◯‍◯‍◯‍◯‍◯ * XXXIII ЛОИ - Париж 2024 (26.07 - 11.08) * - Светът е олимпиада 🥇 🥈 🥉

• 118 787
  • 3 697
  •   1
Отговори
# 3 525
  • софия
На мен ми приличаше и на конника от Сена.
Абе, много фантазия и красота имаше, много широк поглед, препратки към култура и история, много изкуство!

# 3 526
Боряна имаше чудесни скокове като девойка, скачаше леко, ефирно и с амплитуда...
Скрит текст:
За съжаление, скокът натоварва ужасно много краката, стъпалото посреща цялата тежест на тялото и предполагам с цел да я пазят от контузии след счупванията са намалили скоковете само до един. На подиум тренировки дори не скача, само маркира.
Варфоломеев скача с огъване, което и носи по 0,6 на всеки скок. Серия от 4 скока натрупва 2,4 точки за 5-6 секунди. Скокът на Буба е без огъване и струва 0,4. Скоковете на Агамирова май също бяха без огъване. Разликата от две точки трябва да бъде наваксана с други елементи - пируети, равновесия, рискове, работа с уреда. Тя има страхотна пируетна техника, но за жалост коронният и пирует, фуетето, носи само по 0,1 на оборот. Иначе върти по 10-12 оборота в съчетание. Фуетето с разгънат крак е 0,2 точки на оборот, затова всички гимнастички го имат в програмата си.
За сравнение Варфоломеев прави шест оборота на пирует в панше на полупалец, което и носи 0,5 за първия оборот и 0,2 за всеки следващ - в нейния случай 1,5 точки, но паншето също много натоварва гръбнака. Боряна го имаше в програмата си преди, с по-малко обороти, обаче го махнаха от съчетанията и този олимпийски цикъл, явно за да не влошават травмата в гръбнака.
На практика се получава така, че Буба трябва да смести повече елементи в същото време, което пък повишава риска от грешки.
Но в петък беше прекрасна, игра силно, смело и вдъхновено и направи многобоя на живота си.

Аз също не подкрепям обидите към гимнастичките, които не ни допадат. Те са все още деца и не заслужават лошо отношение, особено пък за неща, които не зависят от тях, като например как изглеждат.
^^^ Много ви благодаря, че обяснихте толкова професионално и в детайли защо наличието на определени технически елементи може да вдигне толкова високо оценката на гимнастичката, че разликата да не може да бъде компенсирана с оценки за артистичност, ако не присъстват аналогични по стойност техн. елементи! За справка:
https://www.gymnastics.sport/publicdir/rules/files/en_2022-2024% … s%20(Mark-up).pdf
Скрит текст:
Интервю на Камелия Дунавска:
"Харесва ли ви да творите в този нов правилник?

Правилникът се развива в добрия смисъл на думата, но има какво да се желае още. Съдиите искат от нас като постановчици да видят определени неща, за да ги разпознаят. Ще ми се да имаме малко повече свобода. Силно се надявам за следващия олимпийски цикъл съдиите да помислят в тази насока - да следваме някакви правила, изисквания и критерии, по които да трупаме трудност, но да имаме малко повече свобода. Сега гледаме на различни композиции като характер и като динамика, но елементите са почти едни и същи и това е малко скучно. Ако имаме повече свобода, мисля, че повече ще се развихрим и ще измислим по-интересни неща.

Как ще коментирате оценката за артистичност?

- Там трябва да се работи много. Въпросът е, че няма ясни критерии, дори на съдиите им е трудно. Аз самата, когато правя една композиция, много добре виждам кога има контраст, кога има ефект, някой път е трудно да го изискаме да го обясня и на момичетата, а това трябва да бъде изцяло ясно видимо, за да може да се оценява и все пак смятам, с целия респект и уважение към съдиите, че и те имат какво да направят и да работят в тая насока."
https://bnr.bg/post/101869687
Никой не подценява невероятната игра на Боряна!

И понеже ми стана интересно все пак какви са "нормите" при рускоговорящите гимнастички поразрових:
Скрит текст:
И на първо търсене попаднах на ... Илиана Раева:
"На 20 години – като активна гимнастичка, се изискваше от мен да бъда 43 кг, при положение че бях висока 164 сантиметра. Почти никога не успявах да съм на тези килограми, бях 45-47."
https://www.retro.bg/polezno/strongkak-60-godishnata-iliana-raev … strong_35360.html
^^^ т.е. ръст в см - 121

Яна Кудрявцева. Рост. 173 см. Вес. 52 кг.
^^^ т.е. ръст в см - 121

Екатерина Серебрянская 178 см вес 55 кг
^^^ т.е. ръст в см - 123

Маргарита Мамун 170 см вес 50 кг
^^^ т.е. ръст в см - 120

Евгения Канаева  1.74 м. вес 50 кг
^^^ т.е. ръст в см - 124

Алина Горносько 175 см рост вес 49 кг
^^^ т.е. ръст в см - 126

Анна Ризатдинова 173 см рост вес 53 кг
^^^ т.е. ръст в см - 120

Дарья Дмитриева 174 см рост вес 53
^^^ т.е. ръст в см - 121

Дина Аверина 169 см  48кг
^^^ т.е. ръст в см - 121

И толкова обсъжданата и обиждана в тази тема гимнастичка:

Darja Varfolomeev - 169 cm, 47 kg
^^^ т.е. ръст в см - 122

Та така...

И последно - интересно интервю от двукратната олимпийска шампионка Канаева за килограмите и ролята на треньора в псих. настрой на състезателките:
https://matchtv.ru/artistic-gymnastics/matchtvnews_NI1549182_Pos … yigrala__Kanajeva

Последна редакция: пн, 12 авг 2024, 18:52 от Agent Provocateur

# 3 527
  • Стара Загора
И аз да си кажа - от закриването в съзнанието ми ще остане завинаги Стили на раменете на едно момче (кинезитерапевта ??) - щастлива, засмяна, размахваше знаменце.
  Много се зарадвах !!!

# 3 528
  • Някъде там
И аз да си кажа - от закриването в съзнанието ми ще остане завинаги Стили на раменете на едно момче (кинезитерапевта ??) - щастлива, засмяна, размахваше знаменце.
  Много се зарадвах !!!
А аз си мечтая на следващата да е качена на раменете на златен медалист. Тя да развява гордо знамето, като шампион, какъвто е била винаги, но този път и със златен олимпийски медал.

Няма да забравя безумните часове в Токио и как не мигнахме с компанията с която се бяхме събрали да гледаме до сутринта, но бяхме възнаградени със златото на диамантите.
Та ако и ЛА ни поднася такива награди с удоволствие ще будувам, колкото е нужно.
Нещо да питам, но го слагам в скрит текст, понеже не е точно по темата.
Скрит текст:
Някой няма ли желание да направи тема за хг? Не открих такава, а виждам, че има за много други спортове. Не знам дали ще имам времето да се грижа за още една тема, иначе бих направила.

Последна редакция: пн, 12 авг 2024, 16:52 от daviz

# 3 529
Атланта’96 беше страхотна Олимпиада, но вярно че часовата разлика е гадна. Спомням си, че бях лятна ваканция и през нощта или сутрин рано гледах плуване 😆 Стефка Костадинова беше неземна. Майкъл Джордан, Майкъл Джонсън, Донован Бейли, все легенди.
Ахаха, а тази кака снощи как награби Том Круз и го разцелува 🤣🤣🤣
А Атланта е в източните щати. При ЛА часовата разлика ще е още по-брутална Simple Smile Ама какво да се прави, няма как все в Европа да я правят и да ни е удобно на нас Simple Smile

За най-интересните финали ще е ОК, ако почват към 9,10,11ч. вечерта тяхно време, тук ще е сутрин. Но за квалификациите и полуфиналите ще си е зорно Grinning

# 3 530
А аз съм "впечатлена" от резултатите на Турция.

Някои от медали им също са от натурализирани спортисти както нашите, пазарували са повече от нас.
Положителното е, че явно има 2 федерации у нас, които са използвали парите по предназначение, като нямаме родни спортисти да привлекат чужди и да донесат медал.

# 3 531
Слави Бинев снощи каза, че и други, по-качествени спортисти, чакали на вратата. На следващата олимпиада медалите повече и по-стойностни.

# 3 532
  • София
Боряна действително има контузии, чупила си е и двата крака, но само допреди 3-4 години правеше по два поредни скока, вече един. Вероятно нещо е натежало. А като девойка ако сте я гледали, каква скокова фурия е... Обаче, тази година, особено на олимпиадата, дори този един скок изглежда доста изчистен.
И на мен ще ми липсва олимпиадата и темата, беше ми приятно да се вълнуваме и обсъждаме. Успех на всички наши спортисти и до нови олимпийски срещи. 🙂

# 3 533
  • софия
Забавните истори иизвън кадър винаги са ми били любопитни:

Сръбските баскетболисти - пияни на почетната стълбичка

Имане Халиф подала жалба в съда заради тормоз
Алжирската боксьорка, която попадна в центъра на спор относно биологичния ѝ пол на Олимпийските игри в Париж, е подала жалба в съда, в която твърди, че е била жертва на онлайн тормоз.
Адвокатът на Иман Халиф Набил Буди заяви, че жалбата е подадена в прокуратурата в Париж в петък. „Всичко, което се говори за мен в социалните медии, е неморално. Искам да променя мнението на хората по света”, заяви боксьорката в събота.
Алжирската спортистка стана олимпийски шампион в петък, след като победи китайката Ян Лиу на финала при жените. „От осем години това е моята мечта, а сега съм олимпийски шампион и носител на златен медал. Аз съм напълно квалифицирана да участвам в това състезание. Аз съм жена като всяка друга жена. Родена съм като жена, живея като жена и съм квалифицирана”, допълни Халиф.

# 3 534
  • София
Хаха, чух нещо преди награждаването в баскетбола, испанските коментарите на шега казаха нещо от сорта: "Да видим дали  сърбите ще се появят за награждаването, защото от няколко часа празнуват медла"...толкова естествено ми прозвуча, че въобще не обърнах внимание в онзи момент 😁

# 3 535
Сърбите бяха на черешата, гледайте видеата от награждаването Grinning

На мен този пост с community notes отдолу ме уби Joy

# 3 536
Американците все едно ръченица друсат Joy

# 3 537
Може да се използва спортната тема. Има такава за всякакви видове спорт.
Изнамерих тези теми и се записах:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1623108
https://www.bg-mamma.com/?topic=1674345
https://www.bg-mamma.com/?topic=1654590
https://www.bg-mamma.com/?topic=1361530
Има ли нещо друго интересно, което пропускам?

# 3 538
Това са всички основни спортни теми. Футбола като най популярен, в последните години тениса измести волейбола като вторият най популярен заради Григор, и третият най популярен спорт е ХГ, но си няма отделна тема. Между другото е тема за размисъл, с волейбола какво стана. Едно време сме отивали за медали, че дори и като фаворити за олимпийската титла, при мъжете и жените, а сега даже не може да се класираме вече за олимпиадата ни при мъжете, ни при жените. В най успешният ни исторически отборен спорт изчезнахме от картата на световният волейбол. А едно време сме чакали с трепет мачовете на волейболните отбори на всяка олимпиада.

# 3 539
Като при футбола.
Във волейбола сякаш все още сме добре: 19-ти
https://en.volleyballworld.com/volleyball/world-ranking/men
Лично аз харесвам най-много италианската и бразилската волей школи.

Общи условия

Активация на акаунт