Защо мъже избират да стават гинеколози?

• 6 324
  • 168
  •   1
Отговори
# 45
Противно на повечето коментирали тук, с мен жените гинеколози са били далеч по-внимателни, отколкото мъжките им колеги. Тази, като всяка друга професия, която не влиза в първа категория труд, не зависи толкова от пола на практикуващия я, колкото от интересите му към съответната специалност.

Всички гинеколози се наглеждат на какви ли не случаи през стажа си, че притръпват при вида на вагина, едва ли виждат пациентките си в еротична светлина. Относно това защо има толкова много мъже гинеколози - може би защото самата професия е сравнително натоварваща на фона на други. Тук беше спомената дерматологията - тя далеч не изяжда толкова време от денонощието на специалиста например. Ако си гинеколог, могат да те повикат по всяко време от денонощието за естествено раждане, за капак и постоянно някой ти звъни с въпроси. И ако освен редови АГ, си и хирург, натоварването е двойно. Самата професия според мен е доста натоварваща и психически, и физически, затова може би и по-малко жени се юркат да я практикуват. Така предполагам.

Авторката звучи като да е млада. Да споделя и аз един забавен случай 😁 Бях на 15, когато ходих за първи път на кардиолог. Е, освен че кардиологът беше мъж, за капак имаше и двама мъже специализанти при него. По време на прегледа толкова ме беше хванал срам и пулсът ми се беше ускорил така рязко, че кардиологът с насмешка ми каза, че другите двама при него са на обучение и да не се притеснявам 😄 Та, ако авторката е тийн и не е обикаляла по лекари досега, е възможно да й минават подобни мисли през главата.

Последна редакция: нд, 21 юли 2024, 18:58 от leah_ve

# 46
  • Sofia
Авторката звучи като да е млада. Да споделя и аз един забавен случай 😁 Бях на 15, когато ходих за първи път на кардиолог. Е, освен че кардиологът беше мъж, за капак имаше и двама мъже специализанти при него. По време на прегледа толкова ме беше хванал срам и пулсът ми се беше ускорил така рязко, че кардиологът с насмешка ми каза, че другите двама при него са на обучение и да не се притеснявам 😄 Та, ако авторката е тийн и не е обикаляла по лекари досега, е възможно да й минават подобни мисли през главата.
И аз така мисля.
Когато в началото започнах да ходя по гинеколози и аз много се притеснявах от мъжете АГ. Но с времето си давах сметка, че за тях съм поредното "парче месо" и те просто си вършат работата, за която им се плаща и то немалко. Рекордът ми е 300 лв за преглед!
Никога не съм усещала неуместни погледи или странни докосвания. Просто мед. специалисти, като всички останали.
Все едно наистина да кажеш, че кардиолозите или мамолозите избират тази професия, за да гледат гърди.

# 47
В края на краищата нищо не пречи авторката да ходи само на гинеколожки. И аз ги предпочитам, не съм на мнението на мнозинството тук, че мъжете били по-внимателни. Еднакви са ми като внимателност и ефективност, но мисля, че жена повече може да ме разбере като се оплаквам от нещо.

# 48
За лекарите ясно. На мен винаги ми е било чудно друго. Защо мъже пишат във форум bg-mamma Simple Smile

# 49
Лекар, не се разделя на пол, а на какъв специалист е в областта си. Има достатъчно търсени и гинеколози и мамолози, за които чакаш половин година да се вредиш.

# 50
  • Варна
Да се притесняваш и срамуваш е едно, да подозираш лекарите в извратени подбуди съвсем друго.

# 51
  • Варненска клюкарка
Мисля, че има и някакви административни причини при избора - за какви специализации има места? Това е и добра специалност за частен кабинет.
Така е. Отпускат се много малко специализации и в най-честия случай е на принципа каквото има- това и всеки би бил много щастлив ако се добере до някоя хубава специализация, а  гинекологията е такава. Изключвам специалности от типа Виросология, Патология, Лабораторен лекар и прочие, които остават незаети, че лудите, готови да ги  учат още 4 г не са много... Гинекологията е най достъпната сред хирургичните специалности, не е толкова невъзможно да се получи, а повечето хирурзи са мъже. Една от причините младите лекари да напускат страната е за да могат да специализират, а не заради официалната мантра в стил "ние тука ги учим, а те бягат навън" Ако можеха, ако държавата предлагаше специализации и не трябваше да си ги плащат/купуват, повечето биха си останали тук.

Авторке, наистина ли половинката ти е лекар, има ли специалност, защо не питаш него?

Последна редакция: пн, 22 юли 2024, 16:59 от Беллора

# 52
  • Далечният изток
Така се изтълкува, но едва ли...
Ето цитата
Цитат
Някак не би ми било спокойно с извинение да се ,,разкрача” пред мъж, различен от мъжа ми/приятеля ми, нищо че е лекар. Извратено ми идва както и да го погледна.
Няма да ѝ е спокойно да се разкрачи пред чужд мъж, нищо, че е лекар.

# 53
  • Ланкър, планините Овнерог
Абе, въобще, само анестезиолозите са разбираеми с всичката тази благодат от достъпна дрога.

Тази година се неначекнах пред гинеколози, та и на уролози се представих. Все мъже.

# 54
Да се притесняваш и срамуваш е едно, да подозираш лекарите в извратени подбуди съвсем друго.

В моя случай притеснението идваше от това, че не се бях събличала гола до кръста пред друг мъж до онзи момент. С акцент на думата "мъж". Самата мисъл, че ще съм гола до кръста и някакви непознати мъже ще ме гледат, идваше баш от срамота тип "как така непознат мъж ще ми гледа гърдите" - много подобно на "как тъй аз ще се разкрача пред някакъв си там произволен". Просто тогава още не бях приела факта, че представител на другият пол не е задължително да има някакви задни помисли към теб. Това е от зрелостта и с времето се преодолява. Но и не означава, че непременно смяташ всички лекари от другия пол за развратници. Детински убеждения, общо взето.

Сетих се за един анекдот/виц по темата, който е много уместен 😁

Отива една баба на гинеколог. Той я преглежда, успокоява я, че всичко е наред, жената си отдъхва. На излизане от кабинета, бабата се спира и се замисля за момент. Малко преди да излезе, се обръща към гинеколога и го пита:
- Чадо, а майка ти знае ли какво работиш по цял ден?

# 55
Никога не ми е пукало пред какъв лекар ще се съблека и какво ще ми гледа, хората са там, за да ни помагат. Още повече, че на раждането на дъщеря ми имаше цял курс стажанти и понеже беше доста тежко раждане бяха свити в един ъгъл и доста уплашено гледаха горките. А да не говорим, че в Селена не остана някой дето не ми е видял жабата. Все тая, поне се калих дето се вика, сега нямам срам от никой в никакви ситуации, свързани с тялото ми.

# 56
  • Beyond the stars
Притеснение бих разбрала, но да приписваш подобни помисли на лекари е повече от странно.
По същата логика, мен пък може да ми е противоестествено "да се разкрачвам" пред жена.
Трябва да си доста извратен да търсиш сексуалното и еротичното в гинекологичен преглед.

Иначе подкрепям мнението, че мъжете са по-внимателни.

# 57
  • Варна
Леле, а какво ли ще стане, ако се "разкрача" пред гинеколожка гей...

# 58
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Леле, а какво ли ще стане, ако се "разкрача" пред гинеколожка гей...

Е какво да стане... Или ще те хареса, или не Joy

Аз пък се сетих за оня виц:
В съда, подсъдимият го разпитват за убийство:
Аз съм гинеколог. Този ден имах тежко дежурство - раждания, операции, аборти, вторични прегледи, спешности... Прибирам се у дома, с 5 часа закъснение. Жена ми и дъщеря ми ме уведомяват, че имат проблеми. Преглеждам и тях у дома. Излизам на пейката в парка за подишам малко свеж въздух и да си почина. Приближава ме една ц*г@нка и ми казва:
Бате, бате, дай 5 лв да видиш що е п*тк@...
И аз не издържах...

Та така... Колкото и извратен да е един човек, на общо основание - има къде къде по-лесни, достъпни и приятни начини да си задоволиш жанията.

Последна редакция: пн, 22 юли 2024, 13:15 от CvEtEmOe

# 59
Като знам аз как си избрах професията навремето, хич не ми е чудно мъжете, избрали гинекологията чисто и просто в някакъв момент от обучението или практиките си да са били запленени от чудото на зараждащия се живот. Или пък просто да са открили в себе си таланта да лекуват гинекологични заболявания. Или да са приели предизвикателството да се борят срещу природата със средствата на репродуктивната медицина. Нямам обсолютно никакви притеснения от кой пол е лекарят, който ме лекува, независимо от заболяването или състоянието ми. Единствено ми е важно да усещам, че човекът гледа на мен като на пациент, а не като на касичка.

Общи условия

Активация на акаунт