Вятърче, с първото ми дете и на мен ми отне известно време да почувствам връзката с него. Не мога да си спомня колко. Сега и двамата сме много привързани един към друг, не се притеснявай, нормално е както да я има веднага така и да я усетиш на по-късен етап.
Бебето не го къпя във вана в началото (за ужас на роднините) поне до падането на пъпчето. След като падне пак не го къпя всеки ден, а около веднъж седмично. За сметка на това с кърпичка за къпане и топла водичка измивам сутрин и вечер личицето, врата, подмишничките, зоната на памперса и крачетата (общо взето сгъвките и частите които може да са се оцапали). И още един шок, в началото го къпя само с вода, без сапуни и тем подобни.
Вода не давам до захранването. За сметка на това, ако детето иска, кърмя и по-често. Бях питала с първото, защото мненията са много противоречиви, моята акушерка за вкъщи каза, че мога да му предлагам, ако искам, но е много вероятно да не я иска и така си и беше при нас. Ако много му се моля по 100 пъти на ден, може и да изпие 2 глътчици общо и се спрях. Това също за голям ужас на родата.
При нас температурите са доста по-човешки, тази седмица само понеделник и вторник беше жега, сега сме с 22-25 градуса, а имаме и ветрец и дъжд си превалява от време на време. В тази връзка, понеже пък вкъщи на долния етаж е доста хладно, а става и течение през повечето време, детето е с дълъг ръкав през деня когато сме там. За излизане според температурата - онзи ден беше навън по памперс, днес е с дълго боди и гащеризонче с дълъг крачол.
Коментираше се по едно време слинг - вече два пъти излизаме и с него, днес е на 11 дни.
След секциото бебето си беше веднага при мен, или по-скоро мен ме заведоха при него в родилна зала и после заедно в стаята ни. Още като ме заведоха в родилна зала го сложихме на гърда, от там нататък в стаята колкото е искал и когато е искал. Сестрите казваха да се будят, най-много на 4 часа да ядат, не съм го будила, първата нощ направи 6 часа сън, коментирах с моята акушерка, че не е проблем. Яде адски бързо, което по нейни думи е заради моята продукция с второ, но наддава супер и спи добре, така че не го будя и не го тормозя за по-дълго хранене.
Пилала, при мен върху шевовете имаше няколко ленти като левкопласт бял и отгоре имах някаква голяма лепенка. Тази лепенка ми я свалиха (да не те излъжа) май втория ден сутринта, остана другото отдолу, което казаха, че като се изкъпя ще се свали лесно. Аз обаче си спомням от първото, че не ми беше комфортно къпането в болницата и го оставих за вкъщи. Вкъщи още първата вечер си се изкъпах на спокойствие и свалих и въпросния левкопласт. От там нататък нищо не съм лепила и правила по белега, в понеделник сега коментирах с акушерката ми, че пак усещам като дърпане там където има възелчета и тя ми махна кончетата където имаше останало. За обезболяване пих ибупрофен, в болницата ми даваха по 4 на ден (предложиха ми и парацетамол, ако не ми стига), не съм си ги изпила всичките, вкъщи пих май по едно първите ден-два и после спрях. Казаха ми да си ги пия докато имам нужда, но аз нямах и затова спрях.
Кукличка, две неща ми хрумват. Евентуално като дадеш лявата и спре да суче от нея да я завъртиш в друга поза, все едно й даваш дясната, да видиш дали ще се излъже. Иначе ако можеш да разбереш защо не я иска до край... с първото имах подобен проблем, отказваше ми лявата гърда като първа. Установих обаче, че е защото като е пълна и пръска по-силна струя и той не смогва да гъста и се изнервя и затова я отказваше. А когато първо дам дясната, през това време слагах колектори на лявата и съответно налягането беше намалено и засукваше добре и лявата. Понеже аз редувам (едно хранене лява-дясна, на следващото дясна-лява) този проблем си го реших като изстисквах съвсем набързо малко лявата преди да я дам за първа. Само колкото да не пръска жестоко. Щом при теб въпросът е в доизпиването очевидно не е точно същата ситуация, но може да има нещо сходно, ако успееш да го определиш, лесно ще измислиш решение.
Стерилизирала съм с първото дете точно два пъти - един път новокупените неща след измиване и после след като вече се бяхме прибрали още веднъж. Ей така от любов към спорта дето се вика, и после прибрах стерилизатора и така си остана. Мила съм с нашата гъба и с веро, от време на време с бебешко (подарък от някой бебешки клуб беше), останалото с нашето. Този път не съм го вадила изобщо стерилизатора.
Със сигурност съм забравила някоя и друга актуална тема, ама и без това стана дълго!
Извинявам се на най-новите мами, че още не съм ги добавила в списъка, ще гледам да се поправя при първа възможност.