Седмокласна 16.07-23.07 - Силно стиснати палци за ВТОРО КЛАСИРАНЕ!

• 97 817
  • 1 652
  •   1
Отговори
# 1 140
Я да ви питам вие какво знаете по въпроса, че много се чудя. Отваря се да кажем място в желано училище съвсем легално малко преди или след началото на учебната година в 8-ми клас. Примерно дете заминава за чужбина, отива в частно училище или друга причина. Кой може да кандидатства? Ако това е паралелка с интензивно изучаване на език, а детето до момента не е изучавало? Или професионална паралелка и отново кандидатът до момента не е учил тези предмети. Какъв е "изпита" или как се осъществява подбора на кандидатите? Особено след 1 срок да кажем.
Професионална подготовка в осми клас няма, има едно предприемачество и ЗБУТ в девети клас. Езикът започва от нулата, независимо дали е учен или не и нивото на отделните деца.  Не е проблем в осми клас смяна на училище след 15.09, след първия срок може да има приравнителни по език, ако детето идва от училище с не разширено и не интензивно или от разширено в интензивно заради разликите в хорариума.

# 1 141
Аз дълго обмислях участие в трето класиране, но след доста изчетена информация, проверка на статистики по години и вземайки предвид сгъстените балове във високия диапазон тази година, смятам това не за риск, а за гмуркане в дълбокото без кислород....На трето класиране миналата година приетите момичета в топ езиковите гимназии са 6, на четвърто 4, а на пето обявените места са 2....За момчета са малко повече, но незначително....Та, така...

# 1 142
И аз подкрепям мнозинството.
Мама ру няколко пъти поне е споделяла че й е трудно да се справи с влечението на щерката към неособено подходяща компания. На фона на това, че сега би отишла в друг град, без контрол ( извън училище и общежитието има живот), аз не виждам как ще се регулира това. Детето има трудности, които досега тя малко или много контролира и реагира, където там не е ясно как ще стане.
Не на последно място стреса няма да е само от ново училище/клас ами и град, място за живеене, откъсване от семейството. Мисля че е множко.
Тук въобще дори не става дума за специалностите и математиката. И да- има си доволно математика. Пък и честно казано за да станеш касиерка някъде, надали ти е нужно банково дело от гимназия.

# 1 143
  • София
Ако учебната година е започнала, и се отвори място в друго училище, ще трябва ли да се отпишем, за да кандидатстваме? Принципно как е? Или ако ни приемат само се местим.. ? Инак трето/ пето е голям риск..Joy  Понеже се "отписваш"...

# 1 144
  • Някъде там...
А защо близнаците да не губят нищо? Това е нещо ново за мен.
Защото, ако единият близнак е приет в хубаво училище и се запише, другият може да се запише при него надпланово по всяко време и съответно да играе без риск на всички класирания.
Дали ще има някаква промяна в тази многогодишна практика? Предвид значително увеличения брой близнаци в последните години.

Колко близнаци мислите, че играят на трето класиране?! Много повече са тези, които се записват надпланово при брат/сестра и по този начин освобождават място в някое добро училище, с което дават шанс на друго дете.

# 1 145
  • София
И моето беше залетяло по Испанската и си се представяше да учи там. Като го питах защо, не можа да ми даде отговор, който да ме мотивира да се борим на по-следващи класирания. Искал защото е близо до вкъщи, факт, защото имал приятели там, защото искал да учи испански и.... просто така си искал.
Стиснахме си ръцете на втори език испански във ФЕГ.
Мисля, че вече забрави, че е искал Испанската и изобщо не страда.
Като минала веднъж през това мога да кажа, че  всичко се нарежда така, както е трябвало да се случи и човек не трябва да съжалява за хипотетични пропуснати възможности, които пък му отварят врати към други, които може да се окажат много по-подходящи и добри за него.

# 1 146
Аз не гледам на преместването в друг град по този начин, но пък моето дете досега няма някаква кофти компания или проблеми.

Някак си не подхождам задължително негативно. Мама Ру писа, че познава там и общежитието, и учители. Конкретно за моето дете даже виждам няколко плюса относно това, че ще има по-стегнат режим, отколкото има тук. Минусите, май част от тях са предимно в моята глава и не ги споделям с детето даже.
Самата аз съм учила в училище на центъра на София, с деца с много възможности, с купони с наркотици и алкохол и това не ми е повлияло. Може и затова аз да съм като една бяла лястовица, която докато не й дойде подобен проблем на главата с дете, не го и мисля. Не си представям ужасни сцени с лоша компания, нито други страхотии. Ако се случат, ще ги борим, но не ги проектирам предварително. Представям си, че ще му е много интересно, забавно и полезно.

# 1 147
  • София

Вие не можете да го приемете повече от детето. Замислете се, дали не е по-добре да поработите върху вашите емоции. Двете училища са съпоставими, но вие страдате. Замислете се защо? Дали не е просто човешко его?

Това е много точен коментар, който се отнася не само за конкретния случай.
Мисля, че всички, набедени за елитни гимназии имат своите плюсове и минуси. Въпреки че преди 5 години смятах, че когато детето ти отиде да учи в някое от тях и ти можеш да си починеш от родното образование, защото там всичко е супер. Груба грешка. Сега съм много по-подготвена и свалила розовите очила.

Съгласна съм и с B2022. Много е индивидуално за детето. Аз, моята бих я изпратила без да се замисля. Знам, че би се справила чудесно.

# 1 148
  • Варна
Я да ви питам вие какво знаете по въпроса, че много се чудя. Отваря се да кажем място в желано училище съвсем легално малко преди или след началото на учебната година в 8-ми клас. Примерно дете заминава за чужбина, отива в частно училище или друга причина. Кой може да кандидатства? Ако това е паралелка с интензивно изучаване на език, а детето до момента не е изучавало? Или професионална паралелка и отново кандидатът до момента не е учил тези предмети. Какъв е "изпита" или как се осъществява подбора на кандидатите? Особено след 1 срок да кажем.
Няма изпит, пак се класират според бала от НВО. Държат се приравнителни изпити по предметите, които не са изучавани до момента. Ако е в края на 8 клас и детето не е изучавало този език до момента, не виждам как ще стане.

# 1 149
LoveIsTheAnswer, какава е причината детето да мечтае за испанската? Осъзнат стремеж към езика или приятелско влияние. Признавам, масово приятелите на дъщеря ми искаха испанската, не за друго а защото всички я искат. Вярно е, училището е с топ учителски колектив, но си има и минуси. Скоро четох испанската тема набързо, родителите се оплакват от базата. На децата се налага да се бутат с децата от основното училище, с което делят сградата. Имало учебна стая в мазето, по физическо се преобличали във фургон. 2АЕГ също четох, че има топ учители, а базата е страхотна. Там беше приета моята и като ходихме да подадем заявление останах очарована. От вас зависи да се опитате да повлияете на детето и да изтъкнете плюсовете на училището където е прието. Разбирам, такава малка разлика си е за яд и съжаление. Аз така бих постъпила, защото тази година 3то класиране ще е голям риск, именно заради родители или деца водели се спрямо миналогодишния бал и некласирани на 1во и второ. Лятото ще ви мине в притеснения.
Но ако детето иска да учи първи език испански, категорично, то тогава я подкрепете.
Успех, каквото и да решите.
Любовта към испанския е едно на ръка, атмосферата, амбициозната среда и може би перспективите да продължи висшето си образование в Испания е другото. От друга страна английски знае на ниво В2 от училището ни до 7ми клас, където учеха по 10 часа дневно и 7те години и и се струва, че ще си загуби времето да продължи с език, който знае, вместо да научи 2 нови. Немския, за съжаление го недолюбва, така че 91 и 73 ги писахме след 2АЕГ в класацията и макар да и стигаше бала за там, изобщо не стигнахме до тях.
Аз също не знам психически дали ще издържа стреса от 3то и евентуално 4то класиране и, не дай Боже, пак да има разочарование.
Може би, ако реши да остане във 2АЕГ, то ще запишем още в 8 клас курс по испански, с идеята, че може би ще и е по-леко в училище и ще и останат сили за нов език.

# 1 150
  • София
LoveIsTheAnswer, атмосферата и амбициозната среда ги има и във Втора АЕГ. А вие какво знаете за висшето образование в Испания?

# 1 151
В Испания много по-лесно би продължила образованието си в университет с английски, отколкото с испански, тъй като с испански ще кандидатства наравно с испанците...Добрите университети там (доколкото ги има) нямат квоти за чужденци, но пък имат програми на английски

# 1 152
ГОлямото избра да е разширено анг, нищо че го знае. Реши, че ще има време да си обърне внимание на науките, които го интересуват, а езиците на школи ще учи.. Защото, ако трябва да го оценяват по немски като първи език, ще трябва да се напъва там, вместо по физика, информатика, химия и математика.
Пък и Б2 7 клас не е същото като Б2 12 клас, просто заради житейския опит и разбирането на детето и е добре да се поддържа макар езика, макар и на по=ниско от достигнатото ниво. Винаги има какво да се научи.

# 1 153

Вие не можете да го приемете повече от детето. Замислете се, дали не е по-добре да поработите върху вашите емоции. Двете училища са съпоставими, но вие страдате. Замислете се защо? Дали не е просто човешко его?

Това е много точен коментар, който се отнася не само за конкретния случай.
Мисля, че всички, набедени за елитни гимназии имат своите плюсове и минуси. Въпреки че преди 5 години смятах, че когато детето ти отиде да учи в някое от тях и ти можеш да си починеш от родното образование, защото там всичко е супер. Груба грешка. Сега съм много по-подготвена и свалила розовите очила.

Съгласна съм и с B2022. Много е индивидуално за детето. Аз, моята бих я изпратила без да се замисля. Знам, че би се справила чудесно.

Страдам, защото видях разочарованието в детето в началото и може би го усетих като личен провал, но сте прави, собствените си емоции трябва да регулирам и го осъзнавам.

# 1 154
на мен също ми е любопитно колко деца с бал във високия диапазон ще се пробват на 3то класиране. Ние сме с 475, момиче и за 0.5 не стигна за 164то...Аз доста го изживях. Щерката като че прие новото си място (2АГ). Не знам дали да го причиня на детето да поемем риска за 3то класиране...
Дали ще можем да видим някъде обявените места?
Проверете миналата година с колко се е смъкнал балът на 3-то класиране и колко места са били, но не само в Испанската, а и в 1АЕГ и 2 АЕГ. Като излезе бройката за момичета за тези 3 гимназии ги сравнете с бройката от мин.година и тогава решавайте.
Ако бройката е като мин.година бих рискувала, защото балът ви е висок и ако не стане в Испанската, ще я сласират в 1АЕГ, което си е добър вариант. Не бих рискувала единствено ако в Испанската има само 1 място.
Стискам ви палци! Знам какво значи мечтано училище!

Общи условия

Активация на акаунт