Дупчица след операция на епигастрална херния

• 537
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте. На 7 юни бях опериран от епигастрална херния. Днес е 16 юли и  от 2 дена насам е излезнала дупчица на оперативният разрез от долната страна на разреза. От дупчицата излиза леко жълтеникав секрет ( не знам дали е гной наподобява на секрет) поливам го 3 4 пъти дневно с кислородна вода 3% за външно приложение. Вчера беше хванало коричка , но днес забравих да сложа водоустойчива лепенка и се намокри и коричката падна (ще я държа суха от днеска). Та въпросът ми е има ли повод за притеснение? или дупчицата е от дренажа и след известно време ще се затвори от самосебе си? Много бих се радвал ако получа съвети как да третирам дупчицата за да зарасне по-бързо. Благодаря!!!

# 1
Здравейте! На мен ми е правена лапароскопска (епигастрална и потенциална пъпна). Погледнете епикризата - би трябвало да е описано колко последващи прегледи и в какъв срок имате.

Моят съвет е да се свържете с опериращият Ви. Той/тя най-добре знае Вашето състояние и при необходимост, ще се вземат мерки

# 2
Здравейте. На 7 юни бях опериран от епигастрална херния. Днес е 16 юли и  от 2 дена насам е излезнала дупчица на оперативният разрез от долната страна на разреза. От дупчицата излиза леко жълтеникав секрет ( не знам дали е гной наподобява на секрет) поливам го 3 4 пъти дневно с кислородна вода 3% за външно приложение. Вчера беше хванало коричка , но днес забравих да сложа водоустойчива лепенка и се намокри и коричката падна (ще я държа суха от днеска). Та въпросът ми е има ли повод за притеснение? или дупчицата е от дренажа и след известно време ще се затвори от самосебе си? Много бих се радвал ако получа съвети как да третирам дупчицата за да зарасне по-бързо. Благодаря!!!

Нормално е след махането на шевовете да останат такива незараснали места.
Те зарастват вторично и няма място за притеснение.
Важно е обаче да пазите мястото чисто и сухо.
Използвайте стерилни водоустойчиви превръзки за това място и всеки ден почиствайте с дезинфектант - риванол, йодасепт.
Помага Цикатридина спрей за по-бързо зарастване.

# 3
Благодаря сърдечно на всички отзовали се!!!

# 4
Последните проучвания показват, че кислородната вода забавя зарастването и не се препоръчва за рутинна промивка на рани от никакъв вид

# 5
Благодаря сърдечно на всички отзовали се!!!
Здравейте може ли да я пиша на лично за подробности около операцията?

# 6
Здравейте, повдигам темата, надявам се автора да няма нищо против и да се е възстановил, баща ми го оперираха в сряда от херния, уж беше пъпна, но се оказа, че е по-голяма и доста нагоре, явно е същата херния. Мъчи ме въпросът, че много не иска да става, защото като се движи и го боли, а нали трябва да се става. Другото, което го мъчи е, най-важното след такава операция да тръгнат газове и да заработи перисталтиката, а при него казва, че няма? А в същото време да започва да се захранва? Дали е голям проблем това, при вас как беше? След колко време червата се задействаха? Колко време ви боля? Благодаря 🍀

Общи условия

Активация на акаунт