Злоядо дете

• 2 546
  • 40
  •   1
Отговори
# 15
  • Sofia
Децата преминават през всякакви периоди и без боклучава храна.
Ако едно дете не обича лучена яхния, то няма да я яде и без да му се предлага чипс и кекс.

Моите една година ядат едно (например карфиол, броколи или кашкавал), на следващата не искат да го погледнат.
Нормално е да има периоди, в които децата отказват някои храни. Въпросът е като се случи да не се залитне към боклучавата храна.

# 16
  • София
Именно, но е залитнала и детето я манипулира, за да получи каквото иска.

# 17
А пробвали ли сте просто да не му давате филии и кексчета? Няма да му стане нищо да поседи малко гладен. Просто казвате, че няма, ако не иска да яде банан го сваляте от столчето за хранене и приключвате с обяда или закуската. Може да пореве, защото знае, че така отново ще му дадете каквото иска. Трябва малко твърдост и търпение. Той просто ви манипулира
Ами пробвала съм и просто цял ден не яде нищо..И аз си мислех че ще стане,обаче не.

# 18
Има 2 момента.
Единият е, че обикновено децата в жегите имат такива моменти. Възрастните също ги имаме.
Вторият е, че детето е малко за споменатите филии и сладкиши. Просто спри да ги даваш и предлагай храна за възрастта му или просто му дай мляко, когато отказва друго, а ти си убедена, че гладува (последното надали е възможно да се случи за повече от няколко часа, защото в един момент наистина ще огладнее).

Ами по интересното е,че той освен точно тези кексчета и нищо друго сладко не иска.А филиите започнах да ги давам,да се учи да дъвче по препоръка на педиатъра.С млякото няма проблем,когато и да му го дам ще си пие млякото и няма да търси друга храна.

# 19
Да се оставя да стои гладно дете не съветвам!
На децата много бързо им пада кръвната захар при неядене и дори е опасно.

Освен това всеки човек си има собствен вкус за храна. Не може да подлагаме на мъчения детето, защото не обича да хапва определена храна. Като не яде банан, да стои гладно???? Това да не е куче?Rolling Eyes
По-скоро не насилвай детето да яде, след като не иска. Защото така ще се засили неговото отрицание на храната. Д-р Спок има добре развита теория за захранването и отказа на децата да се приобщят към дадена храна. Спира се за малко предлагането на тази храна и след седмица пак се предга.

Както пише Fever Ray, в жегите при децата апетита рязко спада.
Също така наистина е много важно да се предлагат подходящи за възрастта храни, а именно - пюрета и каши.

Моята дъщеря беше ужасно злояда. Караше предимно на кърма първите години.
Обичаше картофено пюре - само от картоф или картоф с тиквичка, с морков, с месо. Обичаше каши. Банан. Бисквити с мляко. Попара от сухарчета със сирене. Плодови сокове не съм й давала. Давах направо плод.
Готвех в къщи специално за нея. Исках след като ще хапва малко, поне да съм сигурна какво има в храната.
И аз по скоро съм на това мнение,относно гладуването.А за пюретата и кашите не е ли голям на 1 годинка да яде само тях?Тоест някъде четох,че ако не дъвчат имат проблем и с проговарянето.И аз опитвах да му готвя отделно,но така и нищо не иска.

# 20
Ама кой е казал да държите детето гладно 12 часа? Всеки си чете между редовете. Ами бутайте им боклуците и после се чуете защо са с хранителни разстройства и само това искат да ядат. Дали ако детето наистина е гладно и му оставите нормална храна няма да яде? Ами да го кажа директно - авторката така си го е научила. Дете на 1 година да яде тези боклуци... все пак не е комшийката тази, която му ги е дала "на време".
Моля да се прави разлика със злоядите деца. Този случай не е така.
Не съм го учила да яде боклуци и той всъщност яде само и единствено тези маймунки,нищо друго сладко.Много преди да му ги дам той отказваше да яде.Просто в един момент,след като пробвах 100 неща и така и нищо не искаше да яде му дадох да опита,за да е хапнал нещо поне и я хареса.Освен това не се тъпче цял ден с тях,а през два три дни му давам по една за следобедна закуска примерно,защото просто няма какво да му дам,което да го яде.

# 21
Добре де, обърнахте ли внимание, че това дете е яло всичко, с което е захранвано и извъндъж започва да яде 3 пюрета, кексче и определена марка сандвич. Това дете не е било злоядо, докато не е опитало от "благините" в живота.
Пак ще се повторя,отказа да яде каквото и да било и поради тази причина му е дадена маймунка и сандвич и то не както казвате марка,а филийка с яйце и сирене,приготвена вкъщи.Повярвайте ми и аз предпочитам детето ми да яде плодове,зеленчуци,кисело мляко и др.Дала съм тези неща след като в продължение на дни всичко ми е отказвано,за да може поне да хапне нещо.

# 22
Migito96, както казах - отлично знам какво е да си късаш нервите с дете, което не иска да яде.
Дъщеря ми е на 15, но още изтръпвам като чуя фразата "не искам повече".

На първо време се успокой и си направи план за действие.
Аз бих постъпила така - сутрин бих предлагала за закуска каша. Има много хубави вкусове на Слънчо - моята дъщеря харесваше Пшенично-млечна и Зърнин М, също и бананова.
За основните хранения - картофено пюре, може да добавиш тиквичка малко, морков, други зеленчуци. Картофено пюре с месо.  За следобедна закуска може пак каша или бисквитки с мляко, намачкан банан с бисквита.

Относно пюретата, дъвченето и проговарянето - на възраст една годинка е съвсем нормално все още обичайната храна на детето да е пюре. Като съобразно дали има зъби или не, може да се предлага по-фино смляно или по-едро намачкано. Няма връзка между дъвчене и проговаряне.
А имай предвид, че вие малко сте крачка назад с пюретата заради неяденето.
Не ми се струва добре да пришпорваш така положението и да предлагаш храни, които трябва да се дъвчат като тези сандвичи и  филийки.
Карай го постепенно. Нека първо си върви детето с пюретата и ще дойде ред и за друга храна.

# 23
Migito96, както казах - отлично знам какво е да си късаш нервите с дете, което не иска да яде.
Дъщеря ми е на 15, но още изтръпвам като чуя фразата "не искам повече".

На първо време се успокой и си направи план за действие.
Аз бих постъпила така - сутрин бих предлагала за закуска каша. Има много хубави вкусове на Слънчо - моята дъщеря харесваше Пшенично-млечна и Зърнин М, също и бананова.
За основните хранения - картофено пюре, може да добавиш тиквичка малко, морков, други зеленчуци. Картофено пюре с месо.  За следобедна закуска може пак каша или бисквитки с мляко, намачкан банан с бисквита.

Относно пюретата, дъвченето и проговарянето - на възраст една годинка е съвсем нормално все още обичайната храна на детето да е пюре. Като съобразно дали има зъби или не, може да се предлага по-фино смляно или по-едро намачкано. Няма връзка между дъвчене и проговаряне.
А имай предвид, че вие малко сте крачка назад с пюретата заради неяденето.
Не ми се струва добре да пришпорваш така положението и да предлагаш храни, които трябва да се дъвчат като тези сандвичи и  филийки.
Карай го постепенно. Нека първо си върви детето с пюретата и ще дойде ред и за друга храна.

Явно съм в грешка с дъвченето,но и педиатъра ме подведе,че трябва вече да минава на обща храна още на 9 месеца ми го каза.Ще пробвам пак с каши и пюрета,пък да видим Благодаря за разбирането,че иначе ме изкараха,че си тъпча детето нарочно с боклуци 🤔

# 24
Явно съм в грешка с дъвченето,но и педиатъра ме подведе,че трябва вече да минава на обща храна още на 9 месеца ми го каза.Ще пробвам пак с каши и пюрета,пък да видим Благодаря за разбирането,че иначе ме изкараха,че си тъпча детето нарочно с боклуци 🤔

Не се притеснявай! В нашия форум е така - обикновено се правят генерални изводи на базата на три изречения. Пак, че не те пратиха на психолог!

Има ли зъби детето? Ако няма зъбки, все пак не е възможно да се храни с неща, които само трябва да сдъвче. Може да се дава само по някоя хапчица да опитва, но не цяло хранене.  Примерно смачкано парченце мек кашкавал, сирене, хапка хляб.
Пробвай пак с каши и пюрета и ще си влезе всичко в норма.

# 25

Не се притеснявай! В нашия форум е така - обикновено се правят генерални изводи на базата на три изречения. Пак, че не те пратиха на психолог!

Има ли зъби детето? Ако няма зъбки, все пак не е възможно да се храни с неща, които само трябва да сдъвче. Може да се дава само по някоя хапчица да опитва, но не цяло хранене.  Примерно смачкано парченце мек кашкавал, сирене, хапка хляб.
Пробвай пак с каши и пюрета и ще си влезе всичко в норма.

Има само 2,но пък дъвче всичко без проблем.Но ще пробвам така,дано прояде.Благодаря.

# 26
Има много общо между дъвченето и проговарянето. И на детето не са му необходими зъби, за да дъвче.
Щом пие мляко го оставете на мляко няколко дни. И пак пробвайте после.

# 27
Има много общо между дъвченето и проговарянето. И на детето не са му необходими зъби, за да дъвче.
Щом пие мляко го оставете на мляко няколко дни. И пак пробвайте после.

Може ли да споделите статии по въпроса?
Не намирам нищо подобно-

Късното проговаряне е свързано с индивидуалните особености на всяко дете, дори с наследственост. А към днешно време и с вредния навик да се забавляват децата с устройства като телефони и таблети.

# 28
Ето тези намерих на първо време. Нямам време да търся на английски. Същото ми е обяснено от колега зъболекар - връзката между захранването на дъщеря ми директно с твърда храна, ранното порастване на зъбите (на година и 8 имаше всички 20) и ранното проговаряне и то вярно проговаряне.

# 29
От тази снимка не става много ясно на каква възраст, какво-що.
Всъщност преди да изкажа мнението си може би е редно да попитам какво имате предвид под "захранване директно с твърда храна"?

Общи условия

Активация на акаунт