Фентъзи и фантастика - 25

• 26 278
  • 755
  •   1
Отговори
# 105
  • София

Да те питам всички книги ли ти вървяха плавно? Че планирам да ги почна, а съм чела мнения, че към 9та или 10та стават по-тегави. Не че това ще ме откаже де, но ми е интересно мнението на някой скоро завършил поредицата.
На мен първата ми беше малко скучна. След това не се случваха кой знае колко впечатляващи неща като че ли, но самият свят е описан толкова невероятно, че потъваш в него и искаш да си живееш там. Ето тази магия ме накара да ги поглъщам една след друга. А след включването на Брандън Сандърс стана някак по-интересно. Този човек е феномен в описанието на битки (последната книга е само битка и не доскучава нито за момент). Но Сандърс леко изгуби магията на света. Никога не съм чела нещо, което така жестоко да ме погълне и да ме накара да се влюбя в него. Но аз обичам дълги поредици, обичам богати светове, в които да се потопя.
Не мисля, че е удачно Нова пролет да се чете първа. Тя е предистория на двама от главните герои и мисля, че е хубава, точно защото вече ги познаваш и обичаш.

# 106
Започнах с “Нова пролет” по препоръка и защото е предистория, затова още ми е непознат неговия свят, но може би с нея ще продължа.

В другата тема съм споделила цитат от “Сянката на боговете”, Джон Гуин ме спечели вече с това, което казвате за Джордан - много детайлно представя света, в който се развива неговата митологична история. Неприятен е като обстановка, но пък толкова добре - според мен, обрисуван, че критиката, че бавно върви действието на мен в случая изобщо не ми влияе или пречи. Като гледам ще искам да чета и следващите книги от трилогията му.
Началото на “Нова пролет” усетих сходно - подробно описан свят, бавно действие (като съвсем малко до момента съм прочела, че съм подхванала и други книги, вкл. “Светлина между два океана”, част от времето ми за четене е посветено и на съвместно четене с децата и така навсякъде по малко се напредва), напомни ми даже с някои идеи на Толкин - но само в положителен смисъл го казвам и затова ми се струва, че ще е поредица, която си заслужава… само обемът е сериозен, но да видим.

# 107
Е, аз бях почнала с Нова пролет и всъщност и досега ми е любимата. Не мисля, че е грешка.
Нали съм си лека жена, аааа по леките книги де, чета Академия на проклятията, много сладурска,  напомня ми на Чарли Дейвидсън, също лека и забавна поредица.
За Игра на тронове....хубави книги, но заради липсата на финал вече твърдо Нье от мен. Тамън си затънал в сюжета и греда. Финала на сериала няма да го коментирам изобщо, наскоро с малкото дете изгледах сериала отново и отново се възмутих на качеството или "качеството" от един момент нататък. Просто пародия.

# 108
Е, аз бях почнала с Нова пролет и всъщност и досега ми е любимата. Не мисля, че е грешка.
Нали съм си лека жена, аааа по леките книги де, чета Академия на проклятията, много сладурска,  напомня ми на Чарли Дейвидсън, също лека и забавна поредица.
За Игра на тронове....хубави книги, но заради липсата на финал вече твърдо Нье от мен. Тамън си затънал в сюжета и греда. Финала на сериала няма да го коментирам изобщо, наскоро с малкото дете изгледах сериала отново и отново се възмутих на качеството или "качеството" от един момент нататък. Просто пародия.
Те са цяла сага. Ако Елохар ти е симпатичен, неговата история е разказана в "Тъмната империя". "Долината на драконите" също става - лека, с почти неочаквани обрати и много хумор, но не и "Градът на драконите".

# 109

Да те питам всички книги ли ти вървяха плавно? Че планирам да ги почна, а съм чела мнения, че към 9та или 10та стават по-тегави. Не че това ще ме откаже де, но ми е интересно мнението на някой скоро завършил поредицата.

Май от 8ма до 10та има много излишни подробности и основното действие да се точи бавно към никак. После пак е добре. Бешо по-досадно докато излизаха за пръв път, чакал си я не знам колко време, а не се случва много. На препрочитане ги преживях по-лесно.

Нали се вдъхнових да прочета пак Хрониките на Амбър. Първите 5 горе долу за един уикенд ги прочетох. Доста ги бях забравила
Скрит текст:
В унисон с главния герой Simple Smile
Сега на 6та доста по-бавничко, но не ми е скучна.

Последна редакция: ср, 14 авг 2024, 13:02 от Одри ♡

# 110
  • София
Здравейте, бързо въпросче, някой чел ли е Лодкарят на Джъстин Кронин... Търся за човек обичащ фантастика, но не и фентъзи...
Дан Симънс наоример харесва, Барчигалупи му беше интересен... Азимов... Аз хич нямам допирни точки по вкус с него.... По принцип има ли я вариант за киндъл?

# 111
"Нова пролет" е прелюдия, но според самия Джордан най-добре да се чете след книга 6. Появяват се Моарейн и Лан като млади, другите герои нямат нищо общо. събитията се развиват 16 години преди основната поредица. Разбира се като всяка прелюдия може да се чете и  така - и иначе. Може и да се започне с нея, по желание на клиента.

Първите две книги от "Колелото"  "Окото на света" и "Великият лов" имат доста общо с Толкин (особено първата), но нататък влиянията  рязко намаляват и трябва много да се взираш за да видиш определени влияния.
Основният проблем на "Колелото" не е, че  е голяма поредица - основният проблем е, че голяма част от  действието е твърде мудно и хаотично.

От 7 до 11 книга всичко е един голям локум. (аз мога да ги събера в около стотина страници, а той човекът написал 4 книги по хиляда страници) Във края на всяка книга Ранд се бие с Отстъпник и побеждава. Е, по същество е това има и нюанси, ама няма да споля.
Самият Джордан е искал да завърши с 6 книга, но издателите и феновете не му позволили. От 12 книга до 14 е основно работа на Сандърсън и Хариет и за мен се е получило добре.

Последна редакция: ср, 14 авг 2024, 14:10 от Лорд Сняг

# 112
  • София
Лорд Сняг в теб ми е надеждага като мъж да кажеш нещо за Лодкарят? 😂

# 113
Аз съм се отказала точно на 11 книга от Колелото. Ще взема да подновя четенето, само проблемът е,че съм забравила какво съм прочела в цели 11 книги 😁
Сега започнах да чета Мъглороден. Ще си я дочета и ще се върна на Колелото, защото се вдъхнових от вас да дочета поредицата до края.

# 114
Не съм го чел. За Дан Симънс мнението ми е противоречиво.
"Ужас" много ми хареса, "Лешоядите" - средна работа,  "Хиперион" ми бъде твърде шантав и издържах само първата книга до средата, а "Песента на Кали" е пълен боклук.

Човека иска да пише в твърде много стилове - ужас, мистерия, фантастика....не е за мен

Електра, Мога да ти го сведа в няколко абзаца. Слагам спойлери

Първа книга
Скрит текст:
Ранд узнава че е осиновено дете. Той всъщност е таен принц отгледан на село. По важното е, че е Прероденият дракон, мъж, който може да прелива силата. Пророчествата казват, че той ще спаси света или пък ще го погуби.
Освен него Моарейн открива Мат и Перин - двама по-слаби тавирени, които също могат да променят Шарката на съдбата. По пътя към отряда на Моарейн, Лан, Ранд, Мат, Перин Егвийн се присъединяват Том Мерлин и Нинив. Постепенно става ясно че Том Мерлин е бивш любовник на кралицата на Андор - Мургейз. За главата му има награда.Той влиза в битка с един Чезнещ и (предполагаемо) умира.ъм отряда се присъединява огиера Лоиал. В Ранд се запознава с ясновидката Мин, а след нея  и с престолонаследницата Елейн (думата щерка -наследница ме побърква). В края на първа книга Ранд прелива Силата

Втора книга
Скрит текст:
Ранд отива в Тар Валон. Той иска да се откаже от игрите на Тар Валон, но Айез Сейдай прилагат емоционален шантаж- за да излекуват Мат им "трябва" Рога на Валийр, а той е открадат от Падан Фейн. Ранд започва едно дълго преследване, което продължава през цялата книга. Елейн се среща с Егвийн. Егвийн е твърде концентрирана върху идеята да стане Айез Сейдай и решава да се "отърве" от Ранд и да го "прехвърли" на Елейн. Появява се Мин, която също е влюбена в Ранд. Елейн, Мин, Нинив и Егвийн са изиграни от сеанчанците. Егвийн става робиня, Мин- домашно животинче. По-късно се освобождават. Първа появана на контрабандиста Бейл Домон и Еагенин.
Появява се мистериозна жена която помага на Ранд. Оказва се, че е Ланфеар - Отстъпница влюбена в него.  Ранд се бие с Отстъпника Имшаил и го убива. Мат надува Рога на Валийр.

Трета книга
Скрит текст:
Ланфеар, която знае че Мат е надул Рога, а и носи частица от Мордет има интерес към него. Тя обаче се интересува от властта и когато Мат предава Рога, а амирлин Санче го излекува губи интерес към него (голяма грешка). Мат не е напълно излекуван, открива способност да говори на Древният език, а освен това има липсващи спомени. Мат се чуди как да избяга от Тар Валон, където Айез Сейдай искат да го "изследват". ИНтересите му съвпадат с тези на Елейн, която иска да предаде писмо на майка ѝ без да се връща в Кемлин. Затова го превръща в кралски пратеник. Тук за първи път Мат активизира Късмета на Тъмния/Eкстремния късмет. Той успява да открие Том Мерлин, да го вземе за компания. Двамата преминават през невероятни приключения и стигат в Кемлин. Мат чува някой който поръчва убийството на Елейн. Тъкмо когато предава писмото разбира че любовникът на Мургейз - лорд Гебрил (Отстъпникът Рахвин) е този който поръчва убийството. Успява да се измъкне и заедно с Том тръгват да търсят Елейн и Егвийн. Намира ги  пленени в непревзаема крепост в Тир и ги освобождава.
Перин се запознава с бъдещата изгора - Файле. Участва в лов на Мракохръти. Постепенно започва да става превъплъщенец.
Цялата книга е през погледите на трети лица, Ранд почти не взима участие като главен герой. На края на книгата той изтегля Меча недосегаем с което доказва, че той е Дракона. Народът му - айлците - се стичат на повика му

Четвърта книга

Скрит текст:
Почти цялата е за Ранд . Ранд трябва да убеди айлците че е техният Върховен вожд или каквато там титла има. Наистина изтеглил е Каланадор, меча недосегаем ама това не е достатъчно. Появяват се вожда Руарко и мъдрите Амис, Сорилея, Баир и Мелайне. те допускат Ранд да влезе в Рудийн макар да е чужденец.
Моарейн се опитва да получи ценни сведения от айлците, поради което смекчава тона. За известно време играе ролята на наставница на Елейн, Нинив и Егвийн, после изпраща Елейн и Нинив по задачи, като им праща Том Мерлин и Джойлин Сандар да ги наглеждат, а Егвийн започва да се учи при айлците.
Егвийн казва на Мат че може да възстанови спомените си, ако влезе в тер-ангреала на Майен - там се получават отговори. Мат получава предсказания от Аелфините "змии" и разбира че ще умре, ако не иде в Рудийн за да му разтълкуват казаното.
Мат успява да убеди Мъдрите че трябва да влезе заедно с Ранд. Той влиза и му се сбъдват три желания - силата да го остави на мира, спомените му да се върнат и за излезе оттук. Мат не разбира че желанията имат цена, а "дяволът е в детайлите". Той забравя да каже че иска да излезе жив и лисиците го обесват. Ранд се появява и го спасява. Ранд подозира, че му е бил заложен капан. Появява се Моарейн. Става ясно че и тя е била в Рудийн. Какво е видяла си остава за нея (има връзка с Нова пролет). Мъдрите решават да използват една Дева на Копието - Авиенда - която харесва Ранд. Карат я да му стане любовница, за да имат свой човек,  и едновременно с това започват да я подготвят за Мъдра въпреки желанието ѝ да оставе Дева на копието. Един от вождовете - Куладин - вдига бунт. Шайдо се вдигат срещу Ранд, но са смазани от Мат, който е придобил умения на пълководец.
Ранд убива Гебрил/Рахвин
Елайда - доскорошна съветничка на Мургейз и най-главна сред червените Аджи - вдига бунт и става Амирлин. Мин - с помощта на Гавин - освожбадава лъжедракона Логаин, Санче и пазителката на печатите -  Леане - и бяга.
Самият Гавин играе двойнствена роля. Разгневен че Тар Валон използват сестра му Елейн, той помага за потушаването на контрапреврата (организиран от сините и част от зелените) и удавя метежа на сините в кръв.
Засега стига  толкова

Последна редакция: ср, 14 авг 2024, 14:54 от Лорд Сняг

# 115
Мале, всичко съм забравила, но даже резюмето ме изнерви. Навремето ме беше завладяла поредицата,но сега вече знам, че съм чела и по-хубави

# 116
Ето страница за “Колелото”  - ако някой трябва но да си припомни (няма да чета там, ще си карам книгите бавно и славно по ред)
https://wot.fandom.com/wiki/A_beginning

# 117
  • Варна
Аз не съм особено очарована от " Лодкарят". Финалът ме разочарова, уби ми удоволствието от четенето. Прекалено нелеп беше за моите възприятия.

Спойлер: малко за книгата, каквото помня.
Скрит текст:
Значи по преценка на един единствен човек част от хората ще бъдат събудени и извадени от стазисните камери, за да основат човешка колония, да започнат ново начало на ново място, но този нов свят ще го основат само добрите хора. Тези, които са с лоши мисли и дела ще продължат да бъдат в стазис и да сънуват докато се научат да бъдат добри и да работят за благото на обществото. Този човек си е направил изводи за поведението и характерите на различните хора докато е траело пътуването. По това време всички пътешественици са били в дълбоко замразяване и свързани чрез сънуване в алтернативен свят. Но самият алтернативен свят е изопачен, компрометиран, т.к. създателят му е преживявал лични драми, депресия и психическа нестабилност когато го е създавал. От това съдя, че различните хора може би биха имали друг вид поведение и биха реагирали по различен начин при други условия. Действието в книгата се развива в този алтернативен, измислен свят. Накрая събуждането и придружаващото го разделение на хората.

# 118
Леле, Лорд Сняг, страхотно резюме! Благодаря!
Установих, че най-много си спомням от четвърта книга. Всички съм чела преди да се родят децата ми, което ще рече повече от 8 години. Май ще трябва и аз да ги започна от началото. Първите книги са ми пълна мъгла.

# 119
  • София
Floren мерси.. Мн мразя хубави книги със слаб финал... Ще го помисмя... Че и 40лв тази тухла... С дребни букви, накрая ще каже, че и не може да фокусира да я чете😁

Общи условия

Активация на акаунт