Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 47

• 39 428
  • 764
  •   1
Отговори
# 30
Впечатлена съм за колко много хора средствата за безопастност са глезотия. Дори за гръмоотвода много хора се възмущават защо е задължителен.

Не съм правила сметка колко ни е струвало да прекараме кабели за сензори за дим, но надали е някаква голяма цифра.
При нас мотото беше, да заложим максимално много неща сега, които са "скрити" и ще ни стурват много повече ако в последствие решим да ги слагаме. Не успяхме обаче много добре да се справим с тази задача, но колкото толкова Simple Smile.

Последна редакция: пт, 02 авг 2024, 10:21 от nellytan1

# 31
  • Варна
Hipocampus, строителството започна ли? Ще се радвам да споделяте снимки, защото е интересна сграда. Фасадата ми е интересна на мен.

# 32
Погледнах пак 3Д модела на стомано-бетона и говорих с конструктора - конструкцията ни е безгредова по план така или иначе, така че всичко е наред. Simple Smile

За сензорите за дим - мислех, че са задължителни по закон? Аз лично не бих пестил от такова нещо. Даже ще ги вържа към мрежата да ме уведомяват по телефона ако се активират.

@nellytan1:

Въпреки че не харесвам окачени тавани, не мога да не призная, че вашето решение изглежда доста практично. Simple Smile

@elle.kv:

Още не сме започнали. Надяваме се да започнем есента, но ще е малко на кантар и може да остане за пролетта.

# 33
Обмисляме строеж на малка едноетажна къща в близост до София, има ли някой актуална информация за такова начинание от първа ръка, защото чувам много различни неща. Един ми казва под 1000 Евро на кв. забрави, друг че за 700 Евро на стопански принцип може да се направи и т.н. Благодаря предварително!

# 34
  • София
Kristina_, мъка е грубият строеж около София. Върнете се и прочетете последните страници на предишната тема, превъртяхме доста цени.

# 35
До готово или само за груб строеж питате.  Ако е до 100м2 може и бригада а не стройтел, не знам там дали би променило цената. Много зависи и материалите които ще се ползват, самото място и т.н.

# 36
Здравейте ,от скоро чета темата и искам да попитам ,имам местенце което трябва спешно да изчистя,по ред причини не можех да го поддържам и е като джунгла,а съседите вече недоволстват и са прави,спешно ще се изчисти,в мястото по скица има сграда от 20кв,мечтата ми е къща,но ако сега се изрине всичко и някой ден започна процедурите по строене дали ще има пробрем с документите за къща,трябва ли да оставя 20те квадрата сграда в мястото,да се застраховам,стара е и не може да се ползва,покрива е паднал ,тотал щета.Намира се във Варна- Тополи,ако има значение,другата седмица влиза багера,имам и още въпроси,но се връщам да чета темите.Благодаря.

# 37
Не само, че няма да имаш проблеми, ако я премахнеш (и за това си има ред, трябва да го спазиш), но и добре ще сториш. Инак кметът може да издаде заповед  да я събориш, ако е опасна. Виж чл. 195 от ЗУТ и по-специално ал.4 и 6.

# 38
Няма отношение към документите. Ако не пречи на бъдещото инвестиционно намерение може да запазите постройката евентуално да се използва по време на строителството. Така няма да правите допълнителен ПБЗ за събаряне.

# 39
Здравейте , трябва да отида да подам заявление до ЕВН за времянка ,исках да попитам виза за строеж и разрешително за строеж едно и също ли е , или да ходя до надзора да търся тази виза. Благодаря

# 40
Различни документи са (визата е за проектиране, не за строеж)  и двата се издават от Гл. архитект на общината. Ако си ангажирала някой, който да се занимава документално със строежа, обърни се към него - той знае къде и какво да прави.

# 41
Да, благодаря, ще отида при надзора да го вземам, иначе ходих до ЕВН и писах какво ми трябва, но още ми е объркано, благодаря Ви.

# 42
Временно захранване се заявява още преди да започнете проектиране с искане за Проучване на условията за присъединяване на обект към електроразпределителната мрежа. Ако сте стигнали до надзор би следвало да имате вече издадено Становище, вижте какво пише в него.

# 43
Спомням си ,че плащах някаква такса от 80 лв. после ползвахме ток от друго място, и тази такса не знам за какво е ползвана само , за да тръгне строежа по документи, онзи ден като ходих до ЕВН, казаха,че изтекло, не знам какво е изтекло, дори плащането не можеха да видят.Ще отида при надзора да ми обяснят.А има поставено табло между нас и съседите, но не знам само за тях ли е или за двете къщи.За тов аказа служителката щели да дойдат пак да видят и т,н.

# 44
  • София/Варна
Платили сте за становище за присъединяване, то е със срок 1 година поне при ЕРМ Запад. Трябва след като имате разрешение за строеж да си сключите договор с електрото.

Общи условия

Активация на акаунт