Термин Август 2024 ♥ - тема 9

• 42 034
  • 754
  •   1
Отговори
# 675
Леле колко сте изписали. Вчера щях да се включвам, но няколко пъти рефрешнах докато пиша и накрая се отказах. Не помня вече какво щях да коментирам. Включвам се по каквото съм запомнила, че се коментира:

Вятърче, с първото ми дете и на мен ми отне известно време да почувствам връзката с него. Не мога да си спомня колко. Сега и двамата сме много привързани един към друг, не се притеснявай, нормално е както да я има веднага така и да я усетиш на по-късен етап.

Бебето не го къпя във вана в началото (за ужас на роднините) поне до падането на пъпчето. След като падне пак не го къпя всеки ден, а около веднъж седмично. За сметка на това с кърпичка за къпане и топла водичка измивам сутрин и вечер личицето, врата, подмишничките, зоната на памперса и крачетата (общо взето сгъвките и частите които може да са се оцапали). И още един шок, в началото го къпя само с вода, без сапуни и тем подобни.

Вода не давам до захранването. За сметка на това, ако детето иска, кърмя и по-често. Бях питала с първото, защото мненията са много противоречиви, моята акушерка за вкъщи каза, че мога да му предлагам, ако искам, но е много вероятно да не я иска и така си и беше при нас. Ако много му се моля по 100 пъти на ден, може и да изпие 2 глътчици общо и се спрях. Това също за голям ужас на родата.

При нас температурите са доста по-човешки, тази седмица само понеделник и вторник беше жега, сега сме с 22-25 градуса, а имаме и ветрец и дъжд си превалява от време на време. В тази връзка, понеже пък вкъщи на долния етаж е доста хладно, а става и течение през повечето време, детето е с дълъг ръкав през деня когато сме там. За излизане според температурата - онзи ден беше навън по памперс, днес е с дълго боди и гащеризонче с дълъг крачол.

Коментираше се по едно време слинг - вече два пъти излизаме и с него, днес е на 11 дни.

След секциото бебето си беше веднага при мен, или по-скоро мен ме заведоха при него в родилна зала и после заедно в стаята ни. Още като ме заведоха в родилна зала го сложихме на гърда, от там нататък в стаята колкото е искал и когато е искал. Сестрите казваха да се будят, най-много на 4 часа да ядат, не съм го будила, първата нощ направи 6 часа сън, коментирах с моята акушерка, че не е проблем. Яде адски бързо, което по нейни думи е заради моята продукция с второ, но наддава супер и спи добре, така че не го будя и не го тормозя за по-дълго хранене.

Пилала, при мен върху шевовете имаше няколко ленти като левкопласт бял и отгоре имах някаква голяма лепенка. Тази лепенка ми я свалиха (да не те излъжа) май втория ден сутринта, остана другото отдолу, което казаха, че като се изкъпя ще се свали лесно. Аз обаче си спомням от първото, че не ми беше комфортно къпането в болницата и го оставих за вкъщи. Вкъщи още първата вечер си се изкъпах на спокойствие и свалих и въпросния левкопласт. От там нататък нищо не съм лепила и правила по белега, в понеделник сега коментирах с акушерката ми, че пак усещам като дърпане там където има възелчета и тя ми махна кончетата където имаше останало. За обезболяване пих ибупрофен, в болницата ми даваха по 4 на ден (предложиха ми и парацетамол, ако не ми стига), не съм си ги изпила всичките, вкъщи пих май по едно първите ден-два и после спрях. Казаха ми да си ги пия докато имам нужда, но аз нямах и затова спрях.

Кукличка, две неща ми хрумват. Евентуално като дадеш лявата и спре да суче от нея да я завъртиш в друга поза, все едно й даваш дясната, да видиш дали ще се излъже. Иначе ако можеш да разбереш защо не я иска до край... с първото имах подобен проблем, отказваше ми лявата гърда като първа. Установих обаче, че е защото като е пълна и пръска по-силна струя и той не смогва да гъста и се изнервя и затова я отказваше. А когато първо дам дясната, през това време слагах колектори на лявата и съответно налягането беше намалено и засукваше добре и лявата. Понеже аз редувам (едно хранене лява-дясна, на следващото дясна-лява) този проблем си го реших като изстисквах съвсем набързо малко лявата преди да я дам за първа. Само колкото да не пръска жестоко. Щом при теб въпросът е в доизпиването очевидно не е точно същата ситуация, но може да има нещо сходно, ако успееш да го определиш, лесно ще измислиш решение.

Стерилизирала съм с първото дете точно два пъти - един път новокупените неща след измиване и после след като вече се бяхме прибрали още веднъж. Ей така от любов към спорта дето се вика, и после прибрах стерилизатора и така си остана. Мила съм с нашата гъба и с веро, от време на време с бебешко (подарък от някой бебешки клуб беше), останалото с нашето. Този път не съм го вадила изобщо стерилизатора.

Със сигурност съм забравила някоя и друга актуална тема, ама и без това стана дълго!

Извинявам се на най-новите мами, че още не съм ги добавила в списъка, ще гледам да се поправя при първа възможност.

# 676
Здравейте мили дами, следя ви отдавна, но не съм писала в темата до сега.
Честито на родилите и успех на чакащите!

Днес изплака най-чаканият ни подарък, почти 10 год борба.
Добре дошла на Ния, 3740 гр и 54 см. Няма такава радост!

Брееей, голяма е Ния! Честита да е! На хубав празник са се родили, заедно с Яна 🥳

П.П. Vicktoria_Petrova, благодаря за +1 точката в подкрепа на горещата вода, гъбичката и верото!

Последна редакция: чт, 15 авг 2024, 18:24 от MayaJane

# 677
Аз да питам майките които имат и по-големи дечица.Как предпазвате бебетата от евентуално заразяване с някой вирус?
Моите за сега не ги пускам на градина, гледам да не се събират и с много деца , спрях да ги водя по катерушки , че там е страшен развъдник.
Единственото им забавление е двора и да карат колела в парка.
Нашето бебе беше в кувиоз и ме предупредиха , че е по-лесно да се разболее , та сега ми е много притеснено.
Карам ги постоянно да си мият ръцете , да не му дишат в лицето.
Кърмя , макар и да дохранвам, точно с целта , да му предам полезни вещества.
Моля споделете как е при вас?

# 678
Честити да са Ния и Яна! Тази дата и за моята майка е бил най-щастливият ѝ ден, когато съм проплакала преди доста годинки,така че ви черпя виртуално Simple Smile
Аз вода не давам,сега понякога заради жълтеницата,но пие по 2-3 глътки и плюе после. Иначе си кърмя на поискване. Не съм добавяла захар,иначе казват, че доста помагала,както и глюкозата,въпреки че се отричат в днешно време.
Аз използвам мрежичка за вана, тя ми е най-удобна. С първото какво ли не пробвахме,докато не попаднахме на нея и се родихме. Иначе не стерилизирам,никога не съм ползвала специален препарат за бебета. С предишните имах отделна гъба за бебето,сега мия с общата. Малко вицът за третото дете важи с пълна сила:
С първото дете стерилизираш всичко,гладиш,чистиш. С второто дете гледаш да не яде от паничката на кучето. С третото дете,ако яде от паничката на кучето,това е проблем на кучето! Та така, претръпнала съм за някои неща. Иначе батковците съм ги спряла от градина до 15 септември,заради ваксината,но излизаме по площадки и подобни. Засега държат фронта,но като го видят и му се лепват. Само го будят, направо, не знам след 2 седмици като остана сама с тримата как ще се справя,като ревне бебето,а батковците пищят за нещо едновременно.

Последна редакция: чт, 15 авг 2024, 19:19 от Gamora

# 679
  • Пловдив
Аз не съм спирала малкия от градина, освен за морето и за вилата като ходи със свекърите.
Реално бум на вирусите тепърва ще има, защото доста от децата лятото ги спират от градини. Септември като тръгнат и "по кекавите" ще са първите, които ще закачат нещо. Напролет-началото на лятото пък започват шарките /това са ми наблюденията двете години в ясла и сега тази в градината/.
Освен често проветряване, миене на ръце - няма много опции за предпазване. Вирусите повечето са по въздушно-капков път, случвало се е да прихвана нещо, без да има болни около мен, както и обратното.

Честити да са Яна и Ния 🍀

# 680
Честити да са Ния и Яна! Нека да са здрави, а сърцата ви изпълнени с любов и радост!
Нашата сладуранка пие всичко - кърма, АМ, вода давам на малки глътки, когато хълца. Педиатъра ни изписа сега и глюкоза, още е леко жълтичка в очите и е сънлива.
Не стерилизирам в момента, мия под течаща гореща вода с бебешко веро без гъба. Имам стерилизатор за микровълнова и смятам да го ползвам у дома. Ремонтът ни се проточи, надявам се другата седмица най накрая вече да сме в къщи тримата+котка! 🙂 Аз и съпругът ми къпим бебка през ден, сама ме е страх в коритото да я къпя, затова само двамата, обаче в подмиването на чешмата се специализирах. Първото ни къпане беше пълен провал, тя пищеше ужасно много, но след няколко повторения се подобряваме и започва да и харесва къпането. Наистина е така, както казвате, че бебета усещат дали родителя е спокоен, притеснен, разтревожен или изнервен например. Тази седмица свършва отпуската по бащинство на мъжът ми и незнам как ще се справям през деня сама без него, той във всичко ми помага!

# 681
Добре дошли на новите бебчета Simple Smile
 Момичета хайде сега съвет, това въобще не го бях очаквала и не знам лош късмет ли е или да си посрещам събитието сама(раждането). ММ вчера се върна от работа болен с гърлобол и главоболие, според мен чист вирус, секциото е другата седмица, той трябваше да присъства и т.н. Почнах го аз на лекарства, ще спи отделно, но никакъв смисъл защото вируса се предава по въздушно капков път , т.е ние вечеряме заедно той може вече да ме е разболял...
 Изобщо нямам идея, ако не е оздравял няма да пристъпи до бебето и ще изтърве най-важния момент в живота, не стига че ми е тежко последните дни ама и и това да мисля......

# 682
Да отива на лекар, че ако трябва нещо по-силно да му изпишат. За 1 сед. ще му мине, маска да слага.

# 683
Според мен го изолирай колкото можеш, да спи и яде в другата стая. Ти може да вземеш неща профилактично, нещо хомеопатично, нещо подсилващо като биозин мама.

И според мен има време до другата седмица, ако почне нещо противовирусно сега, може за няколко дни да се оправи.

Моя приятелка бременна в 8ми месец и спа глава до глава с болния си мъж и нищо й нямаше....

Дори и да не присъства на раждането, докато ви изпишат, ще е в топ форма и за по-важната част - помощта вкъщи, ще е на линия.

Очакванията на всички ни яко се различават от реалността. Мисля, че десетките уебинари на мен ми промиха мозъка, че всичко е лесничко и чудесничко, хоп хоп и бебето е нахранено, изкъпано, омазано с 6 крема и на разходка, но при нас никак не е хоп хоп положението...

Как ви наддават и колко ви тежат бебетата. Ние купихме везничка. Днес го претеглихме 3300, роден е 2900. На мен ми се вижда ок, но няма къде да сравня. Отделно, че не е и толкоз ок, защото не е акал от около 40 часа. А хем сменихме АМ с друг, който подпомага храносмилането...

# 684
  • Пловдив
Да се похваля и с нашия лъв Ивайло. Роди се малко след полунощ, в същия час като батко си. Бързо резюме ще напиша.

Поради жегите разкарваме кучетата семейно след 20ч., вчера към 20ч. реших, че ще слагам на една драцена нова почва и скасия, защото купихме голямо растение,  с кофти почва. Внимателно изкарах пръстта, измих корените, приходи ми се до тоалетната, изпишках се, станах и след две крачки две-три капки течност, повъртях се да видя на къде духа вятъра - разбрах, викнах таткото да ходят да разкарват кучетата, аз да влизам да се къпя, че ще се ражда, той лек шаш, ама трениран от първото ме послуша. Изкъпах си, оправих куфара, ОПРАВИХМЕ ДВАМАТА САКСИЯТА и умувах да тръгваме ли или не. Изчаках да минат 2-2,5 часа, прецених че достатъчно сме чакали и тръгнахме.
Приеха ме, доспукаха мехура да изтече хубаво, сложиха ме на тонове, контракции още нямаше, добра родова дейност.
Платих си вип предродилна зала за да съм сама и таткото да е при мен, защото след това ще се видим като хората на изписването чак.
Сложиха ми система, учестиха се контракциите, по едно време чак се замислих дали така болезнено беше и с първото. Таткото само подскачаше, аз го успокоявам 🤣 опитвам се да зяпам тв.
По едно време реших, че сега ми се е паднало да капризнича и си поисках обезболяващо, поставиха ми в абокада. Имаше още една контракция, върху която се замислих дали изобщо е било обезболяващо, след няколко минути следваща и усетих главата на бебето слезнала, разбутах бащата да събира лекарите, защото започвам да раждам. Лекарката не можеше да повярва, щеше да идва да ме проверява в 2:30 чак как върват нещата. Придвижих се в родилна зала с помощ, защото наистина си мислих, че детето ще изпадне.
На магарето още 6 контракции и напъни и царят на джунглата се появи с най-гръмовния си глас. Копие е на батко си /това ще рече на всички мъже по мъжка линия до прадядо му/. Нямам разкъсвания и шевове, наистина едно много бързо и лесно раждане.
Два часа дремахме с таткото, докато ме преместят в стаята, отиде да ми купи гирос и кола, че нямах много варианти.
Изпратих си го по някое време, бебето има страхотен сукателен рефлекс, нищо общо с брат си и вече твърдя, че е до дете, не до майка. Правя абсолютно същото като с първото разликата е коренна. Нямам още коластра, давам гърди нищо не пускат и храня с АМ. Стимулирах с помпата и ще видим на следващото хранене дали ще тръгне. Постоянно си примлясва, но мисля да устискам фронта за биба /да видим дали и докога/.
Виреем на климатик, разхождаме се из стаята, нося си книга, че с таткото ще се видим като хората, чак на изписването, преди това само ще ми подава някои нещо през едно прозорче.
Къпането се случва сутрин, при мен в стаята. Надявам се да ми зачетат петъка и понеделник да си ни изпишат.

# 685
Маграт , Суити ..БЛАГОДАРЯ, имам един антибиотик(азитромицин)може и да му го дам и за три дни е ок, но антибиотика май действа при грип ,а това според мен е вирус. ЗА МЕН НЕ  се притеснявам май съм с по-силен имунитет, но ако е болен няма да присъства на раждането. Така де поуспокоихте ме , няма да си вкарвам тревожни мисли в главата изобщо , каквото -такова.
   ДЕСИ, ЧЕСТИТО , добре дошъл на Ивайло Simple Smile

# 686
Честито на всички мами! Пожелавам на малките лъвчета да растат здрави и заобиколени с любов, а на вас бързо възстановяване.

От няколко дни се глася да пиша, но все не ми остава време и чета на пресекулки по темите, които запомних, че сте коментирали.

Относно кърменето, ние бяхме разделени три дни и бях изпаднала в дива паника, че няма да се случат нещата. В болницата се цедях на три часа и имах доволно количество коластра и преходна кърма. Ние сме си в нас от понеделник. Първите два дни ( Последният в болницата и първият в нас) минаха без почти никакъв сън и направо се бях отчаяла, рев, не иска да засуче, не се наяжда, не спи, аз се цедя, съответно време да се осъзная нямах.

Сега е една идея по-добре, но аз не кърмя на поискване, гледам да е на 3-4 часа. Пробвах, при нас на поискване не работи, разбърква му се съня, ние с баща му не спим и става по-зле. И на мен ми е жал да го будя, но само това води до нормален сън, акане и спане за него и аз мога да се наспя и ям нормално, за да мога и да кърмя.

Относно кърменето, действително ми е сложно, когато е изморен засуква с много зор и рев, дърпа се от гърдата, ако не успее веднага. Общо взето имаме сполучливи и несполучливи случаи. Често дохранвах с преди това издецена кърма от предходно кърмене, но от вчера, когато дозата му се дигна на 80 мл забелязвам, че нещо не се наяжда и почнах да се тревожа, отделно и два-три пъти не се изцедих и малко прецаках нещата. Днес почнах лактогонен чай, надявам се да не ми намалее кърмата и да успея да не го дохранвам с АМ. Не ми е на всяка цена, но ще се опитам да дам всичко от себе си. Съчувствам на мамчета с проблеми с това кърмене, виждам и детето и аз как се мъчим, но нищо не е на всяка цена. Аз си казвам, че ще пробвам докато мога, ако накрая не се получава, просто ще мине на смесено хранене или АМ. Повтарям си, че е нагаждане и свикване, както с всяко нещо и гледам да не се втелясвам с милилитри на всяко хранене, въпреки че си показва кога е бил сит и кога не си е изял порцията. Буди се доста по-рано, гладен и крив и да… А на мен гърдите ми стават все по-меки и не знам до кога ще е.

Вятър и мъгла, майка 4 месеца е била в следродилна депресия с мен. Както те посъветваха, търси помощ, излез с приятелки или оставете бебето на баба и излезте с мъжа ти. Наистина трябва да мине време, това е голяма промяна в живота и понякога адаптацията е по-трудна. Връзката с бебето ще си я усетиш. И аз имам моменти, в които подлагам на съмнение чувствата си и усилията си…

Аз днес го изкарах за пръв път, 9-ти ден, по заръка на педиатър ката, която беше тук, но за 30 мин. Посъветва ме до седмица да стигна 3 часа. Лошото е, че на малкия му беше много интересно, съответно изобщо не спа, обърка му се целия ритъм и до сега ни мъчи.

На неродилите мами, наближава, гледайте да си почивате, че на мен 5 дни безсъние и нерви ме разсипаха психически. Почнах да рева на майка ми и мм и само дето не ми спря кърмата. Спокойствието на мама е изключително важно за семействата, бебета усещат всичко, поне по мои наблюдения и всеки страх или нерви от моя страна му се отразяват директно.

# 687
Честито на всички мами! Да бъдете вие и дечицата здрави ♥
Имам чувството че в тази група само аз не съм родила 😂😂😂 и все едно няма да се случи скоро. Нито контракции,нито нищо,само една жажда за кока кола и сладко 🤦🏽♀ Тъй като се надявам да родя естествено ходя по много,качвам стълби,клякам и чистя в нас. Дайте ми съвет още някакъв… в понеделник съм на тонове + преглед за разкритие и се надявам до тогава да направя поне едни 3см 😂 стискайте ми палци ♥

# 688
Не знам дали ще те успокоя 😀ама не си сама  и аз се присъединявам към теб термина ми е за неделя , но за  сега нищо … ако не съм родила и аз в понеделник съм на тонове и преглед .
Честито на всички мами! Да бъдете вие и дечицата здрави ♥
Имам чувството че в тази група само аз не съм родила 😂😂😂 и все едно няма да се случи скоро. Нито контракции,нито нищо,само една жажда за кока кола и сладко 🤦🏽♀ Тъй като се надявам да родя естествено ходя по много,качвам стълби,клякам и чистя в нас. Дайте ми съвет още някакъв… в понеделник съм на тонове + преглед за разкритие и се надявам до тогава да направя поне едни 3см 😂 стискайте ми палци ♥

# 689
Честито, всеки ден ново попълнение, много ми е мило като вляза и ви чета.
Следродилна депресия имах и аз с първото и Вятър, точно това си е, нищо не ти е сбъркано, комбинацията хормони, съвсем различно ежедневие, дискомфорт и несполуките с кърменето и още хилядите нови усещания си казват думата.
Аз не усещах съвсем бебето, но не давах да го пипа никой друг, та прави каквото те кара да се чувстваш добре и споделяй с мъжа си, мен той ми беше най-голяма подкрепа и много ми помогна да изляза от дупката.

Иначе и аз съм в кюпа с неродилите, на тонове се засичат някакви контракции, но според мен е защото шава много докато лежа по гръб, иначе стягания усещам много рядко.
Секс, това е единственото, което би помогнало, но аз хич не мога да се настроя, бебето е толкова активно, че легна ли започва да ми опъва корема веднага и желанието ми отива на 0.
Иначе и на чай от малинови листа наблягам, освен че го пия с много вода,че ми е гаден и се хидратирам, не виждам друг ефект. А малката е вече 3100, имам 13 дни до термин и усещам, че пак ще се мъча с голямо бебе Confused

Общи условия

Активация на акаунт