Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 11

• 62 776
  • 747
  •   1
Отговори
# 375
sanaka, няма правило, приложимо за всякъде. На посоки отворих ТУ Берлин - приемат възпитаници на професионални училища, при положение че средното им образование отговаря на специалността. Без матура. Абе... специфично е.
Строителните специалности отвсякъде са приложни.

# 376
  • София
Че няма правило, приложимо навсякъде е повече от ясно. Техническите университети обаче не са приложни - нито ТУ Айдховен, нито ТУ Делфт, нито ТУ Мюнхен, нито Политехниката в Милано, нито Политехниката в Торино. Мога да продължа да изброявам до утре. Диплома за строителен инженер се получава в технически университет, а не в приложен. В кой приложен университет има строително инженерство?

Последна редакция: вт, 22 апр 2025, 22:03 от sanaka

# 377
Примерно:
https://hz.nl/en/study-programmes/civil-engineering
А ето и секцията в ТУ Берлин, в която се обяснява как се кандидатства от професионални училища, в които не държат матура (а нашите деца даже и матура имат).
https://www.tu.berlin/en/studierendensekretariat/bachelors-appli … nal-qualification

Не съм задълбавала, нямам дете в тази точно сфера. Очевидно избора е стеснен, но възможности за учене в чужбина има.

# 378
  • София
Това е бакалавърска програма. За да си пълноправен строителен инженер, т.е. магистър, трябва да завършиш в академичен технически университет магистратура. Пак повтарям - технически и приложен университет са две съвсем различни неща. А за да те приемат магистратура в академичен от приложен университет, трябва да учиш допълнително пре-мастер 1-2 години. If you choose to further your studies at a research university in the Netherlands, a pre-master is required for a Master in Civil Engineering.  В приложния можеш да учиш само "магистратура" River Delta Development, ако те влече. Но сгради, пътища, мостове и т.н. с това нещо няма да можеш да проектираш.
Да, можеш по принцип да учиш в чужбина /някъде/ с диплома от професионална гимназия, но едно е да можеш да избираш от 100 университета, друго е от 2, едно е да учиш в приложен университет, друго е в академичен /работодателите със сигурност правят разлика между двата вида и възможностите за кариерно развитие са различни/, едно е да те приемат само с дипломата ти, друго е да учиш още 1-2 години пак там /и мама и тате да те издържат/, за да имаш достъп до университет, и т.н. и т.н.
Както и да е, всеки сам си преценява какво му е важно. Важното е, че изяснихме, че техническите университети не са "като цяло приложни", а едните нямат нищо общо с другите. Поне се надявам да сме го изяснили.

# 379
E, sanaka, аз не оспорвам, че има някои затруднения и ограничения, а и Нидерландия не е всичко на света, въпреки че е хит заради програмите на английски. Който конкретно го интересува ще си направи съответното проучване. И е хубаво да го направи овреме.

# 380
  • София
Че то има ли желаещи още да учат в Нидерландия. Нали имат жилищен проблем и самият им министър каза да идват студенти само ако са си намерили квартири.

# 381
Санака, най-тъпото нещо е да учиш строително инженерство на английски в Холандия. Не случайно няма, то няма и мющерии. Учи се в Германия, Франция, Испания и то на съответния за страната език, по очевидни причини. А там взимат от професионалните гимназии, защото те са основен контингент студенти, след изпит или след подготвителен курс. Това важи и за техните деца, също и за нашите като част от ЕС. Това, че направиха матура пп за всички е крачка в много добра посока, облекчава точно децата от професионалните гимназии. Едно свястно нещо от този министър, ако е от него

Последна редакция: ср, 23 апр 2025, 09:51 от Априлски душ

# 382
# 383
  • София
Някъде да съм казвала, че нещо трябва да се учи в Нидерландия, за да ми се обяснява кое е тъпо?
В Германия в масовия случай взимат от професионални гимназии, ако си доучиш една година и си вземеш съответните изпити. Ако си от профилирана гимназия - взимат директно. Това е. А кой как си го оценява е въпрос на лично мнение.

# 384
Точно строителното инженерство е много развито я Нидерландия.

# 385
  • София
Аз пак да върна темата към 18та гимназия, че доста ме заинтригува новата паралелка с МАТ, особено след като видях в проекта на ДПП, че е с интензивно изучаване на английски.
Може ли някой с опит да сподели какви 3ти и 4ти профили има в училището последните 1-2 години. За физиката разбрах, че е проблем, както и че няма ИТ.

# 386
Ако го учиш на холандски. Всичко е много развито в Холандия, бизнесът с дипломи също

Последна редакция: ср, 23 апр 2025, 12:43 от Априлски душ

# 387
  • София
Ако го учиш на холандски. Всичко е много развито в Холандия, бизнесът с дипломи също

+

Санака, най-тъпото нещо е да учиш строително инженерство на английски в Холандия. Не случайно няма, то няма и мющерии. Учи се в Германия, Франция, Испания и то на съответния за страната език, по очевидни причини. А там взимат от професионалните гимназии, защото те са основен контингент студенти, след изпит или след подготвителен курс. Това важи и за техните деца, също и за нашите като част от ЕС. Това, че направиха матура пп за всички е крачка в много добра посока, облекчава точно децата от професионалните гимназии. Едно свястно нещо от този министър, ако е от него

Е, и каква е разликата с между двата поста ?!

# 388
  • София
Темата не е ли за мнения за неелитни гимназии в София, че нещо почнах да се обърквам вече.

# 389
Аз пак да върна темата към 18та гимназия, че доста ме заинтригува новата паралелка с МАТ, особено след като видях в проекта на ДПП, че е с интензивно изучаване на английски.
Може ли някой с опит да сподели какви 3ти и 4ти профили има в училището последните 1-2 години. За физиката разбрах, че е проблем, както и че няма ИТ.
Ето тук могат да се разгледат учебните планове на всички гиммазиални паралелки на 18-то СУ. По мои впечатления училището предлага почти всички възможни профили, само ИТ не видях. Физиката като профил я има за сегашните 12-ти класове, но не и за 11-те класове.
Радват ме.

Общи условия

Активация на акаунт