната оценка на обстоятелствата.

# 1 180
  • София
Чета темите за всички езикови гимназии от миналата година, както и за НПМГ. Проблеми има навсякъде. Ценното в тези училища са най-вече децата. Опитах се да заведа дъщеря ми във всички училища, без НЕГ, немски категорично отказа. Исках тя да си избере. Посещавахме отворени врати. Имаше бал за всичко, без испанската, но тя така или иначе не беше първо желание. Аз се колебаех дали да не сложим НПМГ с биология на първо място, но решенията си бяха нейни. Само си пожелавам наистина да е усетила къде е нейното място.

# 1 181
  • София
Черна станция, за мен изчерпва всичко този въпрос Hug Уважих желанието й да избере за втори език испански. След което подбрах няколко училища, предлагащи АЕ/ИЕ и направихме опознавателна обиколка, включихме и ФЕГ/защото обмисляше/. След тази обиколка, останаха точно 3 училища. За едното си имам мнение, за другите две писах лични съобщения на който се сетя - благодаря на всички, които ми помогнаха Flowers Hibiscus .И така подредихме. При мен драмата беше, че дъщеря ми, според мен, се остави приятелка да й налива акъл да не избира конкретно френския като втори език. Затова и бях толкова настоятелна в опитите си да променя мнението й. Имам прекрасни отзиви за паралелката в 32-ро, прочетох и негативите. Остава да разберем следващите години дали ще е доволна. И дали всъщност няма да започне да учи и френски  - тя искаше и ФЕГ с ИЕ

# 1 182
Мама Ру, и аз ще се присъединя към мнението, че банковото дело не е никак подходящо за дете с проблем с математиката. Полиграфията от друга страна ми се вижда съвсем ок за нея.
Относно другия град на прима виста бих те посъветвала да я държиш наблизо под око, но разбрах желанието ти да я отделиш от вредната компания и на твое място наистина няма да знам какво да правя.
Позволявам си да изкажа мнение, защото изкарахме цяла година заедно и съм се вълнувала много за твоето дете. Надявам се съм ти полезна поне малко.
Нещо пропуснах поста на mama ru, но да си кажа Simple Smile) За откъсване от вредна компания ..няма никаква гаранция в каква компания ще се озове детето. Моят голям син беше много кротък, освен да си стои вкъщи и да си играе на компютъра до края на 12 клас, друго не правеше. Никой не го е ограничавал да кажа. Стана студент в Пловдив, има всякакви хора, общо взето средата е ок,обаче сега се равняваме по богаташчета. Има и комарджии. Постоянни скандали за пари се вихрят вкъщи. Не бих пратила момиче, което има нужда и от помощ в друг град. Според мен ще си навлечете големи главоболия на главата.

Последна редакция: сб, 20 юли 2024, 19:32 от Bory Ana

# 1 183
MamaRu, изчетох всички мнения за детето ви и си мисля ,че най-правилното решение е вашето - да дадете избор на детето си. Не трябва да се подценяват възможностите на детето. Имам позната , която преди години беше във вашето положение. Всички съвети бяха против нейното мнение и добре ,че не ги послуша. Детето завърши успешно и даже записа УНСС - завърши и него с много труд и упоритост. Сега работи в МВР - административна работа и на никой не му се вярва , че е една млада успешна жена. Много пъти сме си говорили и познатата ми казва ,че е благодарна на психоложка от Пирогов , която  и казала да не сваля изискванията , а да ги увеличава постепенно. Други са я съветвали да даде детето в помощно у-ще /тогава ги имаше/, но мнението на психоложката - в никакъв случай. Вярно, че в началото беше трудно , но резултатът е повече от добър. Желая ви успех и на вас и на детенцето ви.

# 1 184
И аз подкрепям мнозинството.
Мама ру няколко пъти поне е споделяла че й е трудно да се справи с влечението на щерката към неособено подходяща компания. На фона на това, че сега би отишла в друг град, без контрол ( извън училище и общежитието има живот), аз не виждам как ще се регулира това. Детето има трудности, които досега тя малко или много контролира и реагира, където там не е ясно как ще стане.
Не на последно място стреса няма да е само от ново училище/клас ами и град, място за живеене, откъсване от семейството. Мисля че е множко.
Тук въобще дори не става дума за специалностите и математиката. И да- има си доволно математика. Пък и честно казано за да станеш касиерка някъде, надали ти е нужно банково дело от гимназия.

Продавачките в магазините взимат повече, та да станеш касиер не е трудно, но пък банковите клонове все повече биват закрити.

Общи условия

Активация на акаунт