Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 82

• 31 391
  • 756
  •   1
Отговори
# 585
  • София, Bulgaria
Бих опитала по-рисковите варианти, при които да ти станат три жилищата.
Пазарът ще се надува още.
Аз пак да запитам: ако всеки трябва да се стреми да има по три жилища, и на всеки запитал се дават такива съвети - ако вземат и ги изпълнят, то на кого ще дават двете жилища под наем, когато всеки вече има по 3?
То натам вървим явно в средно- и дългосрочен план. Българинът много обича да купува жилища, дори да не му трябват да живее в тях.
Ако такова е масовото мислене, то цените ще се надуват още, много ясно.
Въпросът е какво ще стане, когато има повече построени жилища, отколкото хора, които да живеят в тях?
За сега само 1 пита и е далеч от масовото.
А за мисленето, то и мисленето не е константа. Днес мислиш едно според конюктурата,  утре друго...а пък след 10г. маже да си вкарваш парите в " луковици на лалета"

# 586
Ами сигурно ще трябва увеличение,аз живея близо до Шейново-там 80 процента от родилките които се виждат на двора са от ромски произход....И за тях се плаща...
Официално като в тази страна останат роми и пенсионери и 167 % да увеличат осигуровките
на останалите,няма да стане номера....
Като на запад с пенсионерите и мигрантите,дето само чакат с отворена устичка...И дори се пенсионират на социални ...

# 587
@Tomeva - хич не е само един. Общо взето на всеки запитал се казва - купувай още и не продавай тези, които имаш.
Около мен доста познати също си купуват по втори или трети апартамент, нищо че вече имат.
Ако човек няма собствено жилище и иска да има, за да не се съобразява с хазяи - ОК, скъпо-евтино, ще си купи. Но като вече има, да купува ей така нови и нови само защото очаква да поскъпват още, според мен няма да свърши добре.
То да расте населението, да се раждат деца и да прииждат мигранти, както е в някои държави където жилищата недостигат - ОК. Но при нас е кажи-речи обратното.

@Мистик - е това БНБ не бива да го позволява. Във всички държави има регулации за тези неща, и при нас уж има, но може да ти отпуснат кредит за 100% от стойността; може да ти отпуснат кредит, при който самоучастието ти е от друг кредит; може да ти отпуснат кредит колкото 8-10 годишни дохода; и много други неща може.

Който иска може да се рови за регулаторните изисквания в отделните държави, аз изваждам например за Англия:

Тези регулации са с идея да предпазят банките, които дават назаем не свои пари, а пари на гражданите, които са ги вложили в тях. И при един евентуален спад на цените да са защитени. Или при рецесия, когато изведнъж и хора с висок доход стават безработни и не могат да плащат ипотеката.
И другата им цел е все пак да озаптят малко пазара, защото колкото по-лесно се отпускат кредити, толкова повече хората надуват цените на жилищата и има опасност да се надуе балон. А балоните винаги по някое време спихват.

# 588
А доскоро беше народопсихология, че ипотеки 30-50г. като в западните страни е прекалено. А сега вече е задължително и за нас, за да бъдат по-поносими вноските. И неусетно вече и при нас доста са на 30г. ипотеки независимо увеличението на заплатите.

# 589
Мантрата, че ромите ще ни завладеят се оказа, че не е много вярна. Не бива да разчиташ на окото си за статистика. В шейново може масово да ходят роми, но в маса други родилни ходят българки. Има статистика, че именно много роми се изнасят зад граница, понеже там расизъм няма или поне не е до такава степен както в България. Там те успяват по-добре да се реализират и живеят. Та драги, дори и ромите бягат от България. Не знам кой ще плаща пенсиите, но положението не е добре.

# 590
Те банките са си направили сметките и също и хората, купуващи имоти. Колкото мигранти има дето чакат на помощи, толкова и местни има, които правят същото. То и за това в момента има глад за кадри, включително и в държави с доста по-висока безработица от тази в БГ.
Именно, защото пенсиите не са сигурно нещо, хората се застраховат. Все ще го продадат или дадат под  наем имотът в повече, било то за малко или много.

# 591
  • София, Bulgaria
chris78, ни си спомням друг да е поставял подобен казус тук, за това казах, че е един. Но може и да съм пропуснала навалицата.

# 592
Мантрата, че ромите ще ни завладеят се оказа, че не е много вярна. Не бива да разчиташ на окото си за статистика. В шейново може масово да ходят роми, но в маса други родилни ходят българки. Има статистика, че именно много роми се изнасят зад граница, понеже там расизъм няма или поне не е до такава степен както в България. Там те успяват по-добре да се реализират и живеят. Та драги, дори и ромите бягат от България. Не знам кой ще плаща пенсиите, но положението не е добре.
В София специално виждам много повече роми от преди...А в страната е направо инвазия...

# 593
Да, виждаш повече, защото последните 10-15г вече не ги е страх да се разхождат извън гетото. Преди носа не си подаваха, понеже ги биеха на всяка крачка. Вече не е така и това създава впечатление, че са станали повече.
Пари за пенсии винаги ще има, няма нужда хората да се подсигуряват. Въпроса е че тези пари ще идват от данъци и външен дълг, понеже няма достатъчно работещи. И това ще натоварва младите, докато старите ще си живуркат на пенсии и наеми. Въпроса е кога ще им писне на младите и ще се запътят към Т1 и тогава кой ще плаща данъци за пенсии и ще наема квартири. Реторично си разсъждавам.

# 594
Гого, ще ми се да е така, но наскоро разбрах, че моя съученичка (аз ставам на 33 т.г.) е станала баба. Последно се засякохме в осми клас по спомен, после не я видях. На 33 от нашите деца нямат още.

Последна редакция: чт, 29 авг 2024, 11:13 от Ambrosia

# 595
Да, виждаш повече, защото последните 10-15г вече не ги е страх да се разхождат извън гетото. Преди носа не си подаваха, понеже ги биеха на всяка крачка. Вече не е така и това създава впечатление, че са станали повече.
Пари за пенсии винаги ще има, няма нужда хората да се подсигуряват. Въпроса е че тези пари ще идват от данъци и външен дълг, понеже няма достатъчно работещи. И това ще натоварва младите, докато старите ще си живуркат на пенсии и наеми. Въпроса е кога ще им писне на младите и ще се запътят към Т1 и тогава кой ще плаща данъци за пенсии и ще наема квартири. Реторично си разсъждавам.
Ха ха...Добре... Явно в провинцията са забранили на българите да излизат... Специално след Пловдив посока Свиленград всички са под домашен арест...

# 596
Те банките са си направили сметките и също и хората, купуващи имоти. Колкото мигранти има дето чакат на помощи, толкова и местни има, които правят същото. То и за това в момента има глад за кадри, включително и в държави с доста по-висока безработица от тази в БГ.
Именно, защото пенсиите не са сигурно нещо, хората се застраховат. Все ще го продадат или дадат под  наем имотът в повече, било то за малко или много.
Банките правят сметка с чужди пари - те не раздават свои, а пари на гражданите, които са ги вложили там.
Тяхната сметка е проста: раздавай колкото може повече, с горница на лихвата; ако спечелим - печелим ние; ако загубим - не губим ние. Така стана 2008, като викаха държавите да ги спасяват (по цял свят).
Именно затова има регулаторни изисквания, които у нас обаче не винаги се спазват.

Относно болднатото, викаш след години няма да има кой да плаща осигуровки, обаче ще има кой да плаща наеми, които да заместят дохода на пенсионерите? И то като старите са повече от младите, и всеки стар има по 2-3 апартамента, а младите нямат?

Иначе си права, че картинката е подобна и в много държави, вкл. такива дето уж са по-развити от нас.
Ето как е напоследък в Германия - реално БВП не е мръднал от 2019 насам, нито личното потребление или експорта... повишение има само при държавните разходи, и то значително. Естествено, те се плащат с дълг, който остава за бъдещите поколения. Не вярвам и те да го плащат, просто ще продължат да издават нов дълг и да печатат нови пари...

# 597
Ами към момента, не знам средната пенсия колко е, сигурно около 800 лв. и малко неща се покриват от здравната каса, т.е. един наем + си е един наем +. 400 евро са нищо. А бъдещето кой го знае, няма как да предвидиш всичко, гледаш към настоящия момент.

# 598
Да де, ама към настоящия момент за да купиш един имот трябва да дадеш 30 годишни наема. Смятай да видиш.
Така че аз ако спестя 30 годишни наема = 360 месечни пенсии, по-добре да ги сложа в нещо сигурно, което не се обезценява (например едно гърне жълтици) и вече като одъртея ще си вадя по една шепа като ми затрябва, вместо да се чудя ще има ли на кого да го давам под наем и как да го поддържам.
Но всеки сам си прецЕня.

# 599
То няма нищо сигурно. Това гърне както го имаш, така и може и да ти го откраднат. Ако човек си има някаква имотна база, вече нататък е лесно да купува още.

Общи условия

Активация на акаунт