Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 47

• 37 045
  • 764
  •   2
Отговори
# 45
Искам да попитам тези, които в момента са приключили със довършителните работи -  с колко сантиметра изолация покрихте тулите и водехте ли се от някакво съображение при избора и изпълнението?

# 46
  • София
Дебелината зависи и от вида, ти каква ще слагаш? Съображения много, колко изолина, дишаща, огнеупорна, хидроизолирана искаш да ти е къщата... 🤷‍♀️

# 47
Дебелината зависи и от вида, ти каква ще слагаш? Съображения много, колко изолина, дишаща, огнеупорна, хидроизолирана искаш да ти е къщата... 🤷‍♀️
Искам само да е дишаща, дали да е огнеупорна - стиропорът така или иначе гори като факла. Ватата неизбежно с течение на времето се свлича надолу ... не знам какво друго може да се сложи.

# 48
  • София
Как ще се свлече ватата? За вътрешна изолация ли питаш?

# 49
Защо дебелината да зависи от вида на изолацията?

Иначе максимата е колкото повече товлкова по-добре.
Може да прочетете постовете на Нелина за изолацията.

При нас тази седмица следобяд се усеща наистина топло. Иначе е приятна температурата в къщата. С Ка стъкла сме и спроед специалистите трябва да е парник в къщи. Вечер спим с одеала. Само на малкия дзвер му е топло и спи по чаршаф, но сутрин се оплаква, че й е студено...
Нямаме охлаждане в къщата. Имаме само външни щори, но са спуснати само на подпокривните прозорци и в едната стая.
Стаята в която спим в момента е 24 градуса. В хола е 27 градуса

Последна редакция: пт, 16 авг 2024, 15:57 от nellytan1

# 50
Как ще се свлече ватата? За вътрешна изолация ли питаш?
За външна питам. Четох някъде, че ако ватата се навлажни /намокри при компрометиране на защитната мазилка, става тежка и започва да се свлича и после няма сила, която да я върне обратно. Може и да не така, затова питам ...

Последна редакция: пт, 16 авг 2024, 12:44 от TorbaLan1

# 51
  • Пазарджик
Нашата външна изолация  на новата къща е 10см. На тази ,в която е живеем е 5см и от 12-13г  и не е мръднала/при условие,че е само с шпакловка т.е без боя/.

# 52
  • София
TorbaLan1, каменната вата е на плоскости с различно дебелина и плътност. При поставянето се лепи и се дюбелира, след това се измазва два пъти и накрая цветната мазилка. Няма шанс да провисне, свлече и т.н. По-добрият материал е, но по-трудна за работа, оттам крайният резултат е с по-висока цена.

# 53
Здравейте,

имате ли идея какво трябва да бъде минималното отстояние на мебели от радиатор?

# 54
Здравейте,

Имам смътен спомен (дано не те подвеждам, но отдавна съм го чела, когато сме купували конвектори) за препоръка около 1 м за електрически радиатор и конвектор, а за централно отопление може и по-малко. При нас в една от стаите (централно отопление) е около 50-60 см и нямаме проблем вече 20 години.

# 55
Здравейте,

Имам смътен спомен (дано не те подвеждам, но отдавна съм го чела, когато сме купували конвектори) за препоръка около 1 м за електрически радиатор и конвектор, а за централно отопление може и по-малко. При нас в една от стаите (централно отопление) е около 50-60 см и нямаме проблем вече 20 години.

Много благодаря  : ) !

# 56
Здравейте,

Ако продуктът е български съветът ми може да не ти свърши работа, но ако е от някой по-известен производител би следвало да имат installation and operation manual (IOM или O&M), документация в която се упоменават отстоянията от уреда в зависимост от необходимите обслужвания и за правилното му опериране.

# 57
  • София
Здравейте, въпрос към тези, които имат подово отопление и са с циментова замазка - слагана ли е мрежа, от тази фината?
Направо не знаем на кого да вярваме! Нал приятел, които е наистина много добър ОВиК инженер, ни съветва непременно да сложим. Да, в замазката има фибри, но според него прави ли се такава на циментова основа, е задължително. Отделно, тя не е толкова скъпа, за да се мисли толкова.
Други пък казват че е напълно излишна.
Как е при вас?

# 58
  • София/Варна
Ние имаме и мрежа и фибри

# 59
  • София
Да, точно, препоръката е за мрежа, фибрите са си задължителни.

Общи условия

Активация на акаунт