Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 82

• 31 701
  • 756
  •   1
Отговори
# 75
Стоките ги има и сега, но с всяка година стоки, услуги, забавления и пътувания става все повече. Ако няма нови пари балансът ще се наруши и ще има дефлация.
Ха-ха, ти ако мислиш, че тези, дето са в правителството и в ЦБ сядат на ексела и смятат "я гледай, тая година стоките и услугите ще се увеличат с толкова, трябва да напечатаме нови 2 милиарда, за да има баланс, ама да внимаваме да не са 3, че ще има инфлация!"
По съвсем различен начин мислят тези хора. Виждаш ги например в парламента какви са - а другите са назначавани от тях. И то не е само в България така.
Те работят за интересите на определени групи, а не на твоя и моя.
Дефлация щяло да има - и какво от това, ми то това е естественото следствие от техническия прогрес и повишаването на продуктивността. При компютрите и телевизорите нима няма дефлация - всяка година стават по-добри и по-евтини, а производителите им не са спрели да ги произвеждат и подобряват, и пак си печелят. Ама там държавата и банките не се месят.

# 76
Разбира се, че правителствата, ясно че не ЦБ дава помощи. Но правителствата откъде ги вземат тези пари? Те самите не могат да печатат.

Стоките ги има и сега, но с всяка година стоки, услуги, забавления и пътувания става все повече. Ако няма нови пари балансът ще се наруши и ще има дефлация.

За нашето правителство ли говорим? Ами първо забравяш, че оборотите в икономиката се вдигнаха (повече обороти, повече пари в хазната) и второ забравяш, че цените на стоки/услуги се вдигнаха, максималният осигурителен праг се вдигнал. Данъци не са се вдигнали, те ще се пипнат, чак като икономиката тръгне надолу.
Голяма заблуда е това с оборотите. Вдигнаха се, защото основните суровини и ел.енергията поскъпнаха двойно и тройно. Трябва да се следят данните за количествата стоки/продукция.
По-високи обороти не означават по-голяма печалба (дори често е обратното), а от данъците върху нея се пълни хазната.
По-назад се коментираш, че сега се отпускат два пъти по-големи ипотеки, заради по-високата цена на имотите. Само че размера на ипотеката зависи преди всичко от дохода на кредитополучателя. Значи и доходите са се повишили двойно (на тези, които купуват).

# 77
Разбира се, че правителствата, ясно че не ЦБ дава помощи. Но правителствата откъде ги вземат тези пари? Те самите не могат да печатат.

За нашето правителство ли говорим? Ами първо забравяш, че оборотите в икономиката се вдигнаха (повече обороти, повече пари в хазната) и второ забравяш, че цените на стоки/услуги се вдигнаха, максималният осигурителен праг се вдигнал. Данъци не са се вдигнали, те ще се пипнат, чак като икономиката тръгне надолу.
Голяма заблуда е това с оборотите. Вдигнаха се, защото основните суровини и ел.енергията поскъпнаха двойно и тройно. Трябва да се следят данните за количествата стоки/продукция.
По-високи обороти не означават по-голяма печалба (дори често е обратното), а от данъците върху нея се пълни хазната.
По-назад се коментираш, че сега се отпускат два пъти по-големи ипотеки, заради по-високата цена на имотите. Само че размера на ипотеката зависи преди всичко от дохода на кредитополучателя. Значи и доходите са се повишили двойно (на тези, които купуват).

А ДДСто забрави ли го?

Най-много като процент са се увеличили заплатите на най-нископлатените кадри.

# 78
Цитат
Това, което води хората да вземат е решение са техните нужди и желанието за изграждане на такъв начин на живот,  който ги прави щастливи

Това просто не е вярно. Хората на първо място поставят възможностите си или ако трябва да съм по-точен на първо място поставят възможностите, които банките ще им дадат. Иначе, който и да питаш, ще ти каже, че той има най-големи нужди и желанията му винаги ще са в небесата. Но всичко опита до възможности.

Цитат
И това не е вярно. Кредита се отпуска и на база лихви. Ако лихвата е ниска, не е нужно да ти е 2х заплатата, за да ти дадат 2х кредит. Увеличиха и срока за кредит до 360м. Иначе съм съгласен с Мери, най-много процентно е увеличена МРЗ и пенсиите, ама такива хора пак трудно се класират за 2х кредит, защото всичко отива за посрещане на нуждите.

Последна редакция: чт, 25 юли 2024, 11:12 от Gogo1979

# 79

А ДДСто забрави ли го?

Най-много като процент са се увеличили заплатите на най-нископлатените кадри.

А ДДСто знаеш ли какво е - данък върху ДОБАВЕНАТА стойност. Иначе казано - печалбата. Само, че косвен. При намаляла печалба какъв ще е резултата?
Междувременно миналата година Асен Василев точно от това се оплакваше - намалели приходи от ДДС и плямпаше по медиите за увеличаване събираемостта. Без да каже (защото не му оттърва), че е намаляла базата, която се облага.

И това не е вярно. Кредита се отпуска и на база лихви. Ако лихвата е ниска, не е нужно да ти е 2х заплатата, за да ти дадат 2х кредит. Увеличиха и срока за кредит до 360м. Иначе съм съгласен с Мери, най-много процентно е увеличена МРЗ и пенсиите, ама такива хора пак трудно се класират за 2х кредит, защото всичко отива за посрещане на нуждите.

Колко процента от общия дълг е лихвата, при положение,че в БГ са ниски лихвите (до към 3.5% макс)?
В този аспект - кое има по-голяма тежест за намаляване на разполагаемия доход - главницата или лихвата?
Отделно -- при изчисляване задлъжнялостта с всяка следваща година се взема по-висок базов доход за оцеляване на член от семейството (пряко влияе върху размера на кредита, който можеш да получиш).
Тезата ми е, че върху размера на ипотечните кредити в много по-голяма степен влияе дохода, който имаш, отколкото цената на имота, който купуваш.
Срок от 360 м за погасяване има от поне 20 години. Само, че има е пределна възраст до която кредита тр. да е погасен и въпросните 360 м. рязко се редуцират, ако кредитополучателя не е 25 годишен младеж.

Последна редакция: чт, 25 юли 2024, 11:57 от dariVale

# 80
  • София, Bulgaria
Gogo1979,  никога не бих се сетила, че хората се съобразяват с възможностите.
Какво разбираш ти под " вземат решение" , мога ли аз да взема решение да стана космонавт. Не, мога да си приказвам, да си мечтая, но вземам решение за мен е обвързано с конкретни последващи действия.

# 81
Darivale - коригирам се, имах предвид срок от 35г, а вероятно някъде вече може да има и по-дълъг. Големите увеличения на заплати бяха 22/23 година. Имотите скочиха още 20/21/22г, защото банките смъкнаха лихвите. Разбира се и увеличението на заплатите също влияе, защото увеличава потенциала, който човек има, а той като има увеличен потенциал, желанието е безгранично и се вижда какво става. Не споря с теб, мисълта ми е че във формулата участват 1. лихви 2. заплати 3. срок на ипотека.

# 82
Няма смисъл от толкова отклонения, то и за да разбере точно как се създават парите човек трябва да прочете една цяла книга (или няколко), но ясното заключение е, че:
1. От кредитирането се създават нови пари
2. Този процес върви с пълна пара у нас - 6.3 милиарда за последната година само от ипотеки, другите кредити отделно
3. Тези пари влизат в икономиката и увеличават търсенето на всички стоки => създават инфлация
4. Колкото повече се вдига стойността на имотите, толкова повече кредит може да се отпуска срещу тях - ако преди за една жилище отпускаха 100к кредит, сега вече за същото отпускат 200. Така се създават още повече нови пари и процесът се самозахранва
5. В един момент се стига инфлексната точка и процесът се обръща
Кога точно ще е, никой не може да каже.

Аз си мисля, че вече сме в инфлексната точка. За първи път се изказвам толкова категорично. Може да не съм права, най-вероятно не съм, защото нещата не се случват тогава, когато очакваме, а ни изненадват. Просто споделям своето мнение. Позволявам ви след половин година да ме цитирате колко съм грешала 😀

# 83
Само 18 процента от продавачите на пазара на НИ продават поради нуждата от средства......
При това положение шанс на прогнозата на колежката около
18 %....
Останалите просто се изтеглят от пазара....А да чакаш строителите на ново и в повечето случаи качествено строителство да сринат цените е като....В очакване на Годо....

# 84
@МериПоп - може и още да не сме. Аз мисля, че ще е когато всичките новозапочнати проекти се завършат и излязат на пазара.
През последните години се вижда колко е било търсенето - до 600 хил.кв.м./година, а са започнати последните 2-3 години проекти за 1.4 милиона кв.м. всяка година.
Сега явно не стигат на желаещите "да си вложат парите", но когато завършените имоти на година станат х2-3, може и да стигнат и да хартисат.

Интересно ми е как в периода до 2018 търсещите жилища в София са се оправяли само с 50 хил.кв.м. нови жилища, пък сега вече и 600 хил.кв.м. не им стигат, та продължават да се бият за всичко, що излезе на зелено?
Всички аргументи, които сега се привеждат, си важаха и тогава - че хората искали да сменят панелката с НС; че прииждали хора от други градове; че не искали да живеят вече с баба и дядо...
Само доходите тогава бяха по-ниски, та да кажеш може би са искали жилища, но не са можели да си ги позволят? Но и цените бяха тогава доста по-ниски. Даже ръстът на цените изпревари доходите, но те сега се сетиха, че трябва да си купят... е, тяхна си работа - на който му трябва и му се вижда изгодно, нека купува.

# 85
  • Бургас
Новозапочнатите проекти се разпродават още на зелено.
Да очаквате да излязат на пазара всички едновременно наведнъж е утопия.

# 86
Разпродадени и заключени вовеки. Grinning

# 87
Ето ви актуални цени в Киев....
Където днес ако купиш,утре Путлер може да го е ремонтирал до основи...

Последна редакция: чт, 25 юли 2024, 18:14 от denissa_72

# 88
Ето още имоти в Киев:

# 89
  • София
А сега моля, обяснете връзката на пазара на имоти в Киев с този в България Confused

Общи условия

Активация на акаунт