Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 47

• 38 975
  • 764
  •   1
Отговори
# 675
Dea_2017, не съм забелязала по нашите стъклопакети да има дефекти. Знаеш ли от коя фирма са направени и какви стъкла са ползвали? Нашите са от фирма "СтъклопакеТа", не помня с какви стъкла работеха те.
[/quote]

Не знам дали на този етап да споменавам фирмата, защото целта ми не е да ги очерня, а и монтажистите твърдят, че за първи път виждат толкова лошо качество от тази фирма. Иначе въпросната фирма работи с Guardian glass. Външното ни стъкло е clima guard solar, вътрешното - Ка стъкло с триплекс.

# 676
Ние също сме на етап дограма...В нашият град е пълна лудница с избора на фирма, иначе сме се ориентирали в марка/модел.
Моля някой ако има препоръки за фирма, която работи със Саламандър, Кьомерлинг  за гр. Варна да сподели.

# 677
Здравейте, следя мнениятя за дограма. За град Плевен , някой да препоръча фирма. Какво ви е мнението за Ролпласт? Благодаря

# 678
Ние също сме на етап дограма...В нашият град е пълна лудница с избора на фирма, иначе сме се ориентирали в марка/модел.
Моля някой ако има препоръки за фирма, която работи със Саламандър, Кьомерлинг  за гр. Варна да сподели.
Миг маркет

# 679
Здравейте, следя мнениятя за дограма. За град Плевен , някой да препоръча фирма. Какво ви е мнението за Ролпласт? Благодаря
Качество - Илина, ако цената ви устройва.

# 680
Ние сложихме Рехау.  Никакви забележки нямаше по стъклата, препоръчвам я.

# 681
Здравейте!
Искам да попитам някой дали е правил сондаж на вода? Най-вече ме интересува легализацията на сондата. Ние намерихме човек, който бие сонда и доста хора из селото са го ползвали. Човекът каза, че легализацията е ходене по мъките и да не се занимаваме. На нас все пак ни се иска всичко да е изрядно. Имате ли препоръки? Благодаря предварително.

# 682
Здравейте, някой с актуална информация за цената на строителен надзор до София? Искат ни 5500 лв. без ддс за 250 кв.м и не мога да се ориентирам дали е нормална или да събирам и други оферти.
Ние най-накрая се сдобихме с така чаканото разрешение, отне ни 3 месеца и го взехме със скандал, т.е. можеше да отнеме и повече

# 683
  • София/Варна
Здравейте, някой с актуална информация за цената на строителен надзор до София? Искат ни 5500 лв. без ддс за 250 кв.м и не мога да се ориентирам дали е нормална или да събирам и други оферти.
Ние най-накрая се сдобихме с така чаканото разрешение, отне ни 3 месеца и го взехме със скандал, т.е. можеше да отнеме и повече
Търсете още оферти . За скъпо платена натресена по закон секретарка направо се оливат.

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 13:00 от Gerundiq

# 684
Нашия беше 2500, но няма да ти казвам каква мъка. Докато входира документите в общината, му звъняхме по 5 пъти на ден. Хванал е 10000 обекта и не може да се осъзнае къде какво е направил. Пълен ужас. Добре, че мина.

# 685
Здравейте!
Искам да попитам някой дали е правил сондаж на вода? Най-вече ме интересува легализацията на сондата. Ние намерихме човек, който бие сонда и доста хора из селото са го ползвали. Човекът каза, че легализацията е ходене по мъките и да не се занимаваме. На нас все пак ни се иска всичко да е изрядно. Имате ли препоръки? Благодаря предварително.

Здравейте,
По-назад в темата съм писал в отговор на питане за препоръчване на изпълнител, понеже съвсем наскоро правих сондаж и съответно регистрация (както вие му казвате легализация).

Относно регистрацията няколко насочващи точки, за да прецените дали моят опит ще ви е от полза:
1. За сондаж за битови цели ли става дума? Ако да, процедурата е лесна. С условието, че сондажът е изпълнен от правоспособна фирма, която ви е издала документация за изграждането(!).
Ако е за стопански цели, доколкото знам, процедурата никак не е лесна.
2. Имотът УПИ ли е? Ако да и отговаряте на т.1, процедурата е лесна.
3. Към коя Басейнова дирекция е имотът? Аз имам опит с БДДР ("Бас. дир. Дунавски р-н", в Плевен, която отговаря най-общо за София и голяма част от Северна България). Има още три БД.
Конкретно в Плевен, ако отговаряте на т. 1 и т. 2, нещата стават доста лесно, според мен.
4. В коя община е имотът? Аз имам опит със Столична. Ако и вашият имот е там и отговатяте на т. 1, 2 и 3, нещата стават лесно, според моя опит.

За процеса на самата регистрация (с условието, че отговаряте на т. 1, 2 и 3 и имотът не е в някоя "куца" община:
а) подавате "Уведомление за регистрация" в съответната БД. Може по пощата, може по мейл, може през системата на ел.правителство, аз ползвах нея, но е мъка да намерите съответната услуга, защото е забита някъде из дебрите на сайта и търсачката не я открива. Услугата е с номер 2164, но и да го знаете, пак е трудно, затова ето линк директно към нея (ако линкът не ви се отваря коректно, значи трябва да имате профил и да сте в него) https://egov.bg/wps/myportal/egov/dostavchitsi%20na%20uslugi/spe … D1%86%D0%B8%D1%8F
Избирате "Заяви услугата". След което, в началото на новоотворената страница ще видите графа "Тип заявление" с падащо меню от дясно, от него избирате ПЪРВАТА възможност - "Уведомление за НАМЕРЕНИЕ за изграждане на водовземно съоръжение...", след което попълвате всички други графи, отваряте всички други точки и попълвате всичко каквото е необходимо, прикачвате документи, преглеждате и подавате.

А документите, в хипотезата на горните т. 1, 2 и 3, основно са:
- документ за собственост;
- скица на имота;
- ВИЗА за застрояване (или нещо друго, не знам какво, примерно наличие на оранжерия?, с което да обосновете нуждата от сондаж/кладенец);
- ОТКАЗ от съответното водоснабдително дружество (когато се нуждаете от сондаж по линията на ВИЗА) да ви водоснабди от законен водопровод, т. е. водопровод няма или не отговоаря на изискванията;
- СЪГЛАСИЕ  от останалите съсобственици за изграждане на сондаж, в случай, че не сте единствен собственик на имота. Може да е написано ръкописно на лист и подписано, това е достатъчно.

След седмица-две или колкото там е срокът, се обаждате ПО ТЕЛЕФОНА в Басейнова дирекция (важи за Дунавски район, не знам как е в останалите три), казвате входящия номер и служителката ви отговаря "Всичко е ОК, може да изграждате" или "Трябва ни още един документ". 

Приемаме, че сте пратили всички искани документи и са ви отговорили, че може да действате.
Правите сондажа.
Получавате си (от сондьорите) документи за изграждането, за ТЕХНИЧЕСКИТЕ ПАРАМЕТРИ на сондажа, сертификатите за материалите.
Отваряте пак горния линк в egov.bg, същата услуга 2164 и в същата графа "Тип заявление" избирате от падащото меню "Заявление за РЕГИСТРАЦИЯ на водовземно съоръжение от подземни води за задоволяване на собствени потребности на гражданите".
Попълвате каквото е необходимо навсякъде, включително техническите параметри както са според документацията. За местоположение или слагате гпс-координати, или пишете описателно в метри отстоянията от границите на имота, или давате координатите от документацията, както ви е най-лесно.
Подавате заявлението.
След седмица-две от БДДР ще получите по пощата копие на Уведомително писмо, с което БДДР уведомява кмета на общината, че сте изградили сондаж и че кметът е длъжен да установи това.
Обаждате се  в БДДР за да ви дадат входящия номер, с който оригиналното писмо е било заведено в съответната община.
Обаждате се (или отивате, зависи от общината) в съответната община, казвате вх. номер на писмото от БДДР, за да проверите какво става и какво им трябва, за да установят сондажа. В моя случай изискаха документацията на сондажа (която, както споменах по-горе, се издава от фирмата-изпълнител) и снимки. Може да дойдат и на проверка на място, ако нещо ги усъмни. Затова, ако регистрацията на сондажа ви е важна, например за да вземете разрешително за строеж, е сериозен плюс, ако той е изграден по правилата от квалифицирана фирма с добра, утвърдена практика.
Изпълнили сте указанията на общината.
Общината прави Констативен протокол, издава ви Удостоверение, праща ги заедно с документацията за изграждането в БД. и същевременно праща всичко това и на вас по пощата с обратна разписка.
Звъните в БД и казвате, че общината им е пратила каквото се иска от нея.
Всеки път когато се обаждате, първо казвате входящия номер на заявлението за регистрация, след това казвате каквото има да казвате. Служителката е една, много е любезна, но е претоварена и гледайте да я улесните както можете, съвсем същото е и в Столична община (относно регистрацията на сондажите).
След няколко дни получавате по пощата с обратна разписка заветната Регистрация от БДДР.

Предполагам, че процедурата би трябвало да е същата или подобна и в останалите три БД,

Успех!  Simple Smile

# 686
Предполагам знаете, затова ще ви попитам - ако се подаде заявление, презавери разрешение за строеж / което е от 2021г., месец след него е открита и площадка, не е започнат до момента строеж/, за колко време ще е валидно - 3 или 5 години?

# 687
Предполагам знаете, затова ще ви попитам - ако се подаде заявление, презавери разрешение за строеж / което е от 2021г., месец след него е открита и площадка, не е започнат до момента строеж/, за колко време ще е валидно - 3 или 5 години?

Здравейте, малко не се разбира, но ако приемем, че разрешението за строеж е от 2021 и ..."месец след него е открита и площадка, не е започнат до момента строеж"... и имате пред вид, че е издаден Протокол обр. 2 (открита е строителна площадка), но не сте започнали физически да строите, то строежът се счита за започнал, независимо, че може да не сте направили и една копка. И, по спомен, от датата на откривнето на площадката имате пет години да завършите грубия строеж (Акт 14). И ако не можете да завършите до А14 за 5 г., имате право, в рамките на година след крайната дата на изтичането на 5-те години (началната е откриването на площадката) да удължите срока на РС еднократно. Но си проверете в закона дали все още е така, защото напоследък го променят по няколко пъти в година.

# 688
Да, правилно сте ме разбрали. Благодаря Ви. Въпросът ми е това еднократно удължаване на РС след изтичането на първоначалните 5 години - с колко години удължава - 3 или 5?

# 689
Да, правилно сте ме разбрали. Благодаря Ви. Въпросът ми е това еднократно удължаване на РС след изтичането на първоначалните 5 години - с колко години удължава - 3 или 5?
Съгласно чл. 153 от ЗУТ и в зависимост от етапът, който сте достигнали със стоежът, срокът за удължаване на презавереното РС съответно е 3 години за стартиране на строителството и 5 години за завършване на грубия строеж - Акт 14. Заявление за презаверяване се подава в 3-месечен срок от изтичане срокът на настоящото РС. Ако обаче презаверите РС и пак нищо не направите губите РС, както и валидността на одобрения инвестиционен проект.

Последна редакция: пт, 07 мар 2025, 14:42 от Fatalina

Общи условия

Активация на акаунт