Седмокласна 16.07-23.07 - Силно стиснати палци за ВТОРО КЛАСИРАНЕ!

• 97 631
  • 1 652
  •   1
Отговори
# 1 515
В миналата тема се обсъди кои деца с ТЕЛК за къде се насочвват и кога са към ТУЕС и СМГ, кога са към щадяща среда...
Нали не очакваш дете с качествени оценки да отиде в СМГ?
Предишната тема беше приключена рязко, точно заради това и също така безумни коментари.

# 1 516
Не е въпросът да го пожелаваме, ясно ми е че темата е чувствителна и не питам в агенция социално подпомагане, питам от образователна гл.т. как се случват нещата
 На тези деца се гласува капацитет да завършат НЕГ и ТУЕС, този потенциал си мислех, че е оценен по някакъв начин, но прочетох, не е - приемът е изцяло социален.
                 Приемът не е изцяло социален. Първо - се изисква пълна документация на заболяването и епикризи от години. Второ - съставът на комисията е - лекари, психолози ,педагози, инспектори. Трето - изисква се успех от първи срок 7 клас. Четвърто - на тези деца не се гласува капацитет да звършат НЕГ и ТУЕС , а децата притежават този капацитет! Съветваха ви да прочетете списъка със заболяванията и ако го бяхте направили щяхте да видите ,че има и чисто физически увреждания , които не засягат индивидуалния умствен капацитет на детето.
                 Определено не мога да възприема вашия тип мислене - става дума за по една максимум две бройки в паралелка . Всеки родител на такова дете би предпочел да учи в Бузема , но да е здраво. Не мога да разбера вашето отношение и " разследване" - ами запознайте се с поне едно такова дете и ще разберете за какво става дума.

# 1 517
  • София
Децата на качествени оценки не могат да отидат в НЕГ и ТУЕС. Там може да бъдат насочени само деца с ТЕЛК, но не с интелектуални дефицити.

# 1 518
Децата с хронични заболявания също имат класация на базата на текущи оценки, т.е. дете с неподходящ успех няма да бъде прието във високо балово училище. Проблемът с тези деца е, че поради здравословни заболявания те не могат да покажат потенциала си под стрес в рамките на два часа. Приетите диагнози са тежки и ограничаващи до живот (да не говорим за ежедневната борба на родителите за достъп до лечение на децата и вечно изчезващите лекарства). По добре се радвайте всеки Божи ден, че детето ви не е сред тях.
И понеже споменахте надплановият прием на близнаци - ето там наистина има проблем. Във випуска на дъщеря ми в СМГ имаше момиче и момче близнаци, момчето прието с отличен резултат, момичето беше с фрапиращо нисък резултат по математика. Един от най-ниските от кандидатстващите изобщо. Ето такъв случай не трябва да се допуска - вторият близнак задължително трябва да покрива минимален бал (по-нисък от този за прием, но над среден 3)

# 1 519
  • София
Капацитет, липса на такъв за  НЕГ и ТУЕС, само социален елемент.. Дали някои хора се самопрочитат преди да пуснат бисерите си? Назад по същата тема бях писала за албинос  във випуска на децата ми, с много увредено зрение, но ОТЛИЧНИК..Специално му се изготвяха тестове, на връчването на дипломите му насочиха ръката къде да се подпише.

Малина, какво значи над "Среден 3"?  Оценки на НВО няма, всичко е в точки.

Последна редакция: вт, 23 юли 2024, 13:01 от пенсионирана русалка

# 1 520
Я, можело да се обясни и нормално, без размахването на пръст. Една паралелка с 26 човека, от които са отделени 2 бройки, и въпрос как се заемат тези бройки предизвиква някаква чутовна реакция.
По-леко със социално-желателното лицемерие.

# 1 521
Решихме вкъщи да "си плюем в пазвата" и да се пусне наборът на трето (може би по-скоро ще е четвърто) класиране, в името на желаното училище Simple Smile Обаче .... сега като е приет на второ, според вас достатъчно ли е само да не се запише и автоматично системата ще прехвърли неговия профил към 3-о класиране?

# 1 522
НЕГ не е 1 паралелка и не са отделени 2 от 26 места Hands V

Решихме вкъщи да "си плюем в пазвата" и да се пусне наборът на трето (може би по-скоро ще е четвърто) класиране, в името на желаното училище Simple Smile Обаче .... сега като е приет на второ, според вас достатъчно ли е само да не се запише и автоматично системата ще прехвърли неговия профил към 3-о класиране?
Нищо не прехвърля към нищо. Статута остава "незаписан" и съответно трябва да подреждате наново желания от местата, които се появят налични.

# 1 523
  • София
Не паралелката с 26 деца, от които са отделени 2 бройки, предизвика реакцията, а неприятният тон, с който беше поставена за обсъждане.
Може да се обясни без размахване на пръст, но може и да се прочете малко, преди да се хвърлят грозни намеци.

Последна редакция: вт, 23 юли 2024, 13:09 от sanaka

# 1 524
Нищо не прехвърля към нищо. Статута остава "незаписан" и съответно трябва да подреждате наново желания от местата, които се появят налични.
[/quote]

Благодаря! Да, точно това имах предвид - статутът да ми позволи да подредим желания (според наличните).

# 1 525
Децата на качествени оценки не могат да отидат в НЕГ и ТУЕС. Там може да бъдат насочени само деца с ТЕЛК, но не с интелектуални дефицити.
                  То за това е и комисията. Децата с качествени оценки обикновено са насочвани към безопасни и достъпни за тях паралелки. Имам наблюдения върху работата на комисията и мога да кажа , че родителите на такива деца много точно знаят възможностите им и не кандидатстват за недостъпни за тях паралелки.

# 1 526
  • София
Не паралелката с 26 деца, от които са отделени 2 бройки, предизвика реакцията, а неприятният тон, с който беше поставена за обсъждане.
Може да се обясни без размахване на пръст, но може и да се прочете малко, преди да се хврълят грозни намеци.

Отделно точно този въпрос само преди  има-няма  две седмици се разискваше  детайлно точно в тази тема...

# 1 527
Съгласете се, че в София борбата за хубави места е жестока, конкуренцията е безумно голяма (чудя се защото не откриват повече от желаните паралелки, много добре се вижда какви профили предпочитат децата, излиза тази статистика, все пак) и е нормално хората да се питат как се заема всяко едно място в тях.

# 1 528
  • София
Много ми е болна тази тема на мен, защото познавам доста такива деца. И наистина няма нищо по-хубаво от здрави деца, а в БГ няма адаптация за тези "проблемни" деца.
Скоро имах среща с човек, с детенце с Квадрипареза, толкова умна, такъв изказ, направо ми падна шапката. И това дете ще бъде завъртяно в тъпата ни система, защото е различно.
Извинявам се за отклонението.

# 1 529
Добър ден! Имам въпрос - когато подадете онлайн заявление за отпускане на еднократна помощ на ученик, имате  ли съобщение в електронната поща, че заявлението е получено. Опитах се да подам по електронен път, но не съм сигурна дали съм успяла.

Общи условия

Активация на акаунт