Отговори
# 60
  • varna
Здравейте, дъщеря ми също получи оферта от Аахен и от университета в Йена. Очаква отговори от още 2 университета. Имам въпрос относно сертификата за език - на тест Даф тя има общ сбор точки 17, но на единия от компонентите има 3. Доколкото четох и разбрах на място може да държи изпит по немски. Някой сблъсквал ли се е с подобен казус?

# 61
  • София
Много внимателно трябва да подходите.. Да, има изпит, ама  до неговото успешно полагане кандидатът в повечето случаи НЕ е студент, нищо че има оферта. В момента, в който потвърди офертата и приложи сертификата като част от документите за записване, има две опции:
-отказват му , понеже изискването за специалността Х е минимум  4 на всеки елемент и сбор мин 16. Насочват го  съответно към езиков семестър/година.
- приемат   и така сертификата, понеже унито/специалността  е от много малкото в  Германия, които приемат с  една тройка при достигнат сбор  >= 16 от 4-те елемента. 

Трябва да си проверите по отделно за всеки един от вариантите как стоят нещата.

Последна редакция: пт, 19 юли 2024, 11:19 от пенсионирана русалка

# 62
  • столицата
Twitter
Facebook
LinkedIn
11:47
Полет София-Берлин е отменен, Ryanair очаква проблеми заради глобалния срив
Нискотарифната авиокомпания "Райънеър" (Ryanair) предупреди за "поенциални смущения в мрежата" заради спирането на глобалната система на трета страна, предадоха ДПА и "Франс прес", цитирани от БТА, малко след като технически срив засегна компании по целия свят.

Засегнатите пътници ще бъдат уведомени и всички, пътуващи през мрежата на авиокомпанията в петък, 19 юли, трябва да проверят в мобилното приложение на "Райънеър" за най-новите актуализации за полетите си, посочва превозвачът.

Днешният полет FR8840 от Берлин (Бранденбург) за Летище София (Терминал 2), изпълняван от "Райънеър", е отменен, сочи информация на сайта на столичния аеропорт.

# 63
Заради глобален Microsoft срив днес повечето летища в Германия “светят” в червено. Има много голям проблем и за отделни фирми.

# 64
Настръхвам от сега като се замисля за прибирането обратно на  децата . И май са с Райън. Преди два дни Уиз успя да ги прибере към БГ. Малкия ще се връща наобратно с Луфтханза , там засега ( ти да видиш ) няма драми. Дано се успокоят нещата и всички деца да пристигнат навреме по местоназначенията си .

# 65
  • София
Здравейте,
Някой писал ли е скоро на АОК за потвърждаване на здравна застраховка на бъдещ студент? Ако сте писали, моля споделете на какъв email писахте. Доколкото разбирам те трябва да изпратят потвърждението директно на университета, но не ми е съвсем ясно как трябва да стане това.

# 66
+1 молба за АОК как се свързвате с тях -още не е стигнал дотам етапа, но август месец …

# 67
Здравейте,
Някой писал ли е скоро на АОК за потвърждаване на здравна застраховка на бъдещ студент? Ако сте писали, моля споделете на какъв email писахте. Доколкото разбирам те трябва да изпратят потвърждението директно на университета, но не ми е съвсем ясно как трябва да стане това.

Аз писах в петък до studenten-service@nordost.aok.de и ми отговориха доста бързо, като преди малко дори ми казаха, че са изпратили потвърждението на университета, но ще видим. Трябва да прикачите към имейла:
1. ЕЗОК картата
2. Личната карта
3. Bescheid-a от университета, че кандидат-студентът е приет
(поне на мен ми поискаха тези неща)
Когато им обяснявате, че сте приети в университет им напишете в скоби и Absendenummer-a на университета (при мен го пишеше в системата на университета, когато подавах другите необходими документи при записване).
В писмото от университета (Bescheid-a) ги има личните данни на студента, както и негов студентски номер и номер на кандидатурата, така че предполагам по това ги навързват.

# 68
Здравейте, известно време следя темата и съм впечатлена и респектирана от работата на модераторите и готовността на всички да си помагате, многото споделена информация с линкове. Надявам се да ме допуснете във вашата общност.Blush
Майка съм на бъдещ студент в Мюнстер, специалност Международно и сравнително право. Получихме писмото за приемане буквално днес, следователно сега започва борбата за общежитие или квартира.
Пуснали сме през фирма още миналата година желание за общежитие, но чак днес вече трябва да действаме по-настоятелно. Не се надявам да стане от началото на учебната година, чудо ще е, затова и е молбата ми към вас, за съвети, съдействие, дори контакти, с вече минали през това в Мюнстер или такива като нас, които им предстои.
Благодаря Ви предварително, Успех на кандидатстващите!

# 69
  • София
Хващате за ушите Zulassungsbescheid-a и го пускате по мейла на Studenten/Studierendenwerk. Обяснявате, че Мюнстер  е желание  1 и че веднага след като стане  факт И записването отново ще им пуснете документа/статуса.

# 70
За кандидатстващите медицина, фармация и стоматология тази година в Германия- виждам, че има публикувани ранкинги в хохшулщар. Моята дъщеря е с 1.0 и 98.3%-995 надяваме се на оферта по първо желание. Виждам от темата мин. година с подобни резултати 97.7 -1071 са получили прием по първо желание. По мои наблюдения от форума 2023година на 26 юли са споделили съфорумки за този ранкинг и на 28 юли вече е имало изпратени оферти. т.е следвайки тази логика до края на седмицата може да има и първи оферти. Успех на всички кандидати!

# 71
  • тук-там
Това е общият ранг спрямо всички кандидати, които вероятно са около 40000. В координационната фаза ще имате различен ранг по abi, adh, zeq. И за всяко уни, което сте писали, ще имате различен ранг. Първите оферти ще дойдат на датата, оказана в сайта или по-късно. Но не би следвало да е по-рано. А ранга излиза няколко дни по-рано в профила на кандидата. Както много пъти сме писали, много е възможно 1.0 да води до различни рангове, тъй като той се определя по провинции. Т.е. зависи в коя провинция са зачислили кандидатите с бг дипломи. Ако кандидатстват с немска диплома, каквато се получава само в НЕГ, те са към BW.

# 72
Корнелия, миналата година процентрангът на дъщеря ми беше 97.7 /медицина/ и получи оферта по първо желание.

# 73
Да, благодаря Ви! Миналата година имаше силна група медици и в благодарение на вас имаме доста разяснения тук в групата относно процеса в Германия. Тази година няма ли кандидат медици? Струва ми се, че преобладават технически специалности.

# 74
  • тук-там
Да, би било хубаво да пишат кандидат-медиците, тъй като така се обменя информация и остава за следващи кандидати. Много зависи от първото желание. Ако е Хайделберг например, този процентранг няма да стигне.

Общи условия

Активация на акаунт