Живот в големите градове....

• 13 620
  • 263
  •   1
Отговори
# 195
Прехвърлих темата и срещнах въпрос Стара планина или Родопите.
Като човек, който е роден и живее 50+ години в полите на Стара планина, с две ръце и два крака препоръчвам Родопите. Това място е магично, освен всичко останало. Няма аналог, няма база за сравнение.
Винаги, когато мога пътувам 300+ км., за да прекарам колкото се може повече време тук /и в момента съм/.

Ако е по на юг от Родопската яка, транспортът в Родопите между населените места е по-зле, отколкото в Стара планина.

# 196
Не знам някой да си прави илюзии, че човек в активна възраст може без постоянно ползване на личен автомобил извън голям град. Все едно Родопи, Стара планина или Витоша.
За инцидентно - някои места са прилично свързани.

# 197
Имам предвид, че родопските пътища са гадни. Докато в Стара планина населените места масово са в подножието, в Родопите като по-ниска планина, са и в същинската планина, теренът е гаден, много завои, самите места са в периферията, не точно в регионите са с развита инфраструктура, републиканска пътна мрежа и пр., и май не са си давали и много зор да строят качествени пътища. Има пътища, по които с повече от 20 км в час не може да караш, каквато и да ти е колата. Поне такива са ми впечатленията.

# 198
Като цяло извън първокласната пътна мрежа всичко е в трагично състояние - дупки, настилка, обрасло отстрани и т.н. (особено пътищата към общините са по-зле и от тези към АПИ).

# 199
Родопите не са ниска планина, в никакъв случай.
Западните Родопи имат по-голяма средна надморска височина от кой да е от дяловете на Стара планина, а даже и с Източните родопи - пак Стара планина е по-ниска.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0_%D0 … D0%B8%D0%BD%D0%B0
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D0%B8
Пътищата не са лоши, просто са много завоести и се кара бавно.
Стара планина е чукареста и стръмна.

Последна редакция: пн, 05 авг 2024, 13:24 от duhi_puhi

# 200
Имам предвид, че като най-висока точка, първенец, Родопите са след Стара планина. Иначе си права, теренът, където са разположени много от населените места в Родопите, е по-планински и неравен, отколкото теренът, където са разположени повечето населени места в Стара планина.

# 201
Малкият ми син ходеше на частна детска градина, защото не беше приет в държавна, понеже не работех и според закона тогава ( сега не знам как е) , мога да си го гледам. Да, можех! Но къде остава социализацията и игри с деца на същата възраст, развитие и знания? Защото изведнъж на площадките останаха само бебета и той на 3 години нямаше с кого да играе. И докато майката домакинства може ли да се занимава толкова много с детето за песнички, приказки, различни игри, както ако детето е на градина? Като се сложи кредит за жилище или наем ( като при нас), месечните разходи набъбват здраво. Примерно сега гледам зеленчуци и плодове ( пак казвам, не е задължително всеки да гледа), но перото от разходи за храна рязко намаля, освен, че летните месеци месеци се храним почти 99% с домашна храна , успявам да направя и за зимата, което също ни облекчава финансово.
Имам много приятели които в последните години, дори и живеейки в София, намериха имоти около града и правят същото.
хм, интересно! намаляват си "перото от разходи за храна", но си увеличават перото разходи за път

# 202
Имам предвид, че като най-висока точка, първенец, Родопите са след Стара планина. Иначе си права, теренът, където са разположени много от населените места в Родопите, е по-планински и неравен, отколкото теренът, където са разположени повечето населени места в Стара планина.
?! от къде дойде Първенец най-висока точка. Нещо не мога да те разбера.. с. Първенец си е в полето общо-взето. Няма нищо общо с Родопите Simple Smile

Или първенец като най-висок връх ли? това няма също значение никой не живее по върховете. По-висок е с 200м... все тая.

# 203
"Първенец" се казва най-високият връх в планина X (peak).
Първенецът на Родопите е Голям Перелик - 2191 метра.
На Стара планина - Ботев, 2376 м.

# 204
Еми на мен като ми кажат първенец в Родопите и разбирам едно село тамън в зачатъка им 😁

# 205
Не знам някой да си прави илюзии, че човек в активна възраст може без постоянно ползване на личен автомобил извън голям град. Все едно Родопи, Стара планина или Витоша.
За инцидентно - някои места са прилично свързани.
Това на всякъде е така. И се чудя за цялата тази политика на електро колите. При нисък в сравнение с горивните пробег, с дълго време за зареждане , с огромен допълнителен разход особено зимата ... и в същото време необходимо средство за придвижване. Ако технологията няма напредък за подобряване на показателите аз не мога да си представя да има бъдеще.

# 206
Електрическите автомобили могат да имат бъдеще, обаче заетите в петролния бизнес засега не го позволяват по очевидни причини, мисля.

# 207
Но биха ли могли да подобрят показателите достатъчно? Аз бях снощи на едно гости и един познат коментира именно това, взели са една дизел и една електро и с електрото, уж 400 км. пробег, зимата не можел да иде повече от 2х на работа, защото като включил разни топлодухачки и някакви други и докато мигнел и отивал на 60 км. резерва ... което пък не било 60 км. реални ами му стигало да се занесе само до стълба за зареждане. Това не може да не се подобри ако се иска бъдеще за тези коли. Ами тук се коментират Балкани и Родопи  и как да си представи човек такава ситуация зимата в някой от проходите там ? Необходимо е да има стабилност и да има издръжливост. Или тези коли да останат само градски коли. Не знам. Интересно е бъдещето/

# 208
  • Пловдив
Еми на мен като ми кажат първенец в Родопите и разбирам едно село тамън в зачатъка им 😁
Grinning Sunglasses Hands Thumbsup

# 209
Но биха ли могли да подобрят показателите достатъчно? Аз бях снощи на едно гости и един познат коментира именно това, взели са една дизел и една електро и с електрото, уж 400 км. пробег, зимата не можел да иде повече от 2х на работа, защото като включил разни топлодухачки и някакви други и докато мигнел и отивал на 60 км. резерва ... което пък не било 60 км. реални ами му стигало да се занесе само до стълба за зареждане. Това не може да не се подобри ако се иска бъдеще за тези коли. Ами тук се коментират Балкани и Родопи  и как да си представи човек такава ситуация зимата в някой от проходите там ? Необходимо е да има стабилност и да има издръжливост. Или тези коли да останат само градски коли. Не знам. Интересно е бъдещето/

Да де, то туризмът не е като емиграцията. Едно е лятото да отидеш на вълшебно място за малко, друго е да живееш там и зимата линейката или колата 50 км (не много като абсолютна стойност)  до най-близкия град с болница да ги взимат за 4 часа.

Общи условия

Активация на акаунт