Седмокласна 24.07-31.07 - ТРЕТО класиране - късмет на смелите!

• 75 772
  • 1 335
  •   1
Отговори
# 240
Е не, аз това за математическите винаги съм го казвал, че няма толкова деца с такива способности за повече такива паралелки и гимназии. Иначе желаещи в София има и за 10 математически 😂

# 241
...образованието в последните години е държавна политика и заплатите на учителите чувствително се увеличиха. Интересът към професията също.
И правителство имаме, макар и служебно...
И последно, говорим си, ама някои се заяждат😂😂😂
Държавната политика , свързана с образованието  явно  добре се рекламира като такава щом се набива на очи и се счита за изпълнена с увеличените заплати на учителите.Ей така- на калпак.Ама да изиска някой качество или да види срещу какво ги дава?
Вижте баловете в университетите( в 12-класната в момента ги споделят).Мерак има, ама какви хора попадат там , колко  кадърни учители ще станат?
( само пример- математика- 13,60,учител по природни науки- 12.47,география и английски- 16,58.....)
То не може да ги хващаме от спирките и да им даваме хартийките за учител, после заплати да наливаме и да се бием в гърдите че сме се погрижили за образованието.....).Темата е голяма  и болна за жалост

Всъщност, при наличие на добри условия, като учители могат да бъдат привличани и хора, които са завършили други специалности, но имащи необходимите знания за съответните предмети. Има много хора, на които е писнала корпоративната среда и култура, поради което търсят алтернативи.

# 242
...образованието в последните години е държавна политика и заплатите на учителите чувствително се увеличиха. Интересът към професията също.
И правителство имаме, макар и служебно...
И последно, говорим си, ама някои се заяждат😂😂😂
Държавната политика , свързана с образованието  явно  добре се рекламира като такава щом се набива на очи и се счита за изпълнена с увеличените заплати на учителите.Ей така- на калпак.Ама да изиска някой качество или да види срещу какво ги дава?
Вижте баловете в университетите( в 12-класната в момента ги споделят).Мерак има, ама какви хора попадат там , колко  кадърни учители ще станат?
( само пример- математика- 13,60,учител по природни науки- 12.47,география и английски- 16,58.....)
То не може да ги хващаме от спирките и да им даваме хартийките за учител, после заплати да наливаме и да се бием в гърдите че сме се погрижили за образованието.....).Темата е голяма  и болна за жалост
Има страхотни учители, и начални, и гимназиални.
За съжаление, има и страшни простаци сред учителите. На моите деца са се падали и от двата вида. Лошото е, че системата е такава, че наказва добрите учители, а облагодетелства тъпаците. Като всичко у нас. Не са заплатите начина да се подобрят нещата, самата организация е порочна, но това наистина е дълга тема

Поне вече няма психопати или поне не им дават да се изявят. На какви съм се нагледал или лично пострадал, дълго е за разправяне.

# 243
  • София
Няма ли вече да вадят свободни места, че да смените темата???

# 244

Но тук коментираме квотите по пол за състезания в пубертетна възраст. Медицински факт е по-късното начало на пубертета при мъжкия пол и по-късното развитие на способностите при момчетата - както умствени, така и физически. Затова си се състезават в отделна писта момчетата.

При университетското образование държавата има интерес да не допуска феминизирането на определени професии. Да, момичетата може да заемат 100% от местата в медицинския университет, ако нямаше квоти, защото такъв ни е форматът на изпита - зубрачески - но едва ли биха се справили по-добре от мъжете по-късно като сърдечни и неврохирурзи, например.

Ето това е предразсъдък в чист вид и то защитаван от жена... момчетата се развиват по-бавно обаче после са по-добри.

# 245
Le Vert, няма цедка на вход както цитира ssani). На изход пак така.
За да се преквалифицираш за учител по математика, може да си заеършил УНСС. Ако нямаш МГ преди това, да си го кажем няма как да си математик някакъв. Изключения може да има, но те не са продукт на завършеното УНСС, което ти искат. Никой не проверява дали си изключение, а следдипломни квалификации се раздават на конвеир.

# 246
  • София
Поне вече няма психопати или поне не им дават да се изявят. На какви съм се нагледал или лично пострадал, дълго е за разправяне.
Учителят по география ни замеряше с тебебшири и удряше с една линийка. А по история имахме учител, който влезе видимо тежко пиян в клас и започна да изпитва откъде снася кокошката и подобни. Joy Беше забавно, но го изклюкариха и беше изгонен. Абе хубави години бяха. Laughing

Чудесни невро и сърдечни хирурзи могат да станат от момичетата. Но специалностите са превзети от мъже и момичетата просто не биват допуснати. Отвратилено е отношението към тях.

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 19:11 от sanaka

# 247
Ако са завършили МЕИ без МГ, стават ли?

# 248
Става. Там все пак математиката е повече.
Дадох пример с УНСС, точно защото там е доста по-малко и само на него останало да се счита човек за готов за учител по математика не е сериозно.

# 249
  • София
Бях пускала някъде из форума, не ми се търси, линк към швейцарска клиника, по-точно към отделението й по ортопедия. 2/3 от лекарите в екипа бяха  жени. Доколкото помня беше обяснено, като са разчетох от любопитство в нета, че съществува oртопедична организация, целяща
преодоляване на предубежденията и стимулираща/насочваща  И жени към тази специалност. Но тук по подразбиране се смята, че  сърдечен хирург, неврохирург, ортопед трябва да е мъж...

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 18:59 от пенсионирана русалка

# 250
Учителят по география ни замеряше с тебебшири и удряше с една линийка. А по история имахме учител, който влезе видимо тежко пиян в клас и започна да изпитва откъде снася кокошката и подобни. Joy Беше забавно, но го иклюкариха и беше изгонен. Абе хубави години бяха. Laughing

Чудесни невро и сърдечни хирурзи могат да станат от момичетата. Но специалностите са превзети от мъже и момичетата просто не биват допуснати. Отвратилено е отношението към тях.

Даскалът по биология имаше дълга показалка и ни преподаваше в миниатюрен кабинет. За наказание, прецизно като неврохирург удряше с нея между черепа и ухото, болеше много. Даскалът по физическо имаше ключодържател с над 50 ключоча, наказваше с удар по врата. Два пъти съм пострадал от това, но по няколко дена имах тежка болка във врата. Учителят по музика веднъж бърка в устата на съученик, за да провери дали има дъвка, писа веднъж 26 двойки на 30 човека клас за препитване на нещо, което беше казал да прочетем ако имаме желание. И така нататък, и така нататък.

@solnichka, ето че има начини как да се отсеят кандидатите. Кадри има все още, въпросът е до условия. Жена ми работи в сфера, различна от образованието, но може да бъде отличен учител по немски. Дори се замисля за това, но аз я разубеждавам заради рисковете, свързани с претенциозни родители, директори и деца, нежелаещи да учат.

# 251
Le Vert, няма цедка на вход както цитира ssani). На изход пак така.
За да се преквалифицираш за учител по математика, може да си заеършил УНСС. Ако нямаш МГ преди това, да си го кажем няма как да си математик някакъв. Изключения може да има, но те не са продукт на завършеното УНСС, което ти искат. Никой не проверява дали си изключение, а следдипломни квалификации се раздават на конвеир.

Всъщност, за да можеш да запишеш следдипломна квалификация за учител, трябва да си от "сродно" направление. За учител по математика това са инженерни и компютърни науки, където се изучава доста математика. С УНСС можеш да станеш учител по география... Може би и по математика, но в никой случай за една година, тъй като ще има приравнителни.

# 252
Първоначално сина ми искаше с компютри свързани паралелки, но като разбра, че са главно само момчета, просто каза в никакъв случай. В стария му клас малко под 1/2 да са били момчетата, но да не изпадам в подробности, но абсолютна детска градина. Имаше и лек тормоз, ама за толкова тъпи неща, че чак се чудех да се смея ли или да плача. Сина ми не е обръщал много внимание, но каза  от 8 клас предпочита да е с повече момичета. Момичетата в класа му бяха свестни с малки изключения. И така изключихме всякакви техникуми. Подредихме по-желяния, без  да се съобразяваме с квоти или без. Казах му за където ти стигне бала и това е. Там където искаше беше  без квоти и не стана, и влезе в паралелка с квоти. Надявам се да няма тенденциозно отношение заради по-ниския бал на момчетата спрямо този на момичетата.
А другата ми тревога е да не вземе да се влюби, че съвсем ще изглупее. Особено ако прилича на баща си, който от пълен отличник стигнал до 3 и 4 в бележника, заради любов. Загубвал ума и дума, и не чувал изобщо какво преподават. То момичето и до ден днешен не знае, че той е бил влюбен в нея:)

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 23:39 от dalil

# 253
Става. Там все пак математиката е повече.
Дадох пример с УНСС, точно защото там е доста по-малко и само на него останало да се счита човек за готов за учител по математика не е сериозно.
По-скоро не става. Повечето колеги в МЕИ, които не бяха от МГ, едвам избутваха математиките с тройки. И от трети курс вече няма математика. 99% от студентите в 5 курс изобщо няма да могат да решат задачите, които са решавали на изпитите в 1 курс - всичко са забравили или почти всичко.

# 254
https://www.bfu.bg/bg/kurs-za-profesionalna-kvalifikatsiya-uchit … -i-po-informatika

Съвсем си е достатъчна завършената икономика.

Съгласна съм, татко Мецан. И не всички инженери ще могат. Дадох пример с икономиката, че  е най-фрапиращо. Няма цедка на вход да се потртетя.

Икономистът, от фактът, че е икономист как следва, че е географ пък съвсем не знам.

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 19:19 от solnichka

Общи условия

Активация на акаунт