Отговори
# 45
  • при палмите и алигаторите,FL
Като ви чета, или аз съм от друга планета, или моите деца. Винаги съм се опитвала да ги предразположа към подобни разговори, подходящи за техните възрасти... да, ама не, винаги са ме прекъсвали, че не искат да слушат... Някак им е неудобно да се говори за твърде интимни неща. Даже не съм сигурна кога им е започнало окосмяването, от 7 г. искаха сами да се къпят в банята и ги беше срам от мен. И все още се крият, като се преобличат, мога само да ги видя по сутиен и по гащи, абсурд нещо по-голо...
Явно сме от една и съща порода, у дома е същото. Разговорите се прекъсват с "Аз си знам", и край, сменя се темата.

Ми явно си е до деца.
У нас табута няма

Едит: а когато се преобличат в у-ще, басейни и прочее какво правят?
Табу няма, отговарям на всичко, обаче въпросите се задават рядко и на второто изречение се сменя темата.
Имат си съблекани в училище,  и на басейна, ползват и тоалетните за преобличане

# 46
Когато казвам че няма табута е от двете страни. Ясно е че от родителска гледна точка гледаме всичко да обясним.

А за съблекалните, ясно че има, но там се преобличат 10-15 деца едновременно. Затова попитах. Ако им е неудобно пред майка им, какво остава за пред другите деца.. или пък за лекар..

Да не с налага, но ако има нещо за което да трябва да хвърлите око.. някоя малка инфекция ( тип възпален косъм, не се правя на гинеколог), протрито или сцепена кожа от бански-вода- пясък.
И по-натам истинкото ходене на гинеколог.. дано не им тежи.

# 47
Разговорът ги проведохме около 8-9 годишна когато беше. Действително имаше съпротива и срам, но успях да я накарам да ме изслуша. Дори после се зарадва, че съм ѝ разказала. След това сме “преговаряли” темата и съм подарявала книжките.
Потвърждавам за срамуването и криенето. Още се крие. От 5-6 годишна се къпе сама. Заради това криене не съм видяла, че има стрии на гърдите и стрии на бедрата😢
В съблекалните на басейните има едни кабинки, където да си гол, там се преоблича. В училище остава по бельо, чак толкова явно не я е срам.

# 48
А за съблекалните, ясно че има, но там се преобличат 10-15 деца едновременно. Затова попитах. Ако им е неудобно пред майка им, какво остава за пред другите деца.. или пък за лекар..
Това съм го пропуснала, но да, от всички ги е срам. Ходят на плуване, къпят се с банските под душовете или ако има отделни кабинки, в общи бани да се съблекат - абсурд. Пред приятелки, братовчедки и т.н., пак се крият.

# 49
  • Mediterraneo
Няма теми табу вкъщи. Скоро ми гостува приятелка, мюсюлманка. Присъства на един разговор с голямата ми щерка и само дето не припадна. Ставаше въпрос, че на детето му закъсняваше 3 дни цикълът и я карах да си направи тест за всеки случай. Аууу, ма как така й говориш, да отиде на лекар, тези неща не са за приказване, че и пред външни хора, не ти ли е неудобно... Ами не, нито на мен, нито на детето му е неудобно, нещата от живота са. Приятелката ми има дъщеря на 10, самотна майка е, уж модерна жена, високообразована, директор в голяма фирма и пр...

# 50
Пак съм аз.
Моята си боядисала косата без да пита ,а реално ми каза че отива да се подстриже .
Какво бихте предприели?

# 51
Пак съм аз.
Моята си боядисала косата без да пита ,а реално ми каза че отива да се подстриже .
Какво бихте предприели?
Еми такова е на 15. Боядисват се, нокти правят...
Ако не си забранявала и говорила изрично, няма какво да направиш особено.

# 52
Пак съм аз.
Какво бихте предприели?

Не й се карай. Обясни й какво са боите - химия. Излишна химия, когато си пубер и косата ти е по-хубава от всяка боя.
И освен това ставаш роб на фризьорката, да ходиш всеки месец.
После, че изсушава косата, че започва да пада (може да й покажеш някоя възрастна дама да види нагледно 😉)
Освен това струва пари това боядисване - може да ги похарчи за друго. Струва и време, загубено при фризьорката. Диша и изпаренията, които са химикали.
Толкова ли лесно дава свободата си и парите си? (Питаш)
После може да вмъкнеш малко лекция за филър, ринопластиката и изкуствените цици, за да не те изненада с нещо по-сериозно и непоправимо.

Последна редакция: ср, 07 авг 2024, 12:31 от Valerie R

# 53
  • София
Еми не е баш така, защото явно е излъгала тийнката. Моята знае, че не разрешавам засега да си боядисва косата и не повдига въпроса. Пита за всичко може или не може, като разбира се очаква всичко да й позволя, но не е познала. Нека се цупи и тръшка, изобщо не ме интересува. Казала съм, че когато стане напълно независима от нас, може и в 15 цвята да си боядиса косата и да си сложи и 5 обици на езика ако ще.

лисичке, дъщеря ти има проблем с дисциплината и незачитане на родителския ти авторитет, но идея нямам какво да те посъветвам. Извини ме, че така директно ти го казвам, но поне от това, което споделяш, оставам с такова впечатление. Поне боядисването на косата не е нещо животозастрашаващо. Драмата не е боята, а че го е направила без да те попита.

После може да вмъкнеш малко лекция за филър, ринопластиката и изкуствените цици, за да не те изненада с нещо по-сериозно и непоправимо.
И откъде пари за операции и осъществяването им без съгласие на родител?

# 54
Аз съм показвала снимки преди и след на Мария. Стигаше й за да я откажа от всякакви тунинги 🤣🤣🤣
За лъжите са друго нещо.
Но боядисването не е нещо за скандал чак (аз самата не се боядисвам и не ходя по фризьори).

# 55
Тонка,така е, но не знам защо така се получи.

Не е самото боядисване, а това че лъже.

# 56

По-добре да не знаете.
На мои познати момичетата излизаха с богати чичковци, които им плащаха подобни неща... но там вече контролът отдавна е изпуснат. Close
Не знам какъв е начинът за родителски авторитет, дали си е до дете или до забрани, дали е тийн инат... ако някой знае успешна рецепта, нека сподели.

# 57
Еми не е баш така, защото явно е излъгала тийнката. Моята знае, че не разрешавам засега да си боядисва косата и не повдига въпроса. Пита за всичко може или не може, като разбира се очаква всичко да й позволя, но не е познала. Нека се цупи и тръшка, изобщо не ме интересува. Казала съм, че когато стане напълно независима от нас, може и в 15 цвята да си боядиса косата и да си сложи и 5 обици на езика ако ще.

лисичке, дъщеря ти има проблем с дисциплината и незачитане на родителския ти авторитет, но идея нямам какво да те посъветвам. Извини ме, че така директно ти го казвам, но поне от това, което споделяш, оставам с такова впечатление. Поне боядисването на косата не е нещо животозастрашаващо. Драмата не е боята, а че го е направила без да те попита.

Е, откъде.. Сега е намерила за фризьор, малка е сумата, утре ако няма дисциплина, ще търси начини за друго, каквото реши. Затова мама да хване по-яко кормилото на обясненията и вътрешното осъзнаване.

# 58
  • София
Ако имаше рецепти за добро тийн поведение, нямаше да пишем в темата.

Не допускам чак "такова" припечелване на пари, затова зададох въпроса. Да чукаме на дърво.

В тази връзка ще ви разкажа нещо скандално. Дъщеря ми вече е на 16 г. Миналата година, когато беше 8 клас и масово още бяха на 14 г., една от съученичките й се оказа, че е излизала/имала връзка с бащата на друга тяхна съученичка. Имало е скрийншотове на техни чатове и т.н., историята е много грозна. Момичето е от заможно семейство, баща й е бивш политик, с много стабилна професия... Родителите я изловили, когато се прибрала вкъщи с нови маратонки за 700 лв. Скандалът е бил огромен, може и да има предприети мерки срещу ненормалника-баща, но от тогава въпросното момиче има редица забрани - дали да излиза, кога да излиза, с кого... нон стоп проверки и следене от страна на родителите. Но както се казва - пу-пу, да не ни идва до главите.

# 59
  • София
Лисичке, самото боядисване според мен не е голям проблем, но това, че не иска разрешение и не зачита особено мнението ти е. Може би е най-добре сега вместо да й се караш да опиташ да използваш ситуацията, за да си поговорите и да се опознаете. Имам предвид да изговорите какво куца помежду ви, защо не споделя с теб или лъже, какво би могла да направиш, за да се сближите. Поинтересувай се от нейните интереси - любима група, хоби, филми. Излезте на заведение, някое, в което е искала да отиде, но не е могла или такова, което много харесва, а ти не го познаваш. Отидете на пазар да видиш какви дрехи й харесват. Тийновете често се чувстват неразбрани и може би имат нужда от разбиране и проява на интерес към нещата, които ги вълнуват.
Надявам се скоро да отмине този период.
П.С. Когато аз бях тийн постоянно лъжех нашите, защото те никога не ме разбираха и не правеха опит за това. Просто казваха не може и точка. Много малко и споделях, защото постоянно критикуваха мнението и не разбираха желанията ми. Или поне аз така си мислех.

Общи условия

Активация на акаунт