Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 82

• 32 288
  • 756
  •   1
Отговори
# 300
Не ме разбираш. Никъде не казвам да се отнемат жилища и да се събарят сгради.
Искаш да кажеш, че е трудно да се спре безконтролното раздаване на разрешителни за строежи на ПАРЧЕ без да се мисли за нищо друго освен МАКС РЗП, трудно е да се прилагат ефективно съществуващите закони, трудно е да се увеличи събираемоста на данъци и такси, трудно е да се увелича данъци и такси с адекватни суми, трудно е да се премахнат изоставени автомобили, трудно е да се наложат адекватни данъци за автомобили, които да демотивират хората да имат по 2-3 автомобила?
Ако това ти се струва трудно и невъзможно, то бих ти казал, че имаш много нисък стандарт и изисквания.

# 301
Това сме си избрали за управляващи. По-голяма част от нас. Реално ние си сътворяваме кочината чрез изборът на управници.
Втори път го правим чрез изборът на имот.
Пълно е с ново строителство и непродадени гаражи и паркоместа, а колите са навън, сакън да не се дадът едни пари повече.
Тези дни публикуваха разрушенията строеж в 3Д на Фандъкова, аз хора по улиците не видях. Явно няма недоволни.

# 302
без да се мисли за нищо друго освен МАКС РЗП

При еднофамилните къщи - иди дойди, но при многофамилните като дойде някой инвеститор, аз поне не помня да е дошъл някой и да каже нещо различно от "искам максималната програма". И тогава при изискван Кинт = 3,0 го изпилваш до Кинт.=2,9999 (3-4 кв. под максимално възможната квадратура за постигане). Набутваш в общи части, или в някоя тераса, куличка, само и само да продаде още някой квадрат на €2000 +.

# 303
Означава, че който изкарва повече, ще плаща по-висока ставка от другия, който изкарва по-малко. Нали така?
Не, не означава точно това. Например, до определена заплата, въобще не плащаш данъци. И това е правилно, защото ако си временно болен, учиш или гледаш деца/родители и работиш на половин работно време, държавата ти разрешава в някаква степен да се закрепиш и евентуално изтласкаш, след като временното ти на половин ден, например е отминало. А някой, който вече се е установил на добра и сигурна позиция, над която е установено, че минималните потребности са задоволени, плаща премиум.

Нещо като вместо да трупаш заключени имоти насред “бунище” - не е мой изразът, защото тук е написано, когато човек се замогне, иска и като излезе на улицата, да му е хубаво, а не само да “заключва” благоденствие 🤣 за деца и внуци.

Явно не сте достатъчно богати, след като искате да живеете като царе насред бунище. Манталитета все още е "по-добре пръв на село". Когато човек се замогне, иска и около него тези да са добре, защото така се подобрява средата и инфраструктурата. Ама манталитета още е оазис насред пустиня. Вие не го разбирате, но вашите деца ще го разберат.

# 304
  • Бургас
Прогресивният данък няма да оправи бунището.
Ще го оправи контролът, спазването на закона без търсене на вратички за строители "на макс", работеща и ефективна съдебна система.
Не ща да живея насред бунище, подкрепям вдигането на имотните данъци, подкрепям плащането за поддръжката на етажната собственост, ограничаване на колите в центъра на градовете и инвестициите в удобен градски транспорт.

Само че масата избиратели не иска да плаща по-високи данъци и такси, не иска да плаща по-високи разходи за ЕС, не иска да слезе от 20-годишните коли и ако някой политик заложи това в програмата си, ще изгуби.

Масата избиратели са пенсионерите, дето "кръв повръщам, пари не връщам" и ци..., пардон ромите. На тях не им пречи да живеят насред бунище. А всички останали търпим решенията на "мнозинството".

# 305
Няма как да стане с прогресивен данък, докато всичкото автомонтьор, майстор, маникюрист, фризьор, сервитьор и т.н. професии не плащат данъци!

# 306
Аз казах същото нещо. Че то и сега е така, ако работиш на половин работен ден, не плащаш (ако вземаш под минималната). Донякъде е редно. Не е особено редно за тези, които вземат в пликче, ама да кажем че те са си вече наказани, така че да не ги мислим.
Обаче ??? Откъде накъде ще си въобразява някой, на мен какви са ми нуждите, и да ми прави сметка на парите, и да казва - колко ми стигат и колко не ми стигат, че да плащам повече? Що за глупости за това??????????? Ти знаеш ли дали не плащам лекарствата на болен родител, или дали не дарявам за болни дете, че да си позволяваш да ми гледаш в портмонето Simple Smile
Имам договор за дарение за болно дете, дарихме голяма сума преди време. Никой не ни е принуждавал, но така решихме с ММ. Ама това може да стане само доброволно, а не поради решение на общото събрание на бг-мамма.

Означава, че който изкарва повече, ще плаща по-висока ставка от другия, който изкарва по-малко. Нали така?
Не, не означава точно това. Например, до определена заплата, въобще не плащаш данъци. И това е правилно, защото ако си временно болен, учиш или гледаш деца/родители и работиш на половин работно време, държавата ти разрешава в някаква степен да се закрепиш и евентуално изтласкаш, след като временното ти на половин ден, например е отминало. А някой, който вече се е установил на добра и сигурна позиция, над която е установено, че минималните потребности са задоволени, плаща премиум.

Нещо като вместо да трупаш заключени имоти насред “бунище” - не е мой изразът, защото тук е написано, когато човек се замогне, иска и като излезе на улицата, да му е хубаво, а не само да “заключва” благоденствие 🤣 за деца и внуци.

Явно не сте достатъчно богати, след като искате да живеете като царе насред бунище. Манталитета все още е "по-добре пръв на село". Когато човек се замогне, иска и около него тези да са добре, защото така се подобрява средата и инфраструктурата. Ама манталитета още е оазис насред пустиня. Вие не го разбирате, но вашите деца ще го разберат.

# 307

Опитваме се да възстановим комунизЪма, или само така ми се струва?

Хубавото и приятното, като излезеш се случва не, когато тези с високите доходи плащат по-висок данък. Това се получава, когато сивият сектор излезе на светло, законите започват да важат за всички и се спазват от всички, когато корупцията се сведе до едни “приемливи” нива. Пишещите преди мен много добре са го обяснили.

Не става само с “дайте да вземем от богатите и да дадем на бедните”.

Абсолютно всеки един от нас е длъжен да допринася за развитието на обществото, а не едните само да мрънкат и да чакат наготово от другите.

# 308
Изобщо не съм съгласна да се вдигат данъците и такса смет. Това на Запад е един от най-бързите начини да обеднеят хората. Давам пример: За да имаш жилище в САЩ плащаш данъци на месец приблизително около 1/3 от очаквания месечен наем. Да кажем, че в България това би се равнявало на около 300 до 400 лв на месец за двустаен апартамент.
Какво става реално - хората, които взимат първо жилище с ипотека не могат да си позволят вече такива високи суми и живеят под наем.
Хората, които дават под наем пък не им излиза сметката да държат едно жилище, продават и си взимат парите. Жилищата се купуват от корпорации, частните рентиери биват изтласкани и губят пари и доходи. Хората пък, които и едно жилище не могат да си позволят, обедняват, защото трябва да плащат постоянно покачващия се наем.
Лавинообразно нараства броят на бездомните, особено сред пенсионерите. С тях и проблеми като болести, вредители, зависимости, престъпност.
Високите данъци са лесен начин да се изтласка обикновеният човек от пазара на недвижими имоти, както и да се изтласкат обикновените рентиери за сметка на корпорациите.

# 309
Нека първо държавата да покаже, че може да управлява и разпределя парите от данъците на работещите по ефективен начин, както и да изкара голяма част от сивия сектор на светло.

Вдигането на данъците е най-лесното, особено на хора, които допринасят в по-голяма степен от общата маса, справка - вдигането на МОД.

И да, съгласен съм, че в момента не малка част от данък сгради и такса смет са нереално ниски и имат нужда от сериозна корекция.

# 310
Данък смет следва да се базира на количеството боклук, а не на данъчна оценка на жилището, без значение колко души живеят и колко боклук произвеждат и дали рециклират.

# 311
Кой ще измери количеството боклук? Тоя дето завира ролсове измежду камионите за смет?

# 312
Понеже предполагам всички разбират английски - ето линк за британския общински данък.

https://www.moneyhelper.org.uk/en/homes/buying-a-home/how-to-sav … council-tax-bill#

“Размерът на общинския данък, който плащате, зависи от:

А) вашите лични обстоятелства
Б) в коя данъчна група е имотът ви (8 различни)
В) каква сума е необходима на общината за финансиране на услугите й.

Местните услуги финансирани от общински данък, включват:

полицията и пожарната
проекти в областта на свободното време и отдиха, като поддържане на паркове и спортни центрове
библиотеки и образователни услуги
събиране и изхвърляне на боклук и отпадъци
транспортни и пътни услуги, включително улично осветление и почистване, както и поддръжка на пътища
здравеопазване на околната среда и търговски стандарти
администрация и водене на регистри, като например бракове, смъртни случаи и раждания, както и местни избори.

# 313
Цитат
Абсолютно всеки един от нас е длъжен да допринася за развитието на обществото, а не едните само да мрънкат и да чакат наготово от другите.
Да, това отдавна се вменява на една част от обществата.Обаче вече се увеличава друга част, която само изисква да получава все повече и повече наготово.Най-вече е типично за ''най-доброто място за живеене'' в света- ЕС.Освен многобройните потомства на поколения неработещи мигранти, към тази група спадат и нарастващият брой ментално болни.В повечето случаи ''неразбрани'' от другите, тарикати.Тип вегани, лбгт и подобни ''страдалци''.Освен пари за какво ли не, масово са на опашка и за евтини социални жилища.Къде в зап.Европа от десетилетия има жилищна криза, къде сега положението излиза от контрол.В Нидерландия от 1 юли са приели закон според, който държавата може да определя какъв да бъде наема на жилищата на частни лица и да настанява там социално слаби.Без право да ги изгониш.Дори собственик да реши да продава  имот си, следващият купувач трябва да търпи настаненият.Да не говорим, че наемната цена,която общината ще плаща съответно ще бъде ниска. Smiling Imp Там и без това имаха жил.криза,малко и много скъпо предлагане, а огромно търсене.Сега станало още по-зле.Наемодатели или продавали жилища, или от страх, че ще се ''оженят'' за общината и някой хрантутник доживот не искали да предлагат свободните си жилища под наем.Доста са недоволните, но очакващите евтин покрив са изнаглели още повече и недоволствали защо не се получава по-бързо.Чака се с години, а списъците с всякакви нуждаещи се нараствал с бързи темпове.Няма как да стане едни да работят цял живот и честно да плащат данъци, а други цял живот да изискват и упрекват, а на всичкото отгоре да се увеличават.Не знам къде и как ще им излязат сметките на такива общества, но не е нормално това ''ново нормално''.Ние пък ще си стоим с по няколко жилища и не знам какво ще чакаме.....Читави наематели не се виждат на хоризонта.

# 314
Понеже предполагам всички разбират английски - ето линк за британския общински данък.

https://www.moneyhelper.org.uk/en/homes/buying-a-home/how-to-sav … council-tax-bill#

“Размерът на общинския данък, който плащате, зависи от:

Аз уж съм учил на ниво езикова, + още няколко курса през годините, но отваряйки такава статия, вече и не гледам езика - десен бутон в Chrome на станицата и цъкам "превод на български". Вече доста прилично превежда. Не знам дали ползва AI, но толкова ми е размързелувало това мозъка, че вече запонах да не си правя и труда да чета, на който и да е език. Което ми напомня, че скоро и преводачите ще са, както казват в "Матрицата" - "cause Kansas is going bye-bye".

Общи условия

Активация на акаунт