Живот в големите градове....

• 13 426
  • 263
  •   1
Отговори
# 225
  • Melmak
Това е проблемът, че с такива индивиди разговор не помага. Ако имаха някакъв граждански манталитет, щяха като им обясниш защо молиш да спрат да го правят, да разберат.

Разбира се, къде си роден не определя колко си прост. Обаче хората, свикнали да живеят в малко населено място с двор и повече пространство, не умеят винаги да пазят тишина, да не тичат като хуни из апартамент, защото са живели в къща и не са се съобразявали да не викат, да не крещят, да не тропат и подобни.

Също грижата към общите части остава в небитието, защото обща отговорност се приема за ничия отговорност.

# 226
Дори не мисля, че е до това дали си в къща или не. Просто някои хора са по-шумни от други. Някои са по-търпеливи. На мен например не ми пречи шум, тропане, говор, но би ми попречило силна музика късно вечер. Също така ми пречи съседкия климатик, който вибрира супер странно и предава този звук по стената. Не е силен звук, но е постоянен и ме дразни. За разлика от нечия майка, която вика по детето си и след 5 мин все едно нищо не е било.....

В село изобщо не е по-тихо, освен ако не си в някоя обезлюдена махала. Там има животни, тропа се по дворовете, хората викат повече, понеже си говорят отдалеко, цепят/режат се дърва, тропат каруци и т.н., просто хората са по-малко и може би затова не е така интензивно.

# 227
  • Пловдив
И аз страшно мразя силна музика. Изобщо мразя да ми се чува музика отвън вкъщи, особено такава с "думкащ" ритъм.
Говор, деца, тропане не ми пречат, ако не са извънредно силни, което трудно се постига.

До човек е, но някакви общоприети правила все има.

# 228
Ами аз съм в малко населено място в къща. Наоколо има и къщи, и няколко блока. Ако трябва да съм съвсем честна, повечето шум идва от къщите, а не от блоковете.

# 229
Напротив, в панелка в София е по-добре...
В новите жилища (90те строени) е тясно и е пълно с недомислици...
Новите, които са комплекси (след 2010), не са лоши...
Има и варианти, различни от тези - старо масивно строителство, къща, кооперация Simple Smile

Разбира се, че има определени правила за общите пространства. Тишина от 22 до 8 ч. е едно от основните и най-често споменавани сред тях.
Но понеже много от нашите съграждани очевидно са хванати от гората - съвременните дограми доста подобряват нещата през студените сезони, но лятото си е тото Stuck Out Tongue

# 230
  • Пловдив
Ами аз съм в малко населено място в къща. Наоколо има и къщи, и няколко блока. Ако трябва да съм съвсем честна, повечето шум идва от къщите, а не от блоковете.
Вярвам. Като знам, че има хора, които обичат да се събират пред блока си с надута музика, представям си какво правят в собствените си дворове.

За съжаление това, че на част от съседите не им пречи, защото и те правят същото, стимулира подобно поведение.

Виждала съм чичка в село да си майстори нещо по двора през деня с децибелите на мах, смятай пияна компания вечер какво прави.

# 231
Няма как в квартал с блокове да искаш тишина от 22 до 8 ч. Все ще има шумове. От всякакво естество. Имаше в една от темите съфорумка, която нощем не пускаше водата в тоалетната, за да не се чувало. Е, това няма как да ме накараш да го направя - вода в тоалетната ще пусна, ако ще и десет жалби някой да подаде срещу мен.

В 6 ч. се почва движение по асансьора, по стълбището, хората влизат, излизат...Никой няма да ти пази тишина до 8 ч. Ако става въпрос за ремонтни работи, съм съгласна, но не и за нормални шумове, свързани с ежедневието.

# 232
  • Пловдив
Безшумно няма как, разбира се. Grinning Да няма резки и силни шумове.

Лично моето предпочитание е и никаква музика да не се чува, никаква, не просто на макс.

# 233
При нормално строителство и архитектурен проект нито водата в тоалетната, нито асансьорът са проблем. Сега вече ако стените са от картон, друга бира.
Иначе в Швейцария и на пикаене прав след 22 часа (заради шума, де) не се гледа с добро око и се подават оплаквания от местните бабки Simple Smile

Последна редакция: вт, 06 авг 2024, 13:52 от Параход

# 234
Познавам хора от малки населени места, които се съобразяват, че живеят сред други хора. Познавам и "граждани" с претенции. Общо взето няма значение в какъв квартал живееш, а кой го населява.

# 235
С всеки шум се свиква, с всеки кретен - не. Имам малък опит с прелитащите самолети над крайните квартали на Бургас - точно за два дни човек свиква напълно.

# 236
  • Пловдив
Така е, и двете ги има. Може би обаче има количествена разлика къща/блок, на принципа "дворът си е мой" и заради това, че в блока повече хора са пряко засегнати и могат да се обединят срещу нарушителя (като нямам предвид само общо събрание на ЕС).

# 237
  • Paris, France
Може да се роди интелигентен и възпитан човек и сред простаци (както и обратното), но на индивида му се налага да се съобразява със заобикалящата среда, така да се изразя. Среда срещу гени, битие срещу съзнание и т.н.
Така че винаги е по-добре човек да бъде сред себеподобни.

Едно от предимствата на огромните градове е, че има културни, етнически, езикови среди за всеки вкус и за всякакъв интелект и съзнание. Даже може да влизаш и излизаш от една среда в друга. Ей това на село го няма, а ужасно би ми липсвало.

Мисля, че с намаляването на световното население ще започне и деурбанизация. Благородно завиждам на Доня Дафина за домашните яйца и мляко.

# 238
Не мисля, че културата е пряко свързана с родното място. На село може да се роди свестен човек, а в столицата - дивак. На теория и по принцип, нека никой не се чувства засегнат.
Съгласна съм, че добротата и това кой колко е свестен не е обвързана пряко с града или селото.
Но има някои неща типични за едни места, които не са приети в други.
И една много дълга тема за принципа на дърпащата конкуренция, която понякога ти налага да мислиш малко повече или по-бързо.

Последна редакция: вт, 06 авг 2024, 16:17 от Linda*kiss

# 239
При нормално строителство и архитектурен проект нито водата в тоалетната, нито асансьорът са проблем. Сега вече ако стените са от картон, друга бира.
Иначе в Швейцария и на пикаене прав след 22 часа (заради шума, де) не се гледа с добро око и се подават оплаквания от местните бабки Simple Smile

Вярвам, че е така. В Германия мой колега имаше проблем със силна музика от горния етаж. Ходи и при адвокат, кауза пердута - според закона от 6.00 до 22.00 не може музика, не може казанче, сифонче, пикаене..
Обаче в 6.05 часа съседката му като пуснеше диво музиката, е съгласно закона. И нищо не можеше да направи.

Общи условия

Активация на акаунт