Термин Август 2024 ♥ - тема 9

• 43 510
  • 754
  •   1
Отговори
# 510
  • Пловдив
siskaaaaaaa, зависи кога ти започнат контракциите. Аз с изтекли води, цял ден се мотках на кафето пред болницата. Родих на следващата нощ.

# 511
И за мен нашите нещастни опити за кърмене са кошмар. 10 дни минаха вече от появата на моето дете на бял свят. Едва успявам с помпа да изцедя по 20 мл от двете гърди по 2 пъти на ден, и това е. Зърната ме болят, мажа с крем за зърна ама не помага. Бебето търси гърдата от време на време ама не засуква. Ужас е.

# 512
Вятърче, колко кг се роди твоето детенце. На мен акушерката ми каза, че понеже е по-мъничък, 2900, му е трудно да засуква. Той много се старае, но засуква плитко. Консултантката каза, че не вижда нещо притеснително физиологично, заради което да не може.

Ти колко пъти на ден успяваш да седнеш и да цедиш?

И аз само вися на помпата, ама то в един момент трябва да решиш бебето ли да успокоиш, да хапнеш и пийнеш нещо, да дремнеш или да пишкаш и то минал един час, докато помагаш на таткото с преобуването...

В болницата всеки се изреждаше да ми каже ама слагайте го често на гърда, направо полудявах. Как не ми е хрумнало и никаква помощ по същество с две изключения.

# 513
Роди се 3100 гр, но в болницата свали много. Мисля, че беше 2700- 2800, когато ни пуснаха. Първите дни ядеше по 30 мл от адаптираното мляко, вече почти 60 мл успява. В началото всеки път го мъчех на гърда, обаче не захапва правилно, а и губи интерес за секунди. След 3- 4 минути безплодни опити вече отказва да поеме гърда и започва истерията. Направо ме принуждава да му дам шишето с формулата. Затова и започнах да цедя с помпата ама вече зърната ми са разранени. Първоначално изцеждах някакви нещастни капки коластра. Днес вече 2 пъти по 20 мл, но ми отнема около час за всяка сесия. Просто не си заслужава, отчайвам се. Имам някакво усещане, че и не му харесва на вкус, понеже първоначално отхвърля шишето, но после от глад го изяжда. След това 30 мл формула ги яде с видим апетит. Пия лекарства, от които завися, но в болницата не ми казаха да се отразяват по някакъв начин на кърмата. А то освен че хич я няма, ами явно е и гадна на вкус...

Притеснявам се, че на кутията на адаптираното мляко има таблица, според която трябва да яде 6 пъти по 90 мл, ама детето ми яде 8 пъти по 60 мл. Повече от 60 отказва да яде. Абсурдно изглежда като за новородено, но стисва устни и чене и категорично отказва да му навра шишето веднъж щом вече го е изплюл. Голяма драма е. Вече усещам как личният му лекар ще ми се накара, че не наддава на тегло. А пък видимо се променя всеки ден. Не знам какво да мисля. Всички теории за отглеждане и хранене на бебе се сгромолясват една по една.

# 514
Вятърче, колко кг се роди твоето детенце. На мен акушерката ми каза, че понеже е по-мъничък, 2900, му е трудно да засуква. Той много се старае, но засуква плитко. Консултантката каза, че не вижда нещо притеснително физиологично, заради което да не може.

Ти колко пъти на ден успяваш да седнеш и да цедиш?

И аз само вися на помпата, ама то в един момент трябва да решиш бебето ли да успокоиш, да хапнеш и пийнеш нещо, да дремнеш или да пишкаш и то минал един час, докато помагаш на таткото с преобуването...

В болницата всеки се изреждаше да ми каже ама слагайте го често на гърда, направо полудявах. Как не ми е хрумнало и никаква помощ по същество с две изключения.

А моите бяха и по-малки, засукаха си и двамата много добре, но изгубих този жизненоважен първи ден, да им дам от моята безценна коластра, за да добият малко повече устойчивост и да не ги събаря толкова тежко жълтеницата... На всичките ми молби и обяснения защо държа да кърмя и какво за мен е важно, срещах само ОВЧИ погледи от целия персонал на неонатологията в Шейново, с изключение на една акушерка.

Сега сме почти изцяло на шишета изцедено и се боря да махна формулата, но не съм се вторачила на всяка цена. Вече приех, че се наложи да направим тези свидни жертви, защото явно с две бебета в милата ни родина е почти невъзможно да тръгне кърменето по мед и масло... Нямам особени надежди, че ще сучат пак както в началото и ще се борят да си изсукват порциите. Беше много важно да наддават, а вече свикнаха с шишетата, които пускат по-лесно. За момента нямам сили да прилагам трикове за борба за кърменето. Да са ми живи и здрави, да растат, а другото ще го нагодим и ще мине някак.

# 515
Смятам, че ще е полезно за всички, ако случайно не сте ги гледали.

https://youtu.be/n2w-yIXJId8?si=-mgyJ7TiXac1ZG5A

https://youtu.be/-e3omo9Sh2U?si=QTn4SfkxomfXtYq6

# 516
Момичета, и аз съм в клуба на неуспяващите да кърмят…Сърцето ми се къса, самообвинявам се, дори на тъпата кутия на адаптираното мляко пише как кърмата е най-доброто за детето…
С 300 зора успях да накарам бебето да засуче със силиконово зърно, иначе започва истеричен рев. Страшна мъка е, той бута силиконовото зърно, слагам го, едвам успявам да придържам бебето и да го накарам да налапа по-широко. Като не стане 3-4 пъти, бебето вече се изнервя и почва един рев, направо се дере…

Клипчета съм гледала, на курсове ходех, книгата на Хедра четох и продължавам да я ползвам и сега, с консултанти работих…Истината е, че теорията няма почти нищо общо с практиката, поне при мен, и се боря да се примиря с факта, че нещата не се получават, но това не е краят на света. Иначе аз помпата почти я зарязах вече, на мен също ми казваха през 3 часа да цедя по 40 Мин, което е физическо и психическо убийство!! Особено на фона на количеството, което вадя, я има 20 мл на цедене, я не…

Вятър, спокойно, и моето бебе не успява да изяде 90 мл АМ. Общо взето на всяко хранене изяжда различно, но предимно около 60 мл. А е на 10 дни и според схемата на педиатърката вече трябва да изяжда повече. Но пък на кутията на АМ пише, че до 14 ден обичайната доза е по 60 мл 7 пъти на денонощие.

Мама, съгласна съм с теб на 1000%. Страхотно е, че имаш толкова богат опит, толкова позитивен от чужбина, но ме натъжава, че за толкова десетилетия в България нещата не са се подобрили дори минимално, на фона на демографската криза, както и на скъпите здравни услуги…Жалко, че ще запазиш такива спомени от раждането на близнаците.

Вашите бебета през нощта активни ли са? Моят цял ден спи кротко, но през нощта е доста активен и няма спане 😭

# 517
Вашите бебета през нощта активни ли са? Моят цял ден спи кротко, но през нощта е доста активен и няма спане 😭

През нощта бродим като привидения от стая в стая, за да може поне баща му да се наспи. През деня само гладът ни буди - никакъв интерес към градския шум и звъненето на телефоните. Това дете някой ден ще работи в дискотека, сигурна съм... Иначе се опитвам да спя с неговия график, ама той се наяжда и заспива, а пък аз започвам слугуването по миене и стерилизация на тъпите шишета. И за да е пълен циркът, наследникът показва явно предпочитание към най-евтините и тъпи пластмасови шишета, а стъклените на Авент ги ненавижда от дъното на душата си, защото пускат по малко. Толкова малко, че едно хранене продължава по 40 минути.

# 518
Здравейте след раждането за шевове отдолу какво използвахте? И нормално ли е след раждане докато съм на магарето да изтича още кръв?

# 519
  • София
Момичета, малко кураж да ви дам. Знам, че изглежда ужасно и всичко наопаки, но това е съвсем нормално поведение на новородени. С всеки изминал ден ще виждате, че с децата нищо не се развива по план. Моя добронамерен съвет е - ако не става с кърмене, АМ е достатъчно за децата да пораснат здрави и силни. Макар че успешно съм кърмила и двете си деца, с дъщеря ми в началото имах проблем и за около 10тина дни не знаех дали ѝ стига кърмата. В някакъв момент почнах да се обвинявам, но ми мина много бързо, бях си дала срок от 2 седмици, в които ако не почне да наддава, минаваме на АМ. В крайна сметка не исках да я оставям да гладува. За тези седмици успяхме да се напаснем и почна да качва. Мисълта ми е, че тепърва ви очакват още много ежедневни битки, всяко дете си има собствен темп на растеж, раждат се с характера си. Някои са наистина много лесни и благи бебенца, които само гледкат и не плачат. Има и много кисели, които все реват, все залепени за мама, все недоволни. Общо взето ние като майки нямаме много контрол над нещата. Учим се в движение и това е. Двете ми дечица ги гледам по еднакъв начин, ами напълно различни бебета си бяха, само си приличаха по това, че бяха спокойни през деня. Но със сина ми 2 години не бях спала нормално през нощта. Така че… смело напред, без да се отчайвате. Бебешкият период отминава много бързо, после почват други тревоги и ние трябва да си пазим силите.
Сиска, ще кървиш още много време след нормално раждане, това са лохиите. Особено първите няколко дни кървенето е обилно. За шевовете - цикатрадина спрей много помага.

# 520
Моите бебета след като се нахранят, са напълно кротички и заспиват, независимо дали е ден или нощ. Основно плачат като се събудят гладни, понякога за пълен памперс, 2-3 пъти заради студена мокра кърпичка. Това е всичко. Страшно добрички са. Но! Давам си сметка, че не се борят за храната си... И това ги прави кротки... Пробвах първо с най-малките дупки, но те са съобразени към адаптирано мляко, което е рядко, с тях нищо не изсукваха - мъка и гладни, след толкова цедене, та взех следващия размер. Големите ми деца не са били толкова спокойни бебета, даже  никаква база за сравнение. Сега се чудя дали храненето от шишене не влияе и дали наистина това не е един качествен метод да нямаш ревливо и неспокойно бебе: сучещите бебета често не успяват да изсучат количество за нахранване и се будят често с плач...

Герка, на твое място не бих се отказала. Не искам да се чувстваш зле, но наистина с едно бебе, вяра в себе си и още малко упоритост, може да преборите ситуацията. Аз почти съм се отказала от борба, защото с две рискът от нови рани ме дебне за нула време. Светослав си суче, но вече ме възприема само като място за спане - захапва си много добре и уж суче, но почти мигновено най-често заспива. Давид захапва повърхностно. Със силиконово зърно хапе и през него, пак може да боли. Просто не искам да им спирам приема. Малко още като пораснат, ще ги пробвам пак. Имай предвид, че ситуацията е много крехка, но с голям потенциал. С второто ми дете от грозящ ме провал още на ден 3-4, след като го овладях, а после всякакви последващи кризи, продължих и го кърмих до 3г и 4 м. Имаш нужда някой да ти вдъхне увереност, че може да успееш. И наистина е така.

# 521
  • Пловдив
Вятър, таблиците са ориентировъчни /има значение дали детето е 3кг или 4 например/. Аз никога не съм следила таблици, хранех на поискване, не под час.
Не се упреквайте за кърменето, не ядете храна, която вие си отглеждате, така че това с кърмата и ползите в 21 век е под въпрос. Ние отглеждаме зеленчуци и кокошки...ако не ги пръскаме, няма да стигнат до трапезата ни, отделно никой не може да ти каже какво има в подпочвените води, може би имам гаранция само за яйцата, защото разликата с купешките е очевадна.
Тепърва ще има драми с децата, не се пришпорвайте от самото начало.

Пледния път имах шевове само на шийката, с нищо не съм третирала. Сега си взех спрея на Lansinoh, взех си и душ за всеки случай пак на Lansinoh.
Продължавам да говоря на бебо да си стои до термин, да си дооправя из нас 🤣 малко остана, чак не мога да повярвам. Днес взехме и шезлонг-люлка. Не съм взела беберон и се чудя дали това ще ми е автогол. С баткото носех, но той не го ползваше активно и под годината сам го махна.

# 522
Моята консултантка каза, че имало някакво правило за цеденето 8-5-3 минути и редуваш гърдите. Тя каза, че не е фен, а по-скоро е за докато пускат, но на мен ми помага да си сложа някакви граници и да е по-обозримо. Знам, че сядам за половин час. Вчера за първи път успях да цедя общо 7 пъти, което като пъти и постижение, като количество на път си е 20 мл, рядко 30, но все е нещо Heart Потупвам се сама по рамото Simple Smile

Иначе ние го храним малко... безразборно - като поиска да яде и докато иска. И пишем като луди в колко часа колко е изял и после събираме мл кърма и АМ и докарваме вече близо 600 общо, а е на 15 дни. Далеч сме от таблиците и режимите, но се надявам да е ок, защото по 100 мл на ядене на 3 часа е абсурд. Ася в едно видео казва, че те през разл части на денонощието ядат разл количества. Не знам защо все още се говори изобщо за тия режими и се изисква от родителите...

# 523
  • София
С бебето ни изписаха в петък, та сме си вкъщи. Той е добре, храни се на поискване, кърма имам. Не гледам график, а се ръководя по бебето. За момента така ще бъде. Чакаме утре педиатър вкъщи.
Като си допре крачетата до другото зърно и се мокри с кърма. Все нося протектори. Често цедене, замразявам.

Иначе за неонатологията на Вита имах предвид, че ще е оплакването от наша страна. Там се следях, там родих. Още съм ядосана и ще разкажа по-натам. Но съм срещала от майки коментари, в които описват какво поведение имат в неонатология и не вярвах, че ще е така, но факт. Разбира се имаше единици супер хора, ама една беше достатъчна да ни накара да действаме.

Родилното- всички лекари и сестри ги харесвам. Аз в 25 там лежах за задържане, пък и нали моят лекар там работи все пак.
Ева Павлина ми помогна адски много относно кърменето. Златна жена!

Междувременно при мен има усложнение след секциото. Подкожен хематом в областта на корема. Имало е кървене, но е спряло. Някакво кръвоносно съдче е изпуснало. Всичко с органите симми е добре. Сега е жълт участъкът и показва, че започва да се резорбира. Отокът е голям, долу също, което си ми причинява дискомфорт. Едвам сядам и ставам, обаче се справям. Само се надяваме да няма инфекция, иначе ще се наложи оперативна намеса, но съм на антибиотик, съвместим с кърмене. Отделно мъжът ми приготвя компреси и след тях е добре. Но в следващите 40 дни едва ще има спадане на отока. Моят АГ стриктно си ме следи, преглеждана съм обстойно. Звънях даже няколко пъти, защото имах температура, но при мен е от гърдите. Като се изцедя след бебето е по-добре.
Пиша ви, докато той цока и заспива. 😃

Последна редакция: нд, 11 авг 2024, 10:20 от NadezhdaML

# 524
И аз съм на мнение,че не трябва да следите така стриктно да яде по схема - понякога ядат повече,понякога - по-малко и това е напълно нормално. И ние сме така: не на всяко хранене изяждаме еднакво количество. А това с цеденето и преди съм казвала, че не е показател. Може за 1 час да изцедите 20мл, но реално бебето за 10 минути да изпие 50мл-100мл. Помпата не е като бебето и го казвам от личен опит,защото и аз минах през същото с първото си дете: за 5 дена бях спала 8 часа заради цедене и заспиващо бебе, което се хранеше през 30 минути. С помпата изкарвах едвам 20-30мл за 1 час,мерех бебето,страдах,че нямам кърма, накрая след месец - два беше станал дебел. Педиатърката се хвана за главата,като го видя, та то си е хапвало стабилно. Вече от второто дете цедя само ако изпусне хранене,за да освободя напрежение или ако трябва да оставя храна на някого и трябва да изляза за малко. Само ще си довлечете допълнителен стрес и най-вече недоспиване с това постоянно цедене, според мен. Съгласна съм,че не на всички им се отдава веднага(аз съм жив пример, я нямаше и кой да ми покаже, като започна ковидът), но пък  съм и жив пример,че ако наистина имате желание, ще се справите,а после е рахат. Няма по-хубаво от това да не миеш шишета,да топлиш,а само да дадеш гърда и да си нахраниш детето. Също и да можеш да го приспиш, понеже след месец вече заспиват по -трудно и започва носене на ръце, песни,люелеене. С кърменето -вадиш цица и заспива. Също и през нощта- няма ставане,подавам гърда и си дремя там,детето си яде и си заспива и то. Та за мен си заслужават усилията в началото: после се отплащат Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт