Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 82

• 26 304
  • 756
  •   2
Отговори
# 45
В София и още 2-3 от големите градове пазара се движи и от много хора от провинцията;Продават се имоти в малки или областни градове /ниви/ и се  ползват като самоучастие за сделки в София, Пловдив .....

# 46
Ама то жилищата никъде по света не са лесно достъпни, но в България все пак са по-лесно достъпни отколкото на други места. И това е факт, пък че там било по-хубаво и прочее е отделен въпрос.
Добре - а преди как бяха? Ето виж статията за Холандия - там пише, че преди и с един работещ в семейството е можело да се купи къща, сега трябват двама и пак е трудно*. В САЩ същата работа. И в повечето държави, наистина.
И как стана така - уж технически прогрес, всякакви нововъведения и в строителството, и в управлението на проекти, а човечеството вече не успява да осигури на средния човек дом, който да може да си позволи?
Според мен всичко идва от финансите. Безконтролно печатане на пари, инфлация, секюритизиране и спекулация с всякакви активи вкл. недвижими имоти... И както казваш, само богатите вече могат да си позволят да купят (средният човек със среден доход не може!) - и какво ще правим? Богатите ще имат по 5-6, които ще отдават под наем на бедните? Но при висока стойност на актива наемът трябва да е висок, иначе инвестицията се обезмисля. А бедните, които не могат да си позволят скъп дом, не могат да си позволят и висок наем. Не знам къде ще му излезе края.
Според мен ще е с обръщане на тренда в цените. Кога ще стане не се наемам да кажа.

-------------------
* И въпреки това, там с доход на двама души 95к се купува къща за 450к, което си е баш 5 годишни дохода, а в София двама човека по 3к лв. = 18к евро *2*5 прави 180к и се купува зорлем някой 3-стаен за ремонт или на Ш/З, който в сравнение с холандската къща за 450к предлага много по-ниско качество на живот, вкл. на окръжаващата среда.

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 11:33 от chris78

# 47
Не знам какво ще стане, но пари все пак не се печатат безконтролно. А трендът ще се обърне когато населението почне да намалява, но не се знае кога ще е това. За сега капитализмът функционира по определен начин (математически обречен в някакво бъдеще) и в този свят на все по-нетрайни неща нещо трайно като имотите явно вдига цената.

# 48
В Западна Европа се строят "социални жилища", които се дават под наем на "социални цени"(в Нидерландия например), обаче не достигат....
Общо взето навсякъде е така...Никой на никого не се чувства длъжен...п.с.един социален наем е около 800 еуро средно...

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 11:59 от denissa_72

# 49
@ЧС: Ами то намалява - и в България като цяло, и в София. По официални данни. По емпирични няма кой да ти каже, но виж твоето семейство - 4 баби и дядовци, 2 родители, 1 наследник с 4 имота някой ден.

А нови пари се създават, и още как. Ето от вчера:

Всеки нов кредит = нов депозит в банковата система, нали знаеш.

# 50
Депозитите е едно, печатането на пари от централните банки е друго. Тези, създадени от кредити пари, все пак са счетоводен трик, а не реалност. И не те вдигнаха голямата инфлация след Ковид.

# 51
Кризата в САЩ тръгна от синтетични активи. Пазарът на имоти, банковите продукти, инвестиционните продукти и регулациите в САЩ и ЕС са много различни. Колко назад да се връщаме, за да извадим прогнози как ей-сега имотите ще се сринат и банките ще си изгонят кредиторполучателите на улицата, за да останат с празни жилища?

# 52
Депозитите е едно, печатането на пари от централните банки е друго. Тези, създадени от кредити пари, все пак са счетоводен трик, а не реалност. И не те вдигнаха голямата инфлация след Ковид.
Е как да не са? Пари, реални колкото другите.
Ти имаш апартамент, аз искам да го купя от теб. Ако ми отпуснат 100к кредит, ти ги получаваш като реални пари в сметката си и тръгваш да харчиш в мола, в кръчмата, в магазина...
Ако цените са се вдигнали и го оценят на 200 и ми отпуснат кредит за 200, ето ти реални 200к, които отиват като депозит в твоята сметка след сделката, и са не по-малко реални от всички останали левове. Можеш да ги похарчиш за каквото искаш, вкл. за друг имот, още по-скъп (като прибавиш малко спестявания).

# 53

Абе аз по Теория на парите съм учила, че кредити на Търговските банки са именно пари, създавани от Търговските банки ма аре счетоводен трик са, а не реалност. Отивам да си скъсам дипломите по Финанси и Корпоративни финанси.

Точно си спомням как в една лекция ни беше изнесено СЪЗДАВАНЕТО на пари от Централните банки и от Търговските банки. В една лекция, за да се видят ясно механизмите, по които парите влизат. Ей тва преди 12-13 г още ми е като все едно днес съм го чела. Това да не разбираш, че ТБ създават пари за един финансист е все едно да си бавно развиващ.

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 13:29 от MaryPop

# 54
На тези, за които не са достъпни имотите в София, обикновено са по-достъпни на други места (градове, държави и т.н.). Има баланс във вселената.

# 55
animsaj, не знам кой какво казва или не казва, но ти само хабиш форумно пространство. Поне се аргументирай или замълчи.
dariVale, за какво споря аз? Можеш да ме цитираш, да видим. Аз просто изказвам лично мнение, коментар към някоя чужда теза. Отдавна съм се отказал да споря дали ще падат или ще се вдигат цените. Но ако можеш ми сподели, с кое мое лично мнение не си съгласна, за да видим дали има спор или не. Пример ти давам - спори се дали слънцето ще изгрее или ще залезе. Аз не споря, аз коментирам, че слънцето залязва и изгрява на определен часови диапазон, от изток на запад. Установени базови правила, които са общовалидни.
ЧС - естествено, че 95% от парите се създават от търговски банки. ЦБ (хеле пък БНБ) не печатат пари, а банкови резерви, които не циркулират в реалната икономика. Хайде моля ви се поне като коментираме за нещо да имаме установени фундаментални истини, иначе все едно сме различни вселени и рибата спори с гущера как се диша.

# 56

Абе аз по Теория на парите съм учила, че кредити на Търговските банки са именно пари, създавани от Търговските банки ма аре счетоводен трик са, а не реалност. Отивам да си скъсам дипломите по Финанси и Корпоративни финанси.

Точно си спомням как в една лекция ни беше изнесено СЪЗДАВАНЕТО на пари от Централните банки и от Търговските банки. В една лекция, за да се видят ясно механизмите, по които парите влизат. Ей тва преди 12-13 г още ми е като все едно днес съм го чела. Това да не разбираш, че ТБ създават пари за един финансист е все едно да си бавно развиващ.

И какво става като се върне кредитът? Нормалните пари, пуснати от ЦБ, не изчезват.

# 57
animsaj, не знам кой какво казва или не казва, но ти само хабиш форумно пространство. Поне се аргументирай или замълчи.
Оставям те да си редиш бисерите.

# 58
В краен квартал на Милано нов апартамент 80м2 чиста площ с под и направени бани върви около 350000 евро. Старите са около 250000 евро. Там под старо разбират и жилище на 10-20 години. Тук цените са една идея ниски, но апартаментите ги издават едва ли не на тухла. Нямат вътрешни врати, в банята има само една дупка, няма под, стените на една ръка. Отделно като започне обзавеждането се налага да се преправят и кабелите. Мъка! А и в заплатите има разлика.

# 59
Супер...Значи има избор....На който му е скъпо в София,отива в Милано....
Никой няма да го спре, дори напротив...

Общи условия

Активация на акаунт