Термин Август 2024 ♥ - тема 9

• 41 992
  • 754
  •   1
Отговори
# 705
Здравейте, момичета.

Не съм се включвала от много отдавна, но с новородено знаете как е..
Честито на всички родили майчета и на тези, които още не са всичко да минава леко!!
Не мога за жалост да изчета всичко, надявам се сте добре.
Прехвърлих няколко поста, че е коментирано кърменето. На мен кърмата ми слезе, даже коластрата едва на 3тия,4тия ден. В болницата бебето беше изцяло на Ам. Там стимулирах с една скапана помпа без голям успех. Впоследствие в деня на изписването купихме кутия Ам, Аптамил Цезарбиотик, защото такова бяха давали в болницата. Ползвахме точно два пъти, защото в същия ден си купих и помпата Спектра и кърмата ми слезе. Помпата е брутално скъпа, но си заслужава всеки лев за мен. Никаква болка с нея нямам, вече близо месец нямам разранени зърна, не мажа с нищо. Единственият минус е, че е вързана за контакта, но такова е положението. Относно кърменето нашето бебе го изписаха 3000 кг, в момента е над 3600, а на 25ти чак прави 1 месец. Изцяло на кърма е- изцедена и гърда. От гърда си засуква добре, за шише ползваме Philips Avent natural response с биберон 3ка. Също проблем няма. За момента възприема и биберона и гърдата еднакво добре. На гърда доста често заспива. За съжаление нямам запаси за замразяване, но за момента яде средно между 80-100 мл на ядене и ми стига цеденето. В началото имах и аз притеснения, но лека полека тръгнаха нещата. Пия чай Лактеса български билков по поне 3 пакетчета на ден. Мисля скоро да си купя и таблетки Лактил да тествам, ако някой има опит с тях нека сподели, защото ми се струва, че скоро като се вдигнат милилитрите над 100 нз дали ще успявам да ги набавя.. Общо взето знам, че на гърда е най-добре, но тъй като при нас почнаха колики и така или иначе трябва да давам капки с изцедена кърма действам на някои от яденетата и с шише, иначе ще се побъркам..Не предполагах, че ще е толкова изцеждащо и времеемко всичко. Честно казано максимума, който съм си дала е 6тия месец..

# 706
Здравейте мамчета и от мен и дъщеря ни, която се роди на 16.08 с планово секцио 11 дни преди термин, 2740г 🥰
Още не мога да осъзная какво точно се случва понеже чак днес ще ми я дадат да се гушкаме и да се учим на кърмене.
Забелязвам обаче на таИ жега на 12ет в Майчин дом колко са облечени бебетата - дълъг крачол и ръкав. Чудя се няма ли да се претопли🙄

# 707
За съжаление имат много малко бодита с къс ръкав, казаха ,че са дарение от човек дори, а не са осигурени от държавата Confused
Честита радост! Hug

# 708
Честито на всички новородили! Да са ви здрави бебета и бързо да ги гушкате.

Аз искам да питам, дали някоя се е с лъскала вече с млечница? На момъка му е яко бял езика, дактарин не намирам и педиатърката каза обтриване със сода и вода… само това ще помогне ли?

# 709
Обещах да влизам редовно и да чета, но май няма да се получава. 🤣 Или пък вие пишете повече, което е супер, защото в групата има движение и различни теми.
Честито на мамите, които са родили и да са им живи и здрави дечицата! Вълнувам се заедно с мамите, които ги очаква раждането 😍
От снощи ви чета и ще пиша по темите, за които си спомням 😅, плюс каквото мен си ме вълнува.
Имаме много болнав батко, от както го пуснах на градина няма вирус, който да го е подминал. Понякога кара по няколко неща и влиза от вирус във вирус. Къде ли не го консултирах -3 пъти УНГ, пулмолог, двама частни педиатъра и всички са единодушни, че имунната му система си е в ред и просто има много вируси, живеем в замърсен град и детето ще спре на около 7г да се разболява. Остана само с имунолог да се срещна и това ми е в списъка. Последно бати се разболя 5  дни след като си дойдох с бебето от болницата. Не беше ходил на площадки дори, може би от магазините, в които влиза с баща си. Нямаше как напълно да ги изолирам с бебето, защото когато някой е болен всички помагачи бягат и си ги гледахме с таткото. Ами този път баткото се оправи за 3 дни, на бебето дадох коластра, която имах замразена от първите дни вкъщи и стисках палци да не се хване. То ще е така и много да се пазим, вирусите са около нас, може би ако подхождаме спокойно ще минават по-леко.
За кърменето темата е безкрайна за бъбрене. На мен ми е някак тягостна обаче, защото бебко започна да се муси и да не иска да суче. Установих къде е проблема, гърдите ми пускат доста и той се дави. Нямам всеки път възможност да цедя първо по малко и после да му давам. С баткото вкъщи си мислех, че ще успея да опазя тази си част от погледа му, но не успявам. Той знае, че е за хранене, но аз все пак не одобрявам цедене и видно хранене пред дете на почти 4 години, а вкъщи не винаги успявам да се покрия.
Та, започнах да намалям цеденетата, някак се настроих, че постепенно ще спирам кърменето и се поуспокоих. Отново има ентусиасти покрай мен да ме убеждават , този път направо сменям темата и не разговарям за това. Интересно преди и за къпането на чешмата ми се спореше, сега не. Отново съм подминала и тази тема. Доста по-спокойно и леко си гледам това бебе.
Бях ви споменала как се чувствам след раждане и че ще гледам да се изведа навън, наистина помага. Няколко дни вечеряме на двора, излизаме и в часовете, в които не е така топло. Опитах се да си структурирам рутина, но и да вкарам някакви различни дневни активности, за да не ми е монотонно. Имам цели, свързани и с работата, наши семейни цели. Някак ме вдигнаха тези неща, иначе не се чувствах никак добре.
С бебето ежедневието е скучно, но пък толкова бързо минава това време и с дете на 4 г се чудя кога е бил и той бебенце. Сближаването с бебето е процес, според мен. Кърменето, както сте писали понякога може да го усложни, ако е свързано с трудности. Коликите, неспането или кривото бебе също са спирачки. Самото сближаване отнема месеци, защото връзката от корема е различна от тази, да е навън. Постепенно ще си свикнем с децата и ще се чудим какво сме правили без тях. При баткото започнах да се радвам и да се усещам сигурна, в това което правя, когато той беше на вече около 6-7 месеца. Тогава и той вече беше спокойно и спящо бебе, бях се оправила и намерила моята схема на захранване, излизахме за по-дълго по разходки и можех да седна на кафенце с приятелки. Тогава го водехме и по почивки и бяхме напълно възвърнали нашия си ритъм на живот. Ние сме активно семейство и бебето е било част от всички активности. Сега с новия член, плануваме да бъде отново така. Онзи ден му направихме паспорт 🫢, малко странно ни приеха в паспортното, но се оказа и по-малки бебета били виждали да отиват за снимки. Ние имаме намерение да отидем на море, да заведем баткото да смени и климата, защото това са главните препоръки за неговото здраве. Педиатърката е за, тя само погледна към бебето и каза: “и него, ще вземете нали?”, а то е ясно, ние сме си четиричленно семейство вече Simple Smile
Та така завършвам, намерете си подкрепа, споделете на близките си как се чувствате и от какво имате нужда, за да ви помогнат. Моят опит и виждане, може би пък не са вашите. Интересно, кое ви кара да изпитвате радост и благодарност, освен децата?

# 710
  • Пловдив
Никога не съм била типичната майка, много са ми странни и чужди подмятания от типа "ама ти си майка" НЕ аз съм И майка. Иначе съм човек, като всички останали, не се отъждествявам само с децата си, живи и здрави да са, наясно съм, че един ден ще отлетят от гнездото и живея с тази нагласа. Правя каквото е необходимо, но живота ми не се върти само около тях.
Обичам да пътувам например, това ме зарежда и ми носи наслада - децата са с нас. Ако като поотраснат не им харесва, ще си стоят вкъщи, няма аз да спра да пътувам.
На морето обичам да спя на плажа, да чета книга, до пия фрапе и да съзерцавам морето - жив и здрав да е таткото, там поема почти на 100% грижите по детето.

Просто трябва да се научим да приемаме, че хората са различни и че не трябва да се месим.
Аз иначе съм дебелокожа и не се вълнувам кой какво.

# 711
Здравейте,мами вашите бебета хълцат ли след всяко едно ядене. Нормално ли е? На АМ е

# 712
Здравейте,мами вашите бебета хълцат ли след всяко едно ядене. Нормално ли е? На АМ е

Моят често ако го легна скоро след ядене му се връща една глътка и почва да хълца.
Кърмя го , но давам и от шише , просто трябва да го държа повече време изправен.

# 713
Деси и Лъки,честити дечица! Лъки - искай си бодита с къс ръкав,малко са,но ако имат ще ти дадат. Аз лично веднага му събувах ританките като си го вземех и го държах развит, никой няма да ти направи забележка,даже на изписването беше по къс ръкав, къси панталонки и изобщо не му сложих пелена и чорапки, акушерките са напълно ок и знаят,че си е жега.
Относно темите с кърменето - и аз не съм си позволявала да коментирам никога,само ако някоя приятелка ми поиска съвет как да кърми,тогава се изказвам по темата,но както са писали - това са неща,които минават и отминават, всички дечица порастват и това не те прави повече или по-малко майка. Имах,обаче случай,в който една "приятелка",като ме видя,че кърмя(бях покрила бебе,не седях явно) направо се потресе и каза: "не мога да те гледам,настръхвам направо,като видя такова нещо", та чак се почувствах супер гадно след тази реакция,така че и като кърмя пак са ме карали да се чувствам зле - няма угодия Grinning
Сега се качих с и без бебето на моя си кантар, грубо за 10-тина дни е наддал 300гр, то си му личи, че е направил малки бутчета. Аз няма да спирам децата от градина, то до 6-ти месец трябва да са все в нас,няма нужда - хем аз ще се изнервя,хем на тях не мога да им обръщам пълноценно внимание,а в градината имат плуване,празници,игри,поне ще им е разнообразие. Може около ваксините на бебето да ги спирам за по седмица преди тях,но още не съм решила.

# 714

Да, хълца след всяко ядене (на АМ е също). Мисля, че е нормално. Държим го изправен известно време, 5-10 минути, даваме и вода ако благоволи.

Момичета, в озон има промоция на Био Гая, поствам тук защото много от вас дават, а като видях цената в аптеките и лошо ми стана.

# 715
И моят мъник хълца на почти всяко хранене. Понякога водата помага, понякога просто го изчаквам да спре сам. За сега кърмя, но не мисля, че има значение дали е на кърма или АМ.

# 716
На какво Ам са вашите бебета и по колко изяждат,понеже ние сме на Хип и на кутията пише от 1-2 седмица по 60мл вода, като сложа мляко става 70. Това  не ли е много, но иначе малкия си го изяжда цялото и после спи с часове наред.

# 717
Честита радост на Деси, Лъки и ако пропускам други мамчета! 💚🌷Да сте живи и здрави, заедно с бебоците и скъпите семейства!

И аз не успявам да чета всичко и пиша, но поглеждам, най-често късно вечер. Чат пат следя дискусиите. Относно кърменето, към момента мисля, че има и доза късмет да се случи всичко по най-благоприятния начин. Аз имам все бебета, които сучат, но ето че сега сме основно на изцеждане и дохранване с АМ, като се стремя да го намаляме. Също така хора в най-близкото обкръжение, които си нямат понятие от кърмене или откровено ви саботират, нямат място покрай вас. Може да сте уверени в себе си, но тези привидно дребни коментари тровят душичката и ви подкопават устоите на вярата.

Исках да споделя, че моите бебоци са и двамата над 3 кг вече, а Давид е над 3300, така че това е нормално наддаване. В контакт съм с консултант и тя ни харесва прогреса. Поне по 30 г трябвало да наддават, ние имаме дни със 70г. Станаха и двамата с форма 'бобче', а Светослав, който дръпна 1 см повече от брат си, върви като цяло по-слабичък (макар че си поддържат разликата от около 200г), но явно има друга структура, крачетата му са още слабички, но наля гушка и бузки. Такава му е физиономийката, че в момента бузки, брадичка и гушка преливат в едно. 😍

Ние пътувахме за пръв път извън София  вчера, на село сме. Там сглобихме едно легло за двамата, къщата и двора да хладни, бебчовците само спаха по път и май ще започнем да си ходим пак на по две седмици. Много добре ни се отрази тази промяна и дори спахме доста добре снощи. Даже в колата цедих.

Вече имам и аз една двойна Спектра - харесва ми таймера, почти винаги цедя в рамките на 15 минути, понякога и по-малко. Доста бързо се случват нещата. На мен лично (единичната) Медела ми е по-щадяща към зърната, не знам дали не са ми големи, а фуниите малки, цедя на степен 5. Препоръчаха ми 10 изцеждания на денонощие поне и вече свикнах, не ми тежи, но като че ли приема на течности и храна ме мори повече, защото вече сме си само с таткото и аз все подхващам и други дейности, които ми изяждат от времето и концентрацията да въртя ежедневието си около производството на мляко.

Вчера купихме и ние за добавка Hipp Organic Combiotic 1. Ще търся по-натам и млякото без палмово масло на НАН, но това има някакъв пробиотик и тъкмо не си бях записала устните пропоръки на педиатърката ни, която е в отпуск. Още не сме почнали вит. Д, тя каза от 1 месец. Нищо не помня от устните заръки и така и не ги записах.

Вода дадохме първите дни само за да угодя на майка ми, а аз самата съм лично против. Вие не знаете, но преди 26 години в Б-я все още си беше пълна соц дивотия с практиките с бебета. Така големия ми син получи всички 'екстри', не просто вода, а чай със захар от първия месец, да не кажа първите дни, после някакъв изстискан плодов сок, само не помня кога го получи, но имаше зверски запек почти от самото начало в къщи. По инициатива на свекървата, сме му слагали подострен сапун в дупето... Толкова зле беше положението. Със средния батко - нищо такова, акане почти във всеки памперс, после плавно започна да разрежда, но като дете никога не е имал проблем с акането. Излишно е да споменавам отново, че е кърмен изключитешно от първия миг, не е близвал ни вода, нито каквото и да било друго до захранването в 6 месец. А големия явно е бил захранен още в началото, с всички екстри от това. Даже май и мед му е даван на биберона...

Сега близначетата си акат точно както и малкия батко - редовно и без проблеми, макар че получават и АМ. Все още не виждам никакви признаци на колики. Хълцат си най-редовно - цялото бебе се тресе!

Последна редакция: сб, 17 авг 2024, 18:12 от Mama2288

# 718
  • Пловдив
Тук /в болницага/ не носят мляко за нощното хранене в 3. Носят вода 🤣 при все че давам вода по принцип, останах втрещена, едно е да подадеш глътка - две, друго е цяло хранене да заместиш с вода 🤦 мога само да гадая колко от жените го изпълняват. Вече не се буди на три часа, давам да суче и давам млако, нямам идея какво изсуква, установих, че Меделата нищо не ми издърпва 🤐 а се оплаквах от предната помпа, която използвам. Ръчно се справям по-добре. Не го мисля - яде, спи, ака и реве /всичко, което едно бебе трябва да прави/.

# 719
Нашето момче го дохранваме с Hipp , нп довършвам опаковката и ще го сменя.
Иначе е основно на кърма.На 12 дни е и изяжда 70-80 мл.Такава е и препоръката от педиатъра.
Другата седмица към края ще вдигнем на 90 и каза на месец да изяжда около 100-110

Редактирам си , за да попитам.Давате ли пробиотик?
От вчера ни изписаха биогая (профилактично) и биоамика (пак профилактично) и от както ги давам малкия ака по-рядко и цял ден се гърчи.Точно както е при колики.Да ама до преди тях си беше Ок, и сега се чудя коликите ли са или тези медикаменти?
Ще си правя експеримент май и ще ги спра (поне пробиотика) , за да видя как ще е утре.
Много ме е жал.

Последна редакция: сб, 17 авг 2024, 20:31 от Marbellaa

Общи условия

Активация на акаунт