Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 47

• 40 117
  • 764
  •   1
Отговори
# 645
Ние също не сме спирали ТП. Когато ни нямаше за седмица я бяхме намалили на 25 градуса. На обяд преди да се приберем увеличихме градусите на 30. Когато се прибрахме беше приятно топло все едно не сме отсъствали. 

При родителите ми също е така. Много са доволни, че когато ги няма къщата си е топла и не се прибират в студена къща. С печката на дърва не беше така.

# 646
Ние също не спираме котела, подовото си работи нон-стоп.
Просто регуралираме градусите.
Ако ни няма примерно 2 дни, пускам на режим ваканция и по някое време връщам обратно програмата на стайните термостати, стаите си загряват и всичко е топ. Супер удобно е.

# 647
  • Пловдив

Nelina, рекуператорите дали имат такива възможности да подобряват влажността в помещенията, ако са много ниски показателите?

nellytan ,за имането -има .ЕRV обменят влага и топлина .Когато купувахме HRV нашия архитект бе на мнение ,че при нашия климат ERV не е особено подходящо .Тогава не разбирах ,а в годините съм обменяла  инфо с потребители с ERV ,но никой от тях няма конкретните данни , каквито искам , защото рекуператорите им нямат толкова подробни отчетни устройства като моя .

Сега ,ако искаш , ти предоставям малко сметки какво би подобрило ЕRV като взема нашите данни в момента .Това е в идеалния случай .Чакам някой до се включи с истински данни .

Дани в момента
Външна Т  -1.5°
Външна влажност -84%

Вътрешна Т -22.5°(от 24° някъде ми се губят 1,5°по тръбите в тавана)
Вътрешна влажност 38%

От рекуператора вкъщи влизат
Т-21°
Влажност -29%

Ако имаме ERV ,прилагам ,това което съм видяла в характеристиките му - до 60%от влагата и 80%КПД .КПДто ми е потвърдено от хората ,с които съм комуникираме. На нашия КПДто (реално) е 95% .
Така се получава ,че от тези 38%влажност рекуператорът ще върне обратно около 21% .Входящият въздух ,обаче, ще стане 18° ,вместо 21°,като при нас .
Итака ,29%влажност отвън с HRV +21%влажност ,ако си с ERV ще станат 50% влажност .
Като насложа допълнителните градуси (3°от разликата в рекуперацията ) ,ще се изгубят около 12 % влажност .По моите изчисления, входящият въздух ще стане 38%, и авентуално вътре ще се покачи ,но колко не мога да кажа .Очаквам до 5% разлика във влажността  с това ,което сме в момента .Човекът ,с който съм обменяла най-много инфо  с  ERV ,също е с влажност от около 40% ,но поддържа по-ниска Т у тях -22° .

Бенефитът на ERV е ,че ако ги ползваш лятото ,може да редуцират влагата на входящия въздух .На нас не ни е нужно ,защото тогава климатикът изсушава .
Минусите са ,че топлообменикът им е хартиен -може да мухляса или развие бактерии ,както и по-краткия му живот в сравнение с HRV .

Много искам да пусна отделна  тема ,само за рекуператори ,да направя  и лично видео какво представлява и принцип на работа,но искам и други хора да споделят опит .
  Например ,аз не съм монтирала CO2  сензор ,пак съм чела че няма смисъл при нон стоп вентилация .Обаче ,на моменти ме гложди да гледам резултати и да експериментирам с кубиците на потока .Статистиката ми бе любимия предмет в университета ,но не ми се дават 400лв за уред за CO2 ,а и няма подобни под наем.

Относно отоплението ..Вече 3 години въртя сметки и то не само месечни .Гледам какво се случва по час .В началото ,много експериментирах и с температури -да задам 1° по-висока ,да сваля през нощта .
Моят извод е , че най-ефективното и най-икономичното за една енергоефективна къща е да работи нон стоп на едни и същи градуси .Ако съм задала 24° и го намаля ,климатикът ще спре .Правила съм опит в 22 часа вечерта. Ако навън е минусови температури ,около 8 часа сутринта ще е 22,5° .Реша ли да го вдигна отново на 24° ,консумацията става над двойна за поне 10-12 часа (от 500-600 W на 1.3 -1.4kWh) ,защото вътрешната Т ще се вдигне ,но стените и всички повърхности са поизстинали .Нали знаете ,как един климатик ,дори и да е достигнал зададената Т не влиза в модулация ,докато не се темперира хубаво помещението  .Затова си позволявам да намаля на 23° ,само ако видя поредни слънчеви дни в прогнозата и е през седмицата ,когато работим .
При нас също бяха мъгливи месеци ,повече от обичайно .В ниско сме и имаше цели дни със супер гъста ,влажна мъгла .

И друго щях да отбележа .Мнението ми се припокрива с това на angel dust .Не виждам смисъл от термостати по кръгове ,в изолирано жилище .Няма как да се докара разлика от над 2° между различните помещения.Това е проверено и при други къщи . Затова и ние не сложихме ел клапи с термостат .
За оптимизация по-скоро бих предложила разглеждане на графиката и циклите на ТП (он-оф) ,влизане в модулация ,конкретни часове за БГВ и най-вече устройство за консумацията .Там ще се достигнат до лични изводи ,каквито аз съм си направила за нашия дом ,докато не регулирам напор ,термостат ,вентилатор на каналния климатик .

Да добавя ,че и от нашата входна врата духа (заради ролковата брава ,казвала съм) и от едната ПВЦ врата доскоро ,но ММ я реглира .Врата към гаража,в който е кучи студ ,  е обикновена алуминиева ,без праг,  и даже отдолу сме сложили от онези самозалепящи се четки за врати ,да уплътняват процепа .

Допълвам към Нелитан  Hug Hug

Последна редакция: пн, 17 фев 2025, 22:53 от nelina_london

# 648
Здравейте.  Някой може ли да предложи строителна фирма за строеж на къща в село близо до Пловдив? И как вървят цените за груб строеж в момента?

# 649
А как регулирате температурата на 2ет през деня?
Ние минлата зима нямахме все още термостати - не ги бяхме монтирали.
Само за сравнение, този януари платихме 400лв сметка газ. А миналия (който като температура е подобен може би на този пре 2024г.), платихме 603лв. газ (когато нямахме термостати). Тогава температурата беше зададена на самия котел, но според мен обраната връзка, която той получава от водата, която се връща, не беше много адекватна. Та, мисълта ми е, че има смисъл от тях, дори и да си поддържате една и съща температура вкъщи Simple Smile
Ние вечер изцяло изключваме подовото на 2рия етаж. Признавам си, че не съм засичала температури. Субективно мисля, че е по-добре.
Най-добре би си проличало с устойство, което записва данни за температурата например на всеки час.

Аз и заради влажността го правя. От както е включено подовто е много ниска влажността. Даже и орхидеите ми не искат да цъфтят.
Все още не сме гледали уред,  с който да коригираме тези ниски стойности.

Nelina, рекуператорите дали имат такива възможности да подобряват влажността в помещенията, ако са много ниски показателите?

# 650
С голям интерес ви следя! Може ли да препоръчате фирми от които сте доволни относно термопомпи, бойлери и солари? Да продават всичко и да могат да си направят цялата инсталация сами? За София като локация. Благодаря ви

# 651
  • Бургас
С интерес четох дискусията за ТП. Да дам и аз своя данна. Ние сме с конвектори, т.е. температурата на водата е по висока отколкото на подовото. Температурата, която излиза при най- студеното е 35 градуса, като има моменти е 30. Къща на 2 етажа, като повечето при вас е. Нашата ТП има термометър, който мери външната температура и от там се влияе как да работи. Освен това вътре всеки конвектор си има също да се настроят температурата. За изминалият период и при нас също беше студено и мрачно, затова и топлата вода се топли от помпата, а не от соларите. Сметката е 350 лв. От моя мъж знам, че има някакви криви, които следи за работата на помпата. Включена е през октомври и нищо не сме пипали, освен по Нова година, когато ни нямаше и беше в друг режим. Доволни сме от помпата, която е Висман. Стандартно изолирана къща.

# 652
Nelina, много благодаря за разясненията! Страхотна си както винаги!

computer79, за момента имаме само опция да изключваме циркулационната помпа за втория етаж. Все още нямаме термостатит там. Когато е слънчево дори детето само си отваря прозореца, защото става много задушно. В такива моменти през Шелито ръчно задавам спиране на тока към циркулационната помпа. Преполагам, че могат да се нагласят разни сценарии, но все още не знам как, а може би ще трябва и допълнително устройство!

# 653
Като заговорихте за енергийно ефективна къща, може ли да споделите класа на енергийна ефективност на вашите къщи в kWh/m2? Интересно ми е какво се разбира под това понятие...

# 654
Аз не знам нашият сертификат колко е адекватен.
Човекът, който го прави, каза че ще вземе данните от проекта. В крайна сметка не съм гледала какво е сметнал, защото за сега в България той не се използва никъде.
Като цяло имаме още неща да подобряваме при нас, за да е по-добре положението. Едната външна стена все още не е напълно готова с изолация в долния край. На тази стена си се усеща студ.

# 655
  • Пловдив
Много ползвам понятието "енергоефективна" ,като заместител на "нискоенергийна" ,което ,само по-себе си,  е поне 2 пъти по-ниско от действащия стандарт по Наредба 7 .
  И на мен ми е любопитно дали сертификатите се припокриват с реалността .
 Сертификатите са копипейст на проекта в част ЕЕ .

Ето го финалът на  нашия ,който абсолютно не отговаря на реалността и ще напиша защо .

Единствено,  всичката изолация е отбелязана ,както е .Там , всичко като загуби от топлопреминаване е вярно. Добива от слънце също .

Разминавания :
 1 .Рекуператорът не е отбелязан и е пресметната кратност на обмен при вентилация от 0.6 .Немога да си представя ,каква обществена сграда трябва да е това ,та в наредбата е заложена такава цифра .При нашата къща от 600м3 ,всеки час трябва да постъпват 360м3 въздух Astonished .За 24 часа по норматив една къща трябва да смени въздуха си 13 пъти ...Оставям на вас да прецените що за нелепост е това .
2. Отбелязан  е бойлер 300л.,ние сме с 200л.
3.Консумацията на уредите е спрямо броя живущи ,ние сме 4ма .Изчислени са някакви базисни часове за фурна ,пералня и уреди ,които са над реалните ,точно защото са на бр.хора .
4.Липсва охлаждане -в Пловдив няма как без него .
5.Изчислителната температура за отопление зимата е по някакви средни за района ,кой знае от коя година , но щом Пловдив се изчислява с -15° ....

Реалността от последните 4 години е + -  200-300 Kwh годишно  ,като в тях влиза и поливане на 1дка двор с помпа по 3 часа на ден .Средно 5600 kWh на година ,разделено на 266м2(РЗП на жилищни помещения) ,прави 21kWh/m2 годишно за всички ел.нужди .Само отоплението е средно 3 kWh/m2 годишно ,охлаждането е между 1 и 2 kwh/m2 годишно .

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 19:16 от nelina_london

# 656
Здравейте.  Някой може ли да предложи строителна фирма за строеж на къща в село близо до Пловдив? И как вървят цените за груб строеж в момента?

И аз се присъединявам към питането. 🤗 Като търся фирма, която се занимава с цялата документация по процеса до акт 16.

# 657
Здравейте.  Някой може ли да предложи строителна фирма за строеж на къща в село близо до Пловдив? И как вървят цените за груб строеж в момента?

И аз се присъединявам към питането. 🤗 Като търся фирма, която се занимава с цялата документация по процеса до акт 16.
Това са  различни фирми. Едната е фирма, която ще ви построи къщата, а друга е фирмата строителен надзор, която се грижи за изрядната документация през целия строителен процес до УВЕ. Отделно е добре да имате технически ръководител на обекта, който да следи коректното изпъление на строителните процеси, да подписва протоколи и т.н.  Някои възложители, независимо че вече не е задължително по ЗУТ, си наемат и инвеститорски контрол, който да съблюдава ефективното и икономично разходване на средства и материали.
Много пъти сме писали в темата. Не става просто да тръгнете да търсите фирми. Първо трябва да имате одобрен проект и копие на количествените сметки от него да дадете на поне 3 фирми, като на базата на тях да ви изготвят подробни оферти с количествено стойностни сметки, които вие да сравните и да изберете най-изгодната за вас. Разбира се, че трябва да проучите и отзивите от тяхната работа. Добре е да е препоръчана фирма, но най-важното при равни други условия е каква оферта и срокове за стартиране на строежа и приключването му ще ви дадат.

# 658
Здпавейте. Може ли препоръка за строителна фирма за подмяна на стар покрив в района на Плевен. Благодаря.

# 659
Здравейте и от мен! Ние сме на етап избор на входна врата. Имате ли препоръки? За гр Варна

Общи условия

Активация на акаунт