Бързи здравословни въпроси и отговори – 47

• 29 329
  • 746
  •   1
Отговори
# 600
Да, и също така по възможвост след хранене. Защото ако е на гладно много от пробиотичните бакнерии умират от стомашните киселини.

Еее, пробиотиците не се пиеха винаги на гладно? Аз нямам идея, понеже не съм приемала такива до момента (колкото и да е странно), ама съм запомнила, че се препоръчва винаги да се вземат на гладно. Ако не греша, и в темата за "iHerb" май съм чела нещо подобно.

# 601
  • Бургас
Аз съм пробвала и двата начина. Определено на мен по-добре ми действат като е след хранене. Бактериите се хранят с въглехидратите в храната. За тези които са заедно с пребиотик няма значение от времето на хранене.

# 602
Не съм обръщала внимание кои в каква капсула са, по принцип пробиотиците не са за стомаха а за червата, така че обвивката е по-интересно каква е. Ако изобщо е в обвивка де, сашета съм виждала на които пише на гладно. На някои пише изрично след хранене, това в листовката.
Ако има значение трябва да си го пише там. Ако не пише, приемам че няма значение и гледам само отстояние от антибиотика да има. Те не са един вид все пак, нито са само в една форма като таблетки, капсули, гелчета, прахчета и какво ли не.

# 603
И аз не пия пробиотици, Гърне, не си самичка. Колкото пъти съм пробвала, все съм съжалявала. Вече не.

# 604
Аз много искам да опитам, защото, сякаш, това е една от малкото добавки, които все още не съм пробвала, ама сега съм решила да изчакам, понеже имам определени стомашно-чревни проблеми и ми се иска да си пусна някои изследвания, без да се окажат повлияни от приема на пробиотици. Не че непременно това ще е проблем и ще си взаимодействат, защото нямам представа как ще ми се отразят, ама все пак... Simple Smile

А на теб зле ли ти действат? Чела съм, че при някои състояния, като SIBO, например - като не казвам, че го имаш, а просто давам инфо - пробиотиците са напълно противопоказни, понеже биха усложнили проблема. Аз, затова и не искам да ги почвам, преди да разбера какво ми е.

# 605
  • Mediterraneo
В момента съм на силен АБ, отказах в аптеката предложения ми пробиотик. Досега никога не съм пила такъв, че и на децата не съм давала, когато са били на АБ( случвало се е и да давам). Не защото не ми действат добре, просто избягвам да пия всякакви неща за спорта.

# 606
Точно пробиотиците поне аз не бих ги пропуснала. Или поне гледай силно да наблягаш на ферментирали храни по време и след курса антибиотик. Кисело мляко, макар че то е по-слабо в това отношение, същото важи и за комбуча. Кефир. Кисело зеле (непастьоризирано) и други зеленчуци ферментирали само в солена вода. Храни богати на полифеноли. И като цяло малко повече внимание към диетата, за да не си "отхранваш" неподходящите бактерии на мястото на липсващите след антибиотика. Чревната флора е прекалено важна, че да не искаш да дадеш едно рамо да се възстанови. А пробиотикът не виждам с какво може да ти навреди. Докато липсата на важни бактерии има с какво.
Знам че баба ми навремето пробиотици не е пила, но тогава и не е било пълно с антибиотици навсякъде, много по-лесно е било да си поддържа човек чревното здраве просто с разумно хранене. На днешно време... не знам дали е дори възможно само с храна, след силни антибиотици.

# 607
Едно време антибиотика изписваха заедно с Б комплекс витамини.Не зная има ли значение за червата или просто така.

# 608
Не е излишно и това, но не върши същата работа като да заселваш наново с полезни бактерии. Иначе и аз съм се чудила че сега не предписват, хич не беше лоша практика. В редките случаи когато съм приемала антибиотик, съм си вземала и Б комплекс.

# 609
  • Sofia
От тази сутрин започна леко да ме дразни гърлото.
Мъжът ми беше болен и явно съм се заразила 😢
Взех прополис,трахизан,нурофен,правя гаргари,пия разни топли неща…реших да взимам и тамифлу,сега изпих 1т.
Може ли да взимам пак нурофен или да остана само на тамифлу?

# 610
  • Terra incognita
Аз не бих тъпкала толкова лекарства за едно гърло. Чайчета, витамини, нещо за имунитета. И един тест за ковид 😅

# 611
Тамифлу е за грип и не е безобидно лекарство. През септември е минимална възможността да карате грип.

# 612
Тамифлу е за доказан грип само, поне тестове вече има. И пак по-добре след консултация с лекар а не гьотере...

# 613
Сега има предимно КОВИД. Тамифлу не за него.

# 614
  • Sofia
Много ме боли гърлото 😢

Общи условия

Активация на акаунт