Фентъзи и фантастика - 25

• 25 967
  • 755
  •   1
Отговори
# 630
Който има досег с пръстена губи в някакъв момент контрол над собствената си воля. Странен паралел ми хрумна, но това е малко като контрол над волята на човека посредством външни влияния, като химични субстанции.
Все пак, има по-податливи на това влияние и по-устойчиви, но е факт, че в решителния момент Фродо губи контрола над волята си да устои на изкушението, и тук е много интересен момента, че смиляването над Ам-гъл (в много по-предхождащ момент) се оказва ключово, защото ако той не беше наблизо историята можеше да има различен изход.
Пръстенът и Билбо (когато трябваше да го остави на Фродо) изкушаваше, Боромир заради него загуби живота си, за Исилдур и Ам-гъл е ясно, но и Гандалф не искаше да го докосне, както и Галадриел устоя на изкушението да го вземе.
Относно Том Бомбадил - няма така както за други герои директно описание как се е появил, за да можем да разберем повече за произхода му, а е само загатнато, дори и в стиховете за него не можах да открия нещо конкретно за предисторията му. Нито пък ИИ намира нещо по-съдържателно от: “ Историята за появата му в "Властелинът на пръстените" не е напълно изяснена, което оставя много място за спекулации и теории сред феновете.  …..

…….  Том Бомбадил твърди, че е "най-старият" и че "помни първите капки дъжд и първата дъбрава". Това предполага, че той е изключително древен и може би е съществувал преди сътворението на Средната земя.“ - само че това не обяснява как се е появил и откъде.

Темата с Хурин ми беше малко тегава за четене и там ще трябва да препрочитам в някакъв момент, а и за Келебримбор също ще трябва пак да прочета по-внимателно 😊.
Благодаря за идеите!

# 631
Прочетох "Сянката на кукера" на Петър Кънчев или българския вещер, ама не съвсем. Въпреки, че книгата започва с големи прилики с Вещера, после хваща третия завой в ляво и се опитва да разгърне света и да ръси мъдрости, но в повечето време чака пътна помощ или си гони опашката... Сигурно ще прочета и продължението, когато (ако) излезе, понеже не обичам да оставям недовършени неща. Последните 100 страници бяха малко напън, ама накрая минах финалната линия Joy

# 632
  • България
Сега чета исторически романи, последното фентъзи, което прочетох беше "Войната на маковете" от Р. Ф. Куанг.
Хареса ми всичко освен финала. Приключи съвсем по китайски.
Не е роментъзи.

# 633
Войната на маковете е страхотно фентъзи, без да има грам романтика в него. Скоро трябва да се върна към този свят.

# 634
  • България
1 грам се намира.
И за тази история е достатъчно.

# 635
  • София
А войната на маковете става ли за слушане? Гледам, че в сторител я има, но не всички книги стават за аудиоформат...

# 636
А войната на маковете става ли за слушане? Гледам, че в сторител я има, но не всички книги стават за аудиоформат...
Лично за мен, не. Чел съм книгите в хартиен формат, харесаха ми. След време пробвах и в Сторител, но не ми потръгна. Но все пак е до човек.

# 637
  • София
Мерси, Брон! Вероятно ще я купувам на хартия. Малко книги ми вървят на аудио.

# 638
  • Майничка
Дълбоко съм възмýтена и огóрчена от третата част на "Четвъртото крило", "Буря от оникс"! За разлика от мудната в основната си част втора книга, тук имаме едно препускане през непълно изградени страни и ситуации, изсмукан от пръстите край и очакване за (може би) още два тома. Отгоре на това форматът е също толкова халтав и неудобен за четене.
Има много хляб в сюжета и героите, но явно авторката залага на комерсиален обем, вместо на съдържание.
Моя грешка, че не проверих овреме, бях останала с впечатление, че ще е трилогия.

# 639
Чудя се дали да я почвам изобщо. Честно казано сега прочетох още няколко на Елена Звездная и въпреки потресаващо плоските еднотипни героини, ми допадат много повече от Четвъртото крило и много други подобни хитове. Този жанр май ми е любим, като Чарли Дейвидсън, Рубинено червено и други лекички романчета с хумор. Като четвъртото крило има много - огромен потенциал и накрая ъъъ нещо недостига.

# 640
  • България
В последно време чета историческите романи на Зевако, Дюма и подобни, но преди това бях накупила някои модерни фентъзита.
Точно те ме накараха да се върна към доста по-приятните произведения на автори, живели преди нашите "интересни" времена.
Обаче чета и вече купените "хитове" (пени се не пени, пари съм давала Simple Smile) и първата третина на "Един тъмен прозорец" от Рейчъл Гилинг се оказа неочаквано интересна.
Имам една поредица от новите, която остава в библиотеката ми, явно се намират и съвсем прилични, но е трудно да се отсее.
Във Ф. групите е пълно с възхвали на поредицата от Ребека Ярос.
За възмущението на gargamela не се учудвам, но щом и х HAPPY х не харесва творението на Ярос, значи работата е съвсем зле.
И после вярвай на ревюта.

# 641
Аз си купих на сляпо " Четвъртото крили", но след като се поразрових, разбрах, че е роментъзи и то не особено добро я продадох без да съм я разгърнала.

# 642
Да, жанра ми е любим. Признавам, увлече ме Четвъртото крило, но...прескачах. А по принцип чета бързо и всичко си изчитам чинно. Драконите са голям плюс, и са приятни Simple Smile та нямаше как да я пропусна. Но не ми се почва 3 книга, особено след разочарованите ревюта на фенове.

# 643
Я ме открехнете колко е секса в Четвъртото крило. Една друшка я започна и я остави на 2-3 глава, та не беше много полезна Joy драконите са ми интересни, но унождането не е по моята част Joy ако е като в Дрезден - супер, ама Крушарска беше препрашила цветята с подробности Joy нямам намерение да чета продълженията Nerd

# 644
За моя вкус даже беше малко. Повечето време по разнообразни причини се дърпат, пък имат яко нужда да си понаместят малко хормоните Joy детайли голями няма.

Общи условия

Активация на акаунт