Живот в големите градове....

• 13 604
  • 263
  •   1
Отговори
# 210
  • Между гори и планини
Някой спомена моите разходи за път. Първо аз живея на 4 км от града - мога да сляза с кола, колело или пеша. Второ и двамата с мъжа ми не пътуваме за работа, а детето се движи с училищен безплатен автобус. Имаме две коли и вероятно и за двете даваме общо по 150 лв на два месеца за дизел. В същото време в момента пари за храна почти не се дават, защото гледам градина и животни. То не е само до патите, но и до качеството на храната, при нас е 80% домашна, дори мляко, сирене и масло. Пак казвам, не е за всеки. Но ако мога да дам надежда на някого в колебанията му - защо пък не.
Пътищата - в Община Елена са нови дори в селата. А сняг се чисти понякога и два пъти на денонощие, осолява и опесъчава. Казвам го от първо лице, а не догадки на някой който не е стъпвал насам.

# 211
Елена е чудесно градче за хора с доходи не от работа там, т.е. да не трябва да се разчита на тамошните работа и заплата. Иначе за хора, които харесват селския начин на живот и спокойствието е супер. Може би е леко ограничено откъм училища и занимания за деца, но едва ли е водещото това.

# 212
Аз имам хубави спомени от времето на преди и малко след падането на Берлинската стена, когато малките градове си имаха препитание за всички. Разбира се и сега е хубаво, по различен начин и концентрациите на хора, капитал и удобства в момента се харесва също на доста хора. Надявам се повече хора да избират решението на доня Дафина, защото не мисля че сегашното състояние е устойчиво. И вероятно ще се стигне до нещо между двата варианта в някакво неопределено бъдеще. (Надявам се).

В родния ми град забелязвам все по-малко светлини по блоковете - като духове са бившите соц комплекси, но и все повече китни големи къщи никнат като гъби докато стари градски такива на по век и нещо се реновират. Не знам как някога би се решил проблемът с вече необитаемите жилищни блокове обаче. Но като цяло, всяка последваща година забелязвам градоустройствено подобрение, което е прекрасно, докато София за мен става все по-брутална откъм благоустройство. Съжалявам, но на запад, поне по мое наблюдение, “селата” около градското ядро биват приобщавани органично и характерът им се запазва, докато за София прилежащите територии се добавят експанзивно и без план и умисъл, с цел бързи пари, и това определено е бомба със закъснител.

# 213
Мои приятели наскоро замениха живот в идеалния център на Бургас за къща на село. Работят хоумофис и двамата, но са с малко дете. За сега е бебе, но им давам време да поживеят там докато стане време детето да тръгне на градина, най-късно на училище. Жената не е шофьорка, до селото има автобуси, но не са на често и не пътуват до късно. На мен лично ми се струва малко необмиселно, но като имат мерак нека пък да пробват.

# 214
Някой спомена моите разходи за път. Първо аз живея на 4 км от града - мога да сляза с кола, колело или пеша. Второ и двамата с мъжа ми не пътуваме за работа, а детето се движи с училищен безплатен автобус. Имаме две коли и вероятно и за двете даваме общо по 150 лв на два месеца за дизел. В същото време в момента пари за храна почти не се дават, защото гледам градина и животни. То не е само до патите, но и до качеството на храната, при нас е 80% домашна, дори мляко, сирене и масло. Пак казвам, не е за всеки. Но ако мога да дам надежда на някого в колебанията му - защо пък не.
Пътищата - в Община Елена са нови дори в селата. А сняг се чисти понякога и два пъти на денонощие, осолява и опесъчава. Казвам го от първо лице, а не догадки на някой който не е стъпвал насам.
Коментирах не вашите разходи за път, а тези на приятелите ви софиянци, които пестели от разходи за храна.
За хора с малко дете може би е добре, но пътуване на дете в училищна възраст е неподходящо според мен.
При възможност за работа от дома бих живял на село, но пък едва ли бих имал време да поддържам зеленчукова градина. Може би този начин на живот е подходящ за хора, които не работят и трябва да търсят начин да се издържат.

# 215
Работим с ММ, имаме градина. Всичко е с капково с програматор и с найлони. Не копая, не поливам, само садя и бера.
Ходим уикендите на рахат. И си правим лютеница, компоти, туршии .. не за да пестим. В магазините на тия неща вкусът не ми харесва.
И пчели имаме.
Толкова за градината и работенето ...

# 216
Е така е, общо взето за земеделието са нужни средства. Иначе се компенсира със хора и умения /някога е било предимно така/. Сега е по сложно.

# 217
Семейството ми живее в София повече от един век и аз не мога да си представя живот в по-малък град. Зависи и къде живееш. Ако си в някоя панелка, заобиколен от много хора, всеки от които си прави каквото иска, сигурно не би ми било приятно.
Напротив, в панелка в София е по-добре. Има въздух, вътрешни площадки с отстояние, зеленина. Апартаментите са широки. Таксите са ниски. Събранията на входа се организират лесно. Само трябва да подбереш хубав, читав квартал.
В новите жилища (90те строени) е тясно и е пълно с недомислици, няма никаква архитектура и често си лепнат до 3-4 други сгради, всяка с различен неиздържан вид. Отдолу има шумни кафенета. А паркинги я има, я не, я можеш да им вземеш завоя, я не.
Новите, които са комплекси (след 2010), не са лоши, но таксите са високи, имай го предвид, а хората, половината, са реално от провинцията придошли, така че културата е "иска ми се да съм възпитан, ама съм си от село и ми личи" Wink Много претенции, а не винаги с покритие. Ако искаш спокойствие, също подбирай - във вътрешния двор врещят децата. Иначе пространствено, естетично и като разположение са хубави повечето.

Последна редакция: вт, 06 авг 2024, 11:17 от Linda*kiss

# 218
В малки населени места  в България може да се живее добре, стига да отсъстват сериозни битови проблеми. Същото важи и за по-спокойните и незастроени квартали на големите градове. По една или друга причина, тези късметлийски територии в родината ни рязко намаляват. Преди човек да предприеме каквото и да било, трябва хубаво да помисли дали новото място не е потенциално застрашено да се превърне в поредното неприятно кътче.

# 219
Не мисля, че културата е пряко свързана с родното място. На село може да се роди свестен човек, а в столицата - дивак. На теория и по принцип, нека никой не се чувства засегнат.

# 220
Може да се роди интелигентен и възпитан човек и сред простаци (както и обратното), но на индивида му се налага да се съобразява със заобикалящата среда, така да се изразя. Среда срещу гени, битие срещу съзнание и т.н.
Така че винаги е по-добре човек да бъде сред себеподобни.

# 221
Да, но и да не си сред себеподобни, пак се живее. Не че не е трудно, но е възможно. Личен опит.

# 222
  • Пловдив
Ама няма правило, че простаците са всичките на село, а възпитаните - в София. Wink

# 223
Няма правила. Обаче сякаш повечето хора приемат, че интелигентните са граждани/столичани, а другите - селяни/провинциалисти.

# 224
Няма как в голям блок да цари винаги тишина, спокойствие и разбирателство. Когато в един блок живеят повече хора, отколкото в едно село, нормално е да има различни навици, порядки, изисквания, дразнения..... , независимо колко сме толерантни или как сме възпитани.

В старото ни жилище отгоре живееха за кратко майка и дъщеря. Ами тази майка всеки ден в 10 ч. си тупаше пътеките, независимо дали имам пране или нещо друго на терасата. Целите им прахоляци се стелеха на нашия балкон и на тези под нас. Един ден я помолих да не го прави и тя беше шокирана, че искам нещо подобно от нея - всеки ден се тупали черги, имало си часове за това - от 10 до 11 ч. Опитах се да ѝ кажа, че, ако иска да си ги тупа, да си си сваля на лоста пред входа, но не - това важало за през терасата. Та, нямаше как да изляза на глава с тази, добре, че се махнаха скоро.

Други пък си затваряха две кучета в банята за целия ден, когато ги няма, да не им цапали. Нали се сещате какъв лай и вой беше....пак нямаше ефект от разговори.

Общи условия

Активация на акаунт