Фентъзи и фантастика - 25

• 26 274
  • 755
  •   1
Отговори
# 90
  • Пловдив
Игри на тронове и Домът на дракона.
От както сериалите нашумяха все си мисля да ги почна и все не остава време.
Но сега съм решена да се запозная със светът в „Песен за огън и лед“ и после да продължа...
Какво ви е мнението за тях?

Играта е недовършена. Сериалът дава един край. Авторът намеква, че в книгите /които ги чакаме от години/, краят може да е друг или поне най-малкото ще се стигне до финала от сериала по друг път. Там претендентите от мъжки пол за трона са двама.
Песен за огън и лед е написана като хроника - скука и голи факти /стигнах само до втора глава и я зарязах/. В сериала за Танца има много промени.
Иначе повествованието увлича, не е претупана... но... аз не бих си я причинила отново.

Е точна на ясен край се надявах, но явно няма да го има за сега. Има ли тога някаква по добра последователност в която да мина книгите ? -> „Песен за огън и лед“-;Възходът на Дракона;   
Рицарят на Седемте кралства.

# 91
  • София
Но сега съм решена да се запозная със светът в „Песен за огън и лед“ и после да продължа...

Моето усещане (чела съм само първата книга) е за безсмислие. Дълбоко, екзистенциално безсмислие. Изобщо не става дума за това, че авторът избива всички герои - и читави, и отрицателни. В атмосферата на книгата има една базисната раздразнителност, неприазън към света и живите му и неживи части. От типа - дори случайно преминаващото куче гледа лошо. И това не е свързано с фентъзи света, нито със зимата. И не е нещо, срещу което да се бориш. Напротив, част от битието и на положителните герои е.
Ако това като атмосфера би ти харесало, или можеш да го преглътнеш... Аз не харесвам автори, които си мразят героите, че и живота.
Изток-запад са издали нова книга на Хауърд. Разкази, ще си ги взема тези дни.

https://www.ozone.bg/product/kralete-na-noshtta/

# 92
Аз реших да чета Ритматистът, тук беше препоръчана. Харесва ми. Може би ще продължа след това в същия дух.
Песен за огън и лед се отказах да ги чета. Въпреки че първите книги много ми харесаха, последната ми вървеше доста мудно. Сериалът (Домът на дракона) сега го гледаме вкъщи.

Последна редакция: чт, 08 авг 2024, 22:45 от Elektra.13

# 93
  • София
Прочетох всички излезли книги от „Песен за огън и лед“. Изключтелно богат свят (даже прекалено и често е трудно да се сетиш този пък сега кой беше). Интересна история с много неочаквани събития. Но е изключително жестока и мрачна. Много пъти исках да я спра, но продължавах, защото имах нужда да видя светлинка в тунела. И сега се потискам като видя книгите на библиотеката.

# 94

Песен за огън и лед е написана като хроника - скука и голи факти /стигнах само до втора глава и я зарязах/. В сериала за Танца има много промени.
Иначе повествованието увлича, не е претупана... но... аз не бих си я причинила отново.

"Огън и кръв" е написана като хроника, а не поредицата Песен за огън и лед.

# 95
За Игра на тронове (поредицата) мненията ми са противоречиви. Самата идея на Мартин, да излезе от "романтичния" период на фентъзито и да покаже натуралистичния период е добра. Мартин имаше едно сравнение, как Арагорн може да е много добър човек, но като крал би трябвало да упражнява оркски геноцид, защото орките не изчезват със Саурон.  Поредицата е базирана на войната между двете Рози, отделни моменти - на живота на Ан Болейн, т.е. има реални прототипи и ситуации.
Дотук добре -  но докато първите две книги са досущ като сезон едно и две (разликите са минимални), то между сезон три- пет разликите стават осезаеми, а края на сезон 7 и целия осем са една голяма бълвоч. Явно е имало някакъв синопсис и извън това - нищо. Напоследък обаче става ясно, че шеста и седма книга няма да видим.

Светът на огън и лед е интересна, ако харесваш такъв тип книги -  нещо средно между ендицклопедия и жълтини.

Огън и Кръв (говорим за книгата) е доста зле в граматическо отношение, а и малко нови сведения дава

важно - да не се смесва "огън и лед" с "огън и кръв."

Последна редакция: сб, 10 авг 2024, 00:27 от Лорд Сняг

# 96
Аз пък пак подхванах “Нова пролет”, но сега не знам защо ми се стори (въпреки че  е бързо четивен стил) малко многословен Джордан и не съм сигурна дали ми се чете толкова дълга поредица…

# 97
Реших и аз да си взема Филип Пулман - Тъмните му материи.
Явно няма да я чета.
По принцип плащам с карта, обаче точно в този момент банката ми имала профилактика и плащанията са били спрени.
И така поръчката ми си виси, писах на Бард и на страницата им, и в сайта им, звънях по телефон.
Явно е паднала бомба и е отнесла издателството заедно с книгата ми. Confused
Отговор нямам вече пет дни.
Вече ще си поръчвам техните книги от друго място. Жалко. Confused
Здравейте, можете да си ги изтеглите безплатно и трите от рулит.  Има и спинофи по трилогията, но са на английски.

# 98
Започнах отново трилогията за Джентълмените копелета на Скот Линч и пак ми е интересна!

# 99
  • София
Аз пък пак подхванах “Нова пролет”, но сега не знам защо ми се стори (въпреки че  е бързо четивен стил) малко многословен Джордан и не съм сигурна дали ми се чете толкова дълга поредица…
Феникс, Джордан и аз не бих го подхванала, ако ми го плеснат от първа до тринайста книга накуп 😁 Едно време ги четях с излизанията на всяка книга. Същото и с Тери Гудкайнд - Мечът на истината, чаках си ги с нетърпение да излязат.
Втората книга на Гемел от Дренай малко ме разочарова... Същата схема като при Риганте. Но главният герой е противоречив и обсъждането на житейските драми, които са същите като в първа книга, вече звучи изтъркано. На 70 процента от книгата съм, дано краят ме изненада приятно...

# 100
  • София
Аз пък преди няколко месеца прочетох всичките книги от Колелото на времето (14 + 1) и така се потопих в този свят, че все още изпитвам празнота и не мога да си харесам нищо друго. Всичко ми се струва постно и безинтересно.

# 101
На мен хем ми харесва как пише, хем ми се струва, че бавно ще върви толкова голяма поредица… ще видя, с няколко книги едновременно малко се позабавих с Джон Гуин, бях я сложила дори за кратко на пауза, но сега почна много да ми харесва този автор (въпреки - пак отбелязвам кървавоста и тежката мрачна атмосфера, но даже има няколко места в книгата, на които си сложих отметки, заради конкретни фрази, които харесах), първо ще дочета неговата книга и после ще продължа май с Джордан все пак

# 102
  • на село
И на мен първата книга от Колелото на времето ми тръгна бавно, но после така се завъртя… И мъжът ми се запали, та после си менкахме шеги от книгата. Една от най-добрите поредици за мен, а включването на Брандън Сандърсън накрая е чудесен бонус.

# 103
Аз пък преди няколко месеца прочетох всичките книги от Колелото на времето (14 + 1) и така се потопих в този свят, че все още изпитвам празнота и не мога да си харесам нищо друго. Всичко ми се струва постно и безинтересно.

Да те питам всички книги ли ти вървяха плавно? Че планирам да ги почна, а съм чела мнения, че към 9та или 10та стават по-тегави. Не че това ще ме откаже де, но ми е интересно мнението на някой скоро завършил поредицата.

# 104
Май ще успеете да ме убедите да не се отказвам от тази поредица, нищо че е толкова стряскащо дълга.

Общи условия

Активация на акаунт