Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 11

• 62 710
  • 747
  •   1
Отговори
# 360
От тази година можеш да се явиш на профилна матура и без да имаш профил. Не ни е сега това проблема, просто се чудих дали е тотално невъзможно да се продължи висше инженерно след техникум.

# 361
По старата система ставаше, ако детето е ходило на състезания, например. В момента разликата в хорариума е доста по-голяма.

# 362
  • София
В професионалните гимназии профили няма, има предмети от професията.
Далеч не е само този университет, който не приема дипломи от професионални гимназии, много са. В Швейцария например на национално ниво за всички университети и решено, че се допуска прием само с диплома academic stream.

За Гремания не знам в детайли как стои въпросът с дипломите от професионални гимназии, но дори и да не е отрязан достъпът, ще е сериозно затруднен и ще изисква допълнителни усилия и време. А и за Германия ти трябва и немски. Малко специалности на английски има там.
Тотално невзможно нищо не е. Въпросът е в ограниченията.

Последна редакция: вт, 22 апр 2025, 15:49 от sanaka

# 363
  • София
green_dawn, сподели повече за 18-то училище моля. Ние навиваме набора вкъщи да се пробва за китайската паралелка, но той засега твърдо отказва.
Ще дам непоискан съвет, за което извинявай. Точно за този език ако детето не го иска не го карайте. Трудни и различни са източните езици и ако не са ти на сърце може да бъде голям кошмар.
Дъщеря ми е в 18 с корейски 8 клас. Доволни сме до момента, но тя обича езика.

# 364
Само с диплома няма да стане, но то не може всичко на този свят така или иначе. Техникумът дава професионална правоспособност, която другите гимназисти нямат и си заслужава да се загуби една или две години допълнително учене, за да те приемат в избрания университет, ако не стане с  матура по мат-пп. Освен това винаги можеш да изкараш  бакалавър тук и после да отидеш за мастър в чужбина, няма да те върнат заради техникума тогава

# 365
Това с университетите тук или чужбина ми се струва толкова далеч. Още повече, че наистина не знам колко деца са твърдо убедени, че искат да станат еди какви си от позицията на 13 годишни. Сигурно са малко.
Имам пресен пример - дете в мечтано от него училище и блестящ резултат на НВО учи в ТУЕС твърдо решено, че ще се занимава с това в бъдеще. Е, да ама не. Последните две години прави остър завой към медицината. Ходи от 10 кл. на уроци Б+Х. ТУЕС-а го "избутва" (с добри оценки), защото му е "твърде тъпо и скучно".
Още повече, че в толкова несигурен свят живеем, че след 5-7 г. кой знае какви новости, правила и програми ще има.
Та дайте да се фокусираме върху моментното ни положение, пък който иска да продължи да учи в конкретни университети, ще намери начин, хъс и мотивация. Като не може в един, ще се ориентира към друг - желание да има.

Искам да попитам за 18то, какво е съотношението момичета/момчета и наистина ли е преобладаващо момичешко училище?

Последна редакция: вт, 22 апр 2025, 16:26 от loliy

# 366
  • София
Искам да попитам за 18то, какво е съотношението момичета/момчета и наистина ли е преоблодовощо момичешко училище?
Мога да кажа само за корейската паралелка. В класа на дъщеря ми има 5 момчета и 21 момичета и това е рекордно висок брой момчета за тази паралелка.

# 367
  • София
Само с диплома няма да стане, но то не може всичко на този свят така или иначе. Техникумът дава професионална правоспособност, която другите гимназисти нямат и си заслужава да се загуби една или две години допълнително учене, за да те приемат в избрания университет, ако не стане с  матура по мат-пп. Освен това винаги можеш да изкараш  бакалавър тук и после да отидеш за мастър в чужбина, няма да те върнат заради техникума тогава
Дали си заслужва или не, е въпрос на лично мнение. Аз само давам информация за тези, които ги интересува.

# 368
Ами даде информация и аз си извадих заключението, че хич не може, край, финито, останаха с половин образование, но не е точно така. Нека все пак се поясни как може, а не че хич не може

# 369
green_dawn, сподели повече за 18-то училище моля. Ние навиваме набора вкъщи да се пробва за китайската паралелка, но той засега твърдо отказва.
Ще дам непоискан съвет, за което извинявай. Точно за този език ако детето не го иска не го карайте. Трудни и различни са източните езици и ако не са ти на сърце може да бъде голям кошмар.
Дъщеря ми е в 18 с корейски 8 клас. Доволни сме до момента, но тя обича езика.

Разбирам те, ама за него всички езици без английския са нежелани Wink А английският е желан само защото в школата му извън училище имат много добра система и децата учат без да усещат. Иначе в училище в момента е с немски - едва връзва 3-ката и твърдо е решил, че не иска повече да го учил. Испанския не бил интересен, френският бил труден, италианският "ставал", ама колко училища предлагат италиански в София изобщо, и така за всички предложени.
Иначе няма да го карам насила определено да учи китайски, но 18-то си остава опция.

# 370
  • София
Ами даде информация и аз си извадих заключението, че хич не може, край, финито, останаха с половин образование, но не е точно така. Нека все пак се поясни как може, а не че хич не може
Ами някъде хич не може, другаде може със загуба на една-две години допълнително учене, изпити и т.н. Във всички случаи изборът е ограничен. Не знам да имам задължение за пространен анализ на всички университети във всички държави и възможностите във всеки от тях, а още по-малко да нося отговорност за това кой какви заключения си вади.

Последна редакция: вт, 22 апр 2025, 16:50 от sanaka

# 371
  • София
Дъщеря ми завършва 18-о в паралелка ФЕ +ИЕ.Имат 9 момчета.Не виждам драма
за избора на език подкрепям съвета за външния натиск.Нека сами да си изберат според желанията,пък било то и моментни.

# 372
  • София
Синът ми сам си избра японския - беше му второ желание. Първите три години не искам да си ги спомням - направо цяло геройство е, че успя да не се откаже. Вероятно голямо значение за него имаше това, че точно в 8 и 9 клас, когато се слага основата, хвана ковидното online обучение. Започна да изплува към края на 10 клас, в 11-ти се усети напредък, в 12-ти успя да вземе N3 ниво, което отговаря на Б1.
Относно останалите предмети - например по история и география случи на страхотни учители. В 10 клас дори обмисляше профил география. За математиката вече споменах - това е училището, където за себе си откри най-добрия учител. С БЕЛ е скаран и няма грам мотивация да учи, та не е еталон за мнение относно преподаването. С химията също никак не се разбираха, а пък си харесва учителката и сега си дава сметка, че ако беше положил повечко усилия, щеше да се справи доста по-добре.
Откъм съотношение момичета-момчета - 20-8 в полза на момичетата, но той си намери среда и приятели, с които съм сигурна, че ще поддържа връзка и след завършването.

# 373
Университетите "на запад" са академични и приложни. Политехниките като цяло са приложени университети и поне в Германия приемат деца от професионални гимназии ако специалността се припокрива със средното образование. Т.е. ако си учил в СГСАГ не би трябвало да има проблем да учиш за строителен инженер, стига да знаеш съответния език. Виж, ако искаш да следваш приложен софтуер примерно,  няма да стане толкова лесно.

# 374
  • София
За приложните университети няма проблем - там приемат всички и отвсякъде. Аз говоря за академичните. Техническите университети със сигурност не са приложните. Строително инженерство в приложен университет?

Последна редакция: вт, 22 апр 2025, 20:47 от sanaka

Общи условия

Активация на акаунт