Фенове на тениса - тема 10

• 17 554
  • 561
  •   3
Отговори
# 225
  • Berlin
Хехе:
Скрит текст:

# 226
  • София
Сбогувахме се с фамозния еднорък бекхенд на Ришар Гаске. Още един ветеран се отказа. След мача със Синер, Ришар получи своето заслужено изпращане.
По-рано и Каролин Гарсия се сбогува с тениса.
Явно обаче Гаел Монфис няма такива намерения и ако е здрав ще го видим догодина на Ролан Гарос.
Преди малко Монфис отпадна драматично в едни изключителни 4 сета срещу Джак Дрейпър, един от най-добрите в света за 2025 г. Като Монфис водеше с 5-2 гейма в сет 4 и имаше и 2 поредни сетбола за вкарване на мача в пети сет. На 38 години!

Доста изненади през последните два дена при мъжете.
Отпаднаха Даниил Медведев, Стефанос Циципас, Каспър Рууд, Алекс Де Минор, Якуб Меншик, Денис Шаповалов и Алехандро Давидович Фокина.
Карлос Алкарас и Александър Зверев загубиха 1 сет.

При жените изненади няма и повечето мачове завършват скучно в два сета. Ревът на някои феминистки към Амели Моресмо, че не слага женски мачове във вечерната сесия на Шатрие са меко казано неоснователни.
Едва ли е изненада за някого отпадането на Онс Жабер, Мария Сакари и Барбора Крейчикова. Тепърва ще става интересно при жените, докато при мъжете екшъна е още от първия кръг.

# 227
Съгласна съм, че само при мъжете е интересно за момента. Но точно днес ми се струват на пръв поглед скучни мъжките мачове, при жените ще проследя Рибакина - Остапенко.
А утре при мъжете ще е екшън - Дрейпър/Фонсека; Бублик/Рока ще е оспорван и интересен за мен; Лехечка/Синер; Джокович в действие с Мисолич.
За Рублата срещу Фис не знам дали ще има интрига предвид контузията на французина, много странен край за мен в мача с Мунар, в четвъртия сет Фис не се движеше и изглеждаше обречен, в петия заигра все едно нищо му няма.
Но ако е бил на обезболяващи и с травма дали изобщо ще се пробва с Рубльов...
А какво се случва с Онс Жабер последните месеци? Ще се радвам накой ако накратко обясни, че съм пропуснала да проследя защо в последно време никаква я няма.

# 228
Монфис е невероятен! Лази по терена, едвам диша, вода се лее от него, обаче не се отказва и се бори до последно. Беше ясно, че особено след предходния петсетов мач ще е трудна работа да устои на Дрейпър, но пък Монфис е много сърцат и супер усмихнат и е удоволствие да  го гледаш.

# 229
Мачът между Шелтън и Алкарас днес беше страхотен. И двамата безстрашни, креативни, с мощ и контрол в ударите…имаше толкова много колоритни отигравания, че си беше достойно зрелище за края на втората седмица от формата.

Шелтън много е дръпнал във всички отношения - трудно ми беше да си го представя като фактор на глината, но беше равностоен днес.

Дано и утре да има подобен сблъсък в горната половина на схемата. Simple Smile

# 230
  • София
И мачът на Руне и Музети беше страхотен, с единствения минус, че свърши доста късно. Музети има голям напредък последната една година, на красивата му игра съм фен откакто се появи в тура, а Руне по принцип е много талантлив, но все още не може да канализира емоциите си и затова е трудно предвидим. Надявам се на още оспорвани мачове до края на турнира.

# 231
  • София
Чудото на годината. 😮
Световната номер 361, Лоис Боасон ще играе 1/4 финал на Ролан Гарос, като преди това за цялата си кариера, французойката има само една WTA победа. И не само това, но победи световната номер 3, Джесика Пегула.
Голямо браво на Боасон, която надскочи себе си. Това е един от чара на турнирите от големия шлем. Тази магия. Класическа приказка достойна за филм.
Тук идва и съдбата също. Джеси Пегула беше необичайно припряна, сякаш беше изпаднала в дупка и не си вярваше. Аз имам една такава хипотеза, че срещу съдбата не се върви. Понякога е писано нещо да стане и това е положението. Пегула 10 пъти подред да играе с Боасон сигурно ще победи с 2-0 сета, но не и днес, не и тук.

# 232
Този Синер е робот.  Не само няма загубен сет, а и не дава много геймове на съперниците си. Този път, ако се стигне до мач с Алкарас, Синер е фаворит.
Ноле си върви напред стабилен, върнал си е самочувствието.

# 233
  • София
Яник Синер размаза Андрей Рубльов.
Робокоп в действие. 😮
Първия сет беше като отвързан. Плейстейшън режим.
В третия сет Рубльов вдигна до максимум играта си. Само 1 сервис със зверска сила, яко млатене от форхенд и стигна само до 4 гейма.
Синер не приказва, а работи усилено и надгражда всеки един аспект от своята игра и рано или късно това ще му се отплати и той ще се превърне в неразрешим ребус за всички.
Дефакто в играта на Синер няма грешки, а той така работи, че да става все по-силен и там, където и без това е силен.
За пример ще взема ретура му. Беше най-добрия ретур (като изключим Ноле), а сега е станал още по-могъщ. На моменти все едно гледам как Джокович в най-добрите си години връща ретури около основната линия със сила и оптическа точност.

Александър Бублик направи мача на живота си.
И да иска не може да играе по-добре от това. Това беше мач изигран на един дъх от Бублик. Шоумен и ефикасен като килър. Уинър след уинър. Асове от първи и втори сервис, къси топки, мрежа, уинъри от форхенд. Никакво бавене между точките. Просто Бублик игра като на видео, което гледате на 1.5 скорост. Дрейпър не знаеше откъде и какво ще му се случи.
Абсурдно ниво от Бублик! 😮
Това е неговия първи 1/4 финал в историята. И той идва на настилката на която има отрицателен баланс и която обича най-малко!!!

Вчера отбележа страхотния мач между Алкарас и Бен Шелтън. Шелтън страшно много е надградил и очаквам да е много голяма заплаха за всички на US Open. Алкарас беше тестван на макс и той доказа, че все още е настоящия крал на клея.

Музети и Руне бяха равностойни първите два сета, но след това Лоренци вдигна страшно много нивото си и неуравнесения Руне нямаше отговор. Руне никога няма да се промени. Играч подвластен на емоциите си. Прави някакви невъзможни удари, сякаш иска да спечели точката с възможно най-нестандартното или абсурдно отиграване. Ако не промени мисленето си ще бъде едно малко по-добро копие на Денис Шаповалов и нищо повече от това. Талант има в изобилие, но не той е най-важния в големия спорт.
Музети изглежда най-накрая узрял и в силата си да направи един паметен мач срещу Алкарас. Не вярвам американците Тиафо и Пол да затруднят с нещо Музети и Алкарас. Най-много да вземат 1 сет.

Много ме е яд за отпадането на слънчевата Паолини. Имаше 3 мачбола във втория сет, но чоукна зверски, а след това рухна.
Жалко.
Свитолина ще бъде унищожена от Швьонтек.

Самата Ига най-накрая направи голям мач и да видим дали това измъкване срещу неудобната и Рибакина (с цели две победи над Игра на клей) няма да я върне отново на режима на победи и титли.
Рибакина и Швьонтек направиха най-добрия мач при жените за този турнир, а нивото в третия сет беше на шампионско ниво.

# 234
Руне…има огромен талант, да, но и спешна нужда от постоянен, адекватен треньор. Мама не става за тази работа. От пика през 2023г до днес е само надолу. И сам не може да разбере офанзивен или дефанзивен играч е. План Б няма - ако не работи план А, гледаме Титаник в тенис вариант. Освен това има сериозни проблеми с физическата форма - стигне ли се до 3 сета, е сготвен в следващия мач; а стигне ли се до 5 сета, трябва да викат линейка. Хубавото е, че е много млад и с правилния екип, малко потискане на егото и много труд може да сервира някоя изненада срещу Алкарас или Синер след 2-3 години. Или и някоя Шлем титла да спечели, ако звездите се подредят съвсем удобно. Иначе ще е поредният Циципас, Зверев и ко - много добър, но определено едно стъпало под Синер, Алкарас, а защо не и Дрейпър или Шелтън.

Музети ми е много приятен за гледане като стил/игра. Има много финес и мисъл там. Но…подозирам, че няма да му стигнат силите срещу темпото, мощта и креативността на Алкарас. Може да се получи хубав мач, но може и да е еднопосочна история.

Синер…би, да, нищо неочаквано. Вечерна сесия ли беше или приспивна - не разбрах. Свръх-скучен ми е, все едно гледам AI на корта. От другата страна всички са травмирани и чисто психологически не могат и да си представят, че могат да го бият…което води до понички, солети и всякакви други тестени изделия. Само Алкарас може да предложи интрига там, уви.

Хубав турнир като цяло.

ПС: Много се радвам за Свитолина. Никога не съм я виждал толкова агресивна и психически устойчива. И ми е много симпатична извън корта - като поведение, маниер, всичко. Трудно ще ѝ е срещу Швьонтек, но да видим.

# 235
  • София
Всичко сте написали за вчера, само да допълня -  дропшот на Бублик на 1-ви сервис на Дрейпер! И аз се разчуствах след мача, емоционално беше.
Относно Синер - колкото по-добър става, толкова по-безинтересен ми е за гледане. Като че ли само Карлос може да му се противопостави за момента. Музети - при него големия тест за психически напредък тепърва предстои - да успее да побеждава в редица няколко силни играчи, и да вземе някоя титла, че там също има психически блокаж. Иначе има всичко, което харесвам в един тенисист, за да ми е любимец - умна, разнообразна игра, усет, красив еднорък бекхенд, и не на последно място - много готин живот извън тениса, чакат второ детенце с приятелката си. По този повод ми излезе забавна шегичка в туитър - след първото дете влезе в топ 10, да внимават съперниците му какво може да направи след второто Simple Smile Макар че колкото и да е шега, толкова и истина има в това , защото несъмнено бащинството го е направило много по-зрял.
Хубави мачове напоследък, да.

# 236
Руне ми е много несимпатичен, защото е със слаба психика, киселяк, отказва се бързо и като цяло талантът му се губи някъде измежду тези неприятни качества, които притежава.
Трябва много да се старае да изчисти тези проблеми, иначе ще е един малко по-талантлив и млад Рубльов.
Който между другото снощи за пръв път ми стана симпатичен в отчаяните си опити да направи нещо срещу Синер.
Иначе, Синер съвсем не е непобедим, обаче те всичките се гипсират срещу него. Синер е много стабилен и много бърз и лесно достига топките, освен това има чудесен контрол над тях и много силен удар. И при това положение да му подаваш топки на Т-то, както снощи Рубльов, си е ритуално самоубийство.
Синер трябва да бъде изваден от зоната му на кофморт и със сигурност повтаряемите удари не са рецепта за успех срещу него.
Алкарас освен, че има разнообразна игра, знае, че може да го победи и се хвърля, не му пука, че насреща е робокоп и т.н.

# 237
Бублик ми напълни душата вчера. А публиката как му ръкопляска и викаше името му, беше незабравимо. Иска ми се приказката му да продължи поне до полуфинала.

# 238
Синер май пак са го масажирали с чудодейни вещества.
Колкото и добър да стане, за мен ще е нещо като мъжка Серина - галеници на WADA

# 239
Лошо. Исках да гледам мач. То сме на минута 49 при резултат 6-0 4-1. 😏

Повечко очаквах от Пол - преди е създавал главоболия на Алкарас. Но явно няма да е днес.

Общи условия

Активация на акаунт