Живот в големите градове....

• 13 629
  • 263
  •   1
Отговори
# 180
Аз разбирам напълно основното притеснение на авторката и го споделям. В Пловдив миналото лято и особено това е направо нетърпимо. Жегата е толкова силна, че още с излизането усещам как стяга главата и гръдния ми кош в обръч и ми пречи да си поема дъх. През юли съм излизала 2 или 3 пъти навън, за съвсем кратко време. Все още не мога да изляза, отложила съм ходене на зъболекар за края на месеца, имам и други неща, които изискват ходене из града, но съм отложела. Вкъщи се търпи заради климатика, но имам чувството, че полудявам затворена между 4 стени.
Притеснява ме, че това положение е само началото на предстоящи още по-зверски горещини и прекарване на половин година само в апартамента. Затова и ние обмисляме да се спасяваме извън Пловдив в най-скоро време. При нас проблеми с работа не стоят, ще бъдем пенсионери.

Вчера излязох към 17 часа да изхвърля боклука и на връщане изгубих почва под краката, едва не се свлякох на улицата. Задължително преди излизане след обяда пия чаша-две вода. Юни месец променихме работното време в кантората, да не приключваме в 17, а 18-18.30. И да, тези жеги ще бъдат по-жестоки занапред. Имаме клиенти, които преустановяват дейност за три месеца и след 15 септември се връщат и почват работа.
Имам приятелка брокерка, която си е местна пловдивчанка. Тя също не работи след11.30 и си заминава в Марково, даже август често зачезва по планините.
Между другото климатика в къщи е на 28 градуса, никога не го оставям дори на 25 градуса.

# 181
  • Paris, France
Колкото повече стоим на климатици, толкова повече няма да можем да си покажем носа навън, защото не е нормално от +21-22° да излезеш на +38-40°. Шок си е отвсякъде. Аз не стоя на климатик, но ако лятото трябва да вляза в застрахователна агенция, банка или.дъри някои магазини/ аптека ми става буквално лошо, защото изпитвам същия шок - от +38° на +18-20°.

Това е вярно. Ние имаме портативен климатик от година, защото на едното дете му ставаше лошо и не можеше да учи и да спи. За нас не го пускаме.

През деня затваряме прозорците добре, спускаме външните щори почти до долу. Като е много, много горещо затваряме щорите плътно. Напръскваме пердетата с вода и става хладно колкото с климатик. Нощем отваряме щорите и широко отваряме всички прозорци и врати за да става течение и към 6-7 апартаментът е охладен. На втория етаж (над партер и първи) сме. На горните става малко по-горещо. Понякога мокря и центрофугирам стари чаршафи или пера нашите на центрофуга 800 и закачам на закачалки с щипки по вратите.

Струва си да се пробва дори в комбинация с климатик.

Обувам си мокри хавлиени терлици и си намокрям кожата на главата.

Магдена, и аз искам двор. Ако спечелиш от лотарията и купиш къщата, можеш да ме извикаш да ти плевя и копая безплатно. Обичам дворна работа.

Последна редакция: нд, 04 авг 2024, 20:29 от Nevena Virolan

# 182
  • София /Абсурдистан
Аз съм от София, но съм била на специализация във В.Търново. За тези 4 г какво видях - през лятото е не просто жега, с някакъв ад направо, а през зимата е кучи студ. Градът се поддържа добре, има много заведения, много студенти и много туристи. Има си всичко необходимо за нормално живеене. Цените на имотите са високи защото е пълно с англичани и ирландци, които купуват имоти и вдигат цените им. За тях е много евтино. В града няма работа, освен по хотелите и магазините. И стандартното като във всички по-малки градове- администрация, училище. Заплатите са ниски. Много от местните са извън страната. Цените на стоките на пазара са същите като в София.
Относно жегите - в София е много жега също. Положението е лошо и заради колите - над града има смог и това също държи температурата висока. Аз седя само на климатик, поддържам 24-25 градуса, дори спим на климатик. Излизам само при необходимост. Преди бягахме от жегите на Витоша, сега лифта не работи.
И ние също се оглеждаме за селска къща с двор. Масово се предлагат съборетини на безумни цени.

# 183
  • София
Съгласна съм, че лятото е жега в Търново, но кучи студ през зимата отдавна няма. 🙂 Има производства също, не е като да няма.

# 184
Жегата е навсякъде тази година и за съжаление ще става все по горещо!
Много харесвам Пловдив и хората там - усмихнати, отзивчиви и любезни, но лятото е кошмарна жега, а и не бих могла да живея далече от Морето Simple Smile!
София - много възможности за работа, високо заплащане на труда, но ужасно мръсна, прашна, презастроена, изнервени хора, кошмарни задръствания, нямах търпение да си тръгна още в първият ден , когато бях там!
И в Бургас е горещо и влажно, но затова са измислени климатиците Simple Smile!
В къщи и на работа ги ползвам и живея и спя комфортно и ми е добре на 24 градуса!

# 185
Nevena Virolan учудваш ме.Доколкото знам в Париж няма жеги по 34-36гр. както се случва често в София.Да не говорим,че ги мерят на сянка. Wink През останалите дни се въртят 32-33гр. и се радваме на 29гр.някой ден на 2-3 седмици.Така се пържим 2, а понякога и 3месеца и после може рязко да застудее септември.Втори сме по засушаване след Испания, каза метеоролог по тв.Още преди него проверявах температурите в южна Испания преди 2 седмици.В София бяха по-високи.В интерес на истината не съм гледала Севиля, който също е в котловина.
Затова оплаквания от всички посоки колко е горещо при тях някъде, не ме успокояват.Не знам защо на повечето им се струва, че в София не е толкова горещо,пък и заплатите са нааай-високи.Да, но само в някои сектори.Повечето гледат с насмешка на ужасяващият трафик тук, но така е докато дойдат и не се включат и те в него. Smiling Imp На морето ни обясняваха, че е добре, че има слънце за....... нас.Казах, че в София има повече.
В края сме на отминаващият Ел Ниньо.Следва Ла Ниня и тогава би трябвало да има захлаждане.Каквото и да говорят,нищо не зависи от нас.Освен, който има възможност да се спасява сам, който, няма намира начин да оцелява в тези условия.Много малко сектори могат да си позволят да работят на плаващо раб.време или за цяло лято да се спасят на хладно.В София брокерите масово работят.

# 186
  • София /Абсурдистан
Съгласна съм, че лятото е жега в Търново, но кучи студ през зимата отдавна няма. 🙂 Има производства също, не е като да няма.
Последните две години не съм ходила там, то миналата зима не беше съвсем зима. Производства има, да, на колеги роднини работят в някои от тях. За условията на работа и заплащане, за договорите и действителността трябва друга тема.

# 187
  • Paris, France
По-рядко става 34° или 36° в парижкия район, но все по-често. Имахме ден 42°С и още един над 40°. Там, където живеем е трудно поносимо, защото има много бетон. На южните ни балкони не можеш да излезеш бос в момента.

Лелята на мъжа ми живее във ферма в района, други приятели са в къщи в райони с къщи. Еми същият е климата там, на няма и 20км са, но горещините не се усещат по същия начин.

Миналата година пуснаха парното в края на ноември, а по график е в средата на октомври, но често го пускаха още в началото на октомври. Ноември беше топъл. По Ковида имахме парно и в началото на юни!!!!!! Тази година нямаше слънце до юни. Пранета, които обикновено изсъхваха в средата на февруари за 4 часа на южен балкон, не съхнеха съвсем до вечерта. Казаха, че се дължи на изригването в Исландия.

2003 беше ужасно гореща. Нетърпимо. В края на ноември сме ходили по къс ръкав и по къс ръкав отидох да раждам. После изведнъж заваля сняг.

По-мек е климата. Няма ги българските горещини и снегове, но и тук се загряваме все повече.

Днес е приятно, 24°, но утре очакваме 31°. Над 30° си е горещо. 

При свекърва ми в момента е 32° и 4 дена ще са с над 30° температури, а в миналото са били изключителна рядкост. 20-26° е било винаги, много рядко над 29°. Остров на 600км северно от Венецуела. 

В южна Франция си имат горещини и почти винаги са с 5-6°С над нас. Даже и към Перпинян, където океанът омекотява климата и има хлад от Пиренеите реват от жеги. Нормандия и Бретания са приятни лятото и високите Алпи. Парижкият район е ОК в сравнение с България, но не е хладен.

Ако авторката не държеше на България, около Лоара е много приятно.

# 188
За избора къде да се установи човек най-важни са работата и социалната среда (роднини, приятели), достъп до здравеопазване и училище. Климат, трафик и др.подобни са второстепенни. Поне за мен. Човек се адаптира към тях. Аз например на този етап не мога да си представя живота без излизанията с приятелите, без спонтанните решения да отидеш на кино, театър, на кафе - ей така от сега за след час. В този смисъл никога не съм разбирала напълно твърденията, че на село човек имал по-голяма свобода. Къде е тая свобода, каква, за какво? По-близо до природата - да, но по-голяма свобода? Но тя свободата е вътрешно усещане де и всеки човек може да се чувства свободен или несвободен навсякъде.
Също така детето ми се придвижва само до училище от 9-10-годишна възраст, от 11-12 до други основни за ежедневието му места, а сега на 13 практически почти навсякъде в града, т.е. и в това отношение сме много улеснени, а той самостоятелен и свободен. Ако бяхме в много малко населено място, едва ли щеше да има това разнообразие от дейности, на които да ходи сам.
Обаче си признавам, че и аз напоследък обмислям идеята след време да живея някъде извън града, но това в по-далечно бъдеще и пак не съм съвсем сигурна дали ще го направя.

Последна редакция: нд, 04 авг 2024, 21:51 от Мила Атова

# 189
В големия град все нещо се случва. Днес излязохме до центъра на нашия град, ей така, без някаква цел. Оказа се, че има много интересно изложение. После пихме кафе и ядохме сладкиш. При нас много приятно в температурно отношение.

# 190
Аз свободата на село в разбирам като да имам избора да живея както искам и както ми е добре.
Да имам двор. Да имам градина, да не пътувам по 30 минути и повече до работа.
Да имам чист въздух, да се чувствам у дома, в средата си, там където искам да бъда.
Обичам театър, обичам музеи, обичам културни мероприятия, когато искам отивам.
Свободата я разбирам да мога да живея според своите виждания и представи.
За едни е молчето, кафенцето,заведението, тълпите на големия град, работа в престижна и голяма корпорация, бирен социален живот.
За други -спокойствие и бавен ритъм, близост до природа, на пет минути гора и чист въздух, уют и да ти е мило, че се познаваш с всеки, а не това да те дразни.
За всеки е различно.
Аз го използвах това със свободата, защото наистина в голям град се чувствам като в затвор. Буквално се задушавам.
Не мога да опиша как ми олеква когато си отивам у дома, и колко ми е свита душата когато се наложи идвам София.
До ден днешен вляза в София се чувствам особено. Изляза ли чувствам свобода.
А не е като да не исках да живея там.
Исках само там и никъде другаде.
После приоритети ми се пренаредиха.
Обичам някои места там още.
Рядко ходя и само когато хептен ми се прииска или по необходимост.
И не съм преживяла нищо кой знае колко лошо там.Но просто не с е оказа моето да живея там и ми беше трудно, признавам си.
Имала съм и тежки и хубави мигове.
Не съжалявам за опита, който София ми даде.
Но не я обикнах.
Тя, основното за мен е да съм там където съм щастлива. Това е свободата. 😊

Последна редакция: нд, 04 авг 2024, 22:26 от Caroline_Bingley

# 191
  • Между гори и планини
Климата в България все повече ще се променя и все повече ще се доближава до гръцкия за съжаление. И проблеми с безводието ще има.
Наблюдавам промените в климата тук вече осма година. В Балкана съм, но дневните юлски жеги ме изненадват - съвсем спокойно се стига до 38-39° градуса на сянка денем, в градината дори не мога да измеря с точност на слънцето колко е, защото термометърът залепва на 55° и ще се пръсне. Както и съм пробвала да пържа яйце на загрят на пряко слънце тиган. Толкова е топло, че и листо не помръдва. Спасява ни това, че има зеленина, сянка и нощите са поносими и се спи добре дори само с вентилатор. Всъщност климатик имам и почти не пускам, прозорци отворени леко за проветряване, щори и вентилатори успяват да ни помогнат. В обитаемите балкански къщи се поддържа постоянна средна температура от 25-27° , хората едно време са строили умно.
Но засушаване има осезаемо от както съм тук - зимите стават все по меки и безснежни. А снегът е този който захранва реки и извори. Лято става все по - сухо и месеците без дъжд са от юли до октомври, ноември. Миналата година ми се уплаши окото като видях каква масова сеч има около Казанлък... Ще оставим земя пустиня за децата и внуците си...
Колкото до социален живот - аз тук имам по- добър. Няма го стреса на големия град, времето тече по друг начин, хората не са изнервени. Има много различни събори и събития не само в Елена, но и в околните села. Наскоро имаше форум на занаятите. В края на август - концерт и нощ под звездите, арт планер. Без да искам пропуснах няколко събора .
Но, колежката ми която ми препоръча Елена, едва може да издържи 4 дена тук заради тишината. А аз едва издържам 3 дена във Варна. А преди 15 години не съм и мислила да напусна града. Хората се променяме и приоритетите ни също

# 192
  • Другата България
Прехвърлих темата и срещнах въпрос Стара планина или Родопите.
Като човек, който е роден и живее 50+ години в полите на Стара планина, с две ръце и два крака препоръчвам Родопите. Това място е магично, освен всичко останало. Няма аналог, няма база за сравнение.
Винаги, когато мога пътувам 300+ км., за да прекарам колкото се може повече време тук /и в момента съм/.

# 193
Nevena,
човекът, за когото питаше, се казва киномеханик или прожекционист. С навлизането на дигиталната техника в киносалоните такава длъжност на практика вече няма, всеки от персонала може да притича да натисне две копчета.

С климата - свиквайте. Така ще е. Аз съм родена и израснала във Велико Търново, но над 30 години живея в София. Ами в началото в София ми бяха студени летата, заклевам се. Допреди няколко години все едно не съм усещала жега тук. Сега е съвсем различно.
Летните горещини в Търново са съпоставими с Пловдив, зимата е различна.

Повечето проблеми, които изтъквате, не са свързани с особеностите на конкретен град/село, а с тоталната липса на стратегии за регионално развитие у нас. Знаете, някои райони се превърнаха в пустош още по соца (Северозапада, Странджа-Сакар), а впоследствие тежката централизация продължи да влошава нещата. Не знам дали може това да се оправи и ще се появи ли политическа воля да се случи някой ден. Жалко, че страдат дори места с богата история и културно значение като Русе или подбалканските градове.

Търново е силно туристически град, все още и студентски, макар че къде ли няма университет днес. Има живот, вечер по единствената главна улица постоянно хора, коли, шум (в София е по-пусто след 10 вечерта). Но отношенията между хората са тежко еснафски, това е залегнало в историческото минало на града и района. Не е за всеки там. Някои цени (магазини, услуги) са по-ниски от тези в столицата, но не и в заведенията в централната и старата част, които разчитат на туризма. Имотите са скъпи. Инфраструктурата е приемлива, но релефът прави нещата трудни. Високите квартали не са за хора с двигателни затруднения. Болницата е трагедия. За всичко по-сериозно трябва да се ходи в Плевен или в София.

Що се отнася до тишина, всичко зависи от микросредата. Аз живея в центъра на София, но няколко пресечки встрани от лудницата и гледаме към вътрешен двор, нощите ми са тихи. В апартамента ни в Търново е значително по-шумно. В квартал (скъпата част на Младост) съм живяла като момиче няколко години, там в панела все едно стените са хартиени. Няма миг спокойствие.
Но замърсяването си го има навсякъде в града.
Commute над 20-30 минути за нас не е ОК и сменяме жилища, работа, училище заради такива неща. Българинът е крайно немобилен, веднъж като се закотви някъде, не му се мърда. Примери за обратното имам доста около себе си в Европа и извън нея. Но тук не сме такива, което си има и предимства, и недостатъци.

Хоумофисът е супер. Но все пак е хубаво да ти е достъпен офис за срещи, заведения, кино, театър, парк, учебни заведения, болници. При нас 90% от тези са на пешеходно разстояние - някои на 30-40-50 минути пеша, но ако не валят кучета и котки, за мен това е пешеходно и не ползвам друг транспорт.
Живот в suburbia не е за мен. Някой ден, след пенсия, на село, но пак с прибежки до града.

# 194
Според мен е заради раб. място и свикването с определен стандарт и начин на живот. Но пък някой беше описал семейство направило някои драстични промени в едната или другата крайност. Хората опитват.
Аз спец. съм се закотвила защото за децата е перфектно и училищата и унитата са наблизо. Т.е. ок. е. Иначе не съм сигурна дали бих стояла така закотвена. Предположения всеки може да прави.

Общи условия

Активация на акаунт