Отговори
# 405
Според мен има логика … за ТУМ при тежките инженерно- математически специалности за какво им е високо лингвистично ниво … Там други способности се изискват; аз си мисля, че доста немски университети допускат с по 1хВ2 на ДСД2 -поне съм срещала за специалности извън право, психология, други … логии и медицина/фармация.
Еveto, писах ти на лично да питам от кое от частните на Русалката 😁 ви потвърдиха: при мен излиза, че в 2 няма места, а в 2 наемите са уау - направо “холандски”. Чакам и аз отговор от едното, но се чудя заслужава ли си за стая с баня и малък кухненски бокс 600 Е дори и луксозно и all inclusive …🤷♀

# 406
  • София
Според мен лично  няма.В2 конкретно  на ДСД, при това и на четирите елемента,  е  доста ниска летва Това означава осезаеми проблеми и при писане, и при слушане с разбиране, и при четене , и при говорене.И да, всеки казва, че техническите дисциплини са с много мат и физика, а видите ли, там е един универсален език..Уви, не е съвсем така. Дори само линейната и анализът на старта са едни абстрактни, скриптовете си имат и немалко текст, на упражненията се обясняват/показват решения, подходи, при това често от студенти-тютори с разни акценти, а   не само гол запис на задачи. Да, ако си супер по немски, а зле по мат, физика и подобни, нямаш много шанс.Но и ако си с ограничен немски, а В2 на 4 елемента го гарантира това (въртят ми се около 8-9-10-11 от 24 точки като достатъчни  за В2), то и корифей да си по самия предмет, пусто може и самото условие при тази абстрактност на материята  да не разбереш...

# 407
  • София
Здравейте, надявам се някох са откликне на молбата ми за информация как най бързо се стига от летище Франкфурт, основното до Хайделберг, общежитията. Утре пътуваме, но уреденият транспорт пропадна и сега спешно търсим алтернативен обществен транспорт.
Самолетът каца в 12,30 и преди 17ч трябва да се настаним в общежитието.
Благодаря предварително!
С ICE влак, тоест влак-стрела.Тръгва от летището, пероните са подземни и стига директно до Хайделберг.Пътуването ще е между час и малко и два в зависимост от това има или няма прекачване.Влезте в сайта на Deutsche Bahn и разгледайте вариантите в уреждащото Ви време. Погледнете при покупката онлайн дали още я има опцията за билет ФЛЕКС.Така ако сте взели примерно за 15 часа, но го изпуснете, можете  да се качите на следващия.Преди, сега незнам как е, тези флекс билети покриваха и градския транспорт за деня в крайната дестинация.

# 408
Друг вариант освен влака, за пътуващите с Луфтханза, е автобусче на Луфтханза. Струва около 30Е и тръгва от летището, не е за конкретен час -тръгва по някакъв график, но трябва предварително да се заяви.
https://frankfurt-airport-shuttles.de/index.php

Последна редакция: нд, 01 сеп 2024, 16:35 от totony

# 409
  • Deutschland/HE
Сега правят ремонти на влаковете между Франкфурт и Манхайм и е малко трудно.
Да вземе от летището S bahn за Франкфурт и от там има в 14.34ч влак RE68, който е директен за Хайделберг и в 15.51 ще е в Хайделберг. Това ми излиза с най-малко прекачвания. На приложението на Deutsche Bahn може да се задат начална и крайна точка и то това предложения. Има варианти и през Дармщат. Аз това го гледах сега на страницата на bahn.de.  Може да гледа и RE60 до Манхайм и от там има S Bahn до Хайделберг. Ето и други варианти от летището директно: Франкфурт Инт.- Хайделберг. Дъщеря ми пътува сега ежедневно до Манхайм и ползва SE13 или RE60, после има много връзки за Хайделберг.
Студентът ако иска да си инсталира приложението на RNV, за да си купи Deutschland ticket, месечна карта за 29евро, за да е на тази цена му трябва матр. номер (стандартната цена е 49евро). Това пътуване струва около 25евро, та почти ще е избил цената, а ще си я ползва до края на месеца. Не включва ICE!!!! Ако после не иска да го ползва, може да го откаже (в приложението има информация за сроковете).

Последна редакция: нд, 01 сеп 2024, 17:00 от colibri

# 410
  • Sofia
Здравейте,
Дъщеря ми се записа в ТУМ и ще учи в кампуса в Гархинг. Търсим квартира в Мюнхен, засега неуспешно. Участва в класирането за общежития, но няма новини оттам още.
От фирмата, с която кандидатсвахме ни дадоха линкове за търсене на квартири, които се припокриват с тези от първия пост. Някой, ако има съвет или чуе нещо да се освобождава, ще бъдем безкрайно благодарни!

Иначе днес беше първия ден от Инфо сесиите в ТУМ, в която са говорили за Enrollment.

# 411
Много благодаря за отговорите за транспорта до Хайделберг. В крайна сметка от летището намерихме Фликсбус (за Будапеща, с първа спирка гара Хайделберг- 1 час).

# 412
  • Sofia
Здравейте,
Има ли приети или учещи в Йена? Дъщеря ми ще учи там, но засега не познава други българчета, които да са в Йена и с които да обменя опит. Ако още някое дете учи там бихме могли да ги запознаем. С другарче винаги е по-лесно. 🙂

# 413
Здравейте,
Дъщеря ми се записа в ТУМ и ще учи в кампуса в Гархинг. Търсим квартира в Мюнхен, засега неуспешно. Участва в класирането за общежития, но няма новини оттам още.
От фирмата, с която кандидатсвахме ни дадоха линкове за търсене на квартири, които се припокриват с тези от първия пост. Някой, ако има съвет или чуе нещо да се освобождава, ще бъдем безкрайно благодарни!

Иначе днес беше първия ден от Инфо сесиите в ТУМ, в която са говорили за Enrollment.

Здравейте,
Моята дъщеря  също е в ТУМ. Ние минаваме по същия път...нямаме нищо откъм общежитие или квартира.... Можем да обединим усилията и да търсим за двете момичета .....

# 414
Влиза в сайта и попълва АОК формата; при мен не стана с мейл. След попълнен онлайн формуляр отговарят веднага.
Русалче, благодаря за линковете; днес ще звънят с батко си на службата по настаняване по телефона; ако ги отрежат почваме и ние линковете подред на номерата. Ако не успеят дистанционно, след средата на септември отиват да търсят двамата на място… дано да не стигаме дотам! От Палменхов никакъв отговор -веднага им писах, като ми го прати.

Здравейте, за тази форма ли става въпрос? https://www.aok.de/mk/uni/international-students/contact/
Пробвахме на някакъв мейл на AOK Rheinland/Hamburg, няма отговор; миналата седмица попълнихме и тази форма, още няма отговор. Има ли
 Другата седмица заминаваме натам, дали няма да е по-лесно и бързо да им се изтърси на място в офис с ЕЗОК?

# 415
Да, за контакт формата става въпрос. Отговарят веднага обикновено. За съжаление няма телефони и е-мейл, за да не им досаждат… ще ви изпратят друга АОК форма, която да попълни студента и да им я върне подписана и сканирана+ двете страни на ЕЗОК картата и двете страни на личната карта + кода на унито за застраховките; аз им пратих и писмото от унито за приема.
И сега идва най-важното: някой с реално име, мейл и телефон и ще ви пише, че ще изпратят електронния документ (М10) директно на унито. Аз им се доверих и им повярвах. Е да, ама не го бяха пратили; Проверете с мейл или по телефон и искайте да ви пишат, че са го пратили -нямат входящи номера за съжаление.

# 416
Ужас, изобщо не мислех, че това ще бъде проблем, а то какво излезе. Saffron, благодаря много за информацията. Ще пробваме пак с този формуляр, възможно е да е имало грешка при изписването на мейла. Ако не стане - на място. На 23-ти почват занятия, белким дотогава успее да се запише.

# 417
  • София
Пробвайте с друга каса, не с АОК,  може пък да са по-експедитивни.

# 418
  • София
Аз да се отчета-снощи се прибрах от Аахен, с голяма благодарност към Русалка Heartза целокупната помощ и за това, че успя да побере китарата и ни я достави направо на адрес Heart  , както и към още една бг мама Heart , която ни помогна поне за първия месец да има покрив над главата, и сега чакаме все още заветната оферта за общежитие от 1.10. А уж немците били точни ... _още миналата седмица бъдещите съквартиранти дадоха зелена светлина, а нямаме нищо от студиренверк.
И за края споделям, че се влюбих в прекрасното малко и уютно градче Аахен,въпреки че единия ден ме понамокри хубаво.Grinning

Последна редакция: ср, 04 сеп 2024, 21:16 от звездица

# 419
Ех че хубаво и успокоително го каза,наистина всяка помощ е важна и оценена.А Аахен е градът на Карл Велики ,наистина очарователен малък град.И фабрика на Линдт си има ,където се влиза....Ех спомени.. Дано е спорна година на децата Flowers Four Leaf Clover

Общи условия

Активация на акаунт