Живот в големите градове....

• 13 633
  • 263
  •   1
Отговори
# 135
  • Между гори и планини
Аз по принцип рядко искам да виждам хора, но веднъж седмично си ходя на фермерски пазар рано сутринта и след това д приятели сядаме на центъра на града и пием кафе с баклава. Пък ако много ми залипсва шумът и газовете от коли, нещо по,- засукано за хапване или просто да се поблъскам с тълпи пешеходци - Търново ми е на 40 км, за времето в което отивам до там, е София или Варна се седи в задръстване 😜

# 136
В малък град не се виждам да живея скоро, да не кажа изобщо. Свикнала съм с шума и многото хора, изобщо не ми пречат, а напротив. Обичам да съм сред хора. Като малка, живеех на 5мин от плажа и там съм израснала. Да, Варна ужасно я застроиха и  се разраства все повече, както всеки голям град. В малки градове като Троян и Трявна например ходя за 3-4дни да си почина, но повече не мога. А на село пък изобщо няма да мога да изтърпя. Селскостопанските гледки не ме успокояват, тишината бързо ми омръзва. Живяла съм и в град с 13милиона жители, с уреден транспорт и много възможности за работа, но там бях за да работя, не бих останала завинаги.
Но, ако пък в някакъв момент реша да избера нещо по-тихо и спокойно, бих избрала някое село в Родопите. Там наистина въздуха е друг, планина и гора. Но да заменя Варна за Велико Търново, Пловдив или Ямбол няма шанс. Особено в Пловдив е адска жега, а морския Бриз си е морски бриз Simple Smile

# 137
  • Между гори и планини
Сега темата е заради колебанията на автора, а не къде ние бихме живели или не. Аз писах само, за да дам стимул и покажа, че такава крачка н е трудна, невъзможна и всъщност е много позитивна за този който наистина иска да избяга от големият град.
Иначе аз съм живяла в Ташкент, огромен град и бих живяла и там с удоволствие.

# 138
  • Melmak
Каролин, разбирам това , което ми казваш, наистина много жалко, че всичко така се контролира. Имам приятел в малък курортен град, държи бар. Всеки ден му се вика полиция. Само на него, защото не го пази властта. На други места, буквално до неговото, никой нищо не им казва. Просто е много видно разделението. Мен това много ме демотивира. Аз също мисля за някакъв малък бизнес или услуги, които да предлагам, имам идея да развия нещо малко свое. В малък град ще ме изядат с парцалите, защото не съм връзкарка. В София също има подобни проблеми, но са на високо ниво и дребните риби не вадят очите толкова.

Мини, помощ от 500 лв взимат само тези, чиито деца са в частна дг. Ако е регистрирана като детски център или нещо подобно, не дават субсидия. А познай! В някои частни дг няма място и хората опират до подобни центрове само и само детето да ходи и майката да се върне на работа.

Аз също си търся работи близки до нас, но в моя квартал няма много бизнес сгради. Съответно пътувам и не мога да се прибирам за 15 мин. Има значение какво работиш, гледам касиерките в магазина са жени от квартала, пеш си ходят. Ама аз в офис ходя 3 пъти седмично. И не ми мърда.

# 139
Хечи, съвсем добронамерено ти го казвам, недей гледа толкова черногледо. Малко пресилени ми се струват изказванията ти, в стил колко по-лесно и евтинко е в провинцията, пък софиянци да ги ужалиш колко зле живеят. Разбира се, бъди подготвена, че може да се наложи да плащаш за частна детска градина финансово, но се замисли реално какъв е шанса да не ти вземат детето на държавна градина и на частна, та да се наложи да посещава детски център? Плюс това не си самотна майка, имаш мъж. Той също има доход нали?! Не е и той на твоя издръжка.
Имам много приятелки в София с деца. Само на две или три децата не бяха приети в държавна. Сега не казвам, че те са представителна извадка или това може да е някаква статистика.
Пак ти казвам, всяко населено място има предимства и недостатъци и щом си решила да живееш на дадено място, за теб е най-добре да го приемеш такова, каквото е с плюсове и минуси. Това, което зависи от теб за някаква положителна промяна, го направи. Защото да си чешем клавиатурите в Бг мама не решава проблеми. Как беше?! "Дела са нужни Санчо, не думи."

# 140
3 деца софиянчета са сега лятото на село при бабите (3 различни деца от различни семейства), и трите са на държавна градина. Все някой ходи в държавните, все пак.Даже предвид капацитета на детските заведения като брой деца, огромната част са в държавни. В нелицензиран детски център или някакви кооперативи, никога не бих си записала детето, ако ще и безплатно да е.

Аз съм на село. Обществен транспорт след 17:30 няма, по време на ковида намалиха броя на автобусите, та сега реално са 3 пъти на ден, последния към селото в 17:30. И не са евтини билетите. До градината имам и градски транспорт. То като от 800 лева такса ти върнат 510 лева, дали не е по-евтино частна детска градина, която ти е в квартала

# 141
  • Melmak
Аз не защитавам тезата, че в провинцията генерално е по-евтино, а че някои разходи не съществуват.

Това, че не издържам мъжа си какво общо има. За едно семейство примерно с 4500 общ доход (пример давам) 1000 лв за детска и толкова за ипотека, излиза че единият буквално работи за тези два разхода.

Аз не се оплаквам от живота си тук, въобще. Приела съм, че ако съм майка вероятно този разход ще го плащаме и толкова.

Повечето ми приятели в някакъв етап са плащали частна ясла, поне за първото дете. Второто избутаха с допълнителната точка от голямото дете за държавна. Не казвам, че никой не е приет, но нека не се лъжем, че този проблем съществува.

# 142
Моят внук почака малко за държавна ясла, но за щастие го приеха. Сега е в държавна детска градина, много хубава при това. За София става дума. Вижда ми се малко преекспонирана темата за частната детска ясла, особено за бебе, което не е родено.
В малките градчета мога да отида за 2- 3 дни на почивка, после ми доскучава. Обичам големия град с неговия ритъм. Харесва ми да живея в апартамент и да съм в центъра на събитията. Blush

# 143
  • Между гори и планини
Малкият ми син ходеше на частна детска градина, защото не беше приет в държавна, понеже не работех и според закона тогава ( сега не знам как е) , мога да си го гледам. Да, можех! Но къде остава социализацията и игри с деца на същата възраст, развитие и знания? Защото изведнъж на площадките останаха само бебета и той на 3 години нямаше с кого да играе. И докато майката домакинства може ли да се занимава толкова много с детето за песнички, приказки, различни игри, както ако детето е на градина? Като се сложи кредит за жилище или наем ( като при нас), месечните разходи набъбват здраво. Примерно сега гледам зеленчуци и плодове ( пак казвам, не е задължително всеки да гледа), но перото от разходи за храна рязко намаля, освен, че летните месеци месеци се храним почти 99% с домашна храна , успявам да направя и за зимата, което също ни облекчава финансово.
Имам много приятели които в последните години, дори и живеейки в София, намериха имоти около града и правят същото.

# 144
Да, няма разходи в провинцията за детска градина, обаче пренебрегваш факта, че тук пък има други разходи, които нямаш в София. Например в Стара Загора има един инвитро център, в някои градове пък изобщо няма. За всяко посещение при лекаря, с мъжа ми пътуваме 500 км на ден, до София и обратно. Не бой се, някои си плащаме яслата предварително.

# 145
  • Melmak
То въпросът е да се бюджетира така разхода, че да можеш да си позволиш. Все пак майката като роди излиза в майчинство. Преди да излезе е хубаво да си е постлала нещата така, че да взима достатъчно. Това казвам.

Иначе ясно, че в провинцията проблем с ясла и дг няма, но има недостиг на работни места, връзкарство и подобни. Което е доста по-сериозен проблем.

Дори с една позната от Плевен говорих, което все пак не е малък град за мащабите на страната ни. И тя се оплакваше, че няма добри работни места, млад човек е, иска да работи. Накрая стана учителка.

Едитвам се, писали сме едновременно с мини.

Съжалявам ако приемаш темата с дг лично, ще спра да я коментирам, не искам да засегна никого. Репродуктивното здраве може да е проблем на всеки, без оглед на мястото, където живее. Моя приятелка, в София обиколи всички и сега ходи до Турция. Не е по-малък разход. Така че разходи за всичко и винаги ще има. Въпросът е колко са и приходите, което да, в малкия град е проблем. Явно и в не толкова малкия. Пак казвам, че за мен малък град е Карлово, Созопол, на Плевен, Русе и подобни.

# 146
Малкият ми син ходеше на частна детска градина, защото не беше приет в държавна, понеже не работех и според закона тогава ( сега не знам как е) , мога да си го гледам. Да, можех! Но къде остава социализацията и игри с деца на същата възраст, развитие и знания? Защото изведнъж на площадките останаха само бебета и той на 3 години нямаше с кого да играе. И докато майката домакинства може ли да се занимава толкова много с детето за песнички, приказки, различни игри, както ако детето е на градина? Като се сложи кредит за жилище или наем ( като при нас), месечните разходи набъбват здраво. Примерно сега гледам зеленчуци и плодове ( пак казвам, не е задължително всеки да гледа), но перото от разходи за храна рязко намаля, освен, че летните месеци месеци се храним почти 99% с домашна храна , успявам да направя и за зимата, което също ни облекчава финансово.
Имам много приятели които в последните години, дори и живеейки в София, намериха имоти около града и правят същото.

Казвам ти го, понеже и аз не работих, гледах си я вкъщи. Не е забранено да ходи на държавна, ако има достатъчно места. Ако няма места, разбираемо е, че работещите са с предимство. Това до 4-годишна възраст. След това детската градина е задължителна за всички. Лятото обаче, защото персоналът е малко и групите са сборни, не желаят да поемат деца на неработещи.

Ама пак, ако си неработещ, не върви да се оплакваш, че парите не ти стигат, понеже детето ходело на частна градина.

# 147
  • Между гори и планини
О, аз не се оплаквам от недостиг на финанси, а за това, пе преди 15 години във Варна беше чудо да го приемат в градината пред блока ни. После започнаха ремонти и разширяване на градини и сега може да е друго. Например в училището до работата ми казаха, че няма места да го приемат с нормално класиране, но като чужденец срещу 3000 евро ще го приемат... Та така, мила родна картинка. После се чудим защо българките не искат да раждат, ами то аз ако знаех по какви мъки ще ходя с две деца, и щях да се замисля.

# 148
И двете ми деца можех да си ги гледам по 3г. в къщи и да ползвам отпуската по майчинство, но използвах само 1г и си отудох 75% раб. ден в офиса заради себе си основно. Децата отидоха в частна ясла и после градина със спортен или монтесори концепт и си бяха супер, следваше частно основно училище с много добра адаптация и аз пак си предпочетох да си стоя в офиса. И сега също .
А от цялата ни градина консервирам само лозови листа, супер лесно е . Сливи, ябълки, круши, вишни, малини  и пр. каквото успее да вирее на самотек се бере колкото една купа за ядене . Останалото се оставя на косовете и ние си взимаме паделборда и отиваме след работа на езерото лятото да поплуваме, да покараме борда, да хапнем там и е супер. Или на открит басеин с парк долу в градчето или на миниголфа или на друга разходка ...
Аз като видя 5 неща в хладилника и се дразня че трябва да ги правя нещо, а какво остава да консервирам сини сливи или джанки или да защитавам марули от голи охлюви. Преди доста време опитахме едно лято и до там бяхме.
Т.е. за нас е супер нещо средно между град и спокойствие. Да е близо до всякъде и да има от всичко. Така най-обичам. Simple Smile

Последна редакция: сб, 03 авг 2024, 12:47 от bella-ciao

# 149
Ако си държала на градината пред блока ви, или в училището до работата ви (или някое топ училище), а не че по принцип няма места, може. При нас от автогарата до градината има още към 20-30 минути градски транспорт

Общи условия

Активация на акаунт