Фентъзи и фантастика - 25

• 25 948
  • 755
  •   1
Отговори
# 30
Не мога вече към горния пост да допълня, затова в нов:
Мислех за тази книга да не пиша, но може би е добре да споделя - “Сянката на боговете”, Джон Гуин. Езиково (абстрахирайки се от разни подробни описания) ми харесва, но е толкова кървава, а и не само, че е добре да предупредя за това. При Абъркромби някак по-малко ми се сториха кървищата, или поне защото успявах да прескачам такива сцени, но тук е изобилие, а и не само - като умел художник обрисува един не само кървав, а кален (в буквален и преносен смисъл) свят, от който се носи миризма на нечистотии. Впускането на автора в подробности и описания точно това цели - да представи - и при мен успява, една изключително мрачна обстановка. Независимо от това успява да ми  привлече вниманието, но книгата ще чета на порции, нямам психическата нагласа да продължа само с нея. Добре борави с думите, ще дам един по-лиричен цитат:”Беше пролет, низината долу бе изпълнена с признаци на нов живот, но зимата се беше вкопчила в гористите хълмове като прегърбен войн, който отказва да се раздели с миналото си.”. Но не се подлъгвайте по него, повечето описания далеч не са толкова приятни за четене.
Затова накратко - ако кървавите истории не ви понасят, по-добре да пропуснете книгата.

# 31
Затова накратко - ако кървавите истории не ви понасят, по-добре да пропуснете книгата.
Не само няма да я пропусна, но едва се сдържам да не я започна, но ще чакам втората. В началото на следващата година би трябвало да излезе, сега се превежда.

# 32
А, тогава не се сдържай, едва ли ще се забрави лесно, на мен иначе ми харесва, ако не бяха кървищата (а и други гнусотии), направо щях да я номинирам. Вярно, че върви бавно, но няма как хем да се опише детайлно света - като на кино картинно си го представям, хем да бъде супер динамично. Макар че е изпълнено с дребни действия, така че не го усещам като мудно. Малко странно е, хем ми харесва, интересен ми е този митологичен свят, хем заради тези описания трябва да правя паузи.
Междувременно май ще си разнообразя жанрово четивата с една книга с есета на Умберто Еко - “Как се пътува със сьомга”.
П.п. По-късно може да дам още един цитат от книгата на Гуин, от по-приятните описания, за да придобиете още малко представа за стила.
Добавям:
Скрит текст:
Един по-поетичен цитат от книгата:
” Слънцето изгряваше зад нея, сякаш разтопен бронз заливаше хълмовете и планинските възвишения на острова, а на запад над морето, на чиито вълни се издигаше и скърцаше закотвеният “Господар на вълните”, небето беше бледосиньо, а студеният вятър откъм залива се усещаше като натрошен лед, който дращи по кожата. … В далечината тя видя силуетите на други острови, стърчащи като гърбици върху гърбовете на потопени във водата гиганти. Бялата пяна на вълните заливаше брега.”

Последна редакция: вт, 23 юли 2024, 18:13 от fenyx

# 33
Днес видях, че излиза " Душата на меча", втората книга на Джули Кагава от трилогията " Сянката на лисицата". До края на годината ще излезе и втората книга от дуалогията на Амели Уън Джао. Първата книга е " Сребърна песен, нощен пламък". С добро темпо се движат издателствата, харесва ми. За " Пътят на подправките" на Мая Ибрахим нямам информация кога да очакваме следващата книга. Никоя от тях не съм чела все още, чакам.

# 34
Здравейте! Дълго отлагах, защото не ми се рискуваше с толкова дълга поредица. В крайна сметка се реших да я започната, поради много добри отзиви. “ Стъкленият трон” на Сара Дж Маас. Почти съм на края на първата книга и не е нещо особено. Какви са вашите впечатления? Става ли по-интересно нататък?

# 35
Нека другите кажат. Тук бяха големи хвалби, но аз след първа се отказах. Фактът че почти нищо не помня, говори достатъчно.

# 36
Нека другите кажат. Тук бяха големи хвалби, но аз след първа се отказах. Фактът че почти нищо не помня, говори достатъчно.

Доста пъти съм се подвеждала така. Като например с поредицата “ игри на наследство”. Купих цялата поредица и едвам я прочетох. Дори ми остана една книга и не знам дали мога да я прочета. Не знам защо толкова я хвалят.

# 37
Аз така се подведох с Малазана. Тука бяха хвалби, хвалби, хвалби...Над двадесет души я нахвалиха, само едно отрицателно мнение имаше (освен моето).Аз едвам го издържах. Пробвах и друга книга на Ериксън - за Гениалното хлапе- също ми понесе зле.
Добре че масово чета в Читанка и  Рулит.

# 38
  • София
Амии, как да кажа, без да обидя авторката... Примерно Цветелина Владимирова  с трилогията на Воронин е няколко левъла нагоре. Маас е стандартна, политкоректна и описателна, та направо скучна. За протокола да кажа, че съм чела и четирите "Двора", това е всичко, което съм си причинявала от нея.
Имам чувството, че и за Наоми Новик ще кажа същото скоро, и тя е от "вселюбимите" 🙃

# 39
Здравейте! Дълго отлагах, защото не ми се рискуваше с толкова дълга поредица. В крайна сметка се реших да я започната, поради много добри отзиви. “ Стъкленият трон” на Сара Дж Маас. Почти съм на края на първата книга и не е нещо особено. Какви са вашите впечатления? Става ли по-интересно нататък?
Първата книга е натрупване на информация, защото цялата интрига е огромна. 8 книги + сборник разкази с предистория за поясняване на някои от моментите не предполагат яснота още в началото. Продължавайте смело да четете, нататък така се заплитат събитията, че няма да ви остане време да осъзнаете какво се случва.

# 40
Да ви разнообразя с малко визуализирана красота по Толкин:

https://www.tednasmith.com/unfinished-tales/

# 41
  • Бургас
И моето мнение е положително за “ Стъкленият трон” на Сара Дж Маас. Дори съм си планувала докато се чудя коя поредица да започна да прочета тази още веднъж.

# 42
Аз прочетох първите три книги от Стъкления трон, скоро ще започна четвъртата. Първата изобщо не ми хареса, по-нататък има повечко раздвижване. И все пак, въпреки няколкото добри моменти и сравнително интересния свят, за момента не съм особено впечатлена от поредицата. Отчасти се дължи на това, че никой от персонажите не ми влезе под кожата, завъртяха се и едни любовни четириъгълници или каквото там са, което мен лично ме дразни. В третата книги се появиха все пак едни вещици и благодарение на тях запазих интерес.
Ще видя и четвъртата как е, хванала съм се на хорото.Grinning

# 43
Аз прочетох първите три книги от Стъкления трон, скоро ще започна четвъртата. Първата изобщо не ми хареса, по-нататък има повечко раздвижване. И все пак, въпреки няколкото добри моменти и сравнително интересния свят, за момента не съм особено впечатлена от поредицата. Отчасти се дължи на това, че никой от персонажите не ми влезе под кожата, завъртяха се и едни любовни четириъгълници или каквото там са, което мен лично ме дразни. В третата книги се появиха все пак едни вещици и благодарение на тях запазих интерес.

Ох😂😂😂. Без да съм приключила дори първата, мога да позная кои участват в любовния триъгълник. То не че е трудно да се досетиш. Мен това най-много ме отблъсква в книгите. Например когато четох “ Упование” на Пенелъпи Дъглъс, не ми бяха толкова скучни и гнусни секс частите ( които бяха в повече”, отколкото, че участваха 5 човека на едно. Но все пак “ Стъкленият трон” не е романтика, затова ще продължава да чета, да видя какво ще се случи.

# 44
Петата, седмата и осмата са най-силни според мен.

Ох😂😂😂. Без да съм приключила дори първата, мога да позная кои участват в любовния триъгълник. То не че е трудно да се досетиш. Мен това най-много ме отблъсква в книгите. Например когато четох “ Упование” на Пенелъпи Дъглъс, не ми бяха толкова скучни и гнусни секс частите ( които бяха в повече”, отколкото, че участваха 5 човека на едно. Но все пак “ Стъкленият трон” не е романтика, затова ще продължава да чета, да видя какво ще се случи.
И идея си нямате. Аз, да си призная честно, най-много се радвах на двойката Лоркан-Елида, и тъгувах когато Абраксъс загуби половинката си. Всъщност, персонажите които ме грабнаха са точно Лоркан, Елида, Манон, Лизандра и Фенрис. Елин и Роуан/пфу за името/ не ме разчувстваха нещо.

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 14:21 от Аниш

Общи условия

Активация на акаунт