Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №28

• 33 883
  • 761
  •   1
Отговори
# 555
  • Стара Загора
Не е едно и също.Има разлики в различните видове според процентите мазнини,протеини и  въглехидрати.За жалост много хора  си мислят точно като теб.
Абе тия проценти и разлики на мен лично ми се струват козметични и изкуствено създавани за да се търси различието по някаква причина. В крайна сметка обаче и двата режима се съсредоточават върху редуцирането на въглехидратите, увеличаването на мазнините и влизането в кетоза.

Иначе аз това, което правя сега е повече от кето, защото съм изключила и млечните напълно, но възнамерявам да изкарам така само 3 седмици и след това да ги въвеждам по малко за да преценя дали ги толерирам. Та повече отива към онова, на което му викат "палео" диета.
Както и да е, просто ми стана любопитно дали няма някоя интересна причина за това стриктно, но пък козметично разделение на този тип режими.

# 556
Абе не е козметично, хич не е малка разликата. За мен досущ кето е много драстично, той процентът е толкова висок от мазнини че реално остава много малко за различни нутриенти. Съответно иска много повече внимаване за да няма  дефицити на едно и друго. 5% мисля че бяха по спомен само от въглехидратите, там и протеинът е нисък, абе куцо ми звучи за постоянно. А всичко което попада между това строго нещо и палео минава към ВМНВ - ясно ти е че си е доста широка рамка.
Доказало се е кетото като лечебна диета при някои заболявания, без такова не ми изглежда оправдано за постоянно.
А пък кетозата си е естествено състояние, ако не яде човек известно време е нормално да смени горивото, като поизчерпи глюкозата. Не е нужно и на НВ да си, а просто да позволиш да изчерпиш глюкозата и инсулинът също да не е вдигнат по това време. Нито е нещо страшно, нито е нечувано, освен ако не се дохранваш по много пъти на ден както правят много хора, тогава естествено няма кога.

# 557
  • Бургас
Хората, колкото сме еднакви като цяло, толкова сме различни в частност. Раждаме се с определен хормонален ген и съотношение. Не всичко, при всеки работи добре. Най-ужасният режим, който съм спазвала беше един с месо и мазнини, забравих името, но беше доста популярен по едно време, от него и качих. Моят организъм харесва и има нужда повече от зеленчук, постна храна. Сега, когато имам анемия забелязвам, че много ми се яде месо и дробчета и го правя. Ако слушаме тялото то знае кое му трябва в момента.

Понеже от малка съм пълничка и имам такъв хормонален фон цял живот съм спазвала какви ли не режими за да съм слаба, но всичко се е редувало. Ами омръзна ми, тялото ми  се стреми да си върне закръглената форма. Съобразявам се най-вече с принципите на зоната  и  да не смесвам много храни. Обаче стана нещо след упойки и обезболяващи, или ковид - апетитът ми се увеличи и се раздух.

Винаги съм била здрава, движила съм се, правила съм упражнения, не съм пила л-ва и АБ, но ето на, след 45г започнаха едни проблеми, които ме изкараха извън строя  и извън свободата да разполагам със себе си. Изгубих и мотивация и само дисциплината ми ме кара да правя нещо, макар и минимално.  Така, че нищо не е пожелание и нищо не зависи само от нас. Малко повече толерантност към чуждото състояние не е излишна.

# 558
Момичета,извинявам се,но какво е ХЗТ?

# 559
Хормоно заместваща терапия

# 560
Момичета, LH и FSH на 3- 5 ден от цикъла ли се изследваха? А антимюлеривия хормон кога?

# 561
Момичета, LH и FSH на 3- 5 ден от цикъла ли се изследваха? А антимюлеривия хормон кога?

Да, въпреки че в последно време срещам твърдения, че можело и около 21 ден т.е. 7 дни след доказана овулация.
За АМХ няма определен ден на изследване.

# 562
  • тук-там
7 дни след доказана ову се тества прогестерон.

# 563
Как се доказва ову, с тестовете от аптеката ли?

# 564
  • тук-там
Проследяване при АГ. Ама това го правят дамите, които целят забременяване. На нашата възраст е безсмислено да доказваме каквото и да е. 1000% сме с нисък прогестерон.

# 565
FSH и LH, се изследват между 2-5 ден на МЦ, Прогестерона се изследва 7 дни след доказана овулация.

# 566
  • София
Здравейте, на 44 години съм. Винаги цикълът ми е идвал на 30-31 ден. От няколко месеца 2 пъти дойде още на 22 ден, а сега пък 2 месеца идва на 34-35ден...това ли са признаците на предменопауза?

# 567
Здравейте, на 44 години съм. Винаги цикълът ми е идвал на 30-31 ден. От няколко месеца 2 пъти дойде още на 22 ден, а сега пък 2 месеца идва на 34-35ден...това ли са признаците на предменопауза?
Един от признаците, да. Нормално за възрастта, но не пропускайте годишния преглед при гинеколог, за да огледа дали всичко е наред.

# 568
  • Бургас
Една таблица за видовете магнезий и за какво помагат. Взех я от ФБ, от страницата на Хелтилишъс.

# 569
Привет на всички. Скоро ще навърша 45. В началото на септември имам час за годишен преглед. На предишните всичко и било тип - топ. По принцип цикълът ми винаги е бил 28 дни, имам 3 деца, нормални бременност и т.н. През последните няколко години се беше скъсил на около 25-6, като миналата година еднократно се случи да ми дойде и веднага след овулацията. Лекарката ми тук е много добра, работи и оперира и в АГ отделение на болница. Каза, че може да случи на тая възраст, прегледа ме с ехо, всичко ок. Сега от 2 - 3 месеца цикълът ми се случи на дойде на 35+ дни, като в момента го няма вече около 45 дни, а мялко след овулацеята пак се опита да ми тръгне, но леко зацапа и спря. Предполагам, че хормоните са разбутани, но чакам да дойде 4ти септември, когато съм на преглед. Иначе спортувам усилено, играя тенис 2 пъти седмично, почти не ям млечни, а хляб, паста, глутен изобщо. Прясно мляко не пия, основно пресни зеленчуци, салати, риба и месо. Пия билкова кръв (желязо), на л- тироксин съм от 2010г. Заради хашимото и хипофункция, но жлезата е под контрол. ТСХ ми е ок, също и на ехо ходя..
Не обмислям да пия хормони, евентуално нещо на растителна основа ако се наложи. Да пусна ли някакви изследвания преди да видя лекарката?Сега с този цикъл не знам как да броя дните...

Общи условия

Активация на акаунт