Отговори
# 45
Честит прием на всички в Аахен; браво на унито с най-бързите оферти; да ви е на късмет и настаняването там!

# 46
  • София
В Аахен има много бг студенти, спокойно, сред пишещите тук аз съм май с  най-отдавна пребиваващото и към момента там ааахенче, ама така е  с тия доктори, край няма това учене...
Това, че има и други българчета, поне за притеснителните майчета /като мен/ е чудесно, чак се радвам, че медиците ще ученето там е продължително Simple Smile)) /Русалче, ще ми простиш егоизма, но то така или иначе не зависи от мен:smile: /

saffron, благодаря, надяваме се и настаняването да се получи, че и намирането си е сериозно предизвикателство.

# 47
  • София
Русалче, честита да си! Не само сме една зодия, ами сме и наборки Hug
Много, много здраве, щастие и пътешествия желая!

# 48
Честит рожден ден и от мен, Русалче, жива и здрава да си! Много радост и гордост да ти носят малките русалки!
Все така да ни помагаш - доброто се връща, а ние всички сме ти толкова признателни за съветите и отделеното време и търпение! Признателни са ти също и един студент трета година в ТУМ, и един кандидат-студент, който в момента чака прием Simple Smile
Весел празник!

# 49
Здравейте и от мен, една четяща от мнооого дълго време мама на бъдещ студент.
Първо Честит Празник на Русалка! Здраве и щастливи бъдещи дни! На толкова хора е била в помощ, че благодарностите не биха стигнали дори и  за една малка част от това което тя е правила и прави за нас прохождащите с бъдещи студенти... здраве, здраве и само хубави моменти!

Честито и успех на всички бъдещи студенти от нас!

Сега..от днес и ние сме с оферта от Аахен за Информатика, но младежът е в чуденка дали да приема или да чака Карлсруе. Почти на 100% сме сигурни, че и от там ще има оферта/висока немска диплома/ но той не знае на къде да хване, а аз пък се притеснявам повече за общежитията. Нямаме оферта от никъде. За Аахен кандидатствахме януари, а за Карлсруе април като отвориха портала, ноооо от никъде нищо.
Не съм сигурна до кога се чака оферта и трябва ли ние да действаме допълнително...

# 50
А всъщност в Германия някъде получава ли се оферта за общежитие преди реален прием …?

# 51
  • На планетата Земя
Хипотетично е възможно, системите не са свързани.
Дъщеря ми получи мейл с покана за интервю за жилище в Аахен преди реално да е дошло потвърждението от унито.

# 52
Аз смело попълних за Ерланген-Нюрнберг през октомври, но имаше опция да се попълни къде и дали си приет и дефакто това спира придвижването напред … Дори не знам дали ще го броят за някакъв лист  на чакащи …?

# 53
Привет на всички!!!

Не съм влизала във форума отдавна, ама много отдавна. Та, реших днес да хвърля един поглед и да докладвам за благополучно приключилата първа година медицина в Аахен Party Time (днес беше последният изпит на дъщеря ми и усещанията са добри!) и що да видя!
- Рожден ден и то не на кой да е, а на най-ценната сред ценните съфорумци. И то не какъв да е, ами юбилеен! Да си жива и здрава Русалке (и наборке Wink ) Бъди все така позитивна,  отчивзива и всеотдайна и доброто да ти се връща стократно! ChampagneCakeBalloon Благодаря ти, че те има, благодаря ти за времето и за усилията да помагаш на заблудени и неориентирани особи като моя милост Hearts (за новите, нито немски говоря, нито познавам немската образователна система и университети, нито съм медик).
- Също така забелязах, че е имало набези във форума от случайно преминаващи и незаслужаващи нашето внимание персони. Уфф, слава Богу, че разумът е надделял (ама то ще да е от възрастта Stuck Out Tongue )
- И на трето място, вече имаме оферти!! Браво и честито!!! Аахен е много спокойно и хубаво градче. Има много българчета и не само медици, но и инженери и архитекти. Децата много си помагат, събират се, подкрепят се. Много им се радвам Flowers Hibiscus Средата е доста international в инженерните специалности. Дъщеря ми си намери много нови приятели не само българчета и немци, но и за голяма моя изненада страшно много от Латинска Америка (в Мaschinenbau).
Така че няма страшно, зайците ще се адаптират бързо. Еее, да не очакват, че студентството ще е безкраен купон, ще има зор, даже много зор. Но както казват БГ приятелите на моето момиче "Взет изпит, полят изпит" Wink Винаги се намира време след голямото учене за по бира и приятелски разговор.

Поздравления за офертите, стискам палци на онези, които все още ги очакват и кураж и здрави нерви с административните формалности и в търсенето на общежития и квартири! Ще стане, получава се, дори когато изглежда крайно безнадеждно (от опит го казвам Simple Smile )

Последна редакция: чт, 18 юли 2024, 18:00 от Christeli

# 54
  • София
Кристели, къде се беше загубила? Браво на девойката!  Аналитичният ми (уж), от днес вече 50-годишен ум, се присети, че си ми набор, щом моята съученичка е твоя състудентка Heart
Да, доста мулти-култи  е Аахен Simple Smile

Сафрон, няма значение, че не е отбелязан   в заявлението прием,  отчитат си датата на подаване в Ерланген-Нюрнберг. Само като получи младежът офертата  и я  потвърди, им пишете, те не се сещат много-много да предлагат сами. Преди  доста години детето на една приятелка на Корнелия (тя ще се сети)  кандидатства там с фирма и  въпросната беше пропуснала да им каже, че трябва да известят Щуденденверк. И те чакаха малко от умрял писмо.  Добре че стана дума, та да  да ги  засиля да  пишат мейл.

Звездица,  мисля че си обясних някои твои моментни, дребни колебания с кандидатстването на девойката - сега видях в  друга активна тема, че имаш  предстоящ осмокласник.  Stuck Out Tongue Тотално ще ме разбиеш, ако кажеш, че имаш  трето и то ще е първокласник  наесен , такава комбинация  би била  убийствена по нашите ширини, когато става дума за кандидатстване и прием..

Валентина Робова,  трудна задача - и двете унита са  супер, и на двете места не е много лесно да получиш общежитие..

Последна редакция: чт, 18 юли 2024, 18:21 от пенсионирана русалка

# 55
Оферта  и от KIT. От TUM няма да има, защото няма да ходя на интервю. Отказвам офертите. Късмет още веднъж на всички кандидатствали.

# 56
  • София
Честит юбилей, Русалче! Flowers Hibiscus Birthday Tada Много здраве, късмет и вдъхновение ти пожелавам!
Записвам се в темата, засега гледайки от "балкона" Blush

# 57
Честит юбилей на нашата прекрасна Русалка. Да ни е жива и здрава, и момичетата все така да я зареждат с прекрасни новини и изненади. И тази прекрасна торта, не е само торта - това е подарък и значи , че някой е мислил за теб, че те обичат тези малки русалки. А за родителя значи, че се е справил прекрасно да ги възпита с любов.

# 58
Здравейте,
И моят син е приетИнформатика в Аахен. Очакваме и резултата от TUM, за съжаление там не е ясно кога би се получил. Искам да попитам дали Studierendenwerk Aachen изпращат официално предложение за общежитие или само тези e-mail-и от студенти от отделни общежития. Моят син получи няколко подобни покани за интервю за стая във wohngemeinschaft в държавни общежития в Аахен преди да бъде приет, но ги отказа, тъй като бяха от 01 август и все още не се знаеше приет ли е.

# 59
Добро утро от Сиена!  Честит рожден ден на Русалка, макар и на патерици. Вчера от пътуване не успях да зачета постовете. Здраве, късмет и вълнуващи пътешествия! Знам само, че едната и дъщеря е студент по медицина. Желая и лек път в тази прекалено отговорна и понякога неблагодарна професия. И двамата ми родители са лекари и често съм изпитвал тези неудобства.
Късмет на всички с търсенето на квартири! И аз първата седмица на август заминавам за Лугано да търся. Хубав ден!

Общи условия

Активация на акаунт