Северна Испания - Страната на баските, Билбао и околности

• 3 200
  • 106
  •   1
Отговори
  • София
Планирам пътуване до Билбао за няколко дни и бих се радвала на лични впечатления и съвети какво точно да посетим наоколо през последната седмица на септември. Ще имаме 5 нощувки, 4 пълни дни. Ще се радвам ако някой познава региона да ме посъветва за следното:
Каацаме в Билбао и там ми се вижда най-добре да се установим като база, откъдето да пътуваме с влак или рент-а-кар, все още не съм букнала хотел и се чудя дали да е в центъра на града/стария град (ако сме с влакове ще е по-удобно), или пък някъде в околностите заради паркинга за рент-а-кара. Като че ли повече клоня към влакове, но ще успея ли с тях да стигна до по-интересните места или влакчета/автобуси има за навсякъде?
Засега планирам - самото Билбао за един ден (вкл. Гугенхайм музея), посещение на Сан Себастиан за един ден, вероятно Дуранго един ден, оттам нататък ще съм благодарна на идеи/съвети. Мъжът ми е фен на Игра на тронове и се чудех дали да не го изненадам с това място, в което е сниман част от сериала:
https://www.euskoguide.com/places-basque-country/spain/san-juan-de-gaztelugatxe/
Някое друго градче/селце, тъй като ни остава още един свободен ден. Или пък нещо да променя в тази програма. Чудех се за Биариц /Фр/, но за един ден ми изглежда доста пътуване и вероятно ще се съсредоточим само в Испания.
Какво е времето в края на септември и какви дрехи е добре да вземем - изглежда ми, че принципно е ветровито, но вали ли често по това време?

# 1
  • Русе
Сърцето ми остана в Сан Себастиан. Плажът Конча, Старият град и катедралата... Искам пак.
Памплона? Тя е най-интересна, когато пускат биковете по улиците (невероятна смрад се носи тогава по улиците), но все пак си има очарование и през другото време.
Аз бях лятото, така че не мога да помогна за времето.

# 2
Последните три лета ги караме все в Северна Испания. Билбао, а още повече Сан Себастиян не са осъзнато испански, а по-скоро с отношението като на богат далечен роднина към плебеите испанци. Пинчото са задължителни като местен специалитет, много от баското крайбрежие привлича сърфистите, особено много от Северна Европа и съответно минимален брой испанци посещават.

Наблизо е Ларедо, май му викат испанското Маями, заради километровите ситнопясъчни плажове, на които има вечерни забавления, но според мен, не са нищо специално. Биариц е на няколко часа от Билбао, но е доста различно - една стъпка по-шикозно от Сан Себастиян, който пък е най-богаташката част на Испания. Аз съм пристрастна, по семейни причини, а и защото ексклузивността на места като Сан Себастиян и Биариц не са моето място, и харесвам по-уютни места, каквито има по-на юг от Билбао, но Биариц наистина се радвам, че посетих. Напомня ми точно филм на Уди Алън - облечени в бяло млади и красиви, почти неизменно русокоси и дългокраки с тяло на сърфъри богаташки чеда, много, много полит некоректна гледка, от гледна точка на почти втората четвърт на 21в😉.

# 3
  • София
До Биариц едва ли ще стигнем, няма да имаме време, но кои са уютните места на юг от Билбао - ако може да споделиш?

Ели, за Памплона се чудех, но това с биковете по-скоро не е моето, а и е 3 часа път дотам с общ. транспорт.

По-скоро се чудех за някои по-близки селца/градчета до Билбао.

# 4
Ларедо е единственото “близо” до Билбао. Има хубави рибарски градчета в Кантабрия като Сан Висенте, но те са доста далече от Билбао. Бих отишла до Биариц - по-различно е.

ПС. Преди три години бяхме на сватба на близък каталонец, който си избра за сватбата Зараус в Баската част. Хубаво курортно градче, но с фокус - сърфиране. Не знам какво точно търсите и дали това ще ви допадне.

Последна редакция: пт, 26 юли 2024, 22:08 от ierldan

# 5
  • София
Не, сърфирането и плажовете не са ни приоритет, по-скоро културен/кулинарен туризъм - обичаме да разглеждаме архитектура, музеи, катедрали, красиви гледки също, разбира се, от плажуване/морски спортове не се интересуваме много предвид, че ще е края на септември и ще сме минали поне 2 морски почивки, а и времето не очаквам да е за плаж, бихме карали колела с удоволствие, добрата кухня ни е важна също.
Видях, че точно тогава е и филмовия фестивал в Сан Себастиан, може пък и някой филм да гледаме (ако не е само на испански и ако успеем да купим билети).
Какво време да очаквам всъщност в края на септември?

# 6
За съжаление, за баската част не знам много, понеже само в Билбао и Сан Себастиян съм била. Храната и на двете места е страхотна - в Сан Себастиян по крайбрежната отсечка има страхотни ресторанти, а в Билбао препоръчвам ресторанта на върха на фунинкуляра - правят невероятни пинчос. Времето септември е най-добре да питате местните - има тема за Испания, въпреки че в тази част българска реч въобще не се чува, за разлика от Южна Испания. Климатът е мек, океански, таса че дори може да е неочаквано хладно септември.

# 7
  • София
Малко мога да помогна.
През юни бях и в Билбао, и в Сан Себастиан. Два хубави града, в които не бих се върнал никога 🙃
Настаняване, не само тук, но и където и да е винаги избирам централно - това най-малкото спестява пари за градски транспорт, но повече дава достъп до сърцето на града, дух, забавления, услуги, вечерни разходки и изобщо всичко което всеки център дава.
В самия стар град има подземна гара от която може да се хване влака за Сан Себастиан, казва се Zazpikaleak Casco Viejo.

# 8
  • София
RebelHeart, защо не би се върнал никога - малко странно прозвуча това? Blush
Ierldan, благодаря за насоките!

# 9
  • Glasgow
Аз и в двата бих се върнала 🫣😅 За Билбао ако ще ходите в Гугенхайм дали ще стигне един ден? Аз доста време прекарах там, в самия музей имам предвид

# 10
  • София
RebelHeart, защо не би се върнал никога - малко странно прозвуча това? Blush
Ierldan, благодаря за насоките!
Защото са просто хубави градове, но скучни, безинтересни, без живец, неоткрояващи се и незапомнящи се. Така ги усетих.
Аз съм северняк като темперамент и очаквах да се чувствам по "на място" там спрямо Южна Испания. Но не 🙃
Но това са субективни неща.
Обективното от моя пост е да се настаниш в центъра.

# 11
  • София
Аз и в двата бих се върнала 🫣😅 За Билбао ако ще ходите в Гугенхайм дали ще стигне един ден? Аз доста време прекарах там, в самия музей имам предвид
Може и повече време, а и принципно мисля да сме базирани там, тоест всяка вечер ще се връщаме.
Чудех се дали 2 нощувки да не букна в Сан Себастиан, но там заради фестивала цените са изхвъркнали.

# 12
  • София
Ако имате малко време, тоест кратко но интензивно пътуване, аз не бих пътувала с влак, тук няма бърз ЖП транспорт, има удобни влакове за близки градчета и селца. Но например Билбао - Сан Себастиан с влак отнема 2 ч и половина, за сравнение с автобус е 1ч и 15 мин и има страшно много автобуси през деня. Кола като че ли за 4 дни ми се струва най-удобния вариант Магистралата обаче се плаща, Билбао - Сан Себастиан е около 12 евро в едната посока, паркирането също може да е кофти, в Сан Себастиан например ако има много трафик спират достъпа до центъра с кола и трябва да се паркира в покрайнините, от където има безплатен shuttle bus до центъра. Общо взето не е нищо фатално, но ко имате някакъв стриктен план може да имате забавяне.
Времето тук е много променливо, през септември може да е слънчево, но може и да вали ужасно, поне в Сан Себастиан, Билбао е една идея по-хубаво. Според мен по-вероятно да е хубаво вемето в рози период, последните години по спомени на фестивала беше хубаво времето.
Игра на тронове също се снима и в Zumaia, китно градче на 20 км от Сан Себастиан  посока към Билбао. Там  има един плаж, с много интересен геологичен феномен Flysch (не знам как е на български) виждат се различните скални слоеве формирани през различните ери. https://tourism.euskadi.eus/en/beaches-reservoirs-rivers/itzurun … ch/aa30-12375/en/
Та там също има сцени снимани и по принцип е интересно да се види.
https://tourism.euskadi.eus/games-of-thrones-in-the-basque-country
Тук може да видиш всички места където е снимано, щом сте фенове, може да ви е интересно.
До Zumaia е Getaria, друго китно градче, също туристическо и приятно, извстно със своя калкан на скара.
За Сен Себастиан и района ако нещо конкретно те интересува,  питай,  с удовослтвие ще се ти отговоря, стига да знам.
Билбао не знам много околностите, най-често минавам транзит и хващам самолети от там. Знам че има железен мост, културно наследство на Юнеско, който пренася "нещата" от единия бряг на другия. https://puente-colgante.com/
Има лифт, по скоро е нещо като планинска железница (пак ми липсва думата на български 😃) над града, https://funicularartxanda.bilbao.eus/
но лично аз не съм ходила на тези две места.  Сан Хуан де Гастелугаче също все още не съм го посещавала, но ми се струва задължително да се види, чувала съм само хубави отзиви, така че е препоръчително.
Времто за  Гугенхайм явно си е до човек, но на мен един ден ми беше предостатъчен музея не е много голям, не е Лувъра, където наистина ти трябват дни или седмици. Съветвам да прочетете предварително за инсталациите, защото може да пропуснете някои, някои са от вън, като например една мъгла, която всъщност е едно изложено произведение.... Леко отклонение, но книгата на Дан Браун "Произход" описва много от тях, аз след като я прочетох грабнах дъщеря ми и двете директно да разгледаме Гугенхайм....и пак пропуснах да видя някои неща...😃
В центъра на Билбао е и футболният стадион San Mames ако случайно сте фенове, ще го видите със сигурност поне от вън.

Последна редакция: сб, 27 юли 2024, 21:33 от pimpinela

# 13
  • София
Благодаря, pimpinela, много полезно. Обичам, когато местата са обвързани с книги/филми, знам, че често реалността е различна от очакванията, но все пак има чар в това.

# 14
Предстои ми пътуване до Билбао ( 3 нощувки). Искаме да посетим Памплона. Моля ви за съвет, как да го организираме?! Искаме да ползваме обществен транспорт. Това, което намирам е много тегаво, около 3 часа в една посока?!

Общи условия

Активация на акаунт