Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 11

• 62 728
  • 747
  •   1
Отговори
# 315
И на мен това с профилите нещо ми бяга като идея, смисъл и обяснение. Още повече като чета различни мнения, че ти сега след 7 кл. избираш едно училище пред длуго заради профилите, но нямаи никаква гаранция, че училището ще предлага тези профили след 3 години. И много често се налага децата да избират нещо, което не харесват, защото няма учители или пък няма достатъчно желаещи. Аз поне така разбирам нещата, не знам до колко съм в грешка.
Добре, какво става ако дете в 7 кл. реши, че много му допада биология+химия като профил и в 10 кл. изгуби интерес и се преориентира към фософия да речем?
Или пък избираш профил бел/история, но през годините до 11 кл., училището не го предлага този профил вече за избор?
Наистина не ми става много ясно и ако има някой по-вещ в тази тънкост да сподели.
Ако се вземат предвид изискванията на чуждестраннте университети, то тогава би следвало на 13-14 г. ти да си наясно, освен какъв да е профила ти, то и да си проучил и да си наясно къде ще продължиш и след това в университета и как ще се отрази конкретния профил на кандидатстване в конкретните университети. Това са едни доста години напред.
Аз не мисля, че този въпрос си го задава изобщо някой седмокласник с много малко изключения, естествено.
Та, ако има по-компетентен и е проучвал щателно въпроса за профилите, нека даде яснота.

Последна редакция: пн, 21 апр 2025, 17:47 от loliy

# 316
  • София
Два от профилите на паралелката са ясни още при кандидатстване в седми клас и училището няма право да ги смени, но и ученикът не може. Например, ако профилът е Природни науки - биология и химия, те са задължително профили за 11 и 12 клас. Неяснотата е за другите два профила, а в някои училища има избор само на трети. За съжаление, тук вече може да има промяна
 и няма никаква гаранция какво ще е възможно. Гледат се наличните профили в момента в училището като някакъв ориентир.
Аз имам тъп въпрос за профил БЕЛ. Ако се избере,  общата матура по БЕЛ ли се държи или друга за профил? Може ли, ако примерно е с чуждоезиков профил и е избран трети БЕЛ, да се яви на общото за всички ДЗИ по БЕЛ и на втора матура по чужд език?

# 317
  • София
Коментираме идеалния случай и се опитваме да предвидим и непрeдвидимото Simple Smile Гаранция няма- нито за желанията на кандидат гимназиста, нито за възможностите на училището.Много ясно че ако търсите силна математика или  профил математика а е ясно , че  досега в 7-мо не са го предлагали, едва ли изведнъж ще се случи . И да, малко деца знаят както искат от седми клас.Често и знаещите си променят желанията.Но ако знаете че някъде се предлагат профили само измежду омразни предмети и ученето им ще е мъка в последните две години( когато се учат само такива), би било самоубийство един такъв избор.Казвам го като майка на дете, което нямаше идея какво иска  освен езиковия избор( а и той се промени в последствие и се оказа не толкова желан).В момента завършва 12 клас.Профили избра на принципа на изключването.

# 318
  • София
Не трябва да знаят с какво искат да се занимават още от 7-ми клас. Изборът на вторите два профила се прави в 10. Но се прави от това, което предлага училището. А ако сега не предлага определени профили, едва ли ще ги предложи за в бъдеще. И обратното - ако в продължение на три години предлага едни и същи профили, вероятно ще ги предлага и в бъдеще.

# 319
Добре де, а професионалните гимназии какво правят с хорариумите. Ако детето завърши СГСАГ не може да отиде в чужбина да учи за строителен инженер заради хорариума по математика ли, нещо не ми се вярва да е точно така, при положение че и на запад инженерите едва ли не с ласо ги ловят по улиците.

# 320
  • София
Ами в повечето академични университети в Европа няма да може да отиде, да.

# 321
  • София
Реално част от паралелките ограничават доста избора още от 7-ми клас. Например паралелките  Природни науки с интензивен език предлагат точно профили химия, биология и езика, без право на друг избор. Много деца влизат в тях не защото ги влече биология и химия, а защото са в по-високобалови училища. А после  става сложно - в най-добрия случай се налага да загубят много време за подготовка в 11 и 12 клас, вместо да се съсредоточат върху това, с което искат да продължат.

# 322
Два от профилите на паралелката са ясни още при кандидатстване в седми клас и училището няма право да ги смени, но и ученикът не може. Например, ако профилът е Природни науки - биология и химия, те са задължително профили за 11 и 12 клас. Неяснотата е за другите два профила, а в някои училища има избор само на трети. За съжаление, тук вече може да има промяна
 и няма никаква гаранция какво ще е възможно. Гледат се наличните профили в момента в училището като някакъв ориентир.
Аз имам тъп въпрос за профил БЕЛ. Ако се избере,  общата матура по БЕЛ ли се държи или друга за профил? Може ли, ако примерно е с чуждоезиков профил и е избран трети БЕЛ, да се яви на общото за всички ДЗИ по БЕЛ и на втора матура по чужд език?

Така, значи профилите са 3 или 4-ри, а не 2. Това ми е убягнало. Обаче първите 2 ги избираш задължително в 7 клас и остава само 3-тият (евентуално 4-тият). Пак не разбирам каква е тази специалност, която искаш да учиш, в която задължително е важно от 7 клас да си избрал профил 3 и 4, че да трябва да мислиш стратегически още от 7 клас. Не се заяждам - наистина искам да го разбера. Ако вече си избрал 2-та основни предмета в 7 клас с влизането, защо да трябва да мисля стратегически и за 3-тия. Те двата основни обикновено са свързани. Географията върви с икономика. Едва ли ще ти трябва химия например. Химията върви с биология - там физика за какво ще ти е (аз не се сещам от комбинация химия, биология и физика). Някак както и да го мисля все опирам да изборът в 7 клас, а 3-тият предмет е просто още един от програмата, които както казах преди си го учехме и без да има профилиране като редовни часове.

# 323
  • София
Не е важно в 7-ми клас да си избрал 3-4 профил. Важно е да си избрал училище, което ще ти предостави възможно най-голям избор на 3-4 профил в 10-ти клас. Доколкото можеш да избираш, разбира се.

# 324
А как точно се виждат тези 3-ти и 4-ти профили назад в годините. В момента на страниците на училищата се намират програмите за 11 и 12 клас, но не и тези на завършилите, а вие говорите за системност в предлаганите профили. За 8-10 клас се виждат само основните профили.

# 325
  • София
Аз лично съм следила за училищата, които ме интересуват. Набелязвате си училища и си правите проучване за предходните випуски - форум, познати, информация от самото училище.

# 326
Не се притеснявам чак толкова. Ако толкова не става училището за конкретния предмет, ще го запишем на курс. Ако не, ще сменим училището. Моят не е в някое ултра мега елитно училище. Има напуснали две деца от класа им , семействата са се преместили в чужбина да живеят. Вероятно и в останалите класове и училища ще има премествания

# 327
Защо гледате 10 ти клас? За мен показателни донякъде са матурите 12 ти клас, при нас бел и английски най вече. С момиче съм и математиката не е в целите ни. Но всеки може да си види каквото иска по класации и да се насочи към подходящата среда. Тя е най- важна за детето - да се чувства добре , да даде максимума ат себе си в тва , в което е добро. В Данибон например. И да съобрази къде е прилично нивото. Преподавателите също са много важни! Подбора им. При нас ,както казах традиционно са на високо ниво по тези предмети. Спокойна съм за матурите в 12 ти.
Генерални изводи на база 2 училища е несериозна работа.  А и темата е "неелитни училища "  . Нито 7 мо, нито 133 то са такива Wink
10 ккас всички се явяват бел×мат и уж не ходят на уроци, понеже оценката "не им трябва".

# 328
Ами в повечето академични университети в Европа няма да може да отиде, да.
Ще може, но след изпит ми казаха сега, колко е вярно не знам. Сега позволиха трета матура мат ПП, без да си профил, предполагам точно с тази цел.

# 329
  • София
Не знам кой какво казва, но в много университети изобщо не приемат от професионални гимназии. Ето напр. TU Eindhoven https://www.tue.nl/en/education/become-a-tue-student/admission-a … country/bulgarije

Before we grant admission we will check if your previous educational background and language proficiency is at a sufficient level to participate successfully in a TU/e program:
- You hold a 'Diploma za Zavarsheno Sredno Obrazovanie (DZSO)'.
Please note that if you follow a profile that is too much vocationally oriented, you are not eligible for admission.
- You have successfully passed the Matura examinations in mathematics and depending on the program physics and chemistry. If you are not able to take the Matura exam in all required subjects, you need to compensate this by obtaining a VWO certificate (in Mathematics B, Physics or Chemistry).

Принципно академичните университети искат диплома academic stream, каквато дипломата от порфесионална гимназия не е.
Възможността за явяване на матура ПП по реда за валдиране на компетентностите въведоха заради нашите университети, не заради чуждите.

Общи условия

Активация на акаунт