Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 82

• 26 296
  • 756
  •   1
Отговори
# 30
Високите цени водят до по-малка покупателна способност т.е. по-малко хора купуват.
Хора, много Ви моля да се ограмотите и да не пишете такива бисери. Едно е да си разсъждаваш, съвсем друго е да пишеш глупости използвайки термини, които не разбираш!

Ако някой нещо не разбира, може проблемът да е в него, а не в написаното?
Същия сценарий се е случвал много пъти по света, последно преди около 15 години.
И локацията, макар и фантастична, реферира към квартали в София, не на село.
Аха, то не било в България, ами било по света.
И не било сега, ами преди 15 години.
И накрая не било две улици на село, ами било панелка в София.
Сега вече ми светна.

# 31

Е защо да е краен - с колко % на година се качваха имотите, нима не могат да спаднат с 10% за една година? Нима не са падали в миналото, и то с повече, и то не само една година, а няколко подред?
Така е, но сам казваш - за една година. После ще минат три месеца и вече ще са платени доста вноски.
Ако стане така, то всички нови кредити, взети през нея година, които са били само с 10% самоучастие, могат да се окажат "под вода". Да, но банката няма интерес да си фалира толкова много кредитополучатели, които си плащат вноските. Вече ако не плаща е друга бира, но за какво и е на банката апартамент, който да продава, като си има крава, даваща редовно мляко?
Банката не иска обезпечението да покрива точно главницата, а да е повече. Ако е точно, тя носи риска, а ако има и самоучастие (спрямо моментната пазарна стойност на обезпечението) ти носиш риска от обезценка. Банката оперира така по закон, защото не работи със свои пари, а с пари на гражданите и е длъжна да ги предпази от риск. Иначе ти ако даваш твои пари назаем, можеш каквото си искаш обезпечение да изискваш - даже и никакво. Ще дадеш гратисен период на Бай Иван с надеждата след време имотите пак да поскъпнат. Не знам законът дали предписва точно колко да е обезпечението. Ако намериш нещо такова дай линк, ще ми бъде интересно.

И не е съвсем вярно, че докато/ако се случи това, той ще е изплатил вече значителна част от кредита. Първите няколко години вноската отива преобладаващо за лихви, а не за главница. Това всеки ипотечен калкулатор ще ти покаже.
Не всеки Wink Има два вида схеми на изплащане и само при единия се плащат първо лихви, после главница. Честно казано не го разбирам това. Значи ли, че ако съм взела 100 бона и за десет години съм изплатила всички лихви като за 30 години, при предсрочно погасяване пак ще дължа 100 бона? Тоест платила съм лихва за 20 години без да съм държала парите? Не го разбирам това.

# 32
  • София
БНБ: 
Цитат
23 юли 2024 г.12:00 ч.
Депозитите на Домакинства и НТООД са 83.781 млрд. лв. (42.8% от БВП) в края на юни 2024 година. Те се увеличават с 12.2% спрямо същия месец на 2023 г. (11.7% годишен ръст през май 2024 година).
Кредитите за Домакинства и НТООД са 42.221 млрд. лв. (21.6% от БВП) в края на юни 2024 година. Спрямо същия месец на 2023 г. те се увеличават с 19% (18.8% годишно повишение през май 2024 година). В края на юни 2024 г. жилищните кредити са 22.319 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 24.8% (24.4% годишно увеличение през май 2024 година).
Confused

# 33
Много хубава дискусия, ама теоретична. Всички изтървате от внимание човешкия фактор. А "Банките" в същност са служителите, които работят там.
Служителите имат норматив за раздадени кредити, имат норматив - да няма не обслужвани. От тия два основополагащи мотива произтича поведението им спрямо клиентите - правят се всякакви възможни и невъзможни гимнастики да се дадат нужното количество пари. Правят се всякакви гимнастики кредита да не става необслужван или не обезпечен.
Теореричното положение, че някой преразглежда досиетата на ипотечните кредити при срив в имотният пазар просто не се прави на практика.
1. Досието на кредита се разглежда веднъж годишно около датата на отпускане. И то - повърхностно, особено ако вноските се плащат редовно. Никой не се и напълва да проверява колко струва имота към съответния момент и дали покрива стойността на главни ата.
Между другото - правилото е - главница + лихвата за предстоящите 12 месеца + таксите за същия период.
2. До искане за допълнително обезпечение заради понижена цена на имота може да се стигне в много краен случай. Аз дори и в далечните 2008 - 2009 не съм виждала в практиката такива.
3. Ако се стигне до ситуацията от т.2 банката в най-общия случай бутва малко разни коефициенти в оценката и кредита пак Драва обезпечен.
Всичко това се прави, защото Банката няма интерес да има лоши кредити в портфолиото си. Защото клона, който работи с кредитополучателя няма интерес от лоши резултати в очите на ръководството.
Защото основната цел е вие да си плащате без някакви допъл ителни други разноски за банката. И докато сте редовен тя не ви приета от къде са парите за вноските и не се интересува дали апартамента ви в Малиновите ниви може да се продаде за 150к или за 135к.
Банката в крайна сметка носи крайно минимален риск - имотите и кредитополучателите са застраховани. Депозираните суми не са изцяло раздадени, раздадените не са само в един кредитен продукт. Отделно има разни счетоводни врътки за стабилност, които се изискват по закон. Банката има възможност индивидуални да се до застраховка като предложи по-висока лихвен надбавка на по-рискови клиенти или за по-рискови активи.
И отново ще отбележа - всичко зависи как служителя ще подходи към всеки отделен случай. Колкото по-притиснат е да гони план за разддени пари, толкова по-склонен е да рискува и да нападне реалната ситуация към банковите правила, вместо обратното.

# 34

3. Ако се стигне до ситуацията от т.2 банката в най-общия случай бутва малко разни коефициенти в оценката и кредита пак Драва обезпечен.
Всичко това се прави, защото Банката няма интерес да има лоши кредити в портфолиото си. Защото клона, който работи с кредитополучателя няма интерес от лоши резултати в очите на ръководството.

Бут оттука, бут оттам = Lehman Brothers, реколта 2008 г.

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 06:15 от Seiko7075

# 35
Вижда се, че дори 2008 2009 в БГ условия не се получава ситуацията на Лемън Брадърс.
Нашенският кредитополучателя ли е по-отговорен и дисциплиниран, банките ли в крайна сметка са по-предпазливи и с повече регулации, не знам. А и до преозчисляване на оценките в хода на изплащане на ипотеки те изобщо не се стига у нас.
В крайна сметка не е важно какво може на теория, а какво се прави на практика.
Отделно съм убедена, че има много детайли по фалита на цитираната банка, които не са ни известни.

# 36
Да цитирам един класик - Чехов: Ако в първо действие на сцената виси закачена пушка, то до края на представлението тя ще гръмне.

Така че щом има сложена такава клауза в договорите, значи като й дойде времето, тя ще се активира. Щом мислите, че е там само формално, пробвайте както казах да се договорите с юристите на банката да ви отпуснат кредит без такава клауза.

Вярно е, че никой няма интерес от срив и намират всякакви законови вратички. Например в момента повечето банки по света държат ДЦК от всякакви държави, предимно развити, издавани преди няколко години при купон 0-1%. Сега пазарният купон е 4-5% съответно пазарната стойност на тези облигации се е сринала и банките трябва да отчетат обезценка (загуба). Регулаторите обаче им позволяват да ги държат в графата held-to-maturity без да трябва да им правят mark-to-market. Това не намалява загубата, просто я разсрочва по целия матуритет на книжата малко по малко, когато всъщност тя ще се появи, но според правилата трябва да се отчете веднага цялата загуба като обезценка. Разбира се този, който прави правилата, може и да ги променя Simple Smile

Едва ли има смисъл от подобни отклонения, но що се отнася до имотите те могат да продължат да се качват докато се помпят нови пари (кредити), съответно нови депозити, нови инвестиции и нови кредити. Такава система обаче никога не е в еквилибриум, тя или расте или спада. Както и пазарните "балони" - всеки балон или се надува или се спишва, няма равновесно положение. Но кога идва точният момент е трудно да се каже.

@ЧС:
Скрит текст:
Има два вида схеми на изплащане и само при единия се плащат първо лихви, после главница. Честно казано не го разбирам това. Значи ли, че ако съм взела 100 бона и за десет години съм изплатила всички лихви като за 30 години, при предсрочно погасяване пак ще дължа 100 бона? Тоест платила съм лихва за 20 години без да съм държала парите? Не го разбирам това. [/color]
Това е просто математическата същина на лихвата.
Вземаш 100к лева при лихва 3% за 30 години. Вноската ти се пада 421 лв/месец. Вадиш елката - 100,000*3%/12=250 лв. ти е лихвата пърия месец. Останалите 171 изплащат главницата. Следващия месец тя е вече не 100к, а 99,829 - на тях дължиш 3% лихва, която ще е лееееко по-малка от предния, съответно по-голяма част ще остане за главница. И така до края.
При такава ниска лихва 3% този ефект е сравнително малък, но въпреки това 2/3 от вноската ти е лихва, а не главница.
Ако обаче лихвата е по-висока, ефектът е още по-силен. Например при лихва 5% вноската ти е 537 лв. от които 416 е лихва, или към 80%. Ако лихвата е 7-8% тогава първите години над 90% от вноската ти отива за лихви, вместо да намалява главницата.
Това е обикновената анюитетна схема. Другата е с равни вноски за главница, тоест вместо първия месец да връщаш 171 лв главница, втория 172 и т.н. ти ги разделят на 360 равни части, в случая ще е 277 лв. и си ги плащаш тях всеки месец, а лихвата си е пак същата - няма как самата лихва да стане по-малка при никоя схема. По-малка става обаче сумата, на която плащаш лихва, тъй като главницата намалява по-бързо. Но малко хора избират тази схема, защото вноските започват от по-високо ниво.

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 09:33 от chris78

# 37

Хора, много Ви моля да се ограмотите и да не пишете такива бисери. Едно е да си разсъждаваш, съвсем друго е да пишеш глупости използвайки термини, които не разбираш!

Поведението ти е като на малко момиченце, което се има за много умно, но няма грам опит в живота. В думите ти няма нищо съществено и аргументирано. Само нападки, дори не си даваш труда да обясниш, защо аз или някой друг не сме прави и грешим. Отворен съм за дискусия с аргументи и ще коригирам гледната си точка ако ми обясниш къде и какво бъркам. С удоволствие ще се ограмотя от твоите знания. Ето например от Крис научавам много неща, но човека се аргументира. И той не си измисля икономичкеска и финансова теория, а така работи света. Сподели ми кои термини не разбирам, каква глупост съм написал?

Ето ти дефиниция за покупателна способност. Ти ми кажи ако нещо стане по-скъпо дали покупателната ти способност не пада. И дали повече хора могат да си го позволят. Ако всеки има над 1000лв и нещо струва 1000лв то всеки има покупателна способност да си го купи. Ако нещото стане 1100, то вече не всеки ще е способен да си го купи и е загубил покупателната способност т.е. броя купувачи намалява. Кое според теб не е вярно и е глупост? Това са елементарни 101 неща, които ако ти наричаш глупост, то нивото ти е много ниско.

Цитат
В икономиката покупателната способност се отнася до количеството стоки и услуги, които определено количество пари могат да купят.

Широко разпространеният метод за изчисляване на покупателната способност като обратното на нивото на цените посредством паричен индекс е противен на икономическата логика. Всеки индивид оценява субективно една парична единица спрямо благата, които той употребява. Напълно е възможно покупателната способност на парите за индивида А да спада, когато тя се покачва за индивида Б. Това просто означава, че паричните цени на различните блага, търсени от А и Б се променят в обратни посоки. А именно, паричните цени на благата, търсени от А, се покачват, а тези на благата, търсени от Б, спадат.

Единственото, което можем да твърдим с абсолютна сигурност, е, че покупателната способност на парите и паричните цени се променят обратно една на други. Това е разбираемо, тъй като по-високи парични цени означава че една парична единица е способна да купи по-малко блага

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 10:00 от Gogo1979

# 38
Много хубава дискусия, ама теоретична. Всички изтървате от внимание човешкия фактор. А "Банките" в същност са служителите, които работят там.
Служителите имат норматив за раздадени кредити, имат норматив - да няма не обслужвани. От тия два основополагащи мотива произтича поведението им спрямо клиентите - правят се всякакви възможни и невъзможни гимнастики да се дадат нужното количество пари. Правят се всякакви гимнастики кредита да не става необслужван или не обезпечен.
Теореричното положение, че някой преразглежда досиетата на ипотечните кредити при срив в имотният пазар просто не се прави на практика.
1. Досието на кредита се разглежда веднъж годишно около датата на отпускане. И то - повърхностно, особено ако вноските се плащат редовно. Никой не се и напълва да проверява колко струва имота към съответния момент и дали покрива стойността на главни ата.
Между другото - правилото е - главница + лихвата за предстоящите 12 месеца + таксите за същия период.
2. До искане за допълнително обезпечение заради понижена цена на имота може да се стигне в много краен случай. Аз дори и в далечните 2008 - 2009 не съм виждала в практиката такива.
Защото основната цел е вие да си плащате без някакви допъл ителни други разноски за банката. И докато сте редовен тя не ви приета от къде са парите за вноските и не се интересува дали апартамента ви в Малиновите ниви може да се продаде за 150к или за 135к.
Банката в крайна сметка носи крайно минимален риск - имотите и кредитополучателите са застраховани. Депозираните суми не са изцяло раздадени, раздадените не са само в един кредитен продукт. Отделно има разни счетоводни врътки за стабилност, които се изискват по закон. Банката има възможност индивидуални да се до застраховка като предложи по-висока лихвен надбавка на по-рискови клиенти или за по-рискови активи.
И отново ще отбележа - всичко зависи как служителя ще подходи към всеки отделен случай. Колкото по-притиснат е да гони план за разддени пари, толкова по-склонен е да рискува и да нападне реалната ситуация към банковите правила, вместо обратното.

Да, 2008ма в щатите, банките нямат никакъв интерес кредитополучателите да не могат да си плащат вноските. Поради тази причина ги викат един по един да предоговарят условия в тяхна полза, с големи отстъпки и т.н., но те въпреки това се налага да оставят ключовете за американските си мечти на банката (няма работа).

# 39
Малко хора ще разберат какво е това, но си струва и за тях да се пусне:
https://youtu.be/9xZx1lf2tvs
Портфолиото на една банка или както му викат на запад балансшийта е чиста математика и статистика. Тук някои хора се опитват да го изкарат чисто човешки фактор, в който има не съвършенства, емоции и субективно мнение. Балансшийта на една банка не е въпрос на интерпретация, процеси или субективни мнения обвързани с човешки фактор, не е въпроса на желания. То е чиста математика. Ако сметката не излиза си под вода и ще бъдеш принуден да действаш (да се разбира - преоценка на активи, рефинансирания, гърмеж на ипотеки и тн). Във видеото по-горе се показва, какво се случва, когато всеки по верижката има инсентив да прилага човешки фактор вместо математика и статистика. И някои хора помним какъв беше резултата от това. Въпроса е дали историята се повтаря или този път е различно. Аз лично не знам и съм взел решение още преди 3 години как да действам в такава среда. Но ще живеем, ще видим.
И малко офф в скрит текст:
Скрит текст:
Исторически парк също балансшийта му е с негативен паричен поток, казано просто е на загуба без печалби, но това е недопустимо според българския стандарт и се опитват да го изкарат схема и измама. Но когато БГ банка или зомби компания (разбирай свързана с държавната мафия или на хранилка с евтин кредит) е с отрицателен балансшийт и е на загуба дълги години и не декларира печалби дълги години, тогава прилагането на човешкия фактор е ОК. Побългарена Икономика с измислени правила за ваши и за наши. Само че това е като физичен закон, капитала не толерира дълго време паралелна реалност и ще се намеси и избяга. Затова Българина никога няма да настигне запада и затова София никога няма да стане Лондон. Не и докато не започнем да се подчиняваме на общоприети правила, а не когато някой напише какви са правилата да му се казва "е ма ся това на практика не е така, ама кой ще ти проверява, ти си луд, това е само теория и тн". Дружното затваряне на очи "щото всички сме в кюпа" не прави нещо правилно или вярно. Икономиката и кредитирането се базират на система изградена и усъвършенствана с хилядолетия. Лични интерпретации и субективно мислене си ги запазете за вас си.

# 40
...

Едва ли има смисъл от подобни отклонения, но що се отнася до имотите те могат да продължат да се качват докато се помпят нови пари (кредити), съответно нови депозити, нови инвестиции и нови кредити. Такава система обаче никога не е в еквилибриум, тя или расте или спада. Както и пазарните "балони" - всеки балон или се надува или се спишва, няма равновесно положение. Но кога идва точният момент е трудно да се каже.

Пак нищо не каза.

Поведението ти е като на малко момиченце, което се има за много умно, но няма грам опит в живота. В думите ти няма нищо съществено и аргументирано. Само нападки, дори не си даваш труда да обясниш, защо аз или някой друг не сме прави и грешим.
Първо пишеш глупости, сега това и чакаш дискусия с мен. Няма как да стане.

# 41
Гого и Крис - с вас не може да се спори, вдигам ръце.
За останалите - теорията, която ни излагат двамата потребители е вярна. Само че практиката у нас (не в Америка) е друга. А обикновения кредитополучател пряко го засяга практиката.
- Америка като закони, правила, практики, икономика има малко общо с Европа. Може да се намери информация на много места в мрежата. Поради което пренесените примери не са особено релевантни.
- И клауза, че ще те обесят да има в договора за кредит, ако не е възможно да се стигне до прилагането й - какво от това (по повод преоценката на залога).
- Балансите на банките (и не само) са много хубаво нещо. Математика и статистика приложени от човешкия фактор. В скрития текст Гого сам е написал, че подлежат на манипулиране по напълно законни правила. Само ще вметна, че не ние сме измислили топлата вода. И ще припомня фалита на Енрон в така любимата ви Америка.

# 42
Да цитирам един класик - Чехов: Ако в първо действие на сцената виси закачена пушка, то до края на представлението тя ще гръмне.

Така че щом има сложена такава клауза в договорите, значи като й дойде времето, тя ще се активира. Щом мислите, че е там само формално, пробвайте както казах да се договорите с юристите на банката да ви отпуснат кредит без такава клауза.

Тук сравнението е неуместно. Имам много опит с договори и в тях се слагат много защитни клаузи, чиято цел не е по някое време да влязат в действие, а само да защитят страната по договора ако се случи нещо неочаквано. Тоест тези клаузи не се очаква и не е желано да влязат в действие.

@ЧС:
Скрит текст:
Има два вида схеми на изплащане и само при единия се плащат първо лихви, после главница. Честно казано не го разбирам това. Значи ли, че ако съм взела 100 бона и за десет години съм изплатила всички лихви като за 30 години, при предсрочно погасяване пак ще дължа 100 бона? Тоест платила съм лихва за 20 години без да съм държала парите? Не го разбирам това. [/color]
Това е просто математическата същина на лихвата.
Вземаш 100к лева при лихва 3% за 30 години. Вноската ти се пада 421 лв/месец. Вадиш елката - 100,000*3%/12=250 лв. ти е лихвата пърия месец. Останалите 171 изплащат главницата. Следващия месец тя е вече не 100к, а 99,829 - на тях дължиш 3% лихва, която ще е лееееко по-малка от предния, съответно по-голяма част ще остане за главница. И така до края.
При такава ниска лихва 3% този ефект е сравнително малък, но въпреки това 2/3 от вноската ти е лихва, а не главница.
Ако обаче лихвата е по-висока, ефектът е още по-силен. Например при лихва 5% вноската ти е 537 лв. от които 416 е лихва, или към 80%. Ако лихвата е 7-8% тогава първите години над 90% от вноската ти отива за лихви, вместо да намалява главницата.
Това е обикновената анюитетна схема. Другата е с равни вноски за главница, тоест вместо първия месец да връщаш 171 лв главница, втория 172 и т.н. ти ги разделят на 360 равни части, в случая ще е 277 лв. и си ги плащаш тях всеки месец, а лихвата си е пак същата - няма как самата лихва да стане по-малка при никоя схема. По-малка става обаче сумата, на която плащаш лихва, тъй като главницата намалява по-бързо. Но малко хора избират тази схема, защото вноските започват от по-високо ниво.

ОК, схванах. Не било "плащат се само лихви", а "плащат се основно лихви" и понеже никога не съм теглила заем не можех да схвана, че това "само лихви" е фигуративно. Благодаря.

# 43
Гого и Крис - с вас не може да се спори, вдигам ръце.
То може да се спори, ама не значи, че като спориш с някого ще го убедиш в твоята гледна точка. Всеки в спора защитава мнението си и рядко го променя, защото чул нещо, а само когато обстоятелствата го принудят Simple Smile

В случая ти за какво искаш да спориш - че жилищата в момента са достъпни за средния българин или средния софиянец? Аз не мисля така, няма и какво да промени мнението ми, освен реални факти - например ако доходите се вдигнат или цените спаднат, така че средно жилище да струва около 5 брутни годишни заплати. Мнения, статии и експерти едва ли ще ми променят гледната точка по този въпрос.

Тук сравнението е неуместно. Имам много опит с договори и в тях се слагат много защитни клаузи, чиято цел не е по някое време да влязат в действие, а само да защитят страната по договора ако се случи нещо неочаквано. Тоест тези клаузи не се очаква и не е желано да влязат в действие.
Е то винаги е неочаквано и непредвидено. Всяка криза, рецесия, спад винаги са неочаквани. Ако някой очаква нещо да спадне, няма да го купи сега, а чак когато вече е спаднало.

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 10:56 от chris78

# 44
В случая ти за какво искаш да спориш - че жилищата в момента са достъпни за средния българин или средния софиянец? Аз не мисля така, няма и какво да промени мнението ми, освен реални факти - например ако доходите се вдигнат или цените спаднат, така че средно жилище да струва около 5 брутни годишни заплати. Мнения, статии и експерти едва ли ще ми променят гледната точка по този въпрос.

Ама то жилищата никъде по света не са лесно достъпни, но в България все пак са по-лесно достъпни отколкото на други места. И това е факт, пък че там било по-хубаво и прочее е отделен въпрос. И да, около голямата инфлация имаше моментен скок на недостъпността, обаче доходите вече започват да наваксват и пак в България да се купи е по-лесно.
Освен това средният софиянец не движи пазара на скъпите имоти. Пазарът се движи от платежоспособната прослойка, която в София не е никак малка все пак.
А че да се купи днес е много по-неизгодно отколкото преди 7 - 8 години е факт и никой не го оспорва. И не само заради поскъпналите имоти, но и заради вече осезаемо вдигнатите доходи, защото обслужването на ипотеките става много по-лесно. Обаче това не е основание хората да спрат да живеят и купуват, защото животът си тече и колкото и да се променят условията пак ще се купува. Просто всеки трябва да си прави сметката, а който не го прави си е негов проблем.

Общи условия

Активация на акаунт