Помощ за приятелка - как?

• 7 687
  • 199
  •   1
Отговори
# 180
  • У дома... някъде
Можеш да помогнеш на приятелката си с подкрепа,да я мотивираш да погледне нещата от друг ъгъл,където виждаш,че има проблем и да и бъдеш някакъв пример с нещо, което на теб примерно ти е било трудно,но си постигнала.
Ако ти е близка естествено и държиш да и помогнеш.

Примерно отслабване, начин на хранене,начин на мислене и т.н. като личен твой опит и съвет.

# 181
Ivanovamy, доколкото разбирам, ти нямаш проблем с това, че тя ти дудне едно и също и тя не те натоварва, не ти действа като енергиен вампир? А наистина искаш да си реши проблемите, което пък тя май не е готова да направи, защото е прекалено бездейна?

Ако е така, нека си споделя, да изпуска парата, но щом не иска да се размърда, ти приеми, че нещата ще си останат така. Не можеш ТИ да мотивираш друг човек. Той трябва сам да е мотивиран и тогава ще има прогрес. Всеки психотерапевт ще ти го каже.

# 182
Аз също допускам здравословен и/или психологически проблем.  Анемия, лоши хормони в някое направление /едва ли са й изследвали и изтълкували всичко адекватно, щом при наднормено тегло всичко й било наред/, нелекувана депресия, нещо /може и повече от 1 и се влияят взаимно/. Несправянето с битовизми, липса на активност и енергия са възможен симптом. Може да отрича и казва "няма проблем" като бягство от реалността. Това вманиачаване за конкретен лек срещу КГ също е особено /излизаха ми някъде статии, че хората са луднали по този Оземпик и го търсят все едно е безобидно чайче и точно така се ядосват на лекари, които не г ораздават като бонбонки/.

Авторката казва, че няма конкретна случка преди 3-4г, но може да не знае или приятелката да не посочва. Обаче преди 3-4г имаше к***д - пик на социална изолация, облъчване с разнопосочна информация, болести, риск,  истерии и паники. Лабилни и нетолкова хора се повлияха от това. Някои се вманиачиха по хигиена и къде пипат, но не непременно. Жената ако е седяла вкъщи недостатъчно ангажирана, с часове пред ТВ или ФБ попивайки този бълвоч, нищо чудно да се бъгне някак. Много време ли е пред екран /телефон, лаптоп/? ТО пък кой ще знае, мъжът го е нямало през деня. Мисля, че някой близък трябва да й обърне внимание. 
От опит пиша, не баж такъв, но все пак... 
Скрит текст:
Аз имах да кажем предпоставки, този стрес тогава ме заля и мисля тогава направо отключих "заспала" тревожност. Не го осъзнах и овладях навреме и след поредица служебни и лични неуредици си докарах бърнаут, дълъг период бях изпушила и изтощена. ПОсле месеци чувствах нужда от почивка, зациклих с всякакви битовизми и хигиената пострада много, сигурно изглежда отстрани апатия и мързел. И мен ми беше трудно да обясня на други хора. Разликата е, че виждах проблем, знаех кое не е ОК, не исках да е все така. Оправях нещо, но не си личеше, обезсърчавах се, не ми стигаше сили енергия мотивация. Май покрай това позалепнах за екрани повече от нужното Още не съм оправила всичко това. Живея сама, нямам деца, все пак разлика. 

# 183
  • София
Може да е заболяване, може да е психически проблем, може и да е мързел. Ние няма как да знаем, но не мисля, че и авторката е толкова навътре, колкото си мисли. Нея я възмущава, че "приятелката" й най-нагло си мързелува, нищо не пипа и не си гледа нещата по стандарта на авторката, но какво се крие зад всичко това... Каквото и да е, авторката няма да й реши проблема, със сигурност не й оказвайки й натиск да я натика в собствените си рамки. А в крайна сметка дали изобщо има проблем? Ако да, той ще се развие между приятелката и съпругът. Авоткрата не е и не трябва да е фактор в това.

# 184
Ежедневно предлагам варианти, хора. Аз имах също период с паник атаки и нищо не мк се правеше, но предприех действия и се оправих. Давам и варианти за хранителни режими, казвам и къде какво съм чула/чела/гледала полезно, но тя го чува и дотам. Написах, че тя за всичко търси магическо решение, без усилия. Не ми действа като енергиен вампир, натъжавам се, че тя не се чувства добре. И психолог предлагах, даже препоръчах проверен човек, не иска да иде.

# 185
Тя иска да мрънка.
Вампир е.
Следващият път като иска съвет и кажи - какъв е смисълът да ти давам съвет, като ти никога не правиш нищо от това което съм предложила.

# 186
  • София
Ежедневно предлагам варианти, хора. Аз имах също период с паник атаки и нищо не мк се правеше, но предприех действия и се оправих. Давам и варианти за хранителни режими, казвам и къде какво съм чула/чела/гледала полезно, но тя го чува и дотам. Написах, че тя за всичко търси магическо решение, без усилия. Не ми действа като енергиен вампир, натъжавам се, че тя не се чувства добре. И психолог предлагах, даже препоръчах проверен човек, не иска да иде.

Ами авторке, колко хора тук се опитваме да ти набием, че тя просто си те ползва за отдушник, ама ти напираш ли напираш Wink Е как очакваш ти, един човек, да промени нея? Явно и двете сте еднакво упорити JoyWink Сериозно, трябва да се научиш да оставяш хората да се оправят с проблемите си. Те не са твоя работа. Отстрани всичко изглежда, все едно не можеш да се сдържиш да се мешаш в чужди работи.

# 187
Лъвица, може би на авторката и е скучен живота щом се навира да оправя чуждия.

# 188
Между другото, ако има депресивни симптоми, нищо чудно да отрича проблема и да не иска да търси помощ.
И пак, ако тя не иска, и Господ не може да й помогне.

# 189
Ами говоря по други теми, опитвам се да разказвам и за филми, които съм гледала, и за книги, които съм чела. Изслушва ме, казва "да, много хубаво. Ама аз съм притеснена, защото...."  и се започва разговора по старите теми. Защо си мислите, че питам кога си сменят гащите и кога чистят у тях? Тя сама ми сервира тези неща, защото очаква да й кажа, че е права.За вас това ли е приятелство - да подкрепям нещо, в което смятам, че не е права?

Тя, за да смята, че е права, значи смята, че другите грешат.

Няма такъв човек (нито жена, нито мъж), който ще каже за себе си нещата, които си изброила, по начина, по който пишеш, за които е ясно, че са негативни и никого не представят в добра светлина. Няма майка, която толкова ще си омаловажи и зачеркне труда и усилията, че да каже, че по цял ден лежи, а детето си се самоотглежда от новородено само. Задължително и да признае някакъв негативен факт с половин уста, ще има елемент на оправдание, ще се изтъкнат и грешките на партньора и т.н. А тук дори и чисто обективно имаме някакъв, който размахва обвинително пръст, че имало много прах, в дома, в който и той живее, обаче информацията, която имаш от нея е "аз съм много мързелива, а той ме носи на ръце"? Човекът няма недостатъци никакви явно, въпреки че някъде греши, щом тя е права Joy

# 190
То и приятелството си има граници. Ако ти тежи ги поставяш, ако не ти пречи да я слушаш, просто и бъди ням "терапевт", който я изслушва и толкова. Реална помощ към промяна не можеш да и окажеш, ако тя не го иска.
Какво си могла да направиш, си го направила.
Ти писа, че реално не познаваш съпруга й, как определи отношенията им само по нейните приказки ли? Не живееш в тях, може наистина той да не е толкова бял колкото ни го описа, а тя такава тъмна и неразбрана личност. Нещо не само бяло или черно.

# 191

Насила хубост не става. Няма как да накараме някой човек да направи или да иска да направи нещо. Това е.

# 192
  • София
"Гинче, Гинче, хайде поспри се! Какво искаш? Помощ и съвети предлагам, ти не приемаш. Не съм вещер, обикновен човек съм, няма как да махна с пръчица и да ти оправя живота. В твои ръце е. Мрънкането ти ме измъчва и натоварва. Искам да си добре, но май ти не искаш, щото все си караш по старому. Последно, или предприемаш действия в някаква посока или спираш да ми опяваш. Точка. Край!"
Но може пък и да ти е приятно да ти смучат енергията, откъде да знам.

# 193
  • SF
Ами говоря по други теми, опитвам се да разказвам и за филми, които съм гледала, и за книги, които съм чела. Изслушва ме, казва "да, много хубаво. Ама аз съм притеснена, защото...."  и се започва разговора по старите теми. Защо си мислите, че питам кога си сменят гащите и кога чистят у тях? Тя сама ми сервира тези неща, защото очаква да й кажа, че е права. За вас това ли е приятелство - да подкрепям нещо, в което смятам, че не е права?

Разбирам те. И аз съм имала приятелки, които въртят разговорите само около някакви битовизми. Останали са някъде назад в миналото. Слушала съм ги механично, да-да-да, така е, да-да.... Досадна работа!
Бяхме на море миналия месец и едно момче, явно шефче от скоро, само за работата си, принтерите, счетоводителката, командировъчните, графиците.... само за това говореше нон-стоп. Не ми е приятел, но няма и как да ми стане.
Има хора, които обичат да надават ухо за такива глупости. Вечно са на линия, ще помагат със съвети, ще оправят нещата.
Опитвала ли си се да й кажеш: За това говорихме вчера. Не вярвам нещо кой знае колко да се е променило. Казала съм ти какво мисля. Е, още го мисля същото.
Много е трудно, знам! Лично аз трудно бих била толкова директна с хората, които "имат проблем и разчитат на мен". Но опитай. Лека-полека й покажи, че си незаинтересована. И се постарай да бъдеш такава.
Приятелството не е да се вреш в живота на хората и да ръсиш съвети.

# 194
  • София
Аз да се хвана за друго - щом дамата търси магическо хапче, за да отслабне - явно смята, че има проблем с наднормено тегло. Въпросните инжекции имат 3-4 страници странични ефекти, не са бонбонки и всъщност са много вредни - макар да имам силни показания за тях, собствената ми майка лекар отказа да ми ги предпише. Така че подкрепям доктора, това е лекарство, за хора с диабет и сериозни проблеми, а не просто за някого, който не е готов да прояви воля и желание да отслабне.

Хората с наднормено тегло са по-вяли, уморяват се по-лесно, рядко имат тонус, защото се обездвижват. Така че при нея не е мързел, а може да е това. Лошото е, че това се лекува с движение и хранителен режим. Но иска много силна воля и известна доза себеотрицание. Жената не я мързи, а просто (вероятно) няма сили, защото е обездвижена.

Та ако искаш да помогнеш на жената - предложи ѝ да вземете двете бебето, количката и да обикаляте доста, за да може тя да се движи и да ѝ засилиш метаболизма. Можеш да го опиташ да е здравословно - предизвикателство от 12 хил крачки на ден, да ядете навън само плодове, да си наложите воля да не ядете шоколад и сладолед и т.н. Ако иска да се откаже от това - я подкрепяй да не го направи. Ако издържите 3 месеца - това може да се превърне в начин на живот, а и по-активния живот ще вдигне метаболизма, ще я накара да се почувства по-добре и вероятно ще събуди желания за други неща.

Не на последно място - вероятно жената е силно заорала. Влязла е в матрица,гледа си детето, всички очакват от нея да се върти на пета, защото си е вкъщи (и нищо не прави, не е кой знае какво да се гледа дете и от сорта). Ако е била по-социална преди бебето, то вероятно тази жена се чувства ужасно, подложена на непрекъсната критика от всички и включително от приятелката, която я изслушва, но колкото и да иска да ѝ помогне (аз не се съмнявам в добрите намерения), нищо чудно да я закопава още по-дълбоко, заради различната гледна точка, визия за живота и т.н. 

Просто теми за размисъл.

Общи условия

Активация на акаунт