Помощ за приятелка - как?

• 7 783
  • 199
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте, може би постът ще бъде дълъг и пак няма да мога да обхвана всичко, но имам нужда от съвети и помощ. Става дума за една приятелка, с която сме близки от повече от 15 години, но последните 3-4 много се промени. Станала е доста нервна, избухлива и обвинява другите за всичките си "нещастия" (по-нататък ще спомена и за тях).
Скрит текст:
Има прекрасно семейство, мъж, който прави всичко за нея, страхотно, здраво и лъчезарно бебе, живи и здрави родители. Откакто я помня не работи и е човек, който не иска да си мръдне пръста за каквото и да било. Напоследък обаче са започнали скандали с мъжа й за това, че не работи, парите не стигат, а той все е натоварен с работа, изморен и изнервен. Тя смята, че вината е в него, че повдига въпроса, а не нейна, че никога не е искала да работи. Не се разбира със свекърва си, защото "няма тя да ми казва какво да правя". Сега последната мания е да намери някакво магическо хапче за отслабване, което "тоя смотан доктор не ми предписа", само и само да не положи усилие. Всеки ден говорим, вече се чувствам като личен психолог без заплащането. Давам и съвети, другите и приятелки също, но тя след 2 дни като повдигне темата, се прави, че за пръв път чува. Сигурно ще ме посъветвате да прекратя такива отношения, и аз съм го мислела, но не мога така лесно. Иска ми се да и помогна да осъзнае, че трябва много малко да се потруди, за да и се случат нещата, които иска, но не знам как.
Жената явно не се чувства добре, за да се оплаква нон стоп. И преди не е била такава, казва авторката. Какво се промени преди 3-4 години? Тя от кога е омъжена?
Ами да, вината е в мъжа й. Оженил се е за неработеща жена, която не е добра домакиня, и после, олеле. Приятелката просто си продължава, както си е свикнала. Ако продължава да има кой да я издържа така, може така да си откара цял живот. Ако можеш да я посъветваш за нейно добро, че ще е по-добре за нея да има независими от мъжа доходи, е единственото, което можеш да направиш, но тя едва ли ще те послуша.
Това за хапчето, ами да, иска жената хапче. А той какво й е казал, диета ли да пази? Посъветвай я да отиде на друг лекар.

Всъщност, доколкото разбирам, темата е за това, че приятелката ти те натоварва с мърморенето си. Може да е временно в живота й, но може и да е депресирана и това не минава просто така. Нека да отиде на лекар, на психиатър. Да я мотивираш? Ако е депресирана, това не минава ей така, със силно желание и мотивация. Само лекар може да помогне.

# 61
Посмъртно не можеш да накараш жена, която никога не е работила да започне работа.
Мъжът вероятно си е мислил, че като не работи то поне чисти и домакинства, ама греда. Добре де, поне да не харчи като луда щом не изкарва пари - пак греда.
Еми нормално да е изнервен, прекарал се е жестоко човечеца.

# 62
Никой не я кара да си зареже детето ей сега на момента, говори се за работа в бъдеще. Имам и други приятелки с деца на същата възраст, които си вземат майчинство, вършат си домакинска работа и нямат подобни проблеми. Не знам откъде ви идват на ум тези неща за завист и избиване на комплекси от моя страна, но аз споделям факти, за да ви стане ясна ситуацията.
Не спазва диети, не спортува, напълно здрава е, но търси лесен начин. Как да обясня, че става дума за човек, който иска да промени разни неща в живота си, но не желае да положи усилия. Това ми беше първоначалния въпрос, как да я мотивирам да положи усилия.
Мен не ме мислете, аз си имам и семейство и мъж (който също ме носи на ръце, впрочем), и собствен живот, но не мога да не изслушам приятелка, която ми реве по телефона и да не се опитам да и помогна!

# 63
Ех, типичен български алфа мъжкар - иска хубавка домакиня, но нямаме пари да я издържаме, затова ще я тормозим. Дано му вземе всички пари. Simple Smile

Пък Вие звучите все едно извършва някакво престъпление с това, че не иска да работи и до момента е имала тази възможност. Мъжът 'и е бил съгласен, все пак, сега да го оплакваме ли? Не всеки има желание да работи на 2 места. Че и на едно. И в това няма никакъв проблем.

Скоро е родила, най-вероятно заради това търси магическо хапче за отслабване. Много хора го правят, тя тази индустрия затова е толкова добра, не виждам нещо много странно.

В общи линии, единственият проблем е, че тази жена е тъжна и разочарована от живота. Мъжът да се замисли.

# 64
В общи линии, единственият проблем е, че тази жена е тъжна и разочарована от живота. Мъжът да се замисли.
Ако мъжът е тъжен и разочарован от факта, че всичко лежи на неговите плещи, към кой да го препратим? Арменския поп?

Иначе и аз смятам, че приятелката е неудовлетворена от живота си и трябва да седне да помисли какво да промени и как да се самоизмъкне.

# 65
Savii_   ми мъжът също е разочарован, че си е взел мързелана в къщата.
Да му целува краката, че я търпи все още, че при развод точно нищо не може да му вземе както е бедна като мишка. При евентуално дело, това, че никога не е работила също може да се използва срещу нея.

Кефа да не работиш често пъти накрая ти излиза през носа.

# 66
Ако мъжът е тъжен и разочарован от факта, че всичко лежи на неговите плещи, към кой да го препратим? Арменския поп?

Иначе и аз смятам, че приятелката е неудовлетворена от живота си и трябва да седне да помисли какво да промени и как да се самоизмъкне.

Горкият, като си я взимаше тази неработеща жена - не знаеше в какво се забърква. Simple Smile Това не е някаква черта от характера, която просто ДА НЕ ЗАБЕЛЕЖИШ, това си е начин на живот. И той прекрасно е знаел за него. И е бил съгласен. Сега се е сетил, че е неспособен да изпълнява обещанието си. Да не го беше давал.

# 67
Никой не я кара да си зареже детето ей сега на момента, говори се за работа в бъдеще. Имам и други приятелки с деца на същата възраст, които си вземат майчинство, вършат си домакинска работа и нямат подобни проблеми. Не знам откъде ви идват на ум тези неща за завист и избиване на комплекси от моя страна, но аз споделям факти, за да ви стане ясна ситуацията.
Не спазва диети, не спортува, напълно здрава е, но търси лесен начин. Как да обясня, че става дума за човек, който иска да промени разни неща в живота си, но не желае да положи усилия. Това ми беше първоначалния въпрос, как да я мотивирам да положи усилия.
Мен не ме мислете, аз си имам и семейство и мъж (който също ме носи на ръце, впрочем), и собствен живот, но не мога да не изслушам приятелка, която ми реве по телефона и да не се опитам да и помогна!
Единственият начин е приятелката ти да проумее, че не може с едни и същи действия да очакваш различни резултати.
Важи за всяко нещо в живота, което искаме да променим.

# 68
Той си е мислил, че като не работи то поне е добра домакиня, ама уви. Мислел си е и че не харчи чужди пари все едно растат по дърветата - ама пак уви. И тя е имала някакви идеи как мъжа ще наеме бавачка и чистачка, докато тя се оправдава с какво ли не, за да не работи ама уви. Сметките без кръчмар накрая винаги излизат криви.

# 69
Е, явно нито бебето, нито той са умрели гладни и жадни. Явно не ги е оставила съвсем на произвола на съдбата.

# 70
Остава и за бебето да не се грижи. Той може да живее на дюнери и фаст фууд. Дали му готви предвид упреците, че е мързелива е малко вероятно.

# 71
Мъжът най-подходящия момент е избрал да прави скандали, че не работи - когато имат бебе... До сега нямало проблем, но вече и разходи за дете повече му идват. То се мисли овреме.

Да, авторката май няма деца и си мисли, че приятелката цял ден нищо не прави, що пък да не почне работа.

# 72
  • SF
Значи една жена писа за една друга жена, че не работи, не живее както се живее, не прави това, което трябва да прави и ние веднага започваме с разсъжденията, че е търтей, че не си гледа детето, мъжът й е тъп и т.н.
Хората ще бъдат такива, каквито са. Природата няма да си сменят. Ако не ви импонират на вас, просто си ги спестявайте. Не ги съветвайте, не ги поправяйте, не ги променяйте, няма да успеете. Ако някой не ви пасва за приятел с действията си и с разбиранията си, ако намирате начинът му на живот за откачен, не му решавайте проблемите и не му променяйте съдбата. Нека си изживее това, което му е писано.

# 73
Упреци.няма и двамата са еднакво виновни. Единствено авторката упреква уж "най-добрата" си приятелка като удобно го замаскира чрез загриженост.

# 74
Значи, мисля е ясно, че СО активистките са най-далновидните, умеещи да планират и предвидят живота, партньора, децата, жилището и т.н., но извън тях повечето двойки започват съвместния си живот при едни параметри, а след това в движение правят промени в ролите/задълженията било по желание, било по неволя. Затова и всички упреци към таткото как не бил изчислил разходите преди и след бебето са смешни. Имал е доброто желание да ги издържа, постарал се е. Вижда, че не смогва, нормално е да търси промяна. Е, кой да го подкрепи, ако не тя?

Пак да обърна внимание на думите на авторката, че приятелката й се е променила не към добро преди 3-4 години. Това е 2-3 години преди появата на бебето. Каква е причината? Тогава парите са им стигали вероятно?

Общи условия

Активация на акаунт