Всякакви въпроси относно климатиците - тема 5

• 34 827
  • 710
  •   1
Отговори
# 600
  • Велики Преслав
Ако кажете дали имате хубава дограма, дали има изолация, дали е къща или апартамент, може и да се отговори.

# 601
  • Варна
Магазин на партер в блок стара тухла е. Дограмата е пвц, но стара и тънка.

# 602
Василев, така е, имах предвид изказването на техника, че ако имало изтичане на газ някъде , щял климатикът да работи на пълна мощност, което навежда на мисълта не за фреона в климатика (тогава едва ли би ползвал израза "някъде", защото източникът би бил конкретен и точно определен), а за газ въобще. Това ме озадачи...
Това ще рече ли, че докато са работили пода, климатиците всичките са били включени? Защото иначе кога ще работят на пълна мощност, нали това трябва да е моментът, когато се отделя летливото вещество - евентуален причинител? Или лакът се е наслоил? Ама тогава пък вече не е в летливо състояние, за да активира датчика...Или не е така?
Разпитам, че се каня и аз да сложа подови климатици в селската къща, да знам какво да не правя и за какво да внимавам. На всичко отгоре предстои именно обработка на подовете по идентичен начин.

# 603
  • Велики Преслав
Кубратова. За датчиците дали Дайкин вече ползват, не съм толкова запознат, но първо си възстановете подовата настилка, после си сложете климатиците. Най-малко няма да се чудите как да ги опаковате за да не се опрашат:

А пък ако говорим относно самата машина, аз Дайкин не бих си купил от миналата година насам. До 2023 може. Сега вече нещата вървят към пълна скръб. Лошото е, че не е само при тях, а и при много други реномирани производители.
   Някак абсурдно изглежда, стар климатик на около 20 години, да не му се чува тялото, а само да се вижда как се върти вентилатора, а на нов който е около 3000 лв, да се чудиш дали няма да падне от стената.

# 604
Благодаря, Василев! Така е и най-логично да стане, ама знам ли кое ще се наложи първо - всяко лято жегите стават все по-продължителни, аз все по-стара и трудно издържам, та да не изпреваря ремонта Simple Smile  
Отопление си имам - скъпо или не, карам на конвектори, че ми е най-комфортно.

# 605
  • Варна
Магазин на партер в блок стара тухла е. Дограмата е пвц, но стара и тънка.

Ето, отговорих, за втори път, първият беше доста по-подробен преди няколко страници, но пак се подминава питането ми.

# 606
  • Велики Преслав
За първи път ще купувам климатик. Искам да се ориентирам какво да гледам преди да тръгна по магазините.

Помещението:
Магазин на партер, чиста площ около 26 квадрата, височина на тавана - 2,70. Кубатурата става 70 куб. м. Изложението е запад, с голяма витрина от пода до тавана, по цялото лице - към 6 метра широчина. Слънце почти не пече директно вътре, понеже отсреща има висок блок, но като цяло има много светлина. Не е някакво мрачно и усойно място. ПВЦ дограма, но според мен ниско качество, с тънки профили и тънък двоен стъклопакет, вероятно обикновени стъкла. (Стара е). Южната стена е калкан (тухла с някаква съмнителна външна изолация). Останалите 2 стени граничат с апартамент и със стълбището на блока.

Ще се ползва за отопление и за охлаждане, във Варна.

Колко BTU ми трябва и какво друго да гледам? Мисля си за марки Дайкин, Тошиба или Митсубиши…

Да, простете че сте се почувствали подмнати.
Обаче лично мое мнение е, че сте за доста по-голям климатик от 12ка (3,5 кW)
Вашите параметри са ужасни.
Голяма витрина, голям човекопоток,  големи странични топлозагуби, малко слънцегреене и други. Ако го заложим със запас, може би 100 вата на кубик, 7000 вата. 7000 вата е 24ка, което пък е малко нереално да се сложи в помещение 26 квадрата, освен ако нямате проблем с течението, което ако сте чувствителни ще ви дразни. Разгледайте подови 18ки, ако има място, като в големи студове е хубаво да имате нещо, което да му помогне. Не сте споменали нищо за това какви средства може да отделите.

Между другото, хранителните магазини, когато са с  много хладилни витрини с вътрешни агрегати, по-голям проблем е охлаждането, отколкото отоплението. Тогава е ад. Това е хубаво да се знае. Хладилните витрини особено ако са над 3 са си сериозно топлоотдаване.

# 607
  • Варна
Благодаря! Няма да има голям човекопоток. Помещението ще се ползва за фризьорски салон за кучета. Тоест на ден ще влизат по 4 - 5 души и толкова кучета. Няма да има никакви хладилни витрини, но по време на къпането става голяма влага, а после се работи с мощен сешоар (сумарно 2 - 3 часа на ден). Определено не искам да става течение вътре, за да не се простудят изкъпаните мокри кучета, а и на мен самата няма да ми е приятно. За подов климатик категорично няма място. Ще ми се цената да е до около 2000 лв.
Бях в магазин на Вимакс и техен консултант ми предложи 12-ки, след подробно описание на параметрите от моя страна. И една 13-ка ми предложи. Има ли осезаема разлика между 12 и 13?

# 608
Без посочена марка ще е трудно да се каже.
Ето на предна страница какво е писал Васко:
"Различните климатици, имат различна степен на падане на капацитета на топлопренос. Тоест две 18ки от различни модели имат различна мощност при еднакви температури. Обяснява се със следното. Данните на климатиците се дават при 7° външна температура и 20° вътрешна в режим отопление. Да кажем 5kW-18ка. Имаме две 18ки (нека бъдат  Митсубиши и хайде Хитачи) които при 7° отдават 5 kW.
Единия обаче при -2° има 80% от пълния капацитет, а другия 60%. И така едната 18ка от 5000 вата отдава 3000, а другата 4000 вата. Заради това, няма как да се гадае, кой как щял да се справи."

# 609
  • Варна
Посочила съм три марки в първия си пост - Дайкин, Тошиба и Митсубиши.

Основно за тези модели си мислех:

https://vimax.bg/hiperinvertoren-klimatik-toshiba-ras-b13g3kvsg- … iba%20ras%20b13g3

https://vimax.bg/invertoren-klimatik-mitsubishi-heavy-srk35zs-w- … 20heavy%20srk35zs

# 610
  • Велики Преслав
Разликата между 12ка и 13ка в случая няма никаква. И двете са 3500 вата на отопление, мощността се анализира масово по режим охлаждане. При отопление Тошибата е 4200 а Митсубишито е 4000 вата. От там идва.
То пък Тошибата има по-малък капацитет при 2° от колкото Митсубишито.

П.С Зимата, когато климатика увехне, консултанта от Вимакс дали ще е отговорен?

Последна редакция: пн, 13 окт 2025, 10:20 от Васил Василев

# 611
  • Г.Оряховица
Здравейте! Решил съм да си инсталирам климатик в стая около 20 кв.м. в апартамент на трети етаж,тухлен. Спрял съм се на този модел: https://gree-bulgaria.com/geh-ii-konzola-inverter/. Моля някой , който е по-запознат с тази тема,да даде мнение.

# 612
Климатиците бяха спрени и увити в найлон, както си трябва, но той не спира изпаренията. Пуснахме ги след като подът е бил изсъхнал от лака, да е било няколко дена след това. Т.е. Датчика явно си отчита и като е спрян климатика. За газ е предназначен датчика, не за фреон, води се газ анализатор SENSOR ASSY 2532046 за вътрешни тела FVXM50FV1B и FVXM25FV1B. Най-сигурният начин е да се демонтират вътрешните тела и да не са в стаята въобще, но това хич не е лесно. От vimax се обадиха да ни кажат, че могат да ни поръчат частите, които са 800 лева всяка, но не се наемат да ни ги слагат, било им сложно. Що ли пък да се занимават като могат да ни вземат 800 лева отгоре за нови тела. В търсене сме на добър майстор за климатици. Ще се радвам на препоръки.

Последна редакция: вт, 14 окт 2025, 13:11 от Cassiopea88

# 613
Може ли вътрешното тяло на климатик да се ремонтира без да се сваля от стената? Майсторът иска да свали вътрешното тяло,което обаче означава да се разбие стената и прочие – ще стане мазало.

# 614
Че той виси на куки..кво разбиване бе, човек.

Общи условия

Активация на акаунт