Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 82

• 32 475
  • 756
  •   1
Отговори
# 105
Може и да не ми харесва, ама всеки има право да строи и да купува. А и има толкова съборетини за бутане. Все ще се нагласят нещата.

# 106
Моето съображение е, че презастрояването влошава качеството на живот. Като започнеш от задръствания, липса на други обслужващи сгради и съоръжения, близки отношения със съседи и стигнеш до високи температури. За теб всичко това не е ли пробоем?

Т.е. изнесъл си се от България поради влошено качество на живот?
Или си отишъл в село с 50 души, защото има отстояние?

# 107
Ще се нагласят. Не съм още, ама около нас вече два блока започнаха, единия тип мастодонт. И аз ще ида във Виена, защото там нещата ги правят с умисъл. Ние толкова си можем.

# 108
  • София, Bulgaria
Разбрах, виновни са хората,  които си купуват жилище, не лошото и без мисъл градоустройството.

# 109
Томева, като вземеш да ги ръсиш тея хора, които купували за себе си, децата си и тн, чак се шокирам колко си вярваш. Хайде да си го кажем в очите без лицемерие. Масово се купува за бетон банк и спекула.
Всички по верижката са виновни.

# 110
  • София, Bulgaria
Томева, като вземеш да ги ръсиш тея хора, които купували за себе си, децата си и тн, чак се шокирам колко си вярваш. Хайде да си го кажем в очите без лицемерие. Масово се купува за бетон банк и спекула.
Всички по верижката са виновни.
Въобще не е вярно! Има, да, ама баш масово въобще не е!  Ти си вярвай в тази теория, колкото си искаш. Няма такава статистика, аз поне съм в бизнеса и имам очи и уши.

# 111
Този тип купувачи не стига до теб. Те купуват на едро директно от строителите.

# 112
  • София
За юни 2023 нови жилищни кредити 563,1 млн.лв. /736.7 млн. лв. минус 173.6 млн. лв. рефинансиране/;
За юни 2024 нови жилищни кредити 721,1 млн.лв. /888,8  млн. лв. минус 167,7  млн. лв. рефинансиране/
Това което се забелязва е, че рефинансирането на годишна база намалява с близо 3,5%.

https://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_download/2 … s_press_a1_bg.pdf

# 113
Да, ама твоите къщи са във Владая. А ония не са във Владая Simple Smile

# 114
  • Бургас
Този тип купувачи не стига до теб. Те купуват на едро директно от строителите.

Клиентите може да не стигат, ама информацията стига.
И много фирми работят с брокери, на които дават процент, без комисиона от купувача. Вместо да си товарят собствените хора, които и без това не стигат, с несвойствени дейности.

# 115
Каква е тази страст, с която бичувате заключените жилища и хората, които си купуват? Ми да купуват, какво ви бърка? Ако пазарът се срине може би ще купим и наблюдаващите, ако преценим така, толкова ли е страшно?
Чак пък бичуване... аз всеки път пиша - който му се вижда изгодно нека купува; на мен ми се вижда неизгодно в момента и не купувам (имам си купено от когато беше по-изгодно).
Но наистина, и за нас само наблюдаващите, също има негативни последици от това лудо купуване на жилища за спекулации и инвестиции. Едното, както казва колегата Гого, е застрояването на всяко кътче - при толкова много свободни жилища в София, готови с Акт 16 и заключени "за децата някой ден", те правят нов блок между два стари, та ни градинки останаха, ни пространства.
Другото е това с кредитирането, ето горе някой даде данни и от този месец - 772 млн. Аз бях дал данни за завършилата 2023 - общо 6.4 млрд. но ако върви с темповете от последния месец 772*12=9.2 милиарда. Както споменахме, процесът се замозахранва и темповете се ускоряват. Това води до създаване на нови пари (депозити в банковата система) и до инфлация. Та не ми харесва, че сиренето стана 30 лева и луканката 50.

# 116
Много са удобни високите цени в БГ, ако човек иска да емигрира. Каквото и да продаде, може да си купи със същите пари нещо много по- прилично в някоя от южните държави или с добавка и нещо по-прилично в централна или западна Европа.

# 117
Обратната страна пък е, че ако от чужбина искаш да си купиш в БГ вече не е лесно като преди.
Писал съм, едно време имах колега, който с 3 студентски бригади си купи апартамент в София (преди 25 години мисля да е било). После пък с няколко години работа прилична работа в чужбина можеше да си купиш прилично жилище.
Сега е почти невъзможно, освен нещо на село.

# 118
Обратната страна пък е, че ако от чужбина искаш да си купиш в БГ вече не е лесно като преди.
Писал съм, едно време имах колега, който с 3 студентски бригади си купи апартамент в София (преди 25 години мисля да е било). После пък с няколко години работа прилична работа в чужбина можеше да си купиш прилично жилище.
Сега е почти невъзможно, освен нещо на село.

Просто разликата в жизнения стандарт беше огромна тогава.

# 119
Много са удобни високите цени в БГ, ако човек иска да емигрира. Каквото и да продаде, може да си купи със същите пари нещо много по- прилично в някоя от южните държави или с добавка и нещо по-прилично в централна или западна Европа.

Това не е удобно. Или е удобно за малцина сетили се рано. Много бързо, много други хора ще се усетят (или да кажа вече се усетиха) и тогава ще стане лошо за БГ пазара. Когато цената на два актива е равна или близка, но единия дава много по-ниска стойност, то със сигурност той няма да е желан. В такъв случай бг пазара ще замре и няма да има движение, а това е важен фактор. Брокерите ще имат трудни времена.

Общи условия

Активация на акаунт