Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 82

• 31 696
  • 756
  •   1
Отговори
# 60
И какво става като се върне кредитът? Нормалните пари, пуснати от ЦБ, не изчезват.
Като се върне кредит, създадените чрез него пари се унищожават. Обаче последните години кредитите нетно растат (новоотпуснатите минус върнатите стари са положително число). Така че и парите растат. Ето само последната новина, която цитирах по-горе, показва 6.39 милиарда увеличение последната година само от ипотеки; отделно са всички други кредити - за перални, за коли, фирмените и те са отделно.
"Нормалните пари", както ги наричаш, ако имаш предвид банкнотите в левове, са към 29 милиарда лева. Ето и как са се увеличили последните няколко години - това ужким при положение, че не можем да печатаме пари ей така от въздуха:

А "широките пари" М3 са 145 милиарда, или много повече от напечатаните банкноти. Те идват от отпуснати кредити.
Митове са десетките милиарди под дюшеците - те всички напечатани левове са едва 29 милиарда, и повечето са в банкоматите, банковите клонове и фирмените каси.
Освен ако не са в евро или долари тези милиарди под дюшеците. Едва ли има как някой да ги преброи.

# 61
Нормални пари наричам не само банкнотите, а и парите, които централните банки пускат в обръщение при нужда под формата на разни ценни книжа, които дават на банките. Де факто именно те са "напечатаните" пари.

# 62
Няма такова нещо, то си има дефиниции в банковата система кое е пари, кое е тесни пари, широки пари, кое е М1, М2, М3 и т.н.
Може би имаш предвид банковите резерви - когато централната банка създава нови пари 'от въздуха' тя създава нови банкови резерви на търговските банки, но не им ги дава даром, а срещу ценни книжа, които те й продават. Със салдата по резервите си банките се разплащат едни с други, защото и без това ги държат в БНБ и когато ударят баланса за деня примерно Банка А има да дава 100 милиона на Банка Б и да взема 90 милиона от нея (по преводи от клиенти и други подобни транзакции) прехвърля 10 милиона от резервите си в БНБ на другата банка и дръпва чертата. Но това не са пари, които можеш да сложиш под дюшека.

# 63
Депозитите е едно, печатането на пари от централните банки е друго. Тези, създадени от кредити пари, все пак са счетоводен трик, а не реалност. И не те вдигнаха голямата инфлация след Ковид.

Абе аз по Теория на парите съм учила, че кредити на Търговските банки са именно пари, създавани от Търговските банки ма аре счетоводен трик са, а не реалност. Отивам да си скъсам дипломите по Финанси и Корпоративни финанси.

Точно си спомням как в една лекция ни беше изнесено СЪЗДАВАНЕТО на пари от Централните банки и от Търговските банки. В една лекция, за да се видят ясно механизмите, по които парите влизат. Ей тва преди 12-13 г още ми е като все едно днес съм го чела. Това да не разбираш, че ТБ създават пари за един финансист е все едно да си бавно развиващ.

И какво става като се върне кредитът? Нормалните пари, пуснати от ЦБ, не изчезват.

А ти сигурна ли си, че парите от ЦБ не изчезват, ако ЦБ реши да го направи. Я прочети малко теория. Какво се случва с обратните операции по “печатането” на пари? Какво представлява така нареченото печатане на пари? Спирам с разясненията. В интернет има достатъчно информация, който иска да прочете.

# 64
А ти сигурна ли си, че парите от ЦБ не изчезват, ако ЦБ реши да го направи. Я прочети малко теория. Какво се случва с обратните операции по “печатането” на пари? Какво представлява така нареченото печатане на пари? Спирам с разясненията. В интернет има достатъчно информация, който иска да прочете.

Toва червеното отговаря на въпроса. Емитентът управлява процеса, а не банките или длъжниците.

# 65

Toва червеното отговаря на въпроса. Емитентът управлява процеса, а не банките или длъжниците.

Не е нещо, което да не се случвало. Иначе и при търговските банки процесът е определен - чрез лихвите, резервите и т.н.

# 66
Няма смисъл от толкова отклонения, то и за да разбере точно как се създават парите човек трябва да прочете една цяла книга (или няколко), но ясното заключение е, че:
1. От кредитирането се създават нови пари
2. Този процес върви с пълна пара у нас - 6.3 милиарда за последната година само от ипотеки, другите кредити отделно
3. Тези пари влизат в икономиката и увеличават търсенето на всички стоки => създават инфлация
4. Колкото повече се вдига стойността на имотите, толкова повече кредит може да се отпуска срещу тях - ако преди за една жилище отпускаха 100к кредит, сега вече за същото отпускат 200. Така се създават още повече нови пари и процесът се самозахранва
5. В един момент се стига инфлексната точка и процесът се обръща
Кога точно ще е, никой не може да каже.

# 67
ЦБ контролират лихви. Търговските банки създават пари при условията дефинирани от ЦБ. Но не и за българската реалност. У нас търговските банки си определят лихвите и условията. БНБ е една безгласна буква. Нейния балансшийт е нищожен и въпреки това пак ударихме 20% инфлация 2022. Това трябва да ти показва, че ЦБ не влияе толкова, колкото правителството чрез дефицити и търговските банки чрез кредитиране. На запад е доста по-дефиниран кредитния пазар, но у нас правилата са побългарени. Както обясни Крис, процеса е самозахранващ се и може да продължи докато няма риск в системата. А риска не може да дойде отвътре, защото системата се самозахранва. Риска може да дойде отвън - геополитика, геоикономика, война, ЕУ регулации и тн.

# 68
Цитат
3. Тези пари влизат в икономиката и увеличават търсенето на всички стоки => създават инфлация

Не е съвсем така. Високата двуцифрена инфлация след Ковид пандемията не я създадоха кредитите, а масираното "печатане на пари" от централните банки, защото те просто се изливат на пазара като помощи, пенсии и прочее. Докато парите от ипотеките отиват за купуване на налични стоки и помпат икономиката, тоест създаването на нови налични стоки, което балансира пазара. И да, има инфлация, понеже така работи системата, но в нормални години е 1, 2 до 3%. Ако имаме ръст на производството, но няма нови пари (то май няма как да стане) ще се получи дефлация. И в това е номерът - новите пари да са в контролирано количество. Лошото е когато популисти прекалят с левичарските харчове за да се харесат на електората и натиснат за повече дългове (това вече са инфлационни пари).

# 69
Все същият ефект имат и бюджетните дефицити, финансирани с дълг, и ръстът на нови пари от кредити - инфлация.
Какво значи "стимулират създаването на нови стоки" - стоките си ги има и сега, нещо някъде да ти липсва в магазина? Същите стоки са, но се чувстваш по-богат, затова си склонен да ги купуваш и по-скъпо.
Българите може да нямат много пари кеш - тия депозити 80 милиарда правят по 12 хил.лв. на човек, или 6к евро, което не е много голямо богатство - ама имат имоти, които на хартия поскъпват. Като знаеш, че имаш жилище за 200к и още едно от баба си за 150к, защо да не развържеш кесията - сиренето от 25 лева не ти се вижда толкова скъпо, нищо че беше 15 преди 2 години.

Ако всички българи бяха толкова богати, колкото някои хора твърдят, щяха в банките да имат не 80 милиарда (на 6.5 милиона души прави по 12 хиляди на човек) ами петорно, десеторно повече. Освен да ги държат под дюшеците или в офшорни зони...

# 70
ЧС, това което обясняваш не го правят ЦБ. ЦБ не раздават пари за пенсии и помощи. Хората нямат акаунти в ЦБ, банките имат. Това което обясняваш го прави правителството. Правителството тегли дълг, в нашия случай той е външен дълг, в случая на ЕУ и Сащ, дълга може да се монетизира частично от ЦБ, но истината е че много участници изпреварват ЦБ при покупката на дълг, понеже очакват бъдещи печалби . Но правителствата са тези, които раздават пари за пенсии и помощи. В България това са външен дълг, помощи за възстановяване, от които ние почти не сме взели, понеже управлението е нестабилно.

# 71
Разбира се, че правителствата, ясно че не ЦБ дава помощи. Но правителствата откъде ги вземат тези пари? Те самите не могат да печатат.

Стоките ги има и сега, но с всяка година стоки, услуги, забавления и пътувания става все повече. Ако няма нови пари балансът ще се наруши и ще има дефлация.

# 72
Правителствата набират пари чрез издаване на дцк. Има си търгове, на които се продават. За БГ по едно време беше 6+%, сега май е към 4.5%. Тези дцк се купуват от големи институции - търговски банки, фондове, други държави и тн. 2020 ЦБ монетизираха част от този дълг, но това беше основно за ЕУ и Сащ. По принцип това е незаконно, но при форс мажорни обстоятелства, явно се потули. Пак се повтарям, инфлацията при на е заради - дефицит, кредити и привнесена от чужбина. БНБ не е създала ни грам инфлация.

# 73
Разбира се, че правителствата, ясно че не ЦБ дава помощи. Но правителствата откъде ги вземат тези пари? Те самите не могат да печатат.

Стоките ги има и сега, но с всяка година стоки, услуги, забавления и пътувания става все повече. Ако няма нови пари балансът ще се наруши и ще има дефлация.

За нашето правителство ли говорим? Ами първо забравяш, че оборотите в икономиката се вдигнаха (повече обороти, повече пари в хазната) и второ забравяш, че цените на стоки/услуги се вдигнаха, максималният осигурителен праг се вдигнал. Данъци не са се вдигнали, те ще се пипнат, чак като икономиката тръгне надолу.

# 74
  • София, Bulgaria
Голяма въртележка, направо ми се зави свят. Но всичко затвърждава мнението ми, че на цялата мащабна финансова картинка е важно моята, каква е. Имам нужда, имам възможност правя сделка. Мога да продавам,  мога да купувам. 
Това, което води хората да вземат е решение са техните нужди и желанието за изграждане на такъв начин на живот,  който ги прави щастливи.
Нали знаете, че работата ме среща с всякакви хора и всякакви житейски истории. Колко "разпилени" имота съм виждала, а са били топ сделка, сделка в точния момент и при най-добри условия, а е на, по друга линия те удря живота и всичко отива в канала.
Аз лично винаги съм гледала на имота само като инструмент, за да имам баланс и да се чувствам ок. И най-любимото ми жилище мога да го напусна без да се обръщам. За мен хората са важни, нямам ли хармония, мир и любов, все ми тая. Ама е на, някои хора прекалено, според мен, се вманиечават, все едно е на живот и смърт, ама буквално.
И кредити съм имала и кризи съм преживявала.  Някой успешно, други не, но страхът за мен е по-опасен от всичко.
Колкото и да си информиран и предпазлив, животът пак може да те удари, където най не си предполагал.

Общи условия

Активация на акаунт