Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 82

• 32 438
  • 756
  •   1
Отговори
# 150
По-скоро вече си имат осигурено финансиране и ще продават на по-високи цени.
Е нали банките са фрашкани с пари, има 85 милиарда депозити и нам си какво.
Кой строител не може да си осигури финансиране, та да продава на високи цени готовото, ами да се мине да продава евтино на зелено?
Явно банката не отпуска така лесно пари, защото вижда рискове, които купувачите на зелено са готови да преглътнат.
Не е точно така. Гледат да продават на зелено, задължително, не е защото задължително нямат пари. А понеже - се получава така, че ако има много непродадени при напреднал вече етап на строителство, хората се колебаят. Мислят, че вероятно има нещо нередно, щом до сега не е продадено. Гарантирам ти на 100 и повече проценти това, което пиша.

# 151
риск мениджмънта на Ганьо винаги е бил смотан Simple Smile

# 152
  • Sofia
По-скоро вече си имат осигурено финансиране и ще продават на по-високи цени.
Е нали банките са фрашкани с пари, има 85 милиарда депозити и нам си какво.
Кой строител не може да си осигури финансиране, та да продава на високи цени готовото, ами да се мине да продава евтино на зелено?
Явно банката не отпуска така лесно пари, защото вижда рискове, които купувачите на зелено са готови да преглътнат.

По--горе се изрази учудване за тази сграда, която не се продава на съвсем зелено. И аз точно това казвам- явно си имат банкови пари и ще продават на по-високи цени, като напреднат. Вие май сте ме разбрали наобратно Simple Smile Никъде не съм изразила съмнение, че банките ще откажат точно на Артекс.

# 153
  • Бургас
...... А понеже - се получава така, че ако има много непродадени при напреднал вече етап на строителство, хората се колебаят. Мислят, че вероятно има нещо нередно, щом до сега не е продадено. Гарантирам ти на 100 и повече проценти това, което пиша.

така е! Първоначално се насочих към покупка на малък апартамент в Младост-2. Потърсих строят ли в момента Артекс там. Имат сграда, която трябва да вземе акт 16 в края на септември. За късмет- един останал двустаен. Мъжът ми не искаше да ходим до София: точно това му беше аргументът: щом стои само този, значи не става....

Ама да си призная честно, наистина не ставаше...
Цените, на които продават обаче са Уау.

# 154
Апартаментите в Зафир и Емералда са страшно скъпи. Вярно, че се води квартал Изгрев, но според мен не си заслужава, особено ако става въпрос за двустаен за инвестиция. Гледах и аз, че доста малко апартаменти са продали, но то на тия цени... Нормално. Според мен малко са объркали ценообразуването, но явно таргета не са хора, които ще теглят ипотека. Да не говорим, че ул. Тинтява в тази й част е тотално презастроена. Уж всички сгради се водят лукс, а реално е мега нагъчкано и на всичкото отгоре строителството е доста високо, което допълнително създава усещане за задушаване.

# 155
Ами те като цяло очевидно са сменили стратегията, едно време наистина правиха луксозни бутикови сгради на хубави места. Сега гледам основно огромни сгради на бивши индустриални/запустели райони. Сградите им са по-големи от ЕПК-тата, това са цели села, няма нищо луксозно в това.

# 156
Апартаментите в Зафир и Емералда са страшно скъпи. Вярно, че се води квартал Изгрев, но според мен не си заслужава, особено ако става въпрос за двустаен за инвестиция.
Какви трябва да са параметрите, за да става за инвестиция? Любопитно ми е как мислят хората.
Вложение - с всичко включено: имота, разноски по прехвърляне, ремонт и оборудване за да се даде под наем.
Прогнозен наем. Текущи разноски (данък, подмяна на това-онова, периодично ремонти).
И съотношение вложена сума: годишен доход от вложението.
Някой въобще прави ли я тази сметка? Или си вика - абе купувам, колкото и да дам, догодина то ще струва повече?

# 157
Да си изпереш парите само по себе си е инвестиция....
Специално в София, където 60% от сделките са с готови пари...
Няма ипотеки,и да се вайкаш какво ще стане с лихвените проценти....
Между другото така хвръкнаха и цените в Амстердам, Ротердам,Хага....
Парите на наркомафията се вложиха в цели райони на тези градове....Там е публична тайна...

# 158
  • София, Bulgaria
Апартаментите в Зафир и Емералда са страшно скъпи. Вярно, че се води квартал Изгрев, но според мен не си заслужава, особено ако става въпрос за двустаен за инвестиция.
Какви трябва да са параметрите, за да става за инвестиция? Любопитно ми е как мислят хората.
Вложение - с всичко включено: имота, разноски по прехвърляне, ремонт и оборудване за да се даде под наем.
Прогнозен наем. Текущи разноски (данък, подмяна на това-онова, периодично ремонти).
И съотношение вложена сума: годишен доход от вложението.
Някой въобще прави ли я тази сметка? Или си вика - абе купувам, колкото и да дам, догодина то ще струва повече?

Лелее... така ли трябва да се прави наистина!!! За първи път хората чуват това, чак не знам, как са успели да изкарат пари, като са такива "шарани", когато ще инвестират.

# 159
Добре де, кажете вие ако я правите - каква излиза сметката и каква трябва да е, за да го приемат хората за изгодна инвестиция?

А ето и нещо, което четох днес:

https://www.dnevnik.bg/analizi/2024/08/01/4658693_prez_liatoto_- … vite_kvartali_na/
Цитат: Когато човек успее да се добере до района с някой от столичните автобуси 67, 69 или 70, който минава на час, накъдето му стигне погледът вижда блокове и кранове, улици или подобия на улици, без тротоари или пък толкова тесни, че не може да мине количка за близнаци. Но и майки с деца не се забелязват - една с количка не се отделя от входа на блока си, а друга е в миниатюрно дворче на кооперация, близо до паркираните коли. Няма парк, нито детска площадка, където биха могли да отидат, за спортна площадка, баскетболно игрище и дума не може да става.

# 160
Mалинова долина и Кръстова вада са потресаващи.
Буквално няма нищо там. Прахоляк и мръсотия.
Ако нямах друг избор освен тези колоритни квартали, щях да си живея под наем.
Не знам как цените в Кръстова вада особено стигат такива висоти...
Веднъж като ходих на гости там през зимата се прибрах с кал до коленете.

# 161
Апартаментите в Зафир и Емералда са страшно скъпи. Вярно, че се води квартал Изгрев
Скрит текст:
, но според мен не си заслужава, особено ако става въпрос за двустаен за инвестиция. Гледах и аз, че доста малко апартаменти са продали, но то на тия цени... Нормално. Според мен малко са объркали ценообразуването, но явно таргета не са хора, които ще теглят ипотека. Да не говорим, че ул. Тинтява в тази й част е тотално презастроена. Уж всички сгради се водят лукс, а реално е мега нагъчкано и на всичкото отгоре строителството е доста високо, което допълнително създава усещане за задушаване.

Научно-промишлената зона на кв. Дианабад, в р-н Изгрев.
Според мен там ще се строи още, всички цехове, полиграфията и т.н. ще последват съдбата на "Фурнир".

# 162
Преди 10 год. така бяха и някои части на Манастирски, които днес са оправени и презастроени, но пък липсата на държавни детски градини/общински училища едва ли ще се оправи. Проблемът с паркирането също, както и прекалено тесните улици и гледката в съседа. Въпросът е, че кал и прахоляк вече няма Grinning Като локация за разрастване е прилично, предвид близостта до центъра.

# 163
Викаш ОК е да газиш кал 10 години, голяма работа - нали за децата ти някой ден ще остане изгодната инвестиция Simple Smile
Като казах деца - понеже няма детски градини и училища по новите квартали, масово ги карат с коли където са успели да ги запишат и затова сутрин и вечер трафикът е ужасен из целия град.

# 164
Не, не е ок, но разбирам хора, които нямат бюджет и предпочитат да купят там, вместо в Люлин. Едното след време може и да се оправи, друго по-скоро не.

Общи условия

Активация на акаунт