Прехвърляне на общинско жилище веднага след покупка

• 2 130
  • 30
  •   1
Отговори
# 15
В такъв случай със закупуване на аналогичен имот с аналогична цена направо на името на внука/внучката и предоставяне на бабата, темата се изчерпва. НО.... тя/той да си каже  Blush
И кой да го плати този имот?

# 16
  • София
Можете ли да четете с разбиране?

1.Ние задействахме процедурата дори съм го платил вече от моята сметка и чакаме документа за собственост вече,...

# 17
А вие четете ли с разбиране?
Това, което сте цитирали се отнася до общинското жилище, което внукът вече е платил и остава само да получат документа за собственост на името на бабата. Вие предлагате да се купи още един, аналогичен апартамент, на аналогична цена направо на името на внука. Само че кой да го плати не казвате? Защото внукът вече е дал парите, защото бабата ги няма.

# 18
  • София
А сега сети ли се защо искат точно този имот?

# 19
  • Пловдив
Преди години имаше условие, че не могат да се правят сделки с такива имоти 5 г. след като са закупени. Проверете във вашата община какви са условията и действайте, че ако между другото с дядото или бабата се случи нещо другите наследници също наследяват. А и вие сте наследник на баба ви само ако вашия родител нейно дете е починал иначе не сте.

# 20
  • Бургас
AIDA_N e предложила най-добрия и икономически изгоден вариант.
По въпрос 1 - купувач от общината е баба ви, тя е правоимащото лице. Договорът за покупка ще бъде сключен между общината и нея, съответно нотариалният акт ще бъде на нейно име, независимо кой е дал парите.
2. Това жилище автоматично става СИО, т.е. собственик ще стане и дядо ви, без значение, че са разделени. 
3. За да получите жилището вие, може - да ви бъде подарено, да ви бъде продадено, или прехвърлено срещу издръжка и гледане.
Третият вариант икономически е най-изгоден, но и при всички варианти трябва да се подпише дядото. И в третия вариант дължите гледане и на дядото, независимо, че не живее с бабата. Т.е. явява се още един евентуален бъдещ проблем относно оспорване, защото дядото междувременно пък може да се разведе, да се ожени за друга баба, да умре, тя да го наследи и т.н. Нищожни са тези рискове, но все пак ги има.
Юридически най-чиста е обикновената продажба. Ще платите повече такси заради двете сделки, но ще ви е спокойно впоследствие.
Но без дядото няма как да се осъществи нито един от трите варианта.

Пазете си всички документи от банкови преводи, платени сметки и т.н., така лесно можете да докажете, че сте се грижил за бабата.

# 21
Благодаря. Ще видим дали ще стане с покупко продажба без да се налага да плащам още веднъж този апартамент реално нямам останали много пари и не знам. Ако не стане ще направим срещу издръжка и гледане.  Иначе и аз съм наследник предполагам, майка ми е починала и тя има един брат, а баба ми категорично не иска той да наследи нещо от нея, поради ред причини.. единствено аз и майка ми сме се грижили за баба ми и дядо ми и сме им помагали съответно..

# 22
  • Пловдив
О, има и друг наследник при това с влошени отношения!?
Вържете си гащите, защото ситуацията не е добре.

# 23
А какво пише на платежното с което сте превели парите по сметката на общината. В брой ли са внесени или са прехвърлени от ваша сметка по сметката на продавача. Вашата адресна регистрация на същия адрес ли е? Ако и вие живеете на този адрес и сте регистрирани на него консултирайте се с адвокат и чрез него с адвокатите на общината има ли възможност документът да е на ваше име или поне да ви впишат под някаква форма в документа за собствеността над жилището.

# 24
  • Бургас
Аз не разбирам - защо трябва да го плащате "още веднъж" този апартамент?
Вие плащате веднъж на общината.
След това продажбата между баба Ви и Вас е фиктивна - пред нотариуса тя заявява, че е получила парите за продажбата и няма претенции към Вас.

# 25
Аз не разбирам - защо трябва да го плащате "още веднъж" този апартамент?
Вие плащате веднъж на общината.
След това продажбата между баба Ви и Вас е фиктивна - пред нотариуса тя заявява, че е получила парите за продажбата и няма претенции към Вас.

Maй вече не става така. Първо нотариусът иска да види платежното и после ако няма платежно другият наследник може да атакува сделката като фиктивна продажба.

Може би трябва да напишат договор за заем със задна дата - той и дава назаем пари, с тях тя купува жилището, после вместо да му върне парите му дава апартамента по схемата "дълг срещу собственост".

# 26
  • Бургас
Добре, дори да иска да види платежно - пишат продажба под данъчна оценка (данъци и такси се плащат върху данъчна, такъв е законът) превежда парите, тя ги тегли и му ги връща. Може и за 10 000 лв. да му го продаде.

Но с тази информация на час по лъжичка... Колко деца има тази баба, колко деца има нейният съпруг (ако има други)?

Иначе всеки може да атакува всичко, затова нека човекът си пази документите, че е платил той всичко. Да пази и всички бележки от платени сметки, от данъци, дори като пазарува за бабата. Че не се знае утре на кой наследник какво ще му хрумне.

Аз минах две сделки тази година - нито един нотариус не искаше да види платежни и преводи. Питаха продавача - получил ли си е парите, той каза "да" и изповядахме.
В последните пет години продавахме и купувахме няколко пъти - също не са искали платежни нотариусите.

# 27
Добре, дори да иска да види платежно - пишат продажба под данъчна оценка (данъци и такси се плащат върху данъчна, такъв е законът) превежда парите, тя ги тегли и му ги връща. Може и за 10 000 лв. да му го продаде.

Но с тази информация на час по лъжичка... Колко деца има тази баба, колко деца има нейният съпруг (ако има други)?

Иначе всеки може да атакува всичко, затова нека човекът си пази документите, че е платил той всичко. Да пази и всички бележки от платени сметки, от данъци, дори като пазарува за бабата. Че не се знае утре на кой наследник какво ще му хрумне.

Аз минах две сделки тази година - нито един нотариус не искаше да види платежни и преводи. Питаха продавача - получил ли си е парите, той каза "да" и изповядахме.
В последните пет години продавахме и купувахме няколко пъти - също не са искали платежни нотариусите.

Баба ми има в момента 1 син, който има 1 дъщеря пълнолетна, те си живеят в друг малък град, различен от този в който е баба ми. Ако наистина  стане фиктивно ще е добре, защото аз реално съм платил сумата все пак не е точно фиктивно, но баба ми и дядо ми нямат банкови сметки те си взимат пенсиите в пощата, няма как да им направя превод. Знам, че над 10 хиляди сделки стават само по банков път. Ще питаме дали става с продажба  фиктивно да заплатя само таксите към нотариуса. Уж наследника и знае, че аз ще го купувам и няма претенции,но нищо не се знае в бъдеще все пак този апартамент е в доста по-голям град от техния и близо до центъра и до магазини и доста други неща, което си е примамливо.

# 28
Хората са зли, още повече, че наследникът знае. Аз бих се консултирала с адвокат. Няма ли начин още при покупката да се включи клауза за гледане и да остане за теб?

# 29
Здравейте, направихме покупко продажба с право на ползване баба ми да живее там до края на живота. Имам въпрос относно декларирането на имота аз ли трябва да го декларирам или баба ми, понеже е с учредено право на ползване?

Общи условия

Активация на акаунт